Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No i dołączyłem do Was …. Mimo tego że teściowa kazała w bloku kupić , ale ona tak z dobrego serca …. Mam nadzieje .

Drodzy inwestorzy czy ktoś z was by zaufał prostemu człowiekowi i pozwolił zobaczyć jak OLIWKA wygląda na żywo …? Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego że takiej architektury za darmo się nie zwiedza , forma biletu do wyboru może być … 0,7..0,5… może mieć 45%...15% ale to już do dogadania z moją żoną bo ja prowadzę  Proszę dajcie znak sygnał , mieszkamy na peryferiach Warszawy ale dojadę nawet 150 km javascript:emoticon(':D')

No dobra, to my zaufamy. Sami kiedyś zwiedzaliśmy Oliwkę, więc rozumiemy. My budujemy ok. 15 km za Jankami , wiec możecie wpaść, zapraszamy. Oczywiście termin musimy dogadać, ale to już na privie. Pozdrawiam. :)

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie! Tu żona - Agniecha. Na początek chciałam Wszystkim OLIWKOWICZOM podziękować za tak liczne odpowiedzi i zaproszenia! :D Nie ukrywamy, że z racji odległości chętnie byśmy skorzystali z zaproszenia TypeR-jeśli by to nie sprawiło kłopotu. Bardzo byśmy prosili o podanie dogodnego dla Was terminu, w którym moglibyśmy zwiedzić oliwkowy zamek :)

Pozdrawiamy

:)

Cześć,

oczywiście najlepiej odpowiadał by weekend, sobota lub niedziela.

Na prive możemy dogadać szczegóły.

Pozdrawiam - Daniel

Witajcie !

Od dłuzszego czasu czytamy Wasze forum. Chcemy budować Oliwke i wykorzystać zdobytą na tym forum wiedze. Obecnie jestesmy na etapie zakupu projektu. Działke już mamy. Zwrócilismy sie również o wypis i wyrys z planu zagospodarowania. W naszych planach jest podpiwniczenie garazu i zrobienie w nim kotłowni wraz z przestrzenią na składowanie opału i drzewa komnkowego. Ciekawi jesteśmy co wy sądzicie o takim pomyśle ? :D

Witam,

My mam nadzieje w tym roku dolaczymy do Was. Plany sa ambitne - mamy juz projekt, warunki zagospodarowania, czekamy na mapy i wystepujemy o pozwolenie. Skonczyc planujemy pod koniec roku (wstepnie umowieni jestesmy z budowlancami od stanu surowego otwartego na kwiecien/maj) - jak wyjdzie - zobaczymy. Watek juz sledzimy od dawna, a ciagle cos nowego sie pojawia.

Chcemy budowac projekt bez zmian (jedyna bedzie likwidacja balkonu na wyjscia balkonowe oraz wydluzenie zadaszenia nad tarasem + powiekszenie tarasu do wysokosci sciany miedzy kuchnia a pom.gosp.). No i budowac bedziemy z betonu komorkowego ;)

Ale macie dobrze ja też chcę, już nie mogę się doczekać. Jak ja zazdroszczę tym co już mieszkają, ja mam pozwolenie na budowę już od jesieni i narazie nic się nie dzieje bo są wciąż ważniejsze sprawy, no i mamy gdzie mieszkać do momentu zakończenia budowy (prawie 100m2 ) tyle że to stare po niemieckie budownictwo i trochę się sypie. Ale oglądałam oliwkę i jestem zadowolona, choć kominek z płaszczem wodnym w tym domku był przytłaczający i zajmował dużo miejsca no i jak powiedział sam właściciel, kotłownia w pokoju. Pozwolenie na założenie gazu i wody jest ważne rok więc trzeba zaczynać. :) I co dalej, co dalej?!

Już nie mogę się doczekać pozdrawiam :D

czy ktoś może mi podać ilość metrów 2 na elewację zewnetrzną jaka mu wyszła . Z góry dzięki

z checia bym podala ale to moj maz zajmuje sie budowa ... i ja nie wiem ile to wyszlo ...

ale oliwka to prosta bryla i nie powinno byc wiekszego problemu z przeliczeniem tego ...

poza tym to zalezy od zmian jakie zostaly dokonane w projekcie ... zmiana rozmiaru garazu, podniesienie sciany kolankowej ...

A póżniej to tylko łazienki,podłogi ,schody i ...........................:)

Pozdrawiam

oby to byla takie proste :)

my na takim etapie jestesmy juz od dawna (piec chodzi juz od miesiaca) ... ale jakos nie mozemy ruszyc z miejsca ... :x

ale moze w przyszlym tygodniu ? powinna wejsc ekipa i zaczac cekolowanie scian , potem lazienka dolna i caaaaala reszta ...

schody praktycznie zamowione ... z kuchnia jesczze czekamy na jednych stolarzy do wyceny ...

jak sie ociepli trzeba otynkowac budynek (bo nie jest - co widac na zdjeciu w awatarze) ... trzeba jesczze nawiezc ziemi i polozyc kostke ... nie mówiac o ogrodzeniu dzialki ...

niby wykonczenoiwka ale sporo tego :evil: :o :D :D

U mnie wyszło 210 metrów styropianu na ocieplenie więc tyle samo będzie m2 tynku zęwnetrznego.

Standartowa Oliwka jedynie podniesiona ściana kolankowa o dwa pustaki.

Odpaliliśmy wczoraj kocioł i suszymy:)

A póżniej to tylko łazienki,podłogi ,schody i ...........................:)

Pozdrawiam

te 210 m2 to pewnie po pełnych powierzchniach sciany , ale jak odliczysz otwory okienne , drzwiowe , garażowe to wychodzi mniej .

Piękna pogoda u nas na Śląsku i zaczęli nam puzzle dachowe składać :)

http://img216.imageshack.us/img216/5222/img1797vb3.jpg

...i pozwolę sobie ponowić serdeczną prośbę do Bikerusa o umieszczenie większej ilości fotek tych wypasionych schodów drewnianych - z wszelkich możliwych stron :)

Mój stan zaawanasowania robót, obrazują poniższe zdjęcia.

Na pierwszym planie taras, a raczej fundament pod taras.

http://foto3.m.onet.pl/_m/1a91904e3ee20ebffe498cbcaf730693,10,19,0.jpg

Tu widok z drugiej strony, na pierwszym planie fundamenty garażu.

http://foto3.m.onet.pl/_m/35261059b1e95849aaf999af13b50fd7,21,19,0.jpg

Za miesiąc zalewam płytę na piachu i będę murował ściany.

Sęk w tym, ze nie wiem dokładnie ile materiału kupić.

W projekcie są przewidziane ściany grubośći 30 z porothermu. natomiast widzę w dziennikach budowy, że większość budujących Oliwkę, buduje z suporeksu 24 lub z porothermu 25. Wykonawca też mi radzi, że ph 25 w zupełnośći wystarczy, natomiast odradza budowanie z suporeksu.

Niestety nie potrafi przytoczyć argumentów, dlaczego nie budować z betonu komórkowego. Nie bo nie, bo to gorszy materiał panie. :wink:

Możecie przytoczyć jakieś argumenty przemawiające za niebudowaniem z suporeksu oraz czy można ze spokojnym sumieniem budować z ph lub bk 24-25cm?

Jakie ilości w sztukach zużyliście na ściany?

W/h moich obliczeń w moim projekcie (garaż poszerzony o 2 metry, ścianka kolankowa podniesiona o 1 bloczek) wychodzi:

1. ph 30 - 164 m2,

2. ph 25 - 44 m2,

3 ph 11,5 - 90m2.[/img]

Pankracek - ja na Twoim miejscu budowałabym dom w lustrzanym odbiciu aby z tarasu ogladać pasące sie koniki a nie dom sąsiada :) szkoda, że ja nie mam takiego konika za płotem.

Jesli chodzi o materiały to mam taki sam problem, moze skorzystam z Twoich wyliczeń tylko nie bardzo rozumię co to za skróty - wyjasnij mi prosze bo ja niedouczona jestem w tej kwesti.

Pozdrawiam Mikela

Cześć,

ilości materiału z faktury, budowałem z bk, więc wymiary 60 cm długości, 20 cm wysokości:

40 cm - 1664 szt.

24 cm - 288 szt.

11,5 cm - 728 szt.

Budując 2-warstwowo to trzeba zliczyć 40 i 24 cm razem.

Została mi paleta 24 cm, brakło 11,5 cm ale chłopaki docinali z 24 cm, zostało 1/2 palety 40 cm ( i 5 palet pełnych zamówionych dodatkowo dla "wujka", który się wycował z budowania .... :/ - nie wliczone w 1664 szt.)

Projekt bez większych zmian, ścianka kolankowa wysoka na 4 pustaki.

Pozdrawiam - Daniel

Pankracek - ja na Twoim miejscu budowałabym dom w lustrzanym odbiciu aby z tarasu ogladać pasące sie koniki a nie dom sąsiada :) szkoda, że ja nie mam takiego konika za płotem.

Jesli chodzi o materiały to mam taki sam problem, moze skorzystam z Twoich wyliczeń tylko nie bardzo rozumię co to za skróty - wyjasnij mi prosze bo ja niedouczona jestem w tej kwesti.

Pozdrawiam Mikela

Ph to porotherm, liczby to wymiar w centymetrach licząc w przekroju ściany, bk to beton komórkowy inaczej suporeks lub termoreks, ew. siporeks, nazwy rózne, a materiał ten sam.