Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli dobrze pamiętam to na ten temat było już wcześniej coś pisane.

U mnie kotłownia była przeprojektowana. Piec na ekogroszek, pelety z podajnikiem będzie stał wzdłuż ściany kuchnia - kotłownia (tu nie będzie przejścia), można go postawić swobodnie bez ryzyka trudności demontażu podajnika. Natomiast przesunąłem łazienkę dolną w stronę kotłowni tak, że powstało mi przejście do garażu (między dolną łazienką a dolnym pokojem). Do kotłowni zrobiłem przejście tylko od strony garażu, wielkośc okienka w kotłowni mam tak zmienioną i na takiej wys aby nie nachodziłna na podajnik. Przy tej wersji raczej konieczne jest przesunięcie całego filara kominowo-wentylacyjnego w głąb kotł i zamiana kanałów (dymowy powinien być bezpośrednio od strony pieca). Te wszystkie zmiany nanosił mi architekt adoptujący projekt. Można też nie robić żadnych zmian i piec postawić tak jak piec na gaz, tyle tylko, że ja nie chciałem przejścia z kuchni do kotł przy paliwie stałym.

Nie wiem czy to jasno opisałem. Jakby co to podaj emaila to puszczę rysunek kotłowni.

pozdrawiam :wink:

To będę miał problem z zamontowaniem pieca na ścianie kotłownia/łazienka. Zmiany nie wchodzą w grę, bo mam już wymurowane fundamenty.

Szerokość od ściany garażu do komina wynosi w/g projektu 177cm, więc piec wejdzie i zostanie 50 cm luzu.

Czy tyle wystarczy?

Jeśli dobrze pamiętam to na ten temat było już wcześniej coś pisane.

U mnie kotłownia była przeprojektowana. Piec na ekogroszek, pelety z podajnikiem będzie stał wzdłuż ściany kuchnia - kotłownia (tu nie będzie przejścia), można go postawić swobodnie bez ryzyka trudności demontażu podajnika. Natomiast przesunąłem łazienkę dolną w stronę kotłowni tak, że powstało mi przejście do garażu (między dolną łazienką a dolnym pokojem). Do kotłowni zrobiłem przejście tylko od strony garażu, wielkośc okienka w kotłowni mam tak zmienioną i na takiej wys aby nie nachodziłna na podajnik. Przy tej wersji raczej konieczne jest przesunięcie całego filara kominowo-wentylacyjnego w głąb kotł i zamiana kanałów (dymowy powinien być bezpośrednio od strony pieca). Te wszystkie zmiany nanosił mi architekt adoptujący projekt. Można też nie robić żadnych zmian i piec postawić tak jak piec na gaz, tyle tylko, że ja nie chciałem przejścia z kuchni do kotł przy paliwie stałym.

Nie wiem czy to jasno opisałem. Jakby co to podaj emaila to puszczę rysunek kotłowni.

pozdrawiam :wink:

To będę miał problem z zamontowaniem pieca na ścianie kotłownia/łazienka. Zmiany nie wchodzą w grę, bo mam już wymurowane fundamenty.

Szerokość od ściany garażu do komina wynosi w/g projektu 177cm, więc piec wejdzie i zostanie 50 cm luzu.

Czy tyle wystarczy?

Cześć,

my pierwotnie mieliśmy w adaptacji zrobiony piec na eko-groszek. Napewno powinieneś zrezygnować z drzwi z kuchni do kotłowni. Nasz kier. budowy i architekt robiący adaptację stanowczo twierdzili, że będzie się mocno w kuchni kurzyć.

A tak z innej beczki, trochę się pochwalę, od wtorku mamy zalane stropy :)

Fotki jeszcze przed zalaniem:

http://www.f5-ksiegarnia.pl/km/oliwka/o2_m.jpg

http://www.f5-ksiegarnia.pl/km/oliwka/o3_m.jpg

Było oczywiście trochę walki ze schodami, nasz murarz poprzeliczał i wyszło, że powinno się dołożyć jeden stopień, aby wysokość stopnia wynosiła 18,2 cm.

Tyle że na dole nie chcieliśmy dokładać bo by stopień wystawał, wiec jest na górze i teraz się zastanawiamy czy przejście nie będzie wąskie. Czy ta decyzja nie była zbyt pochopna, może trzeba było zrobić wysokie stopnie i nie kombinować......

Pozdrawiam - Daniel

Czy tyle wystarczy?

Cześć,

my pierwotnie mieliśmy w adaptacji zrobiony piec na eko-groszek. Napewno powinieneś zrezygnować z drzwi z kuchni do kotłowni. Nasz kier. budowy i architekt robiący adaptację stanowczo twierdzili, że będzie się mocno w kuchni kurzyć.

Pozdrawiam - Daniel

Zastanawiam czy rzeczywiście się będzie kurzyć, przecież do pieców na eko-groszek dosypuje się węgla raz na kilka dni. Poza tym są przecież drzwi, które maja pewną szczelność.

Na etapie budowy w którym jestem, nie mogę przesunąc komina, wiec nie mam mowy o zrobieniu przejścia z domu do garażu w innym miejscu.

Jeśli będzie się kurzyło z pieca, to najwyżej w miesiącach kiedy będę w nim palił, nie będę korzystał z przejścia do kuchni i drzwi będą cały czas zamknięte.

Piękny daszek, mogę zapytać czym przykryty?

Właśnie dokonujemy wyboru, również będzie ciemny dach (czarny lub atracyt). Co ciekawe jeden sprzedawca twierdzi że w tym roku 80% sprzedanych dachów to ciemne kolory.

Na razie mamy 2 faworytów w przystępnej cenie: Koramic L-15 w angobie atracyt lub Nelskamp R-10 czarna angoba.

Pozdrawiam - Daniel

Właśnie dokonujemy wyboru, również będzie ciemny dach (czarny lub atracyt). Co ciekawe jeden sprzedawca twierdzi że w tym roku 80% sprzedanych dachów to ciemne kolory.

Na razie mamy 2 faworytów w przystępnej cenie: Koramic L-15 w angobie atracyt lub Nelskamp R-10 czarna angoba.

Pozdrawiam - Daniel

Mamy Roben, czarno-brązowa angoba.

Pankracek - my planujemy piec na ekogroszek i mamy zachowane oryginalne przejście przez kuchnie do garazu :)

Ani firma od pieca (a w sumie dwie) ani kierownik budowy nie widzieli w tym problemu

U nas jak byśmy się upierali również by były przy groszku. Tyle że zdałem się na ich doświadczenie ....a jak to wygląda.....pewnie jak się da szczelne drzwi to będzie marginalny problem.

Daniel

Pozdrawiam - Daniel

Daniel też biorę pod uwagę Koramica tyle tylko że Renesansowa L15 lub Robena miedziana plus. Przyznam, że mam dylemat z tymi dachówkami. Cały czas byłem zdecydowany na braasa cementową a tu okazuje się że niewiele muszę dorzucić do ceramiki

pozdrawiam

Witam!

Mam pytanie dotyczace wentylacji kanalizy.

Jestem na etapie dachu. Mój hydraulik zrobil mi 3 piony kanalizy, jeden 110 i dwa po 50. Zastanawiam sie czy moge napowietrzenie wszystkich pionów spiąć ponad jętkami w jedna rurkę i zastosować jeden kominek wentylacyjny.

Koszt jednego dla mojej dachówki to 390zł :(

pozdrawiam

cena jest rzeczą względną. Robił mi i projekt i wykonstwo w moim poprzednim mieszkaniu i o wszystkim pomyslał i zaproponował fajne rozwiązania.

Teraz będzie nam robił w domu i juz pytał czy chcemy oświetlenie nocne, ile lampek w ogrodzie, które obwody zrobic dodatkowo do generatora prądu (w sumie sam zaproponował które) itd. Wyslę Ci namaiary mailem