Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nam w okolicy Warszawy za stan surowy otwarty z dachem i deskowaniem (bez pokrycia dachowka) oraz bez wylania schodow i tarasu (i bez targowania) policzyli 33k pln. czy to drogo czy nie - nie do konca mnie to interesuje, chociaz wiem, ze dosc okazjonalnie, zwlaszcza w Wawie. Wazne, ze robia solidnie i sprawnie.

nam w ubiegłym roku za Oliwke żadli 40 tys bez schodów wewnetrznych i bez chudziaka w środku. Mamy w tym roku nowa ekipe ktora chodziaka robi w cenie i dadatkowo kanał w garazu i obecnei to koszt 31 tys. :p

stan surowy otwarty z pelnym deskowaniem i pokryciem papą.

czekamy lepszej pogody i szpadel bedzie sie grzal

Witam

Otrzymałam wycene stanu sutrowego otwartego - bardzo prosze o opinie czy ta cena jest dobra.

Oliwka jest w całości podpiwniczona, garaż na dwa samochody

cena za stan surowy otwarty materiały i robocizna 160000zł

W skład teg wchodzi budowa od fundamentów i ich izolacji do dachówki łącznie z pięcioma oknami dachowymi. Dachówka ceramiczna materiał Porotherm 25, stropy Terriva.

Pozdrawiam

Witam

Otrzymałam wycene stanu sutrowego otwartego - bardzo prosze o opinie czy ta cena jest dobra.

W skład teg wchodzi budowa od fundamentów i ich izolacji do dachówki łącznie z pięcioma oknami dachowymi. Dachówka ceramiczna materiał Porotherm 25, stropy Terriva.

Pozdrawiam

Oferta dobra.

jak znam życie, to czeka Cie jeszcze do tego pare tysięcy dopłaty, np "piasku liczyliśmy tyle a wyszło tyle itp.

ale oferta dobra

Witam

Pozdrawiam

Witam

Też potwierdzam że to tobra cena, tylko musisz napisać dobą umowę aby nie chcieli dopłaty bo to normalne w tym fachu. Proponuje abyś znalazła jakiegoś znajomego budowlańca i opisał Ci co będzie wchodziło w zakres prac budowlanych ( dość szczegółowo ), jaki materiał, terminy poszczególnych prac i oczywiście jakieś zadośćuczynienie za nie wykonanie prac czy użycie innych ( tańszych rozwiązań, materiałów).

Wrazie potrzeby wyciągniesz umowę i pomachasz wykonawcy przed nosem.

Pozdrawiam

Andrzej

dobra oferta, - ja bym zadbała ale tak jak poprzednicy mówią ją bym zadbała o szcegółową umowę. każdy materiał powinien być dookreślony- jak kominy - to jakie? jakiej firmy i jaki model. Jak dachówka to jakiej firmy i model i ewent. pułap cenowy, bo może być już nie produkowana na etpie wykonania. Wydaje mi się, że taki wykonawca powinien mieć swój formularz umowy. Wówczas trzeba go dokładnie przestudiować i naniesć własne poprawki. albo zaproponować własny.

A ja mam pytanko z innej beczki - wentylacja kanalizy???? Jak to macie rozwiązane?????

MIKELA == Bardzo dobra oferta.Ale na pewno zapłacisz o wiele wiecej jezeli sie nie zabezpieczysz umową ze wszystkich stron.Będą skubac na wszystkim i na koniec ci powedzą, że " nie wyszli ", że " materiały " itp. Dobrze sporządź umowę. Właśnie __ jak z wentylacją kanalizy. Proszę o porady jak to rozwiązaliście u siebie...

Bardzo, bardzo dziekuje - dobrze że moge skorzystać z Waszego doświadczenia.

Gdyby ktoś przypadkiem miał wzór takiej umowy lub wiedział gdzie go znależć to bede wdzięczna - kiedyś czytałam wzór takiej umowy na forum ale już pewnie go nie znajde - poszukam :) , wykonwaca będzie miał swój ale dobrze było by mieć jakieś porównanie.

Pozdrawiam wszystkich Oliwkowiczów

Witam,

Co do wentylacji kanalizacji to piony mam połączone na stryszku i wyprowadzone ponad dach tj. do dachówki z kominkiem.

Pozdrawiam

Andrzej

A w którym miejscu jest zlokalizowana ta dachówka?? W projekcie jej oczywiście nie ma, a ja drążąc temat doszłam do przekonania, że raczej być powinna. Tylko się zastanawiam gdzie ją najlepiej zlokalizować?

Witam,

Co do wentylacji kanalizacji to piony mam połączone na stryszku i wyprowadzone ponad dach tj. do dachówki z kominkiem.

Pozdrawiam

Andrzej

A w którym miejscu jest zlokalizowana ta dachówka?? W projekcie jej oczywiście nie ma, a ja drążąc temat doszłam do przekonania, że raczej być powinna. Tylko się zastanawiam gdzie ją najlepiej zlokalizować?

Ja mam w 3 rzędzie od kalenicy, dekarz który układał dachówkę mówił mi że nie powinna być bliżej niż 2m od okna czy komina z wentylacją.

Pozdrawiam

Witam

Za 1,5 miesiąca ruszam z budową a dotej pory nie zdecydowałem się z czego budować dom czy z gazobetonu czy z porothermu 25 czy może jeszcze z czegoś innego widzie że większość z was buduje z porothermu pomórzcie :roll:

No a co do umów czy ma ktoś dobrą umowe zawarci z ekipa budowlaną gdzie ma wszystko określone co do stanu surowego otwartego bo bende taką umowę spisywał chętnie podpatrze od kogos :D

pozdrawiam

:wink:

Witam

Za 1,5 miesiąca ruszam z budową a dotej pory nie zdecydowałem się z czego budować dom czy z gazobetonu czy z porothermu 25 czy może jeszcze z czegoś innego widzie że większość z was buduje z porothermu pomórzcie :roll:

No a co do umów czy ma ktoś dobrą umowe zawarci z ekipa budowlaną gdzie ma wszystko określone co do stanu surowego otwartego bo bende taką umowę spisywał chętnie podpatrze od kogos :D

pozdrawiam

:wink:

Widać ze nowy na forum zerknij na poniższy link

http://forum.muratordom.pl/umowy-fugas,t22707.htm

a z czego budować ? z tego co tańsze ,szkoda czasu aby tracić go na wybór materiału do budowy scian , przed tobą trudniejsze dylematy , ten prawie nie ma znaczenia , ale i tak mi nie uwierzysz i będziesz się jeszcze długo zastanawiał

Potwierdzam, jak pomyślę, że głowiłam sie nad wybowem cegły to ..... śmieje się z tego. O dziwo, nie miałam watpliwości co do materiału na dach, na ocieplenie ścian i wełny na poddasze.

Teraz to dopiero mam pole do popisu, czyli zastanawiam się - płytki takie, czy inne, bateria, wanna, meble do kuchni, schody, umywalki, meble do łazienki, grzejniki do łazienki.....A skąd na to wszystko kasę wziąć :)

Potwierdzam, jak pomyślę, że głowiłam sie nad wybowem cegły to ..... śmieje się z tego. O dziwo, nie miałam watpliwości co do materiału na dach, na ocieplenie ścian i wełny na poddasze.

Teraz to dopiero mam pole do popisu, czyli zastanawiam się - płytki takie, czy inne, bateria, wanna, meble do kuchni, schody, umywalki, meble do łazienki, grzejniki do łazienki.....A skąd na to wszystko kasę wziąć :)

a jak juz zamieszkamy to bedziemy sie smiac ze wszystkiego :)

nie nalezy jednak bagatelizowac zadnej decyzji ... chociaz jestem pewna ze zawsze czegos czlowiek bedzie zalowal ...

my teraz tez jestesmy na etapie wykonczeniowki ... teraz glowimy sie nad drzwiami wewn. i kolorami desek na podloge na gorze ...

pozdrawiam

POZDRAWIAM OLIWKOWICZÓW :D

PROSZE podpowiedzcie jak rozwiązaliście oświetlenie w łazience ma górze.

U mnie łazienka wg projektu bez zmian, w zamiarach były plafony na ścianach ,ale chciałbym też oczka w suficie proszę o pomoc. Zaznaczam że buduję oliwkę bez garażu więc mam okno w łazience.