TypeR 20.12.2008 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Daniel napis zcoś więcej na temat pompy ciepła konkretnmie o kolektory jak je rozkładałeś, czy pionowo, czy poziomo, u mnie jast taki problem, że mam małą dziąłkę bo tylko 7 arów a mimo wszystki facet z firmy zakładającej pompy cieepła powiedził,że damy radę umieścić kolektory poziomo co mnie dziwi. Co ty na to. I jeśli moiże sz to napisz coś o swoich kosztach odnosnie pompy, mnie wycenili na 58 tyś zł z materiałem z robocizna i łącznie z całą instalacją wodno - kanalizacyjną Cześć moja pompa będzie montowana wiosną, więc jak to do końca wyjdzie kosztowo jeszcze nie wiem. Wybrałem pompę z bespośrednim parowaniem Ziriusa M2-7. Moc 7 KW, zapotrzebowanie domu z OZC wyszło 8 KW przy -20 C. Koszt pompy w zależności od kursu złotego ok. 22-23 tys. zł. Działkę mamy 900 m2 ograniczoną starą stodołą do rozebrania, więc miejsce na kolektory ograniczone. Kolektory poziome 3 x 70 m (trochę wydłużone, bo jest sam piach, więc za radą instalatora tyle będzie). Układane są na głębokości 80-90 cm w wykopach 1 m szerokości w odstępie 1 m między nitkami. Powierzchnia jaką zajmą to ok. 200-230 m2. Koszt napełnienia układu i podłączenia w kotłowni to 2500 zł, no i jeszcze wykopanie i ułożenie kolektora to ok. 3000 zł. Pompa będzie również grzała CWU, ma zbiornik 500 L. Osobny koszt to podłogówka w całym domu, tutaj wyceny w granicach 15-17 tys. materiał + robota. Jak widać koszt dość wysoki, ale świadomie wybieramy pompę. Temat wałkowałem dość długo, miał być ekogroszek, prąd itp. Ale po przemyśleniach i dyskusjach z żoną doszliśmy do wniosku, że ma być raczej bezobsługowo i wygodnie. Poprosiłem również o namiary w naszej okolicy użytkowników tej pompy. Rozmawiałem z 2 osobami. U jednego działa już 4 lata u drugiego teraz 2 sezon. U jednego małe zastrzeżenie - czasami pojawia się problem z CWU przy 6 osobowej rodzinie. To tyle tak na szybko. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 23.12.2008 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Wszystkim Oliwkowiczom Zdrowych, Spokojnych i Radosnych Świąt Bożego Narodzenia, oraz Szczęśliwego Nowego 2009 Roku. Abyśmy wszyscy jak najszybciej przebrnęli przez trudy budowy i zamieszkali w naszych wymarzonych domkach. Życzą Ania, Jacek i Paulinka http://www.konarski.mielec.pl/userimages/kartka.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apinka 24.12.2008 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 http://www.madzik.pl/christmas/christmas39.gifSłyszysz jak wiatr życzenia niesie?Hula po polach i szumi w lesie,Jak stuka w okna, wchodzi w kominyI obserwuje dziecięce miny?Jeśli to słyszysz, to zamknij oczy,Niech świat z dzieciństwa znów w życie wkroczy.Poczuj makowca zapach wspaniały.Zobacz za oknem, świat cały biały.Już karp się smaży, kompot gotuje,Mróz znów na szybach kwiaty maluje,A ty radosny z iskierką w oku,Szukasz Gwiazdora, czekasz do zmroku.Teraz, choć wiosen trochę przybyło,To wiatr ten sam, szumi nam miło.Ja razem z wiatrem śle Wam życzenia,Niech się spełnią wszelkie marzenia,A pierwsza gwiazda świecąc o zmrokuNiesie radość w tym Nowym Roku. Wszystkim Oliwkowiczom życzymy Radosnych, Rodzinnych Świąt, niech ten cudowny czas będzie odpoczynkiem od codzienności i niech w każdym z Was odżyje dziecięca swiąteczna radość. Paulina z rodziną http://www.madzik.pl/christmas/christmas41.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 24.12.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2008 W tym dniu radosnym, oczekiwanym, gdzie gasną spory, goją sią rany - życzymy zdrowia, życzymy miłości. Niech mały Jezus w sercu zagości, szczerości duszy, zapachu ciasta, przyjaźni, która jak miłość wzrasta. Kochanej twarzy co rano budzi i wokół pełno życzliwych ludzi. WESOŁYCH SWIĄT i niech spłenią się nasze oliwkowe marzenia - życzy Aneta z Rodzinką. http://images40.fotosik.pl/42/0a81bf9b665f045a.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 27.12.2008 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Ile zużyliście bloczków porotherm 30 i ile na ścianki działowe, przy budowie Oliwki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 27.12.2008 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Oliwkowicze, mam ogromną prośbę - potrzebuję pokazać mojemu wykonawcy rozwiązania dot. schodów oraz zabudowy mebli kuchennych pod nimi. Plis, wklejajcie swoich schodów - jakie by one nie były drewniane, ze schowkiem, pod zabudowę mebli w kuchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marianja 01.01.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 Ile płaciliście za postwienie ścianek działowych w swoich oliwkach???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castello 01.01.2009 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2009 Witam! u mnie 120m kw. dzialowek z suporeksu na klej.2000zł. Ale zrobil mi w tym tez obmurówkę miedzy krokwiami 6cm suporex. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 02.01.2009 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Witam! u mnie 120m kw. dzialowek z suporeksu na klej. 2000zł. Ale zrobil mi w tym tez obmurówkę miedzy krokwiami 6cm suporex. pozdrawiam A ile na ścianki nośne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marianja 02.01.2009 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Ja za sciany nosne zaplacilem 8000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 02.01.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2009 Ja za sciany nosne zaplacilem 8000 Za robociznę,a ile bloczków i w jakiej cenie? Czy suporeks nie jest zbyt mało wytrzymały? Wytrzymałość na ściskanie suporeksu wynosi 3 MP/m2, natomiast porothermu 30 10 lub 15 MPa/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 03.01.2009 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Oliwkowicze, mam ogromną prośbę - potrzebuję pokazać mojemu wykonawcy rozwiązania dot. schodów oraz zabudowy mebli kuchennych pod nimi. Dom : http://images26.fotosik.pl/310/6cc515ee0c620881med.jpg Schody : http://images27.fotosik.pl/309/15cffd5c23784d4cmed.jpg Zabudowy pod schodami od strony kuchni jeszcze nie mam. Na razie luzem stoi sobie lodówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marianja 03.01.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Bloczkow ok 1720 - buduje z Ytonga.Czy ktos oze jeszcz podac cene za scianki dzialowe za robocizne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 03.01.2009 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2009 Dzięki Bikerus Super schody. Trochę żałuję, że nie robię drewnianych..... Może przy okazji pochwalisz się innymi zdjęciami - właśnie zaczynam się zastanawiać nad wykańczaniem wnętrz i każdy pomysł jest milo widziany. A Twoja Oliwka jak widzę skończona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 04.01.2009 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Bloczkow ok 1720 - buduje z Ytonga. Czy ktos oze jeszcz podac cene za scianki dzialowe za robocizne? Czyli suporeksu wyjdzie mniej, ponieważ ma większe wymiary. Ytong 20 cm, suporeks 20 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 04.01.2009 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2009 Dzięki Bikerus Super schody. Trochę żałuję, że nie robię drewnianych..... Może przy okazji pochwalisz się innymi zdjęciami - właśnie zaczynam się zastanawiać nad wykańczaniem wnętrz i każdy pomysł jest milo widziany. A Twoja Oliwka jak widzę skończona Oliwka skończona i zamieszkana Chwilowo więcej fotek nie mam. Schody drewniane zrobiliśmy głównie z powodu ich lekkości. Chcielismy uniknąć tzw. klatki schodowej - szczegolnie, że schody widac od razu po wejsciu do domu. No i tez wyszły trochę taniej niż konstrukcja betonowa + obłożenie drewnem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaby 05.01.2009 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Mam pytanieIle Wam wyszło m2 wełny 20 i wełny 5 do ocieplenia dachu pod kalenice??Ile płaciliście za robocizne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izafab1 06.01.2009 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Witam, bardzo żałuję, że tak późno znalazłam to forum. Przeczytanie wszystkich postów zajęło mi wiele godzin . Widze że można tu znaleźć wiele informacji i ciekawych rozwiązań. Czas stawiania murów i deskowania dachu mam już za sobą. Teraz jestem na etapie rozmieszczania prądów w budynku i szczerze powiem, ze mam problem bo jeszcze nie do końca wiem jak urzadzę moją oliwkę. Dlatego mam prośbę, czy dysponujecie jakims planem, zdjeciami itp. rozmieszczenia prądów (gniazdek, puszek itp) albo jakimiś wskazówkami? Jeżeli ktoś mógłby mi podesłać takie informacje na maila [email protected] to będę bardzo wdzięczna. W razie jakiś pytań też służę pomocą. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castello 07.01.2009 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Witam, bardzo żałuję, że tak późno znalazłam to forum. Przeczytanie wszystkich postów zajęło mi wiele godzin . Widze że można tu znaleźć wiele informacji i ciekawych rozwiązań. Czas stawiania murów i deskowania dachu mam już za sobą. Teraz jestem na etapie rozmieszczania prądów w budynku i szczerze powiem, ze mam problem bo jeszcze nie do końca wiem jak urzadzę moją oliwkę. Dlatego mam prośbę, czy dysponujecie jakims planem, zdjeciami itp. rozmieszczenia prądów (gniazdek, puszek itp) albo jakimiś wskazówkami? Jeżeli ktoś mógłby mi podesłać takie informacje na maila [email protected] to będę bardzo wdzięczna. W razie jakiś pytań też służę pomocą. Pozdrawiam wszystkich Też z chęcią podejżę wasze rozwiązania elektryczne. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 07.01.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Bikerus, nie mogę dojrzeć na zdjęciu, czy te schody są całe ażurowe czy tylko do połowy wysokości?Jak to wygląda w tym miejscy, gdzie jest (ma być) zabudowa w kuchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts