TypeR 14.02.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Jestesmy na poczatku drogi czy mozecie podpowiedzic ile kosztowalo wylanie fundamntów pod Wasze domy. Za pomoc z góry dziekuje. Całość fundamentów łącznie z ociepleniem, folią kubełkową, piachem około 33 000zł. W tym ława (beton 29 m3 - 7500zł, robocizna 2500zł) Drut 2300zł. bloczki ( cena bloczków 5 000zł, robocizna 2 800zł) ocieplenie+ folia (około 2000zł, robocizna własna) piach do zasypywania 210 ton - 4200zł piach do murowania 20 ton - 480zł reszta to koparka, robocizna kamaza, gwoździe, deski, 1,5 tony cementu, cegła rozbiórkowa, dysperbent, szczotki, folia izolacyjna, plastyfikator itp. Teraz będę wylewał posadzkę na gruncie, przypuszczam, ze będzie mnie to kosztowało około 7000 zł (5000zł beton + 2000zł zbrojenie za pomocą siatki fi 6, robocizna własna) no i oczywiście kanalizacja. Cześć, wprowadzałeś jakieś zmiany w projekcie? Z tego co pamiętam to u nas ok. 17 m3 poszło w fundamenty, ława chyba na 30 cm wysoka, potem bloczki betonowe. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 14.02.2009 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2009 Jestesmy na poczatku drogi czy mozecie podpowiedzic ile kosztowalo wylanie fundamntów pod Wasze domy. Za pomoc z góry dziekuje. Całość fundamentów łącznie z ociepleniem, folią kubełkową, piachem około 33 000zł. W tym ława (beton 29 m3 - 7500zł, robocizna 2500zł) Drut 2300zł. bloczki ( cena bloczków 5 000zł, robocizna 2 800zł) ocieplenie+ folia (około 2000zł, robocizna własna) piach do zasypywania 210 ton - 4200zł piach do murowania 20 ton - 480zł reszta to koparka, robocizna kamaza, gwoździe, deski, 1,5 tony cementu, cegła rozbiórkowa, dysperbent, szczotki, folia izolacyjna, plastyfikator itp. Teraz będę wylewał posadzkę na gruncie, przypuszczam, ze będzie mnie to kosztowało około 7000 zł (5000zł beton + 2000zł zbrojenie za pomocą siatki fi 6, robocizna własna) no i oczywiście kanalizacja. Cześć, wprowadzałeś jakieś zmiany w projekcie? Z tego co pamiętam to u nas ok. 17 m3 poszło w fundamenty, ława chyba na 30 cm wysoka, potem bloczki betonowe. Pozdrawiam - Daniel Poszerzałem garaż o 2 metry. Ława ma wymiary powiększone w stosunku do projektu. Wysokość ławy to 50 cm ( w projekcie jest 30 cm), szerokość ławy na całym obwodzie domu to 60 cm (w projekcie na dużej części domu 45 cm), ławę w części środkowej domu, tę na której są stawiane kominy, wydłużyłem i związałem z przednią i tylną częścią ławy domu. Czyli ławę w przekroju mam powiększoną 2,5 krotnie, a licząc na obwodzie to doszły 4 metry na powiększenie garażu i około 8 metrów na przedłużenie ław środkowych. Bloczków zużyłem 1600szt, wysokość muru fundamentowego to 110cm, w tym 60 cm ponad ziemią. Po wykonaniu fundamentów wymiary mają się następująco: w ziemi: 1 metr (0,5 metra ławy +0,5 metra muru z bloczków) nad ziemią 0,6 metra muru z bloczków. Do tego 2 razy malowałem dysperbentem, zarówno od środka jak i od zewnątrz. 10 cm styropianu klejonego na klej do styropianu, na to siatka na kleju, na to folia kubełkowa i całość obsypane z zewnątrz i od środka piachem pozaklasowym po 200zł za 10 ton z przywozem. Tak to mniej więcej wygląda. Nie zalewałem jesienią betonu, ponieważ nie zagęszczałem piachu podczas zasypywania. Jedynym zagęszczeniem było uderzanie pana koparkowego łychą koparki w wsypany piach. Z tego powodu wolałem poczekać do wiosny, aby piach "siadł". W marcu planuję ułożyć kanalizę, zazbroić siatką fi 6, oczko 15 i zalac betonem o grubosci 10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 17.02.2009 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Czy zmiana z zmiana z Porotherm 30 na porotherm 25, w przypadku scian zewnętrznych jest bezpieczna.Pytam, ponieważ dzisiaj rozmawiałem ze "znawca tematu" i powiedział, ze jeśli jest zaprojektowana ściana 30 cm, to taką się buduje. Jak sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 17.02.2009 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Czy zmiana z zmiana z Porotherm 30 na porotherm 25, w przypadku scian zewnętrznych jest bezpieczna. Pytam, ponieważ dzisiaj rozmawiałem ze "znawca tematu" i powiedział, ze jeśli jest zaprojektowana ściana 30 cm, to taką się buduje. Jak sądzicie? A architekt robiący adaptację naniósł Ci zmzianę w projekcie? Jeśli tak to moim zdaniem nie ma problemu. Ja robiłem tak jak w proj tzn z Pototh 30-stki ale architekt tylko zmienił mi ściankę kol również na 30-stkę, gdzie ta ścianka wg proj ma 25cm. Ale sporo osób zauważyłem buduje cieńszą ścianę a później daje więcej ocieplenia. Czyli widocznie tak można. Tylko przy podniesieniu ścianki kol wypadało by wzmocnić trzpienie (słupki pionowe żelbetonowe łączące z górnym wieńcem) czyli albo ich zrobić więcej albo dołożyć dod pręty w nich. Moja rada, jeśli można, to skonsultuj z architektem sprawę. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 17.02.2009 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 A architekt robiący adaptację naniósł Ci zmzianę w projekcie? Jeśli tak to moim zdaniem nie ma problemu. Ja robiłem tak jak w proj tzn z Pototh 30-stki ale architekt tylko zmienił mi ściankę kol również na 30-stkę, gdzie ta ścianka wg proj ma 25cm. Ale sporo osób zauważyłem buduje cieńszą ścianę a później daje więcej ocieplenia. Czyli widocznie tak można. Tylko przy podniesieniu ścianki kol wypadało by wzmocnić trzpienie (słupki pionowe żelbetonowe łączące z górnym wieńcem) czyli albo ich zrobić więcej albo dołożyć dod pręty w nich. Moja rada, jeśli można, to skonsultuj z architektem sprawę. pozdrawiam Niestety nie pomyślałem o tym na etapie adaptacji, ale zmian materiału może dokonać kierownik budowy. Dodatkowo będę zmieniał strop z terrivy na monolit i też zamierzam te sprawę załatwić z kier. budem, Myślę, ze tak można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 17.02.2009 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Zmiana materiału na ścianę wymaga wpisu do DB. Natomiast zmiana stropy wymaga odpowiedniego przeliczenia i rysunku zbrojenia, co też się załącza do dziennika. My tak zrobiliśmy. Budujemy z Porothermu 25, a strop mamy monolityczny. Ścianki działowe mamy z 12 silki i to też tylko wpisane zostało do DB, choć nie musiało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 18.02.2009 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Zmiana materiału na ścianę wymaga wpisu do DB. Natomiast zmiana stropy wymaga odpowiedniego przeliczenia i rysunku zbrojenia, co też się załącza do dziennika. My tak zrobiliśmy. Budujemy z Porothermu 25, a strop mamy monolityczny. Ścianki działowe mamy z 12 silki i to też tylko wpisane zostało do DB, choć nie musiało. Jak rozwiązałeś nadproża i wieniec? Jeśli budowałeś z Ph 25 to wymiary elementów żelbetowych też są mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 20.02.2009 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Zmiana materiału na ścianę wymaga wpisu do DB. Natomiast zmiana stropy wymaga odpowiedniego przeliczenia i rysunku zbrojenia, co też się załącza do dziennika. My tak zrobiliśmy. Budujemy z Porothermu 25, a strop mamy monolityczny. Ścianki działowe mamy z 12 silki i to też tylko wpisane zostało do DB, choć nie musiało. Jak rozwiązałeś nadproża i wieniec? Jeśli budowałeś z Ph 25 to wymiary elementów żelbetowych też są mniejsze. Nadproża były wylewane razem ze stropem i zostały na nowo przeliczone. Podobnie wieniec, który wylwaliśmy właśnie dziasiaj. Wszystko ze stropem przeliczył kierownik budowy. Nie wspomnę, że ilość stali jak na bunkier. a na dodatek i tak dużo zostało, zwłaszca strzemion. Jeśli potrzeba szczegółów technicznych to poproszę o rysunek kierownika, bo ja nie jestem aż tak techniczna. A mam jeszcze pytaie dotyczące kominów. Mamy wentylację mechaniczną (rekuperator) i muszę na już wybrać kominy. Napiszcie jakiej firmy wybraliści, bo mam mętlik w główie, a decyzja jak zwykle na już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 20.02.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2009 Zmiana materiału na ścianę wymaga wpisu do DB. Natomiast zmiana stropy wymaga odpowiedniego przeliczenia i rysunku zbrojenia, co też się załącza do dziennika. My tak zrobiliśmy. Budujemy z Porothermu 25, a strop mamy monolityczny. Ścianki działowe mamy z 12 silki i to też tylko wpisane zostało do DB, choć nie musiało. Jak rozwiązałeś nadproża i wieniec? Jeśli budowałeś z Ph 25 to wymiary elementów żelbetowych też są mniejsze. Nadproża były wylewane razem ze stropem i zostały na nowo przeliczone. Podobnie wieniec, który wylwaliśmy właśnie dziasiaj. Wszystko ze stropem przeliczył kierownik budowy. Nie wspomnę, że ilość stali jak na bunkier. a na dodatek i tak dużo zostało, zwłaszca strzemion. Jeśli potrzeba szczegółów technicznych to poproszę o rysunek kierownika, bo ja nie jestem aż tak techniczna. Będę zobowiązany z rysunek. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 21.02.2009 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Czy 45 tys. zł za stan surowy bez fundamentów to dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga031 21.02.2009 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Czy 45 tys. zł za stan surowy bez fundamentów to dużo? My za całóść,czyli SSO (od fundamentów,po dach) ustaliliśmy 60 tys.,ale nasza OLIWKA po zmianach ma ponad 200mkw(liczonych po podłogach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 21.02.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 Czy 45 tys. zł za stan surowy bez fundamentów to dużo? My za całóść,czyli SSO (od fundamentów,po dach) ustaliliśmy 60 tys.,ale nasza OLIWKA po zmianach ma ponad 200mkw(liczonych po podłogach) Wydaje mi się, ze to bardzo dużo. jeszcze w zeszłym roku czytałem, ze za stan surowy wołali 30-35 tys zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 21.02.2009 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2009 To wszystko jeszcze zależy gdzie budujecie. My za całość zapłaciliśmy 65 (od fundamentów po sam dach), ale nas nic nie obchodzi jeśli idzie o sprzęt, w tym wszelkie szalunki. Z pracy jesteśmy zadowoleni. Lada dzień zaczynamy układanie więźby. Można zapłacić nawet i 20 ale potem użerać się z wykonawcą, albo ponaglać o każdy etap. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariogda 22.02.2009 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 WitamWłaśnie chciałem zadać to samo pytanie tylko moje kwoty są o wiele mniejsze mam już 4 ekipy budowlane pierwsza 20 000 tys stan surowy otwarty droga- z polecenia ze stropami wylewanymi 27 000 stan surowy z wiezbą i trzecia30 000 stan surowy z dachem-z polecenia 38000 stan surowy z pokryciem dachu ze stropami jak w projekcie Czy za 20000 czy za 60 000 każdemu radze sprawdzać ekipę i pytać się gdzie wczesnej budowali i zasięgnąć opinii zleceniodawców ja tak robie jeżdże po adresach które dała mi firma budowlana i po prostu sprawdzam ichWiadomo najlepiej mieć ekipę z polecenia wiadoma sprawaPyzatym mam dobrego cieśle który zrobi mi dach za 3600 a jeżeli bym chciał odeskować to 2,5 tys więcejJa zamierzam pokrywać dach blacho dachówką także opcje z odeskowaniem raczej sobie odpuszczęWrazie pytań o ekipę budowlana proszę pytać na necie jest taka stronka gdzie można się ogłosić z budową i firmy ci proponują stawki jest to super rozwiązanie na dzień dzisiejszy mam 27 zleceń ekip z woj.Pomorskeigo a dokładni okolice GDAŃSKA mama ich nr i kontakty jakby ktoś potrzebował ja palnuję zacząć budowę w majuWiem że to jest ciężka decyzja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
don_pedro 22.02.2009 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Witam wszystkich Oliwkowiczów my także zamierzamy budować Oliwkę ale przeglądając internet natrafiłam na coś takiego i chętnie poznam Wasze opiniehttp://www.tooba.pl/projekt-domu-Barcin-b-garaz/a,s_pd,idp,5032.html Pozdrawiam Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
don_pedro 22.02.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 jeszcze raz wkleję link bo coś mi nie wyszło ) http://www.tooba.pl/projekt-domu-Barcin-b-garaz/a,s_pd,idp,5032.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariogda 22.02.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 AgaNo domek bardzo ładny podobny do oliwki z zewnątrz ale nie wiem czym ty się kierujesz przy wyborzeJa szukałem domu gdzie bende miał front od południa i tam Bendzie się znajdował salon kuchnie chciałem mieć z tyłu domu i naddatek szukałem żeby ona była zamknięta no i oczywiście pokuj chciałem mieć pokuj na dolePod tym względem oliwka bardzo się różni od tego projektuTakże zastanów się najpierw nad funkcjonalnością domu tak aby ci było wygodniePozdrawiammario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 22.02.2009 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Mi za wykonanie dachu (wykonanie więźby, pełne deskowanie, położenie dachówki cementowej,, obróbki szczytowe i położenie rynien) policzą 18 500zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariogda 22.02.2009 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 No tak dlatego najlepiej troszkę poszukaćpierwszą wycene miałem 8 tyś za więzbe i 7 tyś za położenie blachodachówki z obrynnowaniem za robociznęceny były juz z podatkeim no i oczywiście oferowali materiał od siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 22.02.2009 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 No tak dlatego najlepiej troszkę poszukać pierwszą wycene miałem 8 tyś za więzbe i 7 tyś za położenie blachodachówki z obrynnowaniem za robociznę ceny były juz z podatkeim no i oczywiście oferowali materiał od siebie Rozumiem, ze materiał nie był w tej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts