Pankracek 13.09.2008 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Czy ktoś z Was planuje taras od strony bocznej ściany salonu? Ja tak mam wykonane. na razie tylko fundamenty, ale ławę i mur tarasu już mam zrobioną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 13.09.2008 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Jeśli dobrze pamiętam to na ten temat było już wcześniej coś pisane. U mnie kotłownia była przeprojektowana. Piec na ekogroszek, pelety z podajnikiem będzie stał wzdłuż ściany kuchnia - kotłownia (tu nie będzie przejścia), można go postawić swobodnie bez ryzyka trudności demontażu podajnika. Natomiast przesunąłem łazienkę dolną w stronę kotłowni tak, że powstało mi przejście do garażu (między dolną łazienką a dolnym pokojem). Do kotłowni zrobiłem przejście tylko od strony garażu, wielkośc okienka w kotłowni mam tak zmienioną i na takiej wys aby nie nachodziłna na podajnik. Przy tej wersji raczej konieczne jest przesunięcie całego filara kominowo-wentylacyjnego w głąb kotł i zamiana kanałów (dymowy powinien być bezpośrednio od strony pieca). Te wszystkie zmiany nanosił mi architekt adoptujący projekt. Można też nie robić żadnych zmian i piec postawić tak jak piec na gaz, tyle tylko, że ja nie chciałem przejścia z kuchni do kotł przy paliwie stałym. Nie wiem czy to jasno opisałem. Jakby co to podaj emaila to puszczę rysunek kotłowni. pozdrawiam To będę miał problem z zamontowaniem pieca na ścianie kotłownia/łazienka. Zmiany nie wchodzą w grę, bo mam już wymurowane fundamenty. Szerokość od ściany garażu do komina wynosi w/g projektu 177cm, więc piec wejdzie i zostanie 50 cm luzu. Czy tyle wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 13.09.2008 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Szerokość od ściany garażu do komina wynosi w/g projektu 177cm, więc piec wejdzie i zostanie 50 cm luzu. Czy tyle wystarczy? posprawdzaj sobie też głębokość pieca biorąc pod uwagę, że z tyłu wystaje czopuch, chyba, że będziesz miał piec z wylotem spalin do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 13.09.2008 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Jeśli dobrze pamiętam to na ten temat było już wcześniej coś pisane. U mnie kotłownia była przeprojektowana. Piec na ekogroszek, pelety z podajnikiem będzie stał wzdłuż ściany kuchnia - kotłownia (tu nie będzie przejścia), można go postawić swobodnie bez ryzyka trudności demontażu podajnika. Natomiast przesunąłem łazienkę dolną w stronę kotłowni tak, że powstało mi przejście do garażu (między dolną łazienką a dolnym pokojem). Do kotłowni zrobiłem przejście tylko od strony garażu, wielkośc okienka w kotłowni mam tak zmienioną i na takiej wys aby nie nachodziłna na podajnik. Przy tej wersji raczej konieczne jest przesunięcie całego filara kominowo-wentylacyjnego w głąb kotł i zamiana kanałów (dymowy powinien być bezpośrednio od strony pieca). Te wszystkie zmiany nanosił mi architekt adoptujący projekt. Można też nie robić żadnych zmian i piec postawić tak jak piec na gaz, tyle tylko, że ja nie chciałem przejścia z kuchni do kotł przy paliwie stałym. Nie wiem czy to jasno opisałem. Jakby co to podaj emaila to puszczę rysunek kotłowni. pozdrawiam To będę miał problem z zamontowaniem pieca na ścianie kotłownia/łazienka. Zmiany nie wchodzą w grę, bo mam już wymurowane fundamenty. Szerokość od ściany garażu do komina wynosi w/g projektu 177cm, więc piec wejdzie i zostanie 50 cm luzu. Czy tyle wystarczy? Cześć, my pierwotnie mieliśmy w adaptacji zrobiony piec na eko-groszek. Napewno powinieneś zrezygnować z drzwi z kuchni do kotłowni. Nasz kier. budowy i architekt robiący adaptację stanowczo twierdzili, że będzie się mocno w kuchni kurzyć. A tak z innej beczki, trochę się pochwalę, od wtorku mamy zalane stropy Fotki jeszcze przed zalaniem: http://www.f5-ksiegarnia.pl/km/oliwka/o2_m.jpg http://www.f5-ksiegarnia.pl/km/oliwka/o3_m.jpg Było oczywiście trochę walki ze schodami, nasz murarz poprzeliczał i wyszło, że powinno się dołożyć jeden stopień, aby wysokość stopnia wynosiła 18,2 cm. Tyle że na dole nie chcieliśmy dokładać bo by stopień wystawał, wiec jest na górze i teraz się zastanawiamy czy przejście nie będzie wąskie. Czy ta decyzja nie była zbyt pochopna, może trzeba było zrobić wysokie stopnie i nie kombinować...... Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 13.09.2008 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 To będę miał problem z zamontowaniem pieca na ścianie kotłownia/łazienka. Zmiany nie wchodzą w grę, bo mam już wymurowane fundamenty. Szerokość od ściany garażu do komina wynosi w/g projektu 177cm, więc piec wejdzie i zostanie 50 cm luzu. Czy tyle wystarczy? Cześć, my pierwotnie mieliśmy w adaptacji zrobiony piec na eko-groszek. Napewno powinieneś zrezygnować z drzwi z kuchni do kotłowni. Nasz kier. budowy i architekt robiący adaptację stanowczo twierdzili, że będzie się mocno w kuchni kurzyć. Pozdrawiam - Daniel Zastanawiam czy rzeczywiście się będzie kurzyć, przecież do pieców na eko-groszek dosypuje się węgla raz na kilka dni. Poza tym są przecież drzwi, które maja pewną szczelność. Na etapie budowy w którym jestem, nie mogę przesunąc komina, wiec nie mam mowy o zrobieniu przejścia z domu do garażu w innym miejscu. Jeśli będzie się kurzyło z pieca, to najwyżej w miesiącach kiedy będę w nim palił, nie będę korzystał z przejścia do kuchni i drzwi będą cały czas zamknięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanki 13.09.2008 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 a to nasza Oliwka http://picasaweb.google.pl/ania.tomek.oliwka/DOMOLIWKA?authkey=19piV9AxBy4# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 13.09.2008 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 a to nasza Oliwka http://picasaweb.google.pl/ania.tomek.oliwka/DOMOLIWKA?authkey=19piV9AxBy4# Piękny daszek, mogę zapytać czym przykryty? Właśnie dokonujemy wyboru, również będzie ciemny dach (czarny lub atracyt). Co ciekawe jeden sprzedawca twierdzi że w tym roku 80% sprzedanych dachów to ciemne kolory. Na razie mamy 2 faworytów w przystępnej cenie: Koramic L-15 w angobie atracyt lub Nelskamp R-10 czarna angoba. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaby 13.09.2008 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Pankracek - my planujemy piec na ekogroszek i mamy zachowane oryginalne przejście przez kuchnie do garazu Ani firma od pieca (a w sumie dwie) ani kierownik budowy nie widzieli w tym problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanki 13.09.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 a to nasza Oliwka http://picasaweb.google.pl/ania.tomek.oliwka/DOMOLIWKA?authkey=19piV9AxBy4# Piękny daszek, mogę zapytać czym przykryty? Właśnie dokonujemy wyboru, również będzie ciemny dach (czarny lub atracyt). Co ciekawe jeden sprzedawca twierdzi że w tym roku 80% sprzedanych dachów to ciemne kolory. Na razie mamy 2 faworytów w przystępnej cenie: Koramic L-15 w angobie atracyt lub Nelskamp R-10 czarna angoba. Pozdrawiam - Daniel Mamy Roben, czarno-brązowa angoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 13.09.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Pankracek - my planujemy piec na ekogroszek i mamy zachowane oryginalne przejście przez kuchnie do garazu Ani firma od pieca (a w sumie dwie) ani kierownik budowy nie widzieli w tym problemu U nas jak byśmy się upierali również by były przy groszku. Tyle że zdałem się na ich doświadczenie ....a jak to wygląda.....pewnie jak się da szczelne drzwi to będzie marginalny problem. Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 13.09.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 a to nasza Oliwka http://picasaweb.google.pl/ania.tomek.oliwka/DOMOLIWKA?authkey=19piV9AxBy4# Piękny daszek, mogę zapytać czym przykryty? Właśnie dokonujemy wyboru, również będzie ciemny dach (czarny lub atracyt). Co ciekawe jeden sprzedawca twierdzi że w tym roku 80% sprzedanych dachów to ciemne kolory. Na razie mamy 2 faworytów w przystępnej cenie: Koramic L-15 w angobie atracyt lub Nelskamp R-10 czarna angoba. Pozdrawiam - Daniel Daniel też biorę pod uwagę Koramica tyle tylko że Renesansowa L15 lub Robena miedziana plus. Przyznam, że mam dylemat z tymi dachówkami. Cały czas byłem zdecydowany na braasa cementową a tu okazuje się że niewiele muszę dorzucić do ceramiki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 13.09.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Pankracek - my planujemy piec na ekogroszek i mamy zachowane oryginalne przejście przez kuchnie do garazu Ani firma od pieca (a w sumie dwie) ani kierownik budowy nie widzieli w tym problemu W którym miejscu planujecie zamotowanie pieca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raf06 14.09.2008 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Pankracek, a czy masz zaplanowany daszek nad swoim bocznym tarasem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 14.09.2008 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Pankracek, a czy masz zaplanowany daszek nad swoim bocznym tarasem? Nie mam. Jedynie mam powiększony balkon nad tarasem, do 1,5 metra.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castello 14.09.2008 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Witam! Mam pytanie dotyczace wentylacji kanalizy. Jestem na etapie dachu. Mój hydraulik zrobil mi 3 piony kanalizy, jeden 110 i dwa po 50. Zastanawiam sie czy moge napowietrzenie wszystkich pionów spiąć ponad jętkami w jedna rurkę i zastosować jeden kominek wentylacyjny. Koszt jednego dla mojej dachówki to 390zł pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 14.09.2008 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Jak myślicie, czy światło na poddaszu w skosie (halogeny) dobrze doświetli pokój czy potrzebne jest mimo wszystko światło na suficie. Głowię się nad projektem dla eketryka, chociaż to co jest w projekcie domku jest całkiem niezłe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaby 14.09.2008 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 AnetkaS - zaleta DOBREGO elektryka jest to że sam zaproponuje Ci najlepsze rozwiązania i ewentualny projekt. Jak chcesz moge Ci takiego polecić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 14.09.2008 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 To poleć chętnie z nim pogadam, bo ten mój chce od nas gotowy projekt i mam trochę wrażenie, że niewiele nam podpowie A drogi jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaby 14.09.2008 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 cena jest rzeczą względną. Robił mi i projekt i wykonstwo w moim poprzednim mieszkaniu i o wszystkim pomyslał i zaproponował fajne rozwiązania.Teraz będzie nam robił w domu i juz pytał czy chcemy oświetlenie nocne, ile lampek w ogrodzie, które obwody zrobic dodatkowo do generatora prądu (w sumie sam zaproponował które) itd. Wyslę Ci namaiary mailem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 14.09.2008 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts