AnetkaS 08.12.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Na jakiej wysokości wstawialiście Wasze okna dachowe?Ja chciałam dać na 120 cm licząc od podłogi i w zasadzie wszędzie mogę tak zrobić, ale w pokoju od strony ogrodu przeszkadza mi w tym daszek nad taresm.Okno na takiej wysokości wchodziłoby w kosz.No i zastanawiam się, czy to jedno okno wstawiać wyżej i nie zwracac uwagi na to, że na dachu może to nie fajne wyglądać, czy dawać wszystkie wyżej o 20 cm (ale to z kolei będzie nie praktyczne - za wysoko w łaziecne, na korytarzu i w moim przypadku w pralni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castello 08.12.2008 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Okan dachowe wstawialismy tak aby mozna swobodnie przez nie wygladac. Pamietaj o posadzkach. Pozatym pusza byc wpasowane w łaty (tk mi mowil cieśla) więc dozwolone wartości są dyskretne a nie ciłągłe. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 08.12.2008 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 No, tylko że to właśnie przez łaty będzie około 20 cm różnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 08.12.2008 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Na jakiej wysokości wstawialiście Wasze okna dachowe? Ja chciałam dać na 120 cm licząc od podłogi i w zasadzie wszędzie mogę tak zrobić, ale w pokoju od strony ogrodu przeszkadza mi w tym daszek nad taresm. Okno na takiej wysokości wchodziłoby w kosz. No i zastanawiam się, czy to jedno okno wstawiać wyżej i nie zwracac uwagi na to, że na dachu może to nie fajne wyglądać, czy dawać wszystkie wyżej o 20 cm (ale to z kolei będzie nie praktyczne - za wysoko w łaziecne, na korytarzu i w moim przypadku w pralni) Cześć, chyba 120 cm od podłogi na gotowo jest optymalnie. U nas z racji wysokiej ściany kolankowej są wyżej, no i Aga twierdzi że wyżej lepiej doświetlają, na gotowo będzie ok. 145-150 cm od podłogi. Ja bym montował niżej, ale moja kobietka...jest uparta. Ja mogę przez nie wyglądać, Aga....na paluszkach... Teraz jeszcze kwestia klamki, jak masz na górze to przy podniesieniu na 140 może być problem z otwieraniem. Wysokość montażu jest również uzależniona od łat, sprawdź ręką przez membranę gdzie są łaty. Okno jest montowane w zależnosci od rodzaju dachówek ok. 10-12 cm nad łatą. Chodzi o to żeby pod oknem dachówka zamkiem opierała się o łatę, nad oknem są docinane w razie potrzeby. Wybrana łata + 10-12 cm da wysokość montażu od podłogi. Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 08.12.2008 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 POd koniec tygodnia wylewamy chudziaka. Czy zbroiliście go siatkami? Mój wykonawca pozostawił nam decyzję. Niby nie majątek, bo łączny koszt zbrojenia ok. 500 zł, ale czy to konieczne? Czytałam na forum, że zdania są podzielone. Argumenty za i przeciw rozumiem, jak jednak zrobić, by było dobrze? Czy ktoś z Oliwkowiczów miał te dylematy?I jeszcze jedno - czy ktoś zrównał poziom domu i garażu? Nasz garaż usytuowany jest na wzniesieniu; tzn. działka ma lekki przechył do góry patrząc od strony domu do garażu. Wzniesienie jest niewielkie, ale wykonawca poradził byśmy zrównali poziom garażu z domem, by nie tworzyć sztucznego obniżenia. Co prawda w projekcie jest niewielka różnica poziomów, bo zaledwie 15 cm, ale nie wiem, czy warto to zmieniać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 09.12.2008 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 POd koniec tygodnia wylewamy chudziaka. Czy zbroiliście go siatkami? Mój wykonawca pozostawił nam decyzję. Niby nie majątek, bo łączny koszt zbrojenia ok. 500 zł, ale czy to konieczne? Czytałam na forum, że zdania są podzielone. Argumenty za i przeciw rozumiem, jak jednak zrobić, by było dobrze? Czy ktoś z Oliwkowiczów miał te dylematy? I jeszcze jedno - czy ktoś zrównał poziom domu i garażu? Nasz garaż usytuowany jest na wzniesieniu; tzn. działka ma lekki przechył do góry patrząc od strony domu do garażu. Wzniesienie jest niewielkie, ale wykonawca poradził byśmy zrównali poziom garażu z domem, by nie tworzyć sztucznego obniżenia. Co prawda w projekcie jest niewielka różnica poziomów, bo zaledwie 15 cm, ale nie wiem, czy warto to zmieniać? Cześć, z tego co pamiętam to u nas nie ma siatki w chudziaku. Co do poziomu domu i garażu to mamy za radą murarza jeszcze inaczej. Poziom mieszkania, kotłownia z 10 cm niżej i garaż w stosunku do kotłowni jeszcze o 10 cm niżej. Za radą naszego majstra tak zrobiliśmy, w razie awarii, które najczęściej trafiają się w gospodarczym ewntulana woda ma spłynąć do garażu a nie na mieszkanie. Teraz nie wiem czy takie rozumowanie miało sens , i tak zrobiliśmy dodatkowy odpływ w gospodarczym..... Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 09.12.2008 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Ku przestrodze: http://www.glupi-klient.pl/cgi/gklient.cgi?module=story&cmd=list&id_sector=2 Bardzo ciekawe rzeczy można wyczytać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekszw 09.12.2008 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Witam,pozdrawiam wszystkich którzy wybudowali, budują, kupili projekt czy też zastanawiają się nad jego kupnem i budową. Ja należę do tej ostaniej grupy.Przeglądałem wiele projektów i na dzień dzisiejszy dla mnie Oliwka to TEN projekt. Muszę jeszcze do niego przekonać żonę i przyznam szczerze upenić siebie, że to dobry wybór. Byłoby super gdyby ktoś mógł pokazać jak projekt ten wygląda po/w trakcie realizacji. Mieszakmy w województwie opolskim i chętnie byśmy odwiedzili czyjąś budowę/gotowy dom bliższej lub dalszej w okolicy.Gdyby ktoś był tak miły proszę o prywatną wiadomość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adar 10.12.2008 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Witam, pozdrawiam wszystkich którzy wybudowali, budują, kupili projekt czy też zastanawiają się nad jego kupnem i budową. Ja należę do tej ostaniej grupy. Przeglądałem wiele projektów i na dzień dzisiejszy dla mnie Oliwka to TEN projekt. Muszę jeszcze do niego przekonać żonę i przyznam szczerze upenić siebie, że to dobry wybór. Byłoby super gdyby ktoś mógł pokazać jak projekt ten wygląda po/w trakcie realizacji. Mieszakmy w województwie opolskim i chętnie byśmy odwiedzili czyjąś budowę/gotowy dom bliższej lub dalszej w okolicy. Gdyby ktoś był tak miły proszę o prywatną wiadomość. Ja zapraszam co prawda to kawał drogi, ale jeżeli dużo jeżdzicie to może akurat będzie po drodze... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c__o__l__a 10.12.2008 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Drodzy Oliwkowicze Temat kosztów instalacji C.O. był mało poruszany, możecie pochwalić się Waszymi kosztami wykonania lub kosztorysami? W dniu dzisiejszym otrzymałem pierwszą ofertę w skład której wchodzi: -5 grzejników płytowych ( tylko parter ) -1 grzejnik łazienkowy -3x podłogówka -kocioł DEFRO OPTIMA KOMFORT PLUS 20 ( paliwa stałe ) -zbiornik 300L z podwójną wężownicą ( możliwość wpięcia solarów ) -komplet rur, złączek,mieszaczy,pompek itp, ( CU , PEX-podłogówka )- cały dom -instalacja wodna i kanalizacyjna Całość opiewa na sumę 31.895zł Jak jest w Waszych przypadkach? PozdrawiamAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekszw 10.12.2008 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Witam, pozdrawiam wszystkich którzy wybudowali, budują, kupili projekt czy też zastanawiają się nad jego kupnem i budową. Ja należę do tej ostaniej grupy. Przeglądałem wiele projektów i na dzień dzisiejszy dla mnie Oliwka to TEN projekt. Muszę jeszcze do niego przekonać żonę i przyznam szczerze upenić siebie, że to dobry wybór. Byłoby super gdyby ktoś mógł pokazać jak projekt ten wygląda po/w trakcie realizacji. Mieszakmy w województwie opolskim i chętnie byśmy odwiedzili czyjąś budowę/gotowy dom bliższej lub dalszej w okolicy. Gdyby ktoś był tak miły proszę o prywatną wiadomość. Ja zapraszam co prawda to kawał drogi, ale jeżeli dużo jeżdzicie to może akurat będzie po drodze... pozdrawiam Rzeczywiście kawał. Szkoda, że nie budujesz się bliżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarex 10.12.2008 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 wojtekszwJeżeli masz ochotę to możesz odwiedzić naszą budowę. Domek znajduje się w Żywcu. Jesteśmy na etapie wykończeniówki (która nawiasem mówiąc wykańcza mojego męża). Pozdrawiam. Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apinka 10.12.2008 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Kochani Oliwkowicze. Moja oliwka zadaszona, zamknięta, okna są,obecnie trwają instalacje a ja dumam nad wyborem wkładu do kominka z płaszczem wodnym. Pradwopodobnie będzie Lechma standard 19, a jakie Wy wybraliście/wybieracie do swoich oliwek? (firma, cena, z pł w, DGP czy rekreacyjny?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 11.12.2008 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2008 Drodzy Oliwkowicze Temat kosztów instalacji C.O. był mało poruszany, możecie pochwalić się Waszymi kosztami wykonania lub kosztorysami? W dniu dzisiejszym otrzymałem pierwszą ofertę w skład której wchodzi: -5 grzejników płytowych ( tylko parter ) -1 grzejnik łazienkowy -3x podłogówka -kocioł DEFRO OPTIMA KOMFORT PLUS 20 ( paliwa stałe ) -zbiornik 300L z podwójną wężownicą ( możliwość wpięcia solarów ) -komplet rur, złączek,mieszaczy,pompek itp, ( CU , PEX-podłogówka )- cały dom -instalacja wodna i kanalizacyjna Całość opiewa na sumę 31.895zł Jak jest w Waszych przypadkach? Pozdrawiam Andrzej Cześć, u nas z racji pompy ciepła wygląda to trochę inaczej: wszędzie ogrzewanie podłogowe, z wstępnych wycen wychodzi ok. 17 tys. zł + jeszcze styropian w podłogi. Pompa ok. 23 tys. zł + kolektory poziome (wykopanie, ułożenie) - ok 3 tys. zł, podłączenie i napełnienie układu 2,5 tys. zł. Suma ok. 45,5 tys. zł. Od tego odejmuję koszt komina na gotowo (ok. 5 tys. zł), czyli 40 tys. zł. Nie pamiętam w tej chwili ile instalator obliczył za piony i rozprowadzenie wody po domu, ale nie była to jakaś wielka suma. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slepy7 16.12.2008 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Dzis odbieram projekt Oliwki ,bedzie na prezent dla zonki pod choinke(jeszcze nic nie wie) Długo sie zastanawialismy i to chyba najlepszy projekt jaki udalo nam sie wyszukac. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arabella 16.12.2008 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Drodzy Oliwkowicze Jestem jeszcze wirtualną posiadaczka projektu Oliwki(dzięki uprzejmości ludzi z forum mogłam się mu bliżej przyjrzeć), który uważam za najlepszy dla mnie - spełnia oczekiwania wymarzonego domu. Jak się wszystko (inne plany życiowe) powiedzie kupie projekt za kilka dni/tygodni. Od ponad roku studiuję literaturę fachową i fora budowlane i skrzętnie notuję ważne informacje. Mam pytanie do WSZYSTKICH KTÓRZY POSIADAJĄ PROJEKT LUB TEZ GOTOWĄ OLIWKĘ o podzielenie się informacjami - jakie podjęli działania lub też jakie mają zamiary by uczynić Oliwkę mniej energochłonną, tańsza w eksploatacji tzw. bardziej ekologiczną. Każde spostrzeżenie jest na wagę Oliwkowego Złota. pozdrawiam całą Oliwkowych Brać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plis 16.12.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Moge powiedzieć, że cel na jesień 2008 został zrealizowany. Dom jest nakryty i (prawie) zamknięty. http://images30.fotosik.pl/305/5803fef37c33ea82.jpg Właśnie zastanawiamy sie nad drzwiami zewnętrznymi. Czy ktoś miał do czynienia z drzwiami firmy K&P ? Są jedną z opcji...Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 17.12.2008 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Witam,potrzebuję rady. Mam dylemat odnośnie wystajacej ściany szczytowej pomiędzy garażem a domem. Kiedy ją ocieplaliście, przed położeniem dachówek czy potem robliscie całe ocieplenie. Jesli potem to jak wykończyć dachówki, jakiś odstęp się zostawia???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 17.12.2008 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Witam, potrzebuję rady. Mam dylemat odnośnie wystajacej ściany szczytowej pomiędzy garażem a domem. Kiedy ją ocieplaliście, przed położeniem dachówek czy potem robliscie całe ocieplenie. Jesli potem to jak wykończyć dachówki, jakiś odstęp się zostawia???? Powinno sę tą ścianę ocieplić wcześniej, jeszcze przed położeniem dochówki. Ja ociepliłem styr 12 (tak jak docelowo) + siatka i klej na siatkę a potem jeszcze zagruntowałem 2 razy co by deszcz nie zmył tej zaprawy na siatce. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaby 17.12.2008 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 u nas dekarze zostawili niepokryty dachówkami kawałek tuz przy tej ścianie. Jak zrobili elewacje to dekarze wrocili na jeden dzień i skończyli kłaśc dachówke.Obie ekipy sie znają i juz razem pracowali w ten sposób na innych budowach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts