Bikerus 15.02.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 sasenka i Bikerus czym planujecie pokryć dach? Ja cały czas się waham pomiędzy blachodachówką i dachówką cementową (ceramika za droga ) Odrzucam blache. Na 90% będzie dachówka cementowa - chyba, ze w niewiele wyzszej cenie uda mi sie ustrzelic ceramiczną. No ale z tego co sie orientowałem, to na dziś cena na ceramikę jest znacząco wieksza od cementowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 15.02.2007 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 ....jak nam się uda wylać fundamenty w tym oku to będę szczęśliwą kobietą Ktoby pomyślał, że od tego zależy szczęście kobiety ..........Życzę Ci wykonania planu rocznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 15.02.2007 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 A czy to az takie ważne co będzie na dachu , najważniejszcze aby na głowe nie leciało i aby w srodku przytulnie i ciepło było . Filozofuje , ale może to dla tego ze czym wiecej czytam i wiem o ogrzewaniu tym większy mam mętlik w głowie . Najlepiej jak się ciągnie budowe bez przestojów , bo wtedy płynnie wszystko się toczy . Podejmujesz decyzje i lecisz dalej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shrekowie 20.02.2007 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Witam!Jestem w trakcie budowy domu Oliwka z garażem i szukam osób które również budują ten dom. Chciałbym wymienić się doświadczeniami i podyskutować o szczegółach. http://www.hbstudio.pl/index.swf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarex 20.02.2007 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 forum dotyczące Oliwki już istnieje, oto link: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=64044 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shrekowie 20.02.2007 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 WitamJa jestem na etapie wykończeniówki i od miesiąca mam uruchomione ogrzewanie. Czy ktoś z Was jest na podobnym etapie, bo mam kilka pytań odnośnie zużycia gazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 20.02.2007 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Witam Ja jestem na etapie wykończeniówki i od miesiąca mam uruchomione ogrzewanie. Czy ktoś z Was jest na podobnym etapie, bo mam kilka pytań odnośnie zużycia gazu? no pięknie mamy lidera , ja jestem dopiero na etapie instalacji , ale z chęcią poznam jak nam zdrodzisz , jaki masz zastosowany system ogrzewania . Domyślam sie ze gazowy , ale czy masz podłogówkę czy kaloryfery a może system mieszany . Jakiej mocy i firmy masz piec , jak duży zasobnik i jaka cześć domu ogrzewasz (czy garaz tez) . Z czego dudowałeś i czy masz ocieplny dom . No i na koniec pytanie kluczowe ile srednio zużywasz gazu na miesiąc ? Jeśli masz fotki to bardzo chętnie obejrzymy . pozdr za wszelkie informacje będę wdzięczny Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shrekowie 20.02.2007 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Fotki mam, ale nie wiem jak je umieścić na forum. W najbliższym czasie będą zaktualizowane zdjęcia na stronie http://www.hbstudio.pl/index.swf bo tamte są jeszcze z czerwca. Sam z resztą byłem zaskoczony jak je zobaczyłem. Więc po telefonie do Pani Architekt zostałem poproszony o ich aktualizację. Co do ogrzewania to jest temat „rzeka”, ale w skrócie?Grzejniki VNHPodłogówka na zaworach RTL (rozwiązanie tańsze- zastosowałem w łazienkach, kuchni wiatrołapie)Kocioł kondensacyjny BRETIE WBS 22/24 KWKoszt:Piec, zasobnik 120l, grzejniki + Montaż kotłowni, komina, grzejników, rozdzielaczy = 18000PLNRurki co, cwu, zw i kanalizacji - rozprowadzałem samMartwi mnie zużycie gazu 12-13m3/doba, ale to ponoć normalne w dopiero wybudowanym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 20.02.2007 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 A czy to az takie ważne co będzie na dachu , najważniejszcze aby na głowe nie leciało i aby w srodku przytulnie i ciepło było .... Niby racja.......ale dobrze Ci mówić bo masz już ten etap za sobą ...Filozofuje , ale może to dla tego ze czym wiecej czytam i wiem o ogrzewaniu tym większy mam mętlik w głowie . ... Niestety ale muszę się z Tobą zgodzić.....też zaczyna mi się tak robić.... Shrekowie na stronce HB nie ma jeszcze nowych zdjęć . A tak swoją drogą to te dwa pierwsze oglądałem już dawno temu (wiele razy ) a teraz mam okazję poznać ich Autorówi. jacekot "ochrzcił" Was mianem LIDERA, no to teraz macie przechlapane.............zalejemy Was gradem pytań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 21.02.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Fotki mam, ale nie wiem jak je umieścić na forum. W najbliższym czasie będą zaktualizowane zdjęcia na stronie http://www.hbstudio.pl/index.swf bo tamte są jeszcze z czerwca. Sam z resztą byłem zaskoczony jak je zobaczyłem. Więc po telefonie do Pani Architekt zostałem poproszony o ich aktualizację. Co do ogrzewania to jest temat „rzeka”, ale w skrócie? Grzejniki VNH Podłogówka na zaworach RTL (rozwiązanie tańsze- zastosowałem w łazienkach, kuchni wiatrołapie) Kocioł kondensacyjny BRETIE WBS 22/24 KW Koszt: Piec, zasobnik 120l, grzejniki + Montaż kotłowni, komina, grzejników, rozdzielaczy = 18000PLN Rurki co, cwu, zw i kanalizacji - rozprowadzałem sam Martwi mnie zużycie gazu 12-13m3/doba, ale to ponoć normalne w dopiero wybudowanym domu. Nie jestem specem w dziedzinie ogrzewania , ale podobno pierwszy rok zawsze jest najcięższy jeśli chodzi o ogrzewanie . Trzeba pozbyć sie całej wilgoci technologicznej , a podczas budowania całego domu jest jej naprawdę duża ilość . Podobno różnice są nawet do 30% . Patrzac na twój przykład 12m3 x 30 dni daje 360m3 to chyba dużo przy takiej pogodzie , zwłaszcza ze masz piec kondensacyjny . Powiedz jak u ciebie wygląda kwestia ocieplenia , wszystko masz już zrobione i w jakiej grubuści masz ocieplenie na scianch , dachu i posadzce ? A czy ogrzeważ garaż i masz ocieplony strop nad garazem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shrekowie 21.02.2007 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Krótki opis Domu DACH Dachówka BRASS Membrana dachowa Wełna 18 URSA (nie polecam) Wełna 5 Rockwool „ROCKTON” BRAK FOLI PAROSZCZELNEJ!! KG Ściany Zewnętrzne Beton komórkowy 24cm (nie polecam) Styropian 15cm Tynk silikatowy – mam nadzieje że już niedługo Ściany wewnętrzne Beton komórkowy Tynk cementowo wapienny + gładź – łazienki, pokój na dole, wiatrołap, POM. Gosp Tynk z agregatu – resztę domu (nie polecam) Wylewki z agregatu Styropian 8cm dół + siatka zbrojąca +2xfolia Styropian 3cm góra + siatka zbrojąca (częściowo) +2 x folia Fundamenty Styropian 8cm Strop w garażu ocieplony 8cm styropianu ale to ponoć jest zbyt wiele. Ja akurat trafiłem na promocję 8 więc taką dałem. W garażu zamontowałem grzejnik ale nim korzystam z niego. Zamiast szamba przydomowa oczyszczalnia ścieków (drenażowa) Trochę zmieniliśmy układ kanalizacji w domu i do tego w projekcie jest niewielki błąd, bo pionowa rura kan. Zasłania kratkę wentylacyjną w łazience na dole. Wydaje mi się, że informowałem o tym Panią architekt, ale nie jestem pewien. Jeśli tak to pewnie u was w projektach jest to już skorygowane. O podobnych uwagach postaram się was informować. Największą problemy mieliśmy z ociepleniem dachu, ale o tym może innym razem, bo to długa historia. Shrekowie na stronce HB nie ma jeszcze nowych zdjęć . A tak swoją drogą to te dwa pierwsze oglądałem już dawno temu (wiele razy ) a teraz mam okazję poznać ich Autorówi. jacekot "ochrzcił" Was mianem LIDERA, no to teraz macie przechlapane.............zalejemy Was gradem pytań Zapewne masz rację, ale postaramy się pomóc o ile będzie to możliwe. My niestety jestem na końcówce budowy i dwóch rzeczy nam brakuje czasu i kasy. Co do zdjęć to aktualne już przesłałem na adres HB Studio i dostałem potwierdzenie ich odebrania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 21.02.2007 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 Krótki opis Domu Trochę zmieniliśmy układ kanalizacji w domu i do tego w projekcie jest niewielki błąd, bo pionowa rura kan. Zasłania kratkę wentylacyjną w łazience na dole. Wydaje mi się, że informowałem o tym Panią architekt, ale nie jestem pewien. Jeśli tak to pewnie u was w projektach jest to już skorygowane. O podobnych uwagach postaram się was informować. Największą problemy mieliśmy z ociepleniem dachu, ale o tym może innym razem, bo to długa historia. . Fakt , własnie mi na to zwróciłeś uwagę , ja w swoim projekcie faktycznie tak mam , ze pion kanalizacji zasłoni mi kanalizacje. Już widze ze będę musiał zrobić jakieś obejście . Nie zwróciłem na to uwagi. Izolacje masz jak najbardziej ok . A co było z tym ociepleniem poddasza ? Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shrekowie 21.02.2007 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 ... ze pion kanalizacji zasłoni mi kanalizacje. A co było z tym ociepleniem poddasza ? Jacek Z dachem była taka historia że posłuchałem się specjalisty od izolacji z Firmy Rockwool Polska i nie dałem foli paroszczelnej. Gdy przyszła zima a ja miałem już uruchomione centralne to zauważyłem że na prawie całym dachu topnieje śnieg. Przy czym na osobnych budynkach przy identycznych warunkach śnieg leży na całym dachu. Parę osób „fachowców” stwierdziło że przyczyna jest jedna BRAK FOLI PAROSZCZELNEJ. Kłopot z tą folią był taki że KG miałem już założone i częściowo pomalowane więc koszt założenia foli byłby znaczny. Za namową tych „fachowców” napisałem maila do niniejszego specjalisty nie przebierając w słowach. Na całe szczęście facet się opanował i przy jego ogromnej pomocy krok po kroku doszliśmy co jest prawdziwą przyczyną topnienia śniegu na dachu. Przekonał mnie analizą jaką mi wysłał i zdjęciami błędnie wykonanego dachu. Uwierzcie że aż ciarki mi przeszły po plecach. Teraz wiem jedno stwierdzenie „dach nad głową...” nabrało dla mnie zupełnie innego znaczenia. Co najważniejsze niskim kosztem pomógł mi naprawić błędy wykonawcy. A ja się ucieszyłem że za pierwszym razem podjąłem dobrą decyzję opierając się na poradach specjalisty z firmy Rockwool. A najlepsze jest to że zaraz po wysłaniu maila do Rockwoola zwróciłem się o pomoc do specjalisty z URSY i dostałem taką odpowiedz cytuję „...ja mogłem podjechać do Pana i pokazać, jakie powinny być warstwy przy ociepleniu dachu, ale tak naprawdę ja tym towarem tylko handluję... Radzimy naszym klientom, aby stosowali folię paroszczelną, ponieważ nie jest to durzy wydatek a unikamy tym samym takich telefonów jak Pana” Ja z budową domu startowałem z naprawdę niewielkim budżetem a kasę jestem zmuszony wydawać bardzo rozsądnie a ten gość mi mówi że generalnie ma mnie w D a interesuje go tylko moja kasa. Ja ze swojego doświadczenia namawiam was abyście postudiowali dokładnie materiały na stronie WWW firmy Rockwool i pamiętajcie że foli paroszczelnej nie daje się tylko w określonych warunkach a w pomieszczeniach mokrych należy ją stosować zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 21.02.2007 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2007 ...Co do zdjęć to aktualne już przesłałem na adres HB Studio i dostałem potwierdzenie ich odebrania. Niestety ale pani Katarzynie (albo jej webadministratorowi) się nie śpieszy. Można prosić o dwie, trzy fotki na PRIV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shrekowie 22.02.2007 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Można prosić o dwie, trzy fotki na PRIV? Udało mi się zrobić coś takiego. http://profile.imageshack.us/user/shrek1/ Podaj po prostu swój adres email, bo na PRIV ja również nie mogłem znaleźć jak można dołączyć zdjęcia. Na jakim jesteś etapie to może dołączę coś jeszcze np. *.xls - ile mi poszło materiałów itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bm_mi 22.02.2007 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Wszystkie porady mile widzianie http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1657511#1657511 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lesnik2 22.02.2007 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Witam Wszystkich i bardzo serdecznie pozdrawiam po raz pierwszy ...Przymierzam się do kupna Oliwki bez garażu z zamiarem postawienia jej z Ytong'a w systemie ściany 1-warstwowej (36,5 cm). Czy ktoś stawiał ten projekt z tego materiału? Czy koszty wyszły dużo wyższe niż w kosztorysie? pozdrawiamRobert - Leśnik2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adar 22.02.2007 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 Przekonał mnie analizą jaką mi wysłał i zdjęciami błędnie wykonanego dachu. Uwierzcie że aż ciarki mi przeszły po plecach. ... pamiętajcie że foli paroszczelnej nie daje się tylko w określonych warunkach a w pomieszczeniach mokrych należy ją stosować zawsze. Mój mąż planuje sam ułożyc dach, powiedzmy że trochę doświadczenia ma. Czy moge prosić o te błędy, bo człowiek najlepiej uczy się na błędach, na szczęście nie zawsze trzeba je samemu popełnić i jak moge prosic kilka fotek na priva, bo te na albumie strasznie malutkie. A zastanawiam się nad zrobieniem dwóch okien zamiast 1 w tzw salonie (tak jak ma jecekot) i sama nie wiem. Ta ściana bedzie u mnie południowa. I jeszcze pytanko czy mi się zdaje czy balkon na piętrze jest szerszy (i o ile?) niż w projekcie. I tu też mam wątpliwości - to będą pokoje dzieci (5lat i 1,5roku na teraz) i nie jestem pewna co balkonów tam. Ach i jeszcze czemu nie polecasz betonu komórkowego (przyznam się, że mysleliśmy o tym, ale chyba zdecydujemy się na gazobeton) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 22.02.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 ...i jak moge prosic kilka fotek na priva, bo te na albumie strasznie malutkie... Potwierdzam, nie da się ich powiększyć. Shrekowie b. proszę o przesłanie ich na adres [email protected] Z góry dzięki ...I tu też mam wątpliwości - to będą pokoje dzieci (5lat i 1,5roku na teraz) i nie jestem pewna co balkonów tam.... Też miałem takie wątpliwości...z tych samych powodów.... Zrezygnowałem...jacekot zresztą też......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shrekowie 22.02.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2007 To kolejny link do zdjęci i chyba nic lepszego nie wymyślę. http://shrek1.fotosik.pl/albumy/137297.html Mój mąż planuje sam ułożyc dach, powiedzmy że trochę doświadczenia ma. I bardzo dobrze, bo zaręczam, że jeśli się weźmie za to sam to straci mniej energii niż by miał potem ganiać za durnymi wykonawcami żeby poprawili to, co spieprzyli. Ja dosyć sporo rzeczy robiłem sam, ale przez to nabawiłem się kontuzji – ostre zapalenie czegoś w łokciu. Nie pracuje fizycznie, więc pewnie, dlatego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts