TomekC73 23.08.2008 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 Po dłuższej chwili mamy pozwolenie na budowę!!! Czy mógłby mi ktoś powiedzieć ile stali potrzeba na strop (nie robię Terivy)? To tak dla porównania z tym co mi wyliczył architekt. Pozdrawiam Po co pytasz jak masz obliczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nekro 25.08.2008 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2008 Witam, Jestem na etapie adaptacji naszej Oliwki i chiciałem się zoorientować jak wyglada sprawa ogrzewania. Chetnie bym sie dowiedział od forumowiczów, którzy już mieli przyjemność "zimować" w Oliwce, ile płacili za ogrzewanie (+ ciepła woda) w skali roku i oczywiscie czym grzeja. Dodatkowo interesuje mnie montaż ogrzewania podłogowego i ciekawi mnie czy ktoś dokonywał specialnych zmian pod to ogrzewanie, bo gdzieś wyczytałem, że zaleca się by na posadce na gruncie było nawet 20cm styropianu. Chetnie poczytam o jakis uwagach dotczacych ogrzewania a szczegolnie na co zwrocic uwage Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 26.08.2008 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Witam, Jestem na etapie adaptacji naszej Oliwki i chiciałem się zoorientować jak wyglada sprawa ogrzewania. Chetnie bym sie dowiedział od forumowiczów, którzy już mieli przyjemność "zimować" w Oliwce, ile płacili za ogrzewanie (+ ciepła woda) w skali roku i oczywiscie czym grzeja. Dodatkowo interesuje mnie montaż ogrzewania podłogowego i ciekawi mnie czy ktoś dokonywał specialnych zmian pod to ogrzewanie, bo gdzieś wyczytałem, że zaleca się by na posadce na gruncie było nawet 20cm styropianu. Chetnie poczytam o jakis uwagach dotczacych ogrzewania a szczegolnie na co zwrocic uwage Pozdrawiam Ja przeżyłem pół zimy więc nie wiem czy możesz opierać się na moich danych , ale wyglądają tak : ==> ogrzewanie + ciepła woda za grudzień , styczeń , luty , marzec coś około 350 zł miesięcznie ==> ciepła woda w okresie letnim to około 90 zł z czego 45 to abonament drugie 45 to faktyczne zużycie gazu Jak się można zorientować ogrzewam gazem ziemnym gz-50 . Abyś miał pełny obraz to mam 13 cm styro na podłodze ( dziś dałbym napewno więcej ) , sciany 15 cm ( dał bym dziś 20cm ) + poddasze wełna 30 cm ( tu jest ok ). Na dole wszędzie podłogówka , na górze kalafiory . pozdr Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nekro 26.08.2008 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Dzieki za odpoiwedź. Nie wiem czy ogrzewac moja Oliwke . Jestem ciekawy jakie sa roznice w ogrzewaniu na ekogroszek a gazem. Bo jesli w skali roku dochodziloby do kilkuset zł to wydaje mi sie ze zabieranie sie za ekogroszek nie mialo by dla mnie sensu. Dodatkowo planuje ewentualnie dogrzewac kominkiem z rozprowadzonymi kanalami nadmuchowymi : wiec spokojnie moze wspomagac CO (przy gazie dosc istotne przy eko juz mniej) Co do styro to chyba bede sklonny zainwestowac w 20 na posadzce ale co do scian to sie zastanowie. Mama naadzieje ze sie pojawiawa jeszcze jakies uwagi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
górnik 31.08.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Oliwkowicze podpowiedzcie - mam zamiar zainstalować pompę ciepła w mojej oliwce - czy ktoś ma te urządzenie wypraktykowane, jeśli można to poproszę o informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raf06 31.08.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Witam serdecznie Oliwkowiczów i Oliwkowiczki! Powoli przegryzam się przez wpisy na tym forum i mam jeszcze kilka pytań do bardziej doświadczonych budowniczych. Właśnie pracujemy nad adaptacją naszego projektu, oczywiście Oliwki i mam prośbę o podesłanie rysunku daszku nad tarasem. Mam też pytanie, czy ktoś przesuwał część górnej łazienki na strych nad garażem? Planuję, jak niektórzy z Was podniesienie ścianki kolankowej. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
górnik 01.09.2008 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 Oliwkowicze podpowiedzcie - mam zamiar zainstalować pompę ciepła w mojej oliwce - czy ktoś ma te urządzenie wypraktykowane, jeśli można to poproszę o informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 01.09.2008 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 Mam też pytanie, czy ktoś przesuwał część górnej łazienki na strych nad garażem? Planuję, jak niektórzy z Was podniesienie ścianki kolankowej. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Rafał my gorna lazienkie zostawilismy bez zmian (no moze troche pomniejszylismy na korzysc korytarza - bedzie tam kacik czytelniczy ) ale dodalismy z lazienki wejscie do pomieszczenia nad garazem - bedzie tam spora pralnio-suszarnia ... a w przyszlosci nawet sauna ... ale to za kilka lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raf06 01.09.2008 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2008 Dzięki za odpowiedź, Wasze zdjęcia często służą nam do wizualizacji Oliwki. Świetnie wygląda. Klimat się ociepla, to nie trzeba się spieszyć z sauną.A tak przy okazji skąd ta wnęka w łazience? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 02.09.2008 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2008 Dzięki za odpowiedź, Wasze zdjęcia często służą nam do wizualizacji Oliwki. Świetnie wygląda. Klimat się ociepla, to nie trzeba się spieszyć z sauną. A tak przy okazji skąd ta wnęka w łazience? milo slyszec/czytac takie slowa jezeli masz na mysli wneke na prysznic w gornej lazience to wziela sie kosztem sypialni tam byla taka duuuza wneka na ewentualna szafe przy drzwiach wejsciowych na strych nad garazem ... my ja zmniejszylismy bo mamy garderobe i powstala mala wneka w sypialni (nie wiadomo na co )i druga na prysznic w lazience na tym zdjeciu po lewej stronie powinna byc ta duza wneka w sypialni (troche zle ujecie... ): http://picasaweb.google.com/ida.i.jacek/OliwkaBudowa/photo?authkey=B2GeCP_HByU#5223214056941837026 pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zep 03.09.2008 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 Witam i serdeczna prośba o poratowanie schematem/rysunkiem rozprowadzenia kanalizacji oliwkowej - na dniach trza będzie rozkładać i może szarpniemy się sami...mail: krzysiek.augustyn gmail.com ...i jeszcze pytanko - 700pln za rozłożenie tych magicznych pomarańczowych rurek przez fachowca to jakiś dramat cenowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hapek1 03.09.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 Witam i serdeczna prośba o poratowanie schematem/rysunkiem rozprowadzenia kanalizacji oliwkowej - na dniach trza będzie rozkładać i może szarpniemy się sami... mail: krzysiek.augustyn gmail.com ...i jeszcze pytanko - 700pln za rozłożenie tych magicznych pomarańczowych rurek przez fachowca to jakiś dramat cenowy? Poszło na maila Kup płyn "Ludwik" coby lekko wchodziło i zrób to sam Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 03.09.2008 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2008 pozdrawiamy Witam Was Właśnie oglądałem sobie Wasze zdjęcia i widzę, że macie pełne deskowanie dachu. Co do deskowania to zdania są podzielone. Ja chcę zrobić deskowanie i papę bo jestem przekonany że to lepsze rozwiązanie niż folia wierzchniego krycia, która pewnie po paru latach przestanie pęłnić właściwą funkcję ale żonka przeciwna (bo dod koszty ) . pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 04.09.2008 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 prawda jest taka ze u nas budowa domu zajmuje sie maz ... ja sie nie wtracam ... wprawdzie przychodzi i pyta sie mnie o zdanie ale ja sie nie znam na tym ... tak samo bylo z deskowaniem ... przedstawil swoje racje i przekonaly mnie moze on pozniej napisze jak i dlaczego te deski i poda argumenty jakimi mnie przekonal wiadomo ze w pewnych pracach biore udzial ale sa to zazwyczaj prace dotyczace efektow wizualnych ... jak np wybor okien i dachowki (kolor), obudowy do kominka czy teraz w najblizszej przyszlosci wybor elewacji czy elementow wykonczeniowych domku ... jak, z czego i w jakiej technologi jest zbudowany dom to juz nie moja dzialka pozdrawiam ida Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 04.09.2008 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2008 prawda jest taka ze u nas budowa domu zajmuje sie maz ... ja sie nie wtracam ... wprawdzie przychodzi i pyta sie mnie o zdanie ale ja sie nie znam na tym ... tak samo bylo z deskowaniem ... przedstawil swoje racje i przekonaly mnie moze on pozniej napisze jak i dlaczego te deski i poda argumenty jakimi mnie przekonal wiadomo ze w pewnych pracach biore udzial ale sa to zazwyczaj prace dotyczace efektow wizualnych ... jak np wybor okien i dachowki (kolor), obudowy do kominka czy teraz w najblizszej przyszlosci wybor elewacji czy elementow wykonczeniowych domku ... jak, z czego i w jakiej technologi jest zbudowany dom to juz nie moja dzialka pozdrawiam ida Tak naprawdę to u mnie jest podobnie i chyba tak powinno być pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 05.09.2008 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 prawda jest taka ze u nas budowa domu zajmuje sie maz ... ja sie nie wtracam ... wprawdzie przychodzi i pyta sie mnie o zdanie ale ja sie nie znam na tym ... tak samo bylo z deskowaniem ... przedstawil swoje racje i przekonaly mnie moze on pozniej napisze jak i dlaczego te deski i poda argumenty jakimi mnie przekonal wiadomo ze w pewnych pracach biore udzial ale sa to zazwyczaj prace dotyczace efektow wizualnych ... jak np wybor okien i dachowki (kolor), obudowy do kominka czy teraz w najblizszej przyszlosci wybor elewacji czy elementow wykonczeniowych domku ... jak, z czego i w jakiej technologi jest zbudowany dom to juz nie moja dzialka pozdrawiam ida Tak naprawdę to u mnie jest podobnie i chyba tak powinno być pozdrawiam tez tak mysle ... chociaz u moich znajomych jest troche odwrotnie ... ale mi jest dobrze jak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 05.09.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Witam Was Właśnie oglądałem sobie Wasze zdjęcia i widzę, że macie pełne deskowanie dachu. Co do deskowania to zdania są podzielone. Ja chcę zrobić deskowanie i papę bo jestem przekonany że to lepsze rozwiązanie niż folia wierzchniego krycia, która pewnie po paru latach przestanie pęłnić właściwą funkcję ale żonka przeciwna (bo dod koszty ) . pozdrawiam Tomek Dom buduje (no, budujemy ) na lata. Na pewno dach jest stabilniejszy, napewno mniejsze prawdopodobieństawo przeciekania, napewno dodatkowo izoluje akustycznie (mamy niedaleko lotnisko) i termicznie, ale u mnie przeważyły opinie tych co mają folie od kilku lat. Mam już kilka sygnałów, gdzie ludzie założyli sobie folie wierzchniego krycia i teraz narzekają, że hałasuje podczas wiatru, że mają po latach wiór zamiast folii. I chociaż opinii jest tyle co systemów i trudno ocenić najlepsze rozwiązanie, chyba te niepochlebne w stosunku do folii zaważyły. Deskowanie na dachach jest technologią dużo starszą i jest sprawdzone. Trudno coś zepsuć jeśli się pamięta o dobrym wietrzeniu pod deskowaniem. Dodatkowo folia po latach się wyciąga i może zalegać na izolacji dachu-kiedy zacznie tam przeciekać? Napewno trochę pieniędzy trzeba dołożyć. Ja miałem 30% desek z szalunków stropu. Nie kładłem folii na deski (chociaż niektórzy tak robią) tylko pape, a ona jest tańsza od folii. Sam malowałem deski na dachu. No a resztę trzeba było dołożyć, żeby mieszkać potem spokojnie. Nikogo nie chcę na deskowanie namawiać ani wchodzić w spory czy lepiej deska/papa czy sama folia bo jest to polemika na temat "Pierwsze było jajko czy kura?". Poprostu zanim wbiłem szpadel w ziemie na działace jeszcze przed budową - wiedziałem że u mnie (aj znów... U NAS - widać kto się budową zajmuje ) będzie deskowanie ...a do dzisiaj nie wiem czy nasz dom będzie biały, żółty czy czerwony, itp.... Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 05.09.2008 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2008 Witam Ida i Jacek Może się zdziwicie ale ja mam również dom niedaleko lotniska ,jest to takie lotnisko komunikacji cywilnej http://www.lotniskokielce.pl/ co prawda nie jest ono w bezpośrednim sąsiedztwie ale warkot latających awionetek czasami słychać. Ja mam teraz zalany strop, podlewam sobie go codziennie i również zostanie mi sporo desek i właśnie się zastanawiałem czy te deski byłoby można wykorzystać do ewentualnego deskowania, będą one na pewno nie wyschnięte. Możesz coś więcej napisać o tym wietrzenu (fakt wentylacja desek wskazana bo inaczej mogą kisnąć ) Ja trochę się waham co do deskowania z powodów finansowych, staram się nie brać kredytu, gdy by było inaczej to na pewno bym się nie zastanawiał tylko od razu przy zamawianiu więźby wziął bym deski na dach za to na pewno zdecydowany jestem na dachówkę (nie blacha) i w tym roku chcę przykryć,jak będą deski to tylko bym przykrył papą. Mnie sąsiad powiedział cyt: po co ci to deskowanie skoro będziesz miał dachówkę cer. deski ci się powyginają po pewnym czasie bo nie wyschnięte i że to się robi przy goncie lub pod blachę? i że on ma folię i jest baardzo zadowolony, ja mu przedstawiłem podobne argumenty do Twoich a on się zdziwił i mówi że nasłuchałem się dyrdymałów . Jacku bardzo mnie interesuje temat deskowania i chętnie bym się zapoznał z Twoimi doświadczeniami pozdrawiamy Asia i Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 06.09.2008 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2008 Witam OliwkowiczeMam pytanie do wszystkich, którzy mają już etap ocieplania fundamentów za sobą. Ponieważ w naszych Oliwkach garaż jest o jeden bloczek niżej niż budynek mieszkalny, chciałbym zapytać czy ocieplaliście fundamenty wszędzie w jednym poziomie czy w garażu izolacja fundamentów jest niżej o ten bloczek właśnie. Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi? PozdrawiamJacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 06.09.2008 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2008 Cześć Jacku Ja jak na razie mam garaż ocieplony o 1 bloczek fundamentowy niżej, ale jak kiedyś będę robił strukturę to ocieplę do jednego poziomu. pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts