Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na jakiej wysokości wstawialiście Wasze okna dachowe?

Ja chciałam dać na 120 cm licząc od podłogi i w zasadzie wszędzie mogę tak zrobić, ale w pokoju od strony ogrodu przeszkadza mi w tym daszek nad taresm.

Okno na takiej wysokości wchodziłoby w kosz.

No i zastanawiam się, czy to jedno okno wstawiać wyżej i nie zwracac uwagi na to, że na dachu może to nie fajne wyglądać, czy dawać wszystkie wyżej o 20 cm (ale to z kolei będzie nie praktyczne - za wysoko w łaziecne, na korytarzu i w moim przypadku w pralni)

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na jakiej wysokości wstawialiście Wasze okna dachowe?

Ja chciałam dać na 120 cm licząc od podłogi i w zasadzie wszędzie mogę tak zrobić, ale w pokoju od strony ogrodu przeszkadza mi w tym daszek nad taresm.

Okno na takiej wysokości wchodziłoby w kosz.

No i zastanawiam się, czy to jedno okno wstawiać wyżej i nie zwracac uwagi na to, że na dachu może to nie fajne wyglądać, czy dawać wszystkie wyżej o 20 cm (ale to z kolei będzie nie praktyczne - za wysoko w łaziecne, na korytarzu i w moim przypadku w pralni)

Cześć,

chyba 120 cm od podłogi na gotowo jest optymalnie. U nas z racji wysokiej ściany kolankowej są wyżej, no i Aga twierdzi że wyżej lepiej doświetlają, na gotowo będzie ok. 145-150 cm od podłogi. Ja bym montował niżej, ale moja kobietka...jest uparta. Ja mogę przez nie wyglądać, Aga....na paluszkach... :)

Teraz jeszcze kwestia klamki, jak masz na górze to przy podniesieniu na 140 może być problem z otwieraniem.

Wysokość montażu jest również uzależniona od łat, sprawdź ręką przez membranę gdzie są łaty. Okno jest montowane w zależnosci od rodzaju dachówek ok. 10-12 cm nad łatą. Chodzi o to żeby pod oknem dachówka zamkiem opierała się o łatę, nad oknem są docinane w razie potrzeby. Wybrana łata + 10-12 cm da wysokość montażu od podłogi.

Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru - Daniel

POd koniec tygodnia wylewamy chudziaka. Czy zbroiliście go siatkami? Mój wykonawca pozostawił nam decyzję. Niby nie majątek, bo łączny koszt zbrojenia ok. 500 zł, ale czy to konieczne? Czytałam na forum, że zdania są podzielone. Argumenty za i przeciw rozumiem, jak jednak zrobić, by było dobrze? Czy ktoś z Oliwkowiczów miał te dylematy?

I jeszcze jedno - czy ktoś zrównał poziom domu i garażu? Nasz garaż usytuowany jest na wzniesieniu; tzn. działka ma lekki przechył do góry patrząc od strony domu do garażu. Wzniesienie jest niewielkie, ale wykonawca poradził byśmy zrównali poziom garażu z domem, by nie tworzyć sztucznego obniżenia. Co prawda w projekcie jest niewielka różnica poziomów, bo zaledwie 15 cm, ale nie wiem, czy warto to zmieniać?

POd koniec tygodnia wylewamy chudziaka. Czy zbroiliście go siatkami? Mój wykonawca pozostawił nam decyzję. Niby nie majątek, bo łączny koszt zbrojenia ok. 500 zł, ale czy to konieczne? Czytałam na forum, że zdania są podzielone. Argumenty za i przeciw rozumiem, jak jednak zrobić, by było dobrze? Czy ktoś z Oliwkowiczów miał te dylematy?

I jeszcze jedno - czy ktoś zrównał poziom domu i garażu? Nasz garaż usytuowany jest na wzniesieniu; tzn. działka ma lekki przechył do góry patrząc od strony domu do garażu. Wzniesienie jest niewielkie, ale wykonawca poradził byśmy zrównali poziom garażu z domem, by nie tworzyć sztucznego obniżenia. Co prawda w projekcie jest niewielka różnica poziomów, bo zaledwie 15 cm, ale nie wiem, czy warto to zmieniać?

Cześć,

z tego co pamiętam to u nas nie ma siatki w chudziaku. Co do poziomu domu i garażu to mamy za radą murarza jeszcze inaczej.

Poziom mieszkania, kotłownia z 10 cm niżej i garaż w stosunku do kotłowni jeszcze o 10 cm niżej. Za radą naszego majstra tak zrobiliśmy, w razie awarii, które najczęściej trafiają się w gospodarczym ewntulana woda ma spłynąć do garażu a nie na mieszkanie. Teraz nie wiem czy takie rozumowanie miało sens :), i tak zrobiliśmy dodatkowy odpływ w gospodarczym.....

Pozdrawiam - Daniel

Witam,

pozdrawiam wszystkich którzy wybudowali, budują, kupili projekt czy też zastanawiają się nad jego kupnem i budową. Ja należę do tej ostaniej grupy.

Przeglądałem wiele projektów i na dzień dzisiejszy dla mnie Oliwka to TEN projekt.

Muszę jeszcze do niego przekonać żonę i przyznam szczerze upenić siebie, że to dobry wybór. Byłoby super gdyby ktoś mógł pokazać jak projekt ten wygląda po/w trakcie realizacji. Mieszakmy w województwie opolskim i chętnie byśmy odwiedzili czyjąś budowę/gotowy dom bliższej lub dalszej w okolicy.

Gdyby ktoś był tak miły proszę o prywatną wiadomość.

Witam,

pozdrawiam wszystkich którzy wybudowali, budują, kupili projekt czy też zastanawiają się nad jego kupnem i budową. Ja należę do tej ostaniej grupy.

Przeglądałem wiele projektów i na dzień dzisiejszy dla mnie Oliwka to TEN projekt.

Muszę jeszcze do niego przekonać żonę i przyznam szczerze upenić siebie, że to dobry wybór. Byłoby super gdyby ktoś mógł pokazać jak projekt ten wygląda po/w trakcie realizacji. Mieszakmy w województwie opolskim i chętnie byśmy odwiedzili czyjąś budowę/gotowy dom bliższej lub dalszej w okolicy.

Ja zapraszam

co prawda to kawał drogi, ale jeżeli dużo jeżdzicie to może akurat będzie po drodze... pozdrawiam

Drodzy Oliwkowicze

Temat kosztów instalacji C.O. był mało poruszany, możecie pochwalić się Waszymi kosztami wykonania lub kosztorysami?

W dniu dzisiejszym otrzymałem pierwszą ofertę w skład której wchodzi:

-5 grzejników płytowych ( tylko parter )

-1 grzejnik łazienkowy

-3x podłogówka

-kocioł DEFRO OPTIMA KOMFORT PLUS 20 ( paliwa stałe )

-zbiornik 300L z podwójną wężownicą ( możliwość wpięcia solarów )

-komplet rur, złączek,mieszaczy,pompek itp, ( CU , PEX-podłogówka )- cały dom

-instalacja wodna i kanalizacyjna

Całość opiewa na sumę 31.895zł

Jak jest w Waszych przypadkach?

Pozdrawiam

Andrzej

Witam,

Ja zapraszam

co prawda to kawał drogi, ale jeżeli dużo jeżdzicie to może akurat będzie po drodze... pozdrawiam

Rzeczywiście kawał. Szkoda, że nie budujesz się bliżej :D

Drodzy Oliwkowicze

Temat kosztów instalacji C.O. był mało poruszany, możecie pochwalić się Waszymi kosztami wykonania lub kosztorysami?

W dniu dzisiejszym otrzymałem pierwszą ofertę w skład której wchodzi:

-5 grzejników płytowych ( tylko parter )

-1 grzejnik łazienkowy

-3x podłogówka

-kocioł DEFRO OPTIMA KOMFORT PLUS 20 ( paliwa stałe )

-zbiornik 300L z podwójną wężownicą ( możliwość wpięcia solarów )

-komplet rur, złączek,mieszaczy,pompek itp, ( CU , PEX-podłogówka )- cały dom

-instalacja wodna i kanalizacyjna

Całość opiewa na sumę 31.895zł

Jak jest w Waszych przypadkach?

Pozdrawiam

Andrzej

Cześć,

u nas z racji pompy ciepła wygląda to trochę inaczej:

wszędzie ogrzewanie podłogowe, z wstępnych wycen wychodzi ok. 17 tys. zł + jeszcze styropian w podłogi. Pompa ok. 23 tys. zł + kolektory poziome (wykopanie, ułożenie) - ok 3 tys. zł, podłączenie i napełnienie układu 2,5 tys. zł.

Suma ok. 45,5 tys. zł. Od tego odejmuję koszt komina na gotowo (ok. 5 tys. zł), czyli 40 tys. zł.

Nie pamiętam w tej chwili ile instalator obliczył za piony i rozprowadzenie wody po domu, ale nie była to jakaś wielka suma.

Pozdrawiam - Daniel

Drodzy Oliwkowicze

Jestem jeszcze wirtualną posiadaczka projektu Oliwki(dzięki uprzejmości ludzi z forum mogłam się mu bliżej przyjrzeć), który uważam za najlepszy dla mnie - spełnia oczekiwania wymarzonego domu. Jak się wszystko (inne plany życiowe) powiedzie kupie projekt za kilka dni/tygodni. Od ponad roku studiuję literaturę fachową i fora budowlane i skrzętnie notuję ważne informacje.

Mam pytanie do WSZYSTKICH KTÓRZY POSIADAJĄ PROJEKT LUB TEZ GOTOWĄ OLIWKĘ o podzielenie się informacjami - jakie podjęli działania lub też jakie mają zamiary by uczynić Oliwkę mniej energochłonną, tańsza w eksploatacji tzw. bardziej ekologiczną. Każde spostrzeżenie jest na wagę Oliwkowego Złota.

pozdrawiam całą Oliwkowych Brać :D

Witam,

potrzebuję rady. Mam dylemat odnośnie wystajacej ściany szczytowej pomiędzy garażem a domem. Kiedy ją ocieplaliście, przed położeniem dachówek czy potem robliscie całe ocieplenie.

Jesli potem to jak wykończyć dachówki, jakiś odstęp się zostawia????

Powinno sę tą ścianę ocieplić wcześniej, jeszcze przed położeniem dochówki. Ja ociepliłem styr 12 (tak jak docelowo) + siatka i klej na siatkę a potem jeszcze zagruntowałem 2 razy co by deszcz nie zmył tej zaprawy na siatce.

pozdrawiam