Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I tu też mam wątpliwości - to będą pokoje dzieci (5lat i 1,5roku na teraz) i nie jestem pewna co balkonów tam.

Mamy zrobione klamki na kluczyk w oknach balk., więc problemu z dziećmi nie powinno być, ale balkon to zawsze jest problem pod każdym względem. Pomimo to my zdecydowaliśmy się go pozostawić

Ach i jeszcze czemu nie polecasz betonu komórkowego (przyznam się, że mysleliśmy o tym, ale chyba zdecydujemy się na gazobeton)

Pozdrawiam

Beton komórkowy, suporex, gazobeton to jest to samo tyko pod innymi nazwami. Tak mi się wydaje? Nie polecam, bo jest to materiał dosyć miękki przykładowo wiercąc dziurę wiertarką w ścianie nie ma konieczności używania udaru. Kolejną rzeczą jest to, że jeśli chce się zawiesić na ścianie coś ciężkiego to należy się zapatrzeć w specjalny kołek, który jest dosyć drogi albo zwykły gwóźdź wbity w ścianę można bez problemu wyjąć nie używając narzędzi. Moja słodka 2,5 letnia córcia na przykład bawiła się na budowie robiąc dziurki w suporeksie i całkiem nieźle jej to wychodziło. Jak bym miał budować jeszcze raz dom to mocno bym się zastanawiał nad SILKĄ, bo struktura jest podobna do skały i dodatkowo zyskujemy (w stosunku do naszego projektu) 12cm na każdej ścianie. Potem w kolejności byłoby Pustak U lub MAX no i suporex. Ponadto zwróciłbym też twoją uwagę na sposób ocieplenia wieńców u jacekot jest to naprawdę godne naśladowania. U mnie ponoć się tak nie dało, bo grubość muru była zbyt mała (24cm a nie 30cm).

To kolejny link do zdjęci i chyba nic lepszego nie wymyślę.

http://shrek1.fotosik.pl/albumy/137297.html

Mój mąż planuje sam ułożyc dach, powiedzmy że trochę doświadczenia ma.

I bardzo dobrze, bo zaręczam, że jeśli się weźmie za to sam to straci mniej energii niż by miał potem ganiać za durnymi wykonawcami żeby poprawili to, co spieprzyli. Ja dosyć sporo rzeczy robiłem sam, ale przez to nabawiłem się kontuzji – ostre zapalenie czegoś w łokciu. Nie pracuje fizycznie, więc pewnie, dlatego.

Widzę ze zrobiłeś kilka zmian , daszek nad tarsem ja niestety nie zrobiłem i trochę teraz żałuje , ale pocieszam ze może zamontuje sobie markize. ROzdzieliłeś okna w pokoju na górze . Pomysł z pólkami przy schodach super , moja żonka pewnie podchwyci pomysł . Masz lodówkę dokładnie w tym samym miejscu co ja planowałem .Extra domek , jak patrze na moje gołe sciany to jakbym widział dwa różne domy .

Czy ktoś w Wielkopolsce - w pobliżu Ostrowa Wlkp. buduje "Oliwkę". My jesteśmy właśnie tuz przed stawianiem murów i bardzo chcielibyśmy zobaczyć "Oliwkę" na żywo.

Witajcie,

Najbliżej będziecie mieli do jacekota - Łódź.

Możecie coś więcej powiedzieć o Waszej Oliwce..

...jakie przeróbki, itp.. ?

Witam! Właśnie staliśmy się włascicielami projektu Oliwka. W planach mamy w tym roku postawić stan surowy otawrty. Zobaczymy czy nam się to uda... Myślimy o drobnych przeróbkach. Oto lista zmian:

A - Drewniany ganek przy wejściu do domu.

B - Prosta elewacja frontowa, bez wgłębienia na przedsionek.

C- Rezygnacja z kominka.

D - Proste, bez łuku okno tarasowe na elewacji tylnej.

E - Drewniany taras, zadaszony.

F - Wygospodarowanie miejsca pod schodami na schowek kuchenny.

G - Rezygnacja z dodatkowego wyjścja z garażu na ogród.

H - Dodatkowy piec na paliwa stałe w pom. gosp.

DÓŁ

A - Rezygnacja z balkonu.

B - Dodatkowe okno w pomieszczeniu nad garażem.

Można prosić o dwie, trzy fotki na PRIV?

Udało mi się zrobić coś takiego.

http://profile.imageshack.us/user/shrek1/

Podaj po prostu swój adres email, bo na PRIV ja również nie mogłem znaleźć jak można dołączyć zdjęcia. Na jakim jesteś etapie to może dołączę coś jeszcze np. *.xls - ile mi poszło materiałów itd.

My tez zaczynamy budowe w kwietniu. Czy ja mogłabym prosic na maila [email protected] informacje o ilosci zuzytych materiałow. I jezeli mozna wiedziec koszt stanu surowego zamknietego.pzdr

Obecnie jesteśmy na etapie zakończenia stanu zerowego. Na początku kwietnia planujemy przystąpić do stawiania murów. Na chwilę obecną mamy zaplanowane udoskonalenie naszej Oliwki poprzez zagospodarowanie części znajdującej się pod garażem. Pod spodem chcemy zrobić piwnicę. Ponadto jak większość osób, które nabyły ten projekt i przystapiły już do budowy, chcemy powiększyć kuchnię, przesuwając ściankę kosztem pomniejszenia klatki schodowej. Co do pozostałej części domu, to prawdopodobnie dodamy jedno okno dachowe, w sypialni - w tylnej części budynku od strony północno - zachodniej. W sumie jesteśmy przekonani, że OLIWKA jest na tyle udanym projektem, że sama w sobie jest bardzo fajna. Bardzo chcielibyśmy zobaczyć realizację tego projektu u osób, które mają już stan surowy zamknięty. Prosimy także o drobne porady i uwagi na tematy związane z realizacją tego projektu. Mile widziane zdjęcia.

Pozdrawiamy wszystkich sympatyków Oliwki !

...W sumie jesteśmy przekonani, że OLIWKA jest na tyle udanym projektem, że sama w sobie jest bardzo fajna...

Żywię taką nadzieję :wink: bo moje zmiany też w sumie były kosmetyczne. Mówie były, bo choć nie rozpocząłem jeszcze budowy, to projekty "walczą" o pozwolenie na budowę i więcej zmian raczej nie zdążę nanieść :roll: .

...Bardzo chcielibyśmy zobaczyć realizację tego projektu u osób, które mają już stan surowy zamknięty. Prosimy także o drobne porady i uwagi na tematy związane z realizacją tego projektu. Mile widziane zdjęcia...

A zaglądaliście już do Shreków?

http://shrek1.fotosik.pl/albumy/137297.html

Planuje zacząć budowę końcem marca, tyle że jestem na etapie "mniej niż zero" więc muszę trochę podgonić :wink:

Pozdrowienia

Wczoraj mieliśmy okazję zobaczyć Oliwkę na żywo, za co bardzo dziękujemy Jackowi (Jacolek).

Muszę powiedzieć, że ta wizyta upewniła nas w tym, że dokonaliśmy dobrego wyboru. Domek zrobił na nas bardzo pozytywne wrażenie. Jest zgrabny i funkcjonalny. Ponadto Jacolek udzielił nam wiele cennych wskazówek, z których pewnie skorzystamy przy adaptacji projektu. Bardzo spodobał nam się pomysł, aby przenieść drzwi balkonowe i taras na boczną ścianę salonu (dla nas zachodnią) oraz przesunąć okno dachowe w łazience w kierunku jej środka.

Jesteśmy na etapie papierologii. Zabawę w budowanie rozpoczniemy dopiero w wakacje.

Pozdrowienia dla wszystkich budujących i jeszcze raz wielkie dzięki dla Jacka.

Witamy!

Na razie nie mieliśmy mozliwości obejrzeć rzadnej Oliwki w budowie - choć bardzo byśmy chcieli a o istnieniu tego forum dowiedzieliśmy sie dopiero przed kilkoma dniami.

Mamy nadzieję, że dzięki forum zyskamy jakies cenne uwagi pomocne przy budowie a także nawiążemy kontakt z kimś, kto byłby uprzejmy pokazać nam swoją Oliwkę. :D

Obecnie robimy rozeznanie w kwestii wyboru materiału do budowy oraz jego dostepności i co ważne - CENY :wink:

Bylibysmy wdzięczni za jakieś wskazówki dotyczące rozmiarów okien, bo niektóre z okien - szczególnie kuchenne - wydają nam sie za duże.

Pozdrawiamy :D

Shrekowie jak macie rozwiązane rozprowadzenie ciepłego powietrza z kominka. Zastanawiam się gdzie umieścić rozgałęźnik i ewentualną turbinkę.

Podpinam się pod to pytanie .

Bo mnie już głowa pęka od rozprowadzenia DGP , miałem już tyle wersji :

1. Grawitacyjne normalnie podnad sufitem poddasza lub w wylewkach ( trudniejsza werscja i trochę trudna bo trzeby było podnieść podłogę na piętrze aby zmieścić kanały.

2. Z turbiną .

a) pondad sufitem dodasza ( turbina też ponad sufitem )

b) turbina w łazience na pietrze , rozprowadzenie przy podłogach wzdłuż scianek kolankowych wokół domu .

Trochę konbinuje , a pewnie skończy się na grawitacji - najprostsza i niezawodna jeśli wogóle będzie działać .

Shrekowie podzielcie się swoimi doświadczeniami może mi ulży .

pozdr

Jacek

Witamy!

Na razie nie mieliśmy mozliwości obejrzeć rzadnej Oliwki w budowie...

"Na żywo" też mi się chyba nie uda....mam do Wszystkich daleko :cry:

...Obecnie robimy rozeznanie w kwestii wyboru materiału do budowy oraz jego dostepności i co ważne - CENY :wink:

Bylibysmy wdzięczni za jakieś wskazówki dotyczące rozmiarów okien, bo niektóre z okien - szczególnie kuchenne - wydają nam sie za duże.

Ja będę budował z Max'a 220 - kosztu nie podaję bo od tego czasu podrożały -kupiłem ok. 3800 sztuk (mam nadzieję, że wystarczy :o ). Okno w kuchni rzeczywiście duże, zwężyłem do 150 cm....

Witamy!

...Obecnie robimy rozeznanie w kwestii wyboru materiału do budowy oraz jego dostepności i co ważne - CENY :wink:

Ja będę budował z Max'a 220 - kosztu nie podaję bo od tego czasu podrożały -kupiłem ok. 3800 sztuk (mam nadzieję, że wystarczy :o ). Okno w kuchni rzeczywiście duże, zwężyłem do 150 cm....

Jeśli to mają być pustaki na sciany zewnętrzne i kostrukcyjne wewnętrzne to wydaje mi się ze ja kupowałem więcej , ale ja mam trochę wydłużony garaż . Musiałbym sprawdzić i będę mógł ci powiedzieć ile zużyłem pustaków .

Witamy!

Jeśli to mają być pustaki na sciany zewnętrzne i kostrukcyjne wewnętrzne to wydaje mi się ze ja kupowałem więcej , ale ja mam trochę wydłużony garaż . Musiałbym sprawdzić i będę mógł ci powiedzieć ile zużyłem pustaków .

Nie strasz mnie :o . Przeliczał mi to mój architekt (z Porothermu, który jest w projekcie). Już niedługo się okaże :roll:

Witamy!

Nie strasz mnie :o . Przeliczał mi to mój architekt (z Porothermu, który jest w projekcie). Już niedługo się okaże :roll:

Ja też przeliczałem sam z Porothermu i przyznam się ze wziołem za dużo , ale na szczeście mogłem bez problemu zwrócić .