Pankracek 29.01.2009 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Cześć, ilości materiału z faktury, budowałem z bk, więc wymiary 60 cm długości, 20 cm wysokości: 40 cm - 1664 szt. 24 cm - 288 szt. 11,5 cm - 728 szt. Budując 2-warstwowo to trzeba zliczyć 40 i 24 cm razem. Została mi paleta 24 cm, brakło 11,5 cm ale chłopaki docinali z 24 cm, zostało 1/2 palety 40 cm ( i 5 palet pełnych zamówionych dodatkowo dla "wujka", który się wycował z budowania .... :/ - nie wliczone w 1664 szt.) Projekt bez większych zmian, ścianka kolankowa wysoka na 4 pustaki. Pozdrawiam - Daniel Zmianę materiału i technologii ścian masz wpisane w dzienniku budowy czy jako adaptacja w projekcie? Ja skłaniam sie w kierunku ph25, wychodzi podobnie cenowo jak suporeks 24. Ph 30 odrzucam ze względu na dużo wyższe koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 29.01.2009 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Pankracek - ja na Twoim miejscu budowałabym dom w lustrzanym odbiciu aby z tarasu ogladać pasące sie koniki a nie dom sąsiada szkoda, że ja nie mam takiego konika za płotem. Jesli chodzi o materiały to mam taki sam problem, moze skorzystam z Twoich wyliczeń tylko nie bardzo rozumię co to za skróty - wyjasnij mi prosze bo ja niedouczona jestem w tej kwesti. Pozdrawiam Mikela Niestety musiałem dom ustawić w ten sposób względem stron świata, ze względu na usytuowanie tarasu od strony południowo zachodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 30.01.2009 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 Cześć, ilości materiału z faktury, budowałem z bk, więc wymiary 60 cm długości, 20 cm wysokości: 40 cm - 1664 szt. 24 cm - 288 szt. 11,5 cm - 728 szt. Budując 2-warstwowo to trzeba zliczyć 40 i 24 cm razem. Została mi paleta 24 cm, brakło 11,5 cm ale chłopaki docinali z 24 cm, zostało 1/2 palety 40 cm ( i 5 palet pełnych zamówionych dodatkowo dla "wujka", który się wycował z budowania .... :/ - nie wliczone w 1664 szt.) Projekt bez większych zmian, ścianka kolankowa wysoka na 4 pustaki. Pozdrawiam - Daniel Zmianę materiału i technologii ścian masz wpisane w dzienniku budowy czy jako adaptacja w projekcie? Ja skłaniam sie w kierunku ph25, wychodzi podobnie cenowo jak suporeks 24. Ph 30 odrzucam ze względu na dużo wyższe koszty. Cześć, mam wpisane w dzienniku, u mnie adaptację robił obecny kier. budowy i twierdził, że sprawę załatwi wpis w dzienniku. Ogólnie to mnie denerwuje, o ile super zrobił adaptację i załatwił za nas wszystkie formalności to jako kier. budowy strasznie luźno podchodzi do budowania i ciężko go się zciąga na budowę :/. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 04.02.2009 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Czy wam też weszło w fundamenty tyle piachu. Jesienią wsypałem 210 ton, a na wiosnę muszę jeszcze dosypać 20 ton, przed zalaniem betonu. Rqazem 230 ton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 04.02.2009 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Czy wam też weszło w fundamenty tyle piachu. Jesienią wsypałem 210 ton, a na wiosnę muszę jeszcze dosypać 20 ton, przed zalaniem betonu. Rqazem 230 ton. Mnie w fundamenty http://images31.fotosik.pl/452/f986b053eab01cd8med.jpg weszło ok 130 ton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 05.02.2009 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Nam weszło 16 ciężarówek po ok. 18 ton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 05.02.2009 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Czy wam też weszło w fundamenty tyle piachu. Jesienią wsypałem 210 ton, a na wiosnę muszę jeszcze dosypać 20 ton, przed zalaniem betonu. Rqazem 230 ton. Mnie w fundamenty http://images31.fotosik.pl/452/f986b053eab01cd8med.jpg weszło ok 130 ton poprawka myślałem że na ciężarówkę wchodziło 15t i aż spojrzałem do swojego rejestru kosztów. Weszło 9 ciężarówek czyli dokładnie 162 tony. Za 1 wywrotkę płaciłem 200zł. Wylewka pierwsza grub 14cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castello 05.02.2009 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Witam! Rozmawialem dzis z hydraulikiem.Oferta:-instalacja wod kan (na dole laz wg.proj , gora wanna wc i 1 umywalka, woda w pralni na stryszku)-centralne (wg proj, na dole cala kominikacja + kuchnia + lazienka + jadalnia podlogowo, reszta grzejniki z garazem wlacznie.) - grzejniki V purmo, instalacja z PEX-u, - ich caly material (rury , szafki , rozdzielacze, wymiennik naczynie, gzrejniki , drabinki ) - ja daje tylko PIEC i materialy na bialy montaz zawolal 27000 PLN material + robocizna (22% f.v.) albo 23000 PLN (7% f.v) Rozmawialem z innym ktory za to samo chce 4000 pln za samą robocizne. Pytanie. ILe moze kosztowac material. Ile Was to wynioslo.Co sadzicie o tych wycenach? Ja mysle o tym za 4000 robota. Bo za 23000 to materialy chyba nie wyjdzie?I nie chodzi tu o roznice 1000zl Bo bym sie nie zastanwial. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanki 06.02.2009 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 hydraulikę robiliśmy miesiąc temu, robocizna wyszła 3700. podłogówka kuchnia, przedpokój, przedsionek, 2 łazienki i pom. gosp. bez montazu grzejników i pieca. rury miedziane. pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanki 06.02.2009 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 a jeśli chodzi o koszt rur miedzianych, podłogówki, trójników, szafki i tym podobnych (wszystko to co chowa się w wylewkach) to ok 8000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castello 06.02.2009 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Dzieki Stanki! Czyli jak mam majstra za 4000 ktoy zrobi mi wszystko wlacznie z poskladaniem kotlowni i ustawienie pieca to raczej trzeba go zatrudnic. Wiem ze pozostaja jeszcze jakosc uslugi ale podobno ten kosc jest ok. Ale chyba jeszcze zaciagne o nim opinii. pozdrawiamPaweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c__o__l__a 06.02.2009 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Dzieki Stanki! Czyli jak mam majstra za 4000 ktoy zrobi mi wszystko wlacznie z poskladaniem kotlowni i ustawienie pieca to raczej trzeba go zatrudnic. Wiem ze pozostaja jeszcze jakosc uslugi ale podobno ten kosc jest ok. Ale chyba jeszcze zaciagne o nim opinii. pozdrawiam Paweł Witaj Castello Jestem na podobnym etapie i też robiłem wywiady i skończyło się na 26.000zł materiał + robocizna za: -wod-kan ( wszelkie rury, 2x stelaż geberit (WC), 1x stelaż ( bidet) -c.o. od kotła węglowego ( bez podajnika ) po grzejniki w tym podłogówka w łazienkach, holu, kuchni.Sama robocizna 3.500zł W poniedziałek startujemy A jakie ceny za elektryka i alarm ? Ja przystałem na 3tyś za robociznę + ok.2,5tyś materiał ( sam kupuje ) Instalacja alarmowa robocizna + materiał 2,6tyś. Jak jest u Was ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 07.02.2009 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Witam wszytkich Po kilku miesiącach szukania projektu - długo ewoluowały moje poglądy na temat czego chcę - jestem już prawie zdecydowany na projekt Oliwka HB. Mam prośbę czy mógłbym dostać na maila jakiś pdf z rzutami tego domku ( chodzi mi o wymiary pomieszczeń itp.) I jeszcze jedno chciałbym w moim domku zrealizować wentylację mechaniczną z rekuperatorem widziałem że niektórzy też mieli taki pomysł, jeśli ktoś zechciałby mi napisać jak jest ona wykonana ( gdzie rekuperator, o jakiej mocy, ile kanałów ) byłbym bardzo wdzięczny. Serdecznie pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 07.02.2009 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Rozeznawałem temat wykonania dachu.Mój wykonawca podał mi takie ceny: 20 zł za m2 - wykonanie konstrukcji(krokwie, słupy, jętki)22 zł za m2 - deskowanie całego dachu i położenie 1 warstwy papy20 zł za m2 za położenie dachówki cementowej16 zł za za metr bieżący - obróbka krawędzi krokwi na ścianach szczytowych40 zł za metr bieżący -wykonanie obróbki okapów wraz z montażem rynien PCV Dużo, mało, czy może w sam raz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 07.02.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Witam wszytkich Po kilku miesiącach szukania projektu - długo ewoluowały moje poglądy na temat czego chcę - jestem już prawie zdecydowany na projekt Oliwka HB. Mam prośbę czy mógłbym dostać na maila jakiś pdf z rzutami tego domku ( chodzi mi o wymiary pomieszczeń itp.) I jeszcze jedno chciałbym w moim domku zrealizować wentylację mechaniczną z rekuperatorem widziałem że niektórzy też mieli taki pomysł, jeśli ktoś zechciałby mi napisać jak jest ona wykonana ( gdzie rekuperator, o jakiej mocy, ile kanałów ) byłbym bardzo wdzięczny. Serdecznie pozdrawiam Jarek Rzuty chętenie przeslę jak podasz maila My w naszej Oliwce będziemy mieć rekuperator Renovent HT Large wydajność 400 m3/h. Będzie umieszczony na strychu przy ścianie szczytowej po tej stronie co salon. Dlatego dach będzie ocieplony aż po kalenicę. Jeśli chodzi o kanały, to w salonie mamy dwa nawiewy, jeden w pokoju gościnnym, jeden wywiew w kuchni i jeden w łazience. Na poddaszu nawiewy są w każdym pokoju i dwa wywiewy w łaziece i pralni. Czyli w sumie 7 nawiewów i 4 wywiewy. W garażu i w pomieszczeniu gospodarczym jest wentylacja grawitacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 08.02.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 He he ... stary a głupi [email protected] serdecznie dziękuję i czekam z wielką niecierpliwośćią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castello 08.02.2009 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Dzieki Stanki! Czyli jak mam majstra za 4000 ktoy zrobi mi wszystko wlacznie z poskladaniem kotlowni i ustawienie pieca to raczej trzeba go zatrudnic. Wiem ze pozostaja jeszcze jakosc uslugi ale podobno ten kosc jest ok. Ale chyba jeszcze zaciagne o nim opinii. pozdrawiam Paweł Witaj Castello Jestem na podobnym etapie i też robiłem wywiady i skończyło się na 26.000zł materiał + robocizna za: -wod-kan ( wszelkie rury, 2x stelaż geberit (WC), 1x stelaż ( bidet) -c.o. od kotła węglowego ( bez podajnika ) po grzejniki w tym podłogówka w łazienkach, holu, kuchni.Sama robocizna 3.500zł W poniedziałek startujemy A jakie ceny za elektryka i alarm ? Ja przystałem na 3tyś za robociznę + ok.2,5tyś materiał ( sam kupuje ) Instalacja alarmowa robocizna + materiał 2,6tyś. Jak jest u Was ? Czyli jak dobrze rozumiem to ok 30 tys robocizna i material z piecem grzejnikami , i stelazami.... Zatem lepsza oferta niz moja. Raczej zdecyduje sie na tego za 4000 a material bede kupowal sam. Elektryke bede robil sam kable kupilem przez net hurtowni meskon (sprawdz maja tanie kable) ale u nas tez biora 3-5 tys za robote Alarm tez juz prawie mam (sam robie) a 2,6 to trudno powioedzic bo zalezy jaki sprzet. Robocizna wychodzi ok 1-1,5 tys. A meterial najtaniej przez net. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c__o__l__a 08.02.2009 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Dzieki Stanki! Czyli jak mam majstra za 4000 ktoy zrobi mi wszystko wlacznie z poskladaniem kotlowni i ustawienie pieca to raczej trzeba go zatrudnic. Wiem ze pozostaja jeszcze jakosc uslugi ale podobno ten kosc jest ok. Ale chyba jeszcze zaciagne o nim opinii. pozdrawiam Paweł Witaj Castello Jestem na podobnym etapie i też robiłem wywiady i skończyło się na 26.000zł materiał + robocizna za: -wod-kan ( wszelkie rury, 2x stelaż geberit (WC), 1x stelaż ( bidet) -c.o. od kotła węglowego ( bez podajnika ) po grzejniki w tym podłogówka w łazienkach, holu, kuchni.Sama robocizna 3.500zł W poniedziałek startujemy A jakie ceny za elektryka i alarm ? Ja przystałem na 3tyś za robociznę + ok.2,5tyś materiał ( sam kupuje ) Instalacja alarmowa robocizna + materiał 2,6tyś. Jak jest u Was ? Czyli jak dobrze rozumiem to ok 30 tys robocizna i material z piecem grzejnikami , i stelazami.... Zatem lepsza oferta niz moja. Raczej zdecyduje sie na tego za 4000 a material bede kupowal sam. Elektryke bede robil sam kable kupilem przez net hurtowni meskon (sprawdz maja tanie kable) ale u nas tez biora 3-5 tys za robote Alarm tez juz prawie mam (sam robie) a 2,6 to trudno powioedzic bo zalezy jaki sprzet. Robocizna wychodzi ok 1-1,5 tys. A meterial najtaniej przez net. pozdrawiam Castello Może się źle wyraziłem, całość będzie mnie kosztować 26tyś materiał z robocizną i tym wszystkim co pisałem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 08.02.2009 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Witam wszytkich Po kilku miesiącach szukania projektu - długo ewoluowały moje poglądy na temat czego chcę - jestem już prawie zdecydowany na projekt Oliwka HB. Mam prośbę czy mógłbym dostać na maila jakiś pdf z rzutami tego domku ( chodzi mi o wymiary pomieszczeń itp.) I jeszcze jedno chciałbym w moim domku zrealizować wentylację mechaniczną z rekuperatorem widziałem że niektórzy też mieli taki pomysł, jeśli ktoś zechciałby mi napisać jak jest ona wykonana ( gdzie rekuperator, o jakiej mocy, ile kanałów ) byłbym bardzo wdzięczny. Serdecznie pozdrawiam Jarek Rzuty chętenie przeslę jak podasz maila My w naszej Oliwce będziemy mieć rekuperator Renovent HT Large wydajność 400 m3/h. Będzie umieszczony na strychu przy ścianie szczytowej po tej stronie co salon. Dlatego dach będzie ocieplony aż po kalenicę. Jeśli chodzi o kanały, to w salonie mamy dwa nawiewy, jeden w pokoju gościnnym, jeden wywiew w kuchni i jeden w łazience. Na poddaszu nawiewy są w każdym pokoju i dwa wywiewy w łaziece i pralni. Czyli w sumie 7 nawiewów i 4 wywiewy. W garażu i w pomieszczeniu gospodarczym jest wentylacja grawitacyjna. W naszej Oliwce będzie taki sam rekuperator (+ by pass) tyle, że my umieszczamy go w pomieszczeniu gospodarczym. Jak będzie wyglądać kwestia nawiewów i wyciągów jeszcze dokładnie nie wiem, bo czekam na projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 08.02.2009 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 Rozeznawałem temat wykonania dachu. Mój wykonawca podał mi takie ceny: 20 zł za m2 - wykonanie konstrukcji(krokwie, słupy, jętki) 22 zł za m2 - deskowanie całego dachu i położenie 1 warstwy papy 20 zł za m2 za położenie dachówki cementowej 16 zł za za metr bieżący - obróbka krawędzi krokwi na ścianach szczytowych 40 zł za metr bieżący -wykonanie obróbki okapów wraz z montażem rynien PCV Dużo, mało, czy może w sam raz? Pankracek Wydaje mi się że trochę przydrogo, chyba, że u Was są takie stawki, ale najważniejsze aby wykonawca był solidny. Ja umowę sobie spisałem na 60 zł/m2 a w tym wykonanie więźby, odeskowanie dachu, papa, dachówka, obróbki blach, rynny (bez rynien spustowych), bez podbitki. Osobno była ekipa cieśli a później dekarze. Materiały i ich transport musiałem organizować sam ale to kompleksowo załatwiła jedna hurtownia gdzie kupowałem dachówkę. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts