Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

ilości materiału z faktury, budowałem z bk, więc wymiary 60 cm długości, 20 cm wysokości:

40 cm - 1664 szt.

24 cm - 288 szt.

11,5 cm - 728 szt.

Budując 2-warstwowo to trzeba zliczyć 40 i 24 cm razem.

Została mi paleta 24 cm, brakło 11,5 cm ale chłopaki docinali z 24 cm, zostało 1/2 palety 40 cm ( i 5 palet pełnych zamówionych dodatkowo dla "wujka", który się wycował z budowania .... :/ - nie wliczone w 1664 szt.)

Projekt bez większych zmian, ścianka kolankowa wysoka na 4 pustaki.

Pozdrawiam - Daniel

Zmianę materiału i technologii ścian masz wpisane w dzienniku budowy czy jako adaptacja w projekcie?

Ja skłaniam sie w kierunku ph25, wychodzi podobnie cenowo jak suporeks 24.

Ph 30 odrzucam ze względu na dużo wyższe koszty.

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pankracek - ja na Twoim miejscu budowałabym dom w lustrzanym odbiciu aby z tarasu ogladać pasące sie koniki a nie dom sąsiada :) szkoda, że ja nie mam takiego konika za płotem.

Jesli chodzi o materiały to mam taki sam problem, moze skorzystam z Twoich wyliczeń tylko nie bardzo rozumię co to za skróty - wyjasnij mi prosze bo ja niedouczona jestem w tej kwesti.

Pozdrawiam Mikela

Niestety musiałem dom ustawić w ten sposób względem stron świata, ze względu na usytuowanie tarasu od strony południowo zachodniej.

Cześć,

ilości materiału z faktury, budowałem z bk, więc wymiary 60 cm długości, 20 cm wysokości:

40 cm - 1664 szt.

24 cm - 288 szt.

11,5 cm - 728 szt.

Budując 2-warstwowo to trzeba zliczyć 40 i 24 cm razem.

Została mi paleta 24 cm, brakło 11,5 cm ale chłopaki docinali z 24 cm, zostało 1/2 palety 40 cm ( i 5 palet pełnych zamówionych dodatkowo dla "wujka", który się wycował z budowania .... :/ - nie wliczone w 1664 szt.)

Projekt bez większych zmian, ścianka kolankowa wysoka na 4 pustaki.

Pozdrawiam - Daniel

Zmianę materiału i technologii ścian masz wpisane w dzienniku budowy czy jako adaptacja w projekcie?

Ja skłaniam sie w kierunku ph25, wychodzi podobnie cenowo jak suporeks 24.

Ph 30 odrzucam ze względu na dużo wyższe koszty.

Cześć,

mam wpisane w dzienniku, u mnie adaptację robił obecny kier. budowy i twierdził, że sprawę załatwi wpis w dzienniku. Ogólnie to mnie denerwuje, o ile super zrobił adaptację i załatwił za nas wszystkie formalności to jako kier. budowy strasznie luźno podchodzi do budowania i ciężko go się zciąga na budowę :/.

Pozdrawiam - Daniel

Czy wam też weszło w fundamenty tyle piachu.

Jesienią wsypałem 210 ton, a na wiosnę muszę jeszcze dosypać 20 ton, przed zalaniem betonu.

Rqazem 230 ton. :o

Mnie w fundamenty

http://images31.fotosik.pl/452/f986b053eab01cd8med.jpg weszło ok 130 ton

:o

poprawka myślałem że na ciężarówkę wchodziło 15t :oops: i aż spojrzałem do swojego rejestru kosztów. Weszło 9 ciężarówek czyli dokładnie 162 tony. Za 1 wywrotkę płaciłem 200zł. Wylewka pierwsza grub 14cm :wink:

Witam!

Rozmawialem dzis z hydraulikiem.

Oferta:

-instalacja wod kan (na dole laz wg.proj , gora wanna wc i 1 umywalka, woda w pralni na stryszku)

-centralne (wg proj, na dole cala kominikacja + kuchnia + lazienka + jadalnia podlogowo, reszta grzejniki z garazem wlacznie.)

- grzejniki V purmo, instalacja z PEX-u,

- ich caly material (rury , szafki , rozdzielacze, wymiennik naczynie, gzrejniki , drabinki )

- ja daje tylko PIEC i materialy na bialy montaz

zawolal 27000 PLN material + robocizna (22% f.v.)

albo 23000 PLN (7% f.v)

Rozmawialem z innym ktory za to samo chce 4000 pln za samą robocizne.

Pytanie. ILe moze kosztowac material. Ile Was to wynioslo.

Co sadzicie o tych wycenach?

Ja mysle o tym za 4000 robota. Bo za 23000 to materialy chyba nie wyjdzie?

I nie chodzi tu o roznice 1000zl Bo bym sie nie zastanwial.

pozdrawiam

Dzieki Stanki!

Czyli jak mam majstra za 4000 ktoy zrobi mi wszystko wlacznie z poskladaniem kotlowni i ustawienie pieca to raczej trzeba go zatrudnic. Wiem ze pozostaja jeszcze jakosc uslugi ale podobno ten kosc jest ok. Ale chyba jeszcze zaciagne o nim opinii.

pozdrawiam

Paweł

Witaj Castello

Jestem na podobnym etapie i też robiłem wywiady i skończyło się na 26.000zł materiał + robocizna za:

-wod-kan ( wszelkie rury, 2x stelaż geberit (WC), 1x stelaż ( bidet)

-c.o. od kotła węglowego ( bez podajnika ) po grzejniki w tym podłogówka w łazienkach, holu, kuchni.Sama robocizna 3.500zł

W poniedziałek startujemy :)

A jakie ceny za elektryka i alarm ?

Ja przystałem na 3tyś za robociznę + ok.2,5tyś materiał ( sam kupuje )

Instalacja alarmowa robocizna + materiał 2,6tyś.

Jak jest u Was ?

Witam wszytkich :)

Po kilku miesiącach szukania projektu - długo ewoluowały moje poglądy na temat czego chcę - jestem już prawie zdecydowany na projekt Oliwka HB.

Mam prośbę czy mógłbym dostać na maila jakiś pdf z rzutami tego domku ( chodzi mi o wymiary pomieszczeń itp.) I jeszcze jedno chciałbym w moim domku zrealizować wentylację mechaniczną z rekuperatorem widziałem że niektórzy też mieli taki pomysł, jeśli ktoś zechciałby mi napisać jak jest ona wykonana ( gdzie rekuperator, o jakiej mocy, ile kanałów ) byłbym bardzo wdzięczny. Serdecznie pozdrawiam Jarek

Rozeznawałem temat wykonania dachu.

Mój wykonawca podał mi takie ceny:

20 zł za m2 - wykonanie konstrukcji(krokwie, słupy, jętki)

22 zł za m2 - deskowanie całego dachu i położenie 1 warstwy papy

20 zł za m2 za położenie dachówki cementowej

16 zł za za metr bieżący - obróbka krawędzi krokwi na ścianach szczytowych

40 zł za metr bieżący -wykonanie obróbki okapów wraz z montażem rynien PCV

Dużo, mało, czy może w sam raz?

Po kilku miesiącach szukania projektu - długo ewoluowały moje poglądy na temat czego chcę - jestem już prawie zdecydowany na projekt Oliwka HB.

Mam prośbę czy mógłbym dostać na maila jakiś pdf z rzutami tego domku ( chodzi mi o wymiary pomieszczeń itp.) I jeszcze jedno chciałbym w moim domku zrealizować wentylację mechaniczną z rekuperatorem widziałem że niektórzy też mieli taki pomysł, jeśli ktoś zechciałby mi napisać jak jest ona wykonana ( gdzie rekuperator, o jakiej mocy, ile kanałów ) byłbym bardzo wdzięczny. Serdecznie pozdrawiam Jarek

Rzuty chętenie przeslę jak podasz maila :)

My w naszej Oliwce będziemy mieć rekuperator Renovent HT Large wydajność 400 m3/h. Będzie umieszczony na strychu przy ścianie szczytowej po tej stronie co salon. Dlatego dach będzie ocieplony aż po kalenicę. Jeśli chodzi o kanały, to w salonie mamy dwa nawiewy, jeden w pokoju gościnnym, jeden wywiew w kuchni i jeden w łazience. Na poddaszu nawiewy są w każdym pokoju i dwa wywiewy w łaziece i pralni.

Czyli w sumie 7 nawiewów i 4 wywiewy. W garażu i w pomieszczeniu gospodarczym jest wentylacja grawitacyjna.

Dzieki Stanki!

Czyli jak mam majstra za 4000 ktoy zrobi mi wszystko wlacznie z poskladaniem kotlowni i ustawienie pieca to raczej trzeba go zatrudnic. Wiem ze pozostaja jeszcze jakosc uslugi ale podobno ten kosc jest ok. Ale chyba jeszcze zaciagne o nim opinii.

pozdrawiam

Paweł

Witaj Castello

Jestem na podobnym etapie i też robiłem wywiady i skończyło się na 26.000zł materiał + robocizna za:

-c.o. od kotła węglowego ( bez podajnika ) po grzejniki w tym podłogówka w łazienkach, holu, kuchni.Sama robocizna 3.500zł

Jak jest u Was ?

Czyli jak dobrze rozumiem to ok 30 tys robocizna i material z piecem grzejnikami , i stelazami.... Zatem lepsza oferta niz moja.

Raczej zdecyduje sie na tego za 4000 a material bede kupowal sam.

Elektryke bede robil sam kable kupilem przez net hurtowni meskon (sprawdz maja tanie kable) ale u nas tez biora 3-5 tys za robote

Alarm tez juz prawie mam (sam robie) a 2,6 to trudno powioedzic bo zalezy jaki sprzet.

Robocizna wychodzi ok 1-1,5 tys. A meterial najtaniej przez net.

pozdrawiam

Dzieki Stanki!

pozdrawiam

Paweł

Witaj Castello

Jak jest u Was ?

Czyli jak dobrze rozumiem to ok 30 tys robocizna i material z piecem grzejnikami , i stelazami.... Zatem lepsza oferta niz moja.

Raczej zdecyduje sie na tego za 4000 a material bede kupowal sam.

Elektryke bede robil sam kable kupilem przez net hurtowni meskon (sprawdz maja tanie kable) ale u nas tez biora 3-5 tys za robote

Alarm tez juz prawie mam (sam robie) a 2,6 to trudno powioedzic bo zalezy jaki sprzet.

Robocizna wychodzi ok 1-1,5 tys. A meterial najtaniej przez net.

pozdrawiam

Castello

Może się źle wyraziłem, całość będzie mnie kosztować 26tyś materiał z robocizną i tym wszystkim co pisałem

Pozdrawiam

Rzuty chętenie przeslę jak podasz maila :)

My w naszej Oliwce będziemy mieć rekuperator Renovent HT Large wydajność 400 m3/h. Będzie umieszczony na strychu przy ścianie szczytowej po tej stronie co salon. Dlatego dach będzie ocieplony aż po kalenicę. Jeśli chodzi o kanały, to w salonie mamy dwa nawiewy, jeden w pokoju gościnnym, jeden wywiew w kuchni i jeden w łazience. Na poddaszu nawiewy są w każdym pokoju i dwa wywiewy w łaziece i pralni.

Czyli w sumie 7 nawiewów i 4 wywiewy. W garażu i w pomieszczeniu gospodarczym jest wentylacja grawitacyjna.

W naszej Oliwce będzie taki sam rekuperator (+ by pass) tyle, że my umieszczamy go w pomieszczeniu gospodarczym. Jak będzie wyglądać kwestia nawiewów i wyciągów jeszcze dokładnie nie wiem, bo czekam na projekt.

Rozeznawałem temat wykonania dachu.

Mój wykonawca podał mi takie ceny:

20 zł za m2 - wykonanie konstrukcji(krokwie, słupy, jętki)

22 zł za m2 - deskowanie całego dachu i położenie 1 warstwy papy

20 zł za m2 za położenie dachówki cementowej

16 zł za za metr bieżący - obróbka krawędzi krokwi na ścianach szczytowych

40 zł za metr bieżący -wykonanie obróbki okapów wraz z montażem rynien PCV

Dużo, mało, czy może w sam raz?

Pankracek

Wydaje mi się że trochę przydrogo, chyba, że u Was są takie stawki, ale najważniejsze aby wykonawca był solidny. Ja umowę sobie spisałem na 60 zł/m2 a w tym wykonanie więźby, odeskowanie dachu, papa, dachówka, obróbki blach, rynny (bez rynien spustowych), bez podbitki. Osobno była ekipa cieśli a później dekarze. Materiały i ich transport musiałem organizować sam ale to kompleksowo załatwiła jedna hurtownia gdzie kupowałem dachówkę.

pozdrawiam