Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Daniel napis zcoś więcej na temat pompy ciepła konkretnmie o kolektory jak je rozkładałeś, czy pionowo, czy poziomo, u mnie jast taki problem, że mam małą dziąłkę bo tylko 7 arów a mimo wszystki facet z firmy zakładającej pompy cieepła powiedził,że damy radę umieścić kolektory poziomo co mnie dziwi. Co ty na to. I jeśli moiże sz to napisz coś o swoich kosztach odnosnie pompy, mnie wycenili na 58 tyś zł z materiałem z robocizna i łącznie z całą instalacją wodno - kanalizacyjną

Cześć

moja pompa będzie montowana wiosną, więc jak to do końca wyjdzie kosztowo jeszcze nie wiem.

Wybrałem pompę z bespośrednim parowaniem Ziriusa M2-7. Moc 7 KW, zapotrzebowanie domu z OZC wyszło 8 KW przy -20 C. Koszt pompy w zależności od kursu złotego ok. 22-23 tys. zł. Działkę mamy 900 m2 ograniczoną starą stodołą do rozebrania, więc miejsce na kolektory ograniczone. Kolektory poziome 3 x 70 m (trochę wydłużone, bo jest sam piach, więc za radą instalatora tyle będzie). Układane są na głębokości 80-90 cm w wykopach 1 m szerokości w odstępie 1 m między nitkami. Powierzchnia jaką zajmą to ok. 200-230 m2.

Koszt napełnienia układu i podłączenia w kotłowni to 2500 zł, no i jeszcze wykopanie i ułożenie kolektora to ok. 3000 zł.

Pompa będzie również grzała CWU, ma zbiornik 500 L.

Osobny koszt to podłogówka w całym domu, tutaj wyceny w granicach 15-17 tys. materiał + robota.

Jak widać koszt dość wysoki, ale świadomie wybieramy pompę. Temat wałkowałem dość długo, miał być ekogroszek, prąd itp. Ale po przemyśleniach i dyskusjach z żoną doszliśmy do wniosku, że ma być raczej bezobsługowo i wygodnie.

Poprosiłem również o namiary w naszej okolicy użytkowników tej pompy. Rozmawiałem z 2 osobami. U jednego działa już 4 lata u drugiego teraz 2 sezon. U jednego małe zastrzeżenie - czasami pojawia się problem z CWU przy 6 osobowej rodzinie.

To tyle tak na szybko.

Pozdrawiam - Daniel

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wszystkim Oliwkowiczom

Zdrowych, Spokojnych i Radosnych Świąt Bożego Narodzenia, oraz Szczęśliwego Nowego 2009 Roku. Abyśmy wszyscy jak najszybciej przebrnęli przez trudy budowy i zamieszkali w naszych wymarzonych domkach.

Życzą Ania, Jacek i Paulinka

http://www.konarski.mielec.pl/userimages/kartka.jpg

http://www.madzik.pl/christmas/christmas39.gifSłyszysz jak wiatr życzenia niesie?

Hula po polach i szumi w lesie,

Jak stuka w okna, wchodzi w kominy

I obserwuje dziecięce miny?

Jeśli to słyszysz, to zamknij oczy,

Niech świat z dzieciństwa znów w życie wkroczy.

Poczuj makowca zapach wspaniały.

Zobacz za oknem, świat cały biały.

Już karp się smaży, kompot gotuje,

Mróz znów na szybach kwiaty maluje,

A ty radosny z iskierką w oku,

Szukasz Gwiazdora, czekasz do zmroku.

Teraz, choć wiosen trochę przybyło,

To wiatr ten sam, szumi nam miło.

Ja razem z wiatrem śle Wam życzenia,

Niech się spełnią wszelkie marzenia,

A pierwsza gwiazda świecąc o zmroku

Niesie radość w tym Nowym Roku.

Wszystkim Oliwkowiczom życzymy Radosnych, Rodzinnych Świąt, niech ten cudowny czas będzie odpoczynkiem od codzienności i niech w każdym z Was odżyje dziecięca swiąteczna radość.

Paulina z rodziną

http://www.madzik.pl/christmas/christmas41.gif

W tym dniu radosnym, oczekiwanym, gdzie gasną spory, goją sią rany - życzymy zdrowia, życzymy miłości. Niech mały Jezus w sercu zagości, szczerości duszy, zapachu ciasta, przyjaźni, która jak miłość wzrasta. Kochanej twarzy co rano budzi i wokół pełno życzliwych ludzi. WESOŁYCH SWIĄT i niech spłenią się nasze oliwkowe marzenia - życzy Aneta z Rodzinką.

http://images40.fotosik.pl/42/0a81bf9b665f045a.jpg

Oliwkowicze, mam ogromną prośbę - potrzebuję pokazać mojemu wykonawcy rozwiązania dot. schodów oraz zabudowy mebli kuchennych pod nimi.

Dom :

http://images26.fotosik.pl/310/6cc515ee0c620881med.jpg

Schody :

http://images27.fotosik.pl/309/15cffd5c23784d4cmed.jpg

Zabudowy pod schodami od strony kuchni jeszcze nie mam. Na razie luzem stoi sobie lodówka.

Dzięki Bikerus :) Super schody. Trochę żałuję, że nie robię drewnianych.....

Może przy okazji pochwalisz się innymi zdjęciami - właśnie zaczynam się zastanawiać nad wykańczaniem wnętrz i każdy pomysł jest milo widziany. A Twoja Oliwka jak widzę skończona :)

Oliwka skończona i zamieszkana 8)

Chwilowo więcej fotek nie mam.

Schody drewniane zrobiliśmy głównie z powodu ich lekkości.

Chcielismy uniknąć tzw. klatki schodowej - szczegolnie, że schody widac od razu po wejsciu do domu.

No i tez wyszły trochę taniej niż konstrukcja betonowa + obłożenie drewnem.

Witam,

bardzo żałuję, że tak późno znalazłam to forum. Przeczytanie wszystkich postów zajęło mi wiele godzin :D . Widze że można tu znaleźć wiele informacji i ciekawych rozwiązań. Czas stawiania murów i deskowania dachu mam już za sobą. Teraz jestem na etapie rozmieszczania prądów w budynku i szczerze powiem, ze mam problem bo jeszcze nie do końca wiem jak urzadzę moją oliwkę. Dlatego mam prośbę, czy dysponujecie jakims planem, zdjeciami itp. rozmieszczenia prądów (gniazdek, puszek itp) albo jakimiś wskazówkami? Jeżeli ktoś mógłby mi podesłać takie informacje na maila [email protected] to będę bardzo wdzięczna.

W razie jakiś pytań też służę pomocą.

Pozdrawiam wszystkich

Witam,

bardzo żałuję, że tak późno znalazłam to forum. Przeczytanie wszystkich postów zajęło mi wiele godzin :D . Widze że można tu znaleźć wiele informacji i ciekawych rozwiązań. Czas stawiania murów i deskowania dachu mam już za sobą. Teraz jestem na etapie rozmieszczania prądów w budynku i szczerze powiem, ze mam problem bo jeszcze nie do końca wiem jak urzadzę moją oliwkę. Dlatego mam prośbę, czy dysponujecie jakims planem, zdjeciami itp. rozmieszczenia prądów (gniazdek, puszek itp) albo jakimiś wskazówkami? Jeżeli ktoś mógłby mi podesłać takie informacje na maila [email protected] to będę bardzo wdzięczna.

W razie jakiś pytań też służę pomocą.

Pozdrawiam wszystkich

Też z chęcią podejżę wasze rozwiązania elektryczne.

pozdrawiam