Arabella 18.12.2008 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Ponawiam pytanie. Czy nikt nie podjął działań w celu zmiejszenia kosztów utrzymania/ogrzewania Oliwki ?! Podziecie swię swoimi doświadczeniami. Drodzy Oliwkowicze Jestem jeszcze wirtualną posiadaczka projektu Oliwki(dzięki uprzejmości ludzi z forum mogłam się mu bliżej przyjrzeć), który uważam za najlepszy dla mnie - spełnia oczekiwania wymarzonego domu. Jak się wszystko (inne plany życiowe) powiedzie kupie projekt za kilka dni/tygodni. Od ponad roku studiuję literaturę fachową i fora budowlane i skrzętnie notuję ważne informacje. Mam pytanie do WSZYSTKICH KTÓRZY POSIADAJĄ PROJEKT LUB TEZ GOTOWĄ OLIWKĘ o podzielenie się informacjami - jakie podjęli działania lub też jakie mają zamiary by uczynić Oliwkę mniej energochłonną, tańsza w eksploatacji tzw. bardziej ekologiczną. Każde spostrzeżenie jest na wagę Oliwkowego Złota. pozdrawiam całą Oliwkowych Brać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 18.12.2008 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Arabella kazdy z nas podjal jakies kroki ktore jego zdaniem mialy doprowadzic do roznego rodzaju oszczednosci ... inna cegla, grubosc styropianu, scianki zialowe, rodzaje ogrzewania ... duzo by tego pisac ... wydaje miz sie ze najrozsadniejszym rozwiazniem jest uczciwie przeczytac caly watek - od poczatku do konca kazdy post Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inches 18.12.2008 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Witam, potrzebuję rady. Mam dylemat odnośnie wystajacej ściany szczytowej pomiędzy garażem a domem. Kiedy ją ocieplaliście, przed położeniem dachówek czy potem robliscie całe ocieplenie. Jesli potem to jak wykończyć dachówki, jakiś odstęp się zostawia???? Powinno sę tą ścianę ocieplić wcześniej, jeszcze przed położeniem dochówki. Ja ociepliłem styr 12 (tak jak docelowo) + siatka i klej na siatkę a potem jeszcze zagruntowałem 2 razy co by deszcz nie zmył tej zaprawy na siatce. pozdrawiam Tak też chyba zrobię. Myślę również drzwiach garażowych od strony ogrodu, jakie by tu zamontować. Jakie są u Was ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 18.12.2008 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Arabellko, to, jak zmniejszyć koszty ekslopatacyjne naszych Oliwek zależy w dużej mierze od tego, w jakich warunkach, jeśli chodzi o media, budujemy nasze domki i jakie są nasze możliwości czy oczekiwania, jeśli chodzi o obsługowość lub bezobsługowość instalacji. Osobiście buduję w miejscu, gdzie nie ma i raczej nie będzie gazu ziemnego. Z uwagi na to, jaki prowadzę tryb życia muszę mieć instalację bezobsługową, więc zdecydowałam się na pompę ciepła. Kosztowna inwestycja ale tania w ekslopatacji. Do tego porządnie ocieplilam domek (15 cm. styropianu o współ. lambda 0,032, gdzie stadardowo jest 0,04), na ocieplenie poddasza dam 30 cm wełny, założę rekuperator i koszt zużycia prądu na oświetlenie i ogrzanie domu i wody nie powinien przekroczyć 3000 tyś rocznie.Za ogrzewanie gazem z butli lub olejem załaciłabym jakieś 6000-7000 zł. plus jeszcze prąd użytkowy. Ale gdyby był gaz ziemny, to chyba nie zakładałabym pompy, bo to bardzo droga zabawka, wtedy inwestowałabym tylko w izolację i założyłabym porządny pieć kondensacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arabella 19.12.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 dziękuję za odpowiedź - zapewne taka jest lepsza niż brak odpowiedzi. Chociaz własnie spodziewałam się odrobiny szczegółów: - o ile zwiekszyliscie ocieplenie ścian w staosunku do projektu, jaką technologię stawiania ścian uznaliście za korzystną. Jak jest z zapotrzebowaniem cieplnym Oliwki wg projektu - a jak Wasze zmiany w tych planach wpłynęły na owo zapotrzebowanie. Arabella kazdy z nas podjal jakies kroki ktore jego zdaniem mialy doprowadzic do roznego rodzaju oszczednosci ... inna cegla, grubosc styropianu, scianki zialowe, rodzaje ogrzewania ... duzo by tego pisac ... wydaje miz sie ze najrozsadniejszym rozwiazniem jest uczciwie przeczytac caly watek - od poczatku do konca kazdy post Gdybym tego nie przeczytała, zapewne nie próbowałabym uzyskać ciut więcej konkretów. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arabella 19.12.2008 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Osobiście buduję w miejscu, gdzie nie ma i raczej nie będzie gazu ziemnego. Z uwagi na to, jaki prowadzę tryb życia muszę mieć instalację bezobsługową, więc zdecydowałam się na pompę ciepła. Kosztowna inwestycja ale tania w ekslopatacji. Do tego porządnie ocieplilam domek (15 cm. styropianu o współ. lambda 0,032, gdzie stadardowo jest 0,04), na ocieplenie poddasza dam 30 cm wełny, założę rekuperator i koszt zużycia prądu na oświetlenie i ogrzanie domu i wody nie powinien przekroczyć 3000 tyś rocznie. Za ogrzewanie gazem z butli lub olejem załaciłabym jakieś 6000-7000 zł. plus jeszcze prąd użytkowy. Ale gdyby był gaz ziemny, to chyba nie zakładałabym pompy, bo to bardzo droga zabawka, wtedy inwestowałabym tylko w izolację i założyłabym porządny pieć kondensacyjny. dzieki - też mam tego typu dylematy - ale chyba poprzestanę na wentylacji mechaniczne i rekuperatorze i dobrym ociepleniu. Zastanawiam się nad piecem na pelety (w przypadku siarczystych mrozów i kominku z rozprowadzeniem. Chcoaiz nie wiem czy to wszystko jest mozliwe w jednym budynku. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 19.12.2008 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Osobiście buduję w miejscu, gdzie nie ma i raczej nie będzie gazu ziemnego. Z uwagi na to, jaki prowadzę tryb życia muszę mieć instalację bezobsługową, więc zdecydowałam się na pompę ciepła. Kosztowna inwestycja ale tania w ekslopatacji. Do tego porządnie ocieplilam domek (15 cm. styropianu o współ. lambda 0,032, gdzie stadardowo jest 0,04), na ocieplenie poddasza dam 30 cm wełny, założę rekuperator i koszt zużycia prądu na oświetlenie i ogrzanie domu i wody nie powinien przekroczyć 3000 tyś rocznie. Za ogrzewanie gazem z butli lub olejem załaciłabym jakieś 6000-7000 zł. plus jeszcze prąd użytkowy. Ale gdyby był gaz ziemny, to chyba nie zakładałabym pompy, bo to bardzo droga zabawka, wtedy inwestowałabym tylko w izolację i założyłabym porządny pieć kondensacyjny. dzieki - też mam tego typu dylematy - ale chyba poprzestanę na wentylacji mechaniczne i rekuperatorze i dobrym ociepleniu. Zastanawiam się nad piecem na pelety (w przypadku siarczystych mrozów i kominku z rozprowadzeniem. Chcoaiz nie wiem czy to wszystko jest mozliwe w jednym budynku. pozdrawiam Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale samym rekuperatorem nie ogrzejesz domu. Nie do tego on służy, raczej nie nastawiaj się na wielkie odzyski ciepła z wentylacji mechanicznej. Podstawowe zadanie mechanicznej wetylacji to wymiana powietrza w domu i potem odzysk ciepła (realnie 50 %). Więc najpierw dezycja co do podstawowego źródła cipła (np. piec na pelet), potem awaryjne-dodatkowe (np. kominek z DGP) i całość uzupełniona wentylacją z rekupertorem. Co do stosowanych rozwiązań to już indywidualne podejście inwestorów. My podobnie jak Anetka nie mamy dostępu do gazu a chcemy mieć system jak najmniej obsługowy, więc zostało nam do wyboru albo ogrzewanie elektryczne akumulacyjne albo pompa ciepła. Wybraliśmy pompę ciepła uzupełnioną kominkiem bez DGP. Rozprowadzenie chcemy zrealizować właśnie rekuperacją. Jest nawet rekuperator firmy Ilto, który ma dodatkowy kanał doprowadzany nad kominek. Rozprowadza ciepłe powietrze po domu z pominięciem wymiennika. Co ciekawe ma również dodatkową wężownicę do której można podłączyć dodatkową pętlę z ogrzewania podłogowego i w ten sposób uzyskać jeszcze jakieś tam osczędności na rekuperacji. Co do samej budowy to chyba jesteśmy jednymi z nielicznych, którzy stawiają ściany 1W bez docieplenia, Ytong 40 cm na klej. W dach 30 cm wełny, zgapiłem się co do okien bo Jezierski miał promocję na okna z 3-ma szybami za dopłatą ok. 600 zł do kompletu. Tak mniej więcej wygląda nasze podejście do budowy. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 19.12.2008 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Danielu,oczywiście, wiem, że rekuoperator nie służy do grzania, jednak odgrywa dosyć istotną rolę w całym procesie, ponieważ pozwala oszczędzać ciepło, dlatego uważam, że powinien być częścią składową całego systemu ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 19.12.2008 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Danielu, oczywiście, wiem, że rekuoperator nie służy do grzania, jednak odgrywa dosyć istotną rolę w całym procesie, ponieważ pozwala oszczędzać ciepło, dlatego uważam, że powinien być częścią składową całego systemu ogrzewania. Ale ja tu wykład czynię dla Arabelli, gdziesz bym śmiał "starą" wyjadaczkę naszego forum swoimi wywodami pouczać Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
górnik 19.12.2008 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 6789 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
górnik 19.12.2008 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Witam Oliwkowicze. Mam pytanie odnośnie okien dachowych jaki waszym zdaniem są lepsze plastiki czy drewniane, z tego co wiem od jakiegoś czasu na dach zakłada się okna plastiki i choć są droższe to jako okna dachowe mają wieksze wzięcie, odwrotniem jak na parterze. Bardzo proszę o podpowieź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 19.12.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Danielu, oczywiście, wiem, że rekuoperator nie służy do grzania, jednak odgrywa dosyć istotną rolę w całym procesie, ponieważ pozwala oszczędzać ciepło, dlatego uważam, że powinien być częścią składową całego systemu ogrzewania. Ale ja tu wykład czynię dla Arabelli, gdziesz bym śmiał "starą" wyjadaczkę naszego forum swoimi wywodami pouczać Pozdrawiam - Daniel Oki, chcialam tylko napisac, że wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
górnik 19.12.2008 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Witam Oliwkowicze. Mam pytanie odnośnie okien dachowych jaki waszym zdaniem są lepsze plastiki czy drewniane, z tego co wiem od jakiegoś czasu na dach zakłada się okna plastiki i choć są droższe to jako okna dachowe mają wieksze wzięcie, odwrotniem jak na parterze. Bardzo proszę o podpowieź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
górnik 19.12.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Daniel napis zcoś więcej na temat pompy ciepła konkretnmie o kolektory jak je rozkładałeś, czy pionowo, czy poziomo, u mnie jast taki problem, że mam małą dziąłkę bo tylko 7 arów a mimo wszystki facet z firmy zakładającej pompy cieepła powiedził,że damy radę umieścić kolektory poziomo co mnie dziwi. Co ty na to. I jeśli moiże sz to napisz coś o swoich kosztach odnosnie pompy, mnie wycenili na 58 tyś zł z materiałem z robocizna i łącznie z całą instalacją wodno - kanalizacyjną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 19.12.2008 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Apropos rekuperatora Czy wszyscy Oliwkowicze mają bądź planują mieć to cudo? Ciekawi mnie koszt instalacji? Czy jest może ktoś kto będzie miał wentylację grawitacyjną? tak jak ja....? pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 19.12.2008 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Apropos rekuperatora Czy wszyscy Oliwkowicze mają bądź planują mieć to cudo? Ciekawi mnie koszt instalacji? Czy jest może ktoś kto będzie miał wentylację grawitacyjną? tak jak ja....? Ja mam klasyczną wentylację grawitacyjną. Zrezygnowałem z pompy ciepła, GWC, solarów, rekuperacji, turbiny do DGP i kominka z płaszczem wodnym. Koszt tych wszystkich urządzeń, w średniej jakościowo wersji, to dla Oliwki ok. 60-70 tys zł. Z moich wyliczeń wyszło, że to się nigdy nie zwróci przy tej wielkości domu i jego zapotrzebowaniu na ciepło. Kupiłem najlepszą wełnę, najlepszy styropian (lambdy w okolicach 0,032), kocioł kondensacyjny (gaz ziemny), dobry, klasyczny wkład kominkowy, okna z mikrowentylacją i mam nadzieje, że to dobre rozwiązanie Aktualnie utrzymuje w domu wilgotność na poziomie ok. 50%, wentylacja grawitacyjna działa prawidłowo. Przy kilkugodzinnym paleniu w kominku jest bardzo ciepło i codzienne jego używanie raczej nie wchodzi w grę (trzeba okna otwierać, bo za gorąco) Na początku byłem bardzo "napalony" na nowoczesne bajery - ale im dłużej siedziałem nad excelem tym bardziej mój entuzjazm opadał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 19.12.2008 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Gdybym miała gaz ziemny, pewnie też nie bawiłabym się w pompę ciepła. Obawiam się, że to jest nawet więcej niż 70 tyś. Ale gazu nie ma i nie będzie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 19.12.2008 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Bikerus Nic dodać nic ująć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 19.12.2008 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Gdybym miała gaz ziemny, pewnie też nie bawiłabym się w pompę ciepła. Obawiam się, że to jest nawet więcej niż 70 tyś. Ale gazu nie ma i nie będzie.... No ja ostro walczyłem o gaz - była chwila zwątpienia ale po przyciśnięciu gazowni i nie zgodzeniu się na ich warunki (aneksy itp) wszystko się udało załatwić terminowo. A co do Twojej przewidywanej opłaty za prąd, to wydaje mi się, że te 3 tys zł rocznie (250 zl /mc) to chyba ciut niedoszacowane jest. W mieszkaniu dwupokojowym płaciłem ponad 100 zł na miesiąc za prąd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 19.12.2008 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2008 Cóż, na razie mogę jedynie bazować na tym co podaja inni użytkownicy pomp ciepła i właśnie takie kwoty podają. W okresie intensywnego grzania w okresie zimowym płacą około 350 zł za miesiąc. W nastepną zimę sama to sprawdzę, wtedy podam dokladnie, jaki jest prawdziwy koszt eksploatacyjny pompy ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts