mariogda 08.03.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 witam czy ktos pamieta ile zbrojenia, betonu do wylania lawy fundamentu i bloczkow czy to co jest w projekcie wyliczone to sie zgadza.W tym tygodniu musze juz zamawiac jutro chlopaki zaczynaja kopac fundamentyczy ocieplaliscie fundamenty stropianem czy tylko izolacja w formie smoly i papyi czy ktos z was robil kanal w garazu???bo bym sie sklonil ku temu zeby go zrobic nie mam jeszcze w projekcie naniesione ale podobno to da sie zalatwicpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 08.03.2009 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 witam czy ktos pamieta ile zbrojenia, betonu do wylania lawy fundamentu i bloczkow czy to co jest w projekcie wyliczone to sie zgadza. W tym tygodniu musze juz zamawiac jutro chlopaki zaczynaja kopac fundamenty czy ocieplaliscie fundamenty stropianem czy tylko izolacja w formie smoly i papy i czy ktos z was robil kanal w garazu???bo bym sie sklonil ku temu zeby go zrobic nie mam jeszcze w projekcie naniesione ale podobno to da sie zalatwic pozdrawiam Co do ław i bloczków to wszystko sam przeliczałem bo projekt niestandardowy przez garaż. Oczywiście daj styropian 8-10cm, 1.w podłogę idzie całkiem nie mało ciepła 2.przemarzanie fundamentów będzie go osłabiać 3.przemarzanie przejdzie na ściany i wilgoć oraz grzyb murowany. Fundamenty z obu stron trzeba najpierw zaizolować (zaprawa między bloczkami musi być równa bo dziur lepikiem nie zakleisz), z zewnatrz wkleić styropian, siatka, klej i znowu zaizolować (tylko przy styropianie- wodnym bo lepik spali styropian). Na ławę lepik i papa. Na fundament lepik i papa. Zrób tak jak w projekcie. Nie zepsuj bo będziesz później ...odkopywał... Kanał-widziałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 09.03.2009 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 witam czy ktos pamieta ile zbrojenia, betonu do wylania lawy fundamentu i bloczkow czy to co jest w projekcie wyliczone to sie zgadza. W tym tygodniu musze juz zamawiac jutro chlopaki zaczynaja kopac fundamenty czy ocieplaliscie fundamenty stropianem czy tylko izolacja w formie smoly i papy i czy ktos z was robil kanal w garazu???bo bym sie sklonil ku temu zeby go zrobic nie mam jeszcze w projekcie naniesione ale podobno to da sie zalatwic pozdrawiam Na fundament wyszło mi 1500 bloczków, 72 worki cementu, 29 m3 betonu (ława 60 cm x 50 cm), 220 ton piachu zasypowego i 20 ton do murowania. 100 m2 styropianu EPS 100 klejonego na klej do styro. + folia kubełkowa 100cm wysokości. Do tego 2 warstwy dysperbentu od środka i od zewnątrz. Z fundamentów wywiozłem poza działkę 20 kamazów gliny + trzy dni wybierałem łopatą humus ( w ramach zabicia czasu). Na fundamenty poszło około 600 kg stali fi 12. Pod ławą przepuść rurę do wody, najlepiej fi42 (ponieważ później ew fi 35 wciśniesz w nią). Ja tego nie zrobiłem i musiałem później kopać. Moja rada, nie zalewaj betonu na gruncie od razu. Poczekaj, aż sam piach siądzie + ubiją go murarze nogami. Pod działówki zrób beleczki 25x30 cm zbrojone 4 prętami fi 12. Ja tak robię ponieważ widziałem ścianki działowe "pracujące". Pomimo, że zasypany fundament zimuje już 7 miesięcy, poczekam z zalaniem betonu na gruncie do wykonania stanu surowego. Wcześniej ten beton i tak nie jest do niczego potrzebny. Garaż poszerzony mam o 2 metry, taras robiony identycznie jak fundamenty. Na mury zakupiłem: 1. 1300 szt Termoreksu 59x24x24 po 7,93 zł brutto 2. 550szt 59x24x12 po 4,21 zł brutto.Może starczy. 3. 2 kominy systemowe keramzytobetonowe, izolowane firmy Szatan + wentylacyjne, całość kominów 8 000zł brutto. 4. 7m3 desek szalunkowych calówek - do stropu monolitycznego (później użyję je do deskowania dachu) 4m3 po 390 zł, 3m3 po 430zł (dłuższe droższe) 5. 220 stempli 3 metrowych, fi 8-10cm, 250 zł za m3. 6. 10 ton żwiru (kamyczki 4-16mm) - do belek pod działówki + inne rzeczy z betonu robionego na budowie, 60 zł za tonę, 7. 24 tony piachu do murowania, 20 zł za tonę 8. paletę cementu (54 szt.). Dostałem wycenę materiałów na dach, całość 23 000zł, cena wydaje mi się, ze dobra ( dachówka ceramiczna Roben MonzaPlus + dodatki, okna dachowe Fakro,wyłaz Fakro, rynny plastikowe, imitacja łupka do obicia desek szczytowych i okapowych) Robocizna 18 000zł , drogo,ale to dobry fachowiec, więc biorę go. Na razie tyle, więcej na razie nie pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariogda 09.03.2009 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Wielkie dzięki szczegolnie tobie pankracek super mi napisałeś napewno mi to ułatwi robote Jacek oczywiście tobie też dziękuje no właśnie nie pokazałeś mi tego kanału musze sie do ciebei przejechać tak czy siak jeszcze raz ,jutro jade negocjowac ceny zobaczymy wielszość materiałów chyba zakupie w firmie POTOKA w Lublewieno zobaczymypozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 10.03.2009 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Też jestem po wycenie dachu. Dachówka Roben, Bornholm kasztanowa. 6 okien fakro. Rynny Wawina. Całość ok. 23.000 zł. Robocizna 11.000 zł. Jak podasz maila, to mogę przesłać moje dotychczasowe zestawienie kosztów budowy tak dla porównania. Jesteśmy na etapie dachu i prowadzę sobie takie zapiski co na co ile. Może się komuś przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamariusz 11.03.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Witam, jeśli możesz to prześlij Twój kosztorys na [email protected] Wczoraj dostaliśmy wycene stanu surowego + samo deskowanie. Ekipa krzyneła 65 000,00 ! W tym 17 000,00 za zrobienie stanu zero w tym roku. Co myślicie o tej cenie? Dla mnie obłednie droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jondak 11.03.2009 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Witam Otrzymałam wycene stanu sutrowego otwartego - bardzo prosze o opinie czy ta cena jest dobra. Oliwka jest w całości podpiwniczona, garaż na dwa samochody cena za stan surowy otwarty materiały i robocizna 160000zł W skład teg wchodzi budowa od fundamentów i ich izolacji do dachówki łącznie z pięcioma oknami dachowymi. Dachówka ceramiczna materiał Porotherm 25, stropy Terriva. Pozdrawiam Witam, nasz stan surowy zamknięty wyniósł ok.150 tyś. dachówka ceramiczna +ytong, stropy terriva - wszystko kupowaliśmy sami z tymże w hurtowni budowlanwej i dali nam duże rabaty. W tym okna z roletami +brama garażaowa ok.14.000. Mamy garaż na jedno auto no i bez piwinycy. Nasz domek powstał w 2007r. i już mieszkamy. zdjęcia na http://www.jondak.fotosik.pl Witam Też potwierdzam że to tobra cena, tylko musisz napisać dobą umowę aby nie chcieli dopłaty bo to normalne w tym fachu. Proponuje abyś znalazła jakiegoś znajomego budowlańca i opisał Ci co będzie wchodziło w zakres prac budowlanych ( dość szczegółowo ), jaki materiał, terminy poszczególnych prac i oczywiście jakieś zadośćuczynienie za nie wykonanie prac czy użycie innych ( tańszych rozwiązań, materiałów). Wrazie potrzeby wyciągniesz umowę i pomachasz wykonawcy przed nosem. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikela 11.03.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 jondak - Twoją Oliwke oglądałam i jestem zachwycona , przed nami jeszcze daleka droga. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jondak 11.03.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 jondak - Twoją Oliwke oglądałam i jestem zachwycona , przed nami jeszcze daleka droga. Pozdrawiam Dziękuję i pozdrawiam niedługo uzupełnię galerię o sypialnię, pokoje dziecięce i kotłownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariogda 11.03.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 aga & mariuszwitam zastanówcie się szukajcie dalej ekipy tyle brali w zeszłym roku i to firmy w 6 osobowej załodze teraz ceny spadły miałem pare ofert budowlanych i średnia cena za stan surowy zamknięty jest 40 000 i to wcale nei jest zaniżona cena tylko średnia u mnie już w piątek zalewają fundamenty 3 dni kopali ręcznie dzisiaj zaczeli zbroić jutro maja skończyć na zalanie obliczyli mi 12 m3 betonukupiłem 600 kg stali fi 12i 200 fi 6oraz 5 kg drutuma to niby starczyć zobaczymy jutroniwiem ile jeszcze bloczków fundamentowychale już jestem ugadany na cene za sztuke 2,60 zla za m3 betonu 240 zl b20no i ciągle się zastanawiam jakim stropianem ocieplic fundamenty czy 4 ,6 czy 8 a może 10pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 12.03.2009 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 aga & mariusz witam zastanówcie się szukajcie dalej ekipy tyle brali w zeszłym roku i to firmy w 6 osobowej załodze teraz ceny spadły miałem pare ofert budowlanych i średnia cena za stan surowy zamknięty jest 40 000 i to wcale nei jest zaniżona cena tylko średnia u mnie już w piątek zalewają fundamenty 3 dni kopali ręcznie dzisiaj zaczeli zbroić jutro maja skończyć na zalanie obliczyli mi 12 m3 betonu kupiłem 600 kg stali fi 12 i 200 fi 6 oraz 5 kg drutu ma to niby starczyć zobaczymy jutro niwiem ile jeszcze bloczków fundamentowych ale już jestem ugadany na cene za sztuke 2,60 zl a za m3 betonu 240 zl b20 no i ciągle się zastanawiam jakim stropianem ocieplic fundamenty czy 4 ,6 czy 8 a może 10pozdrawiam musicie jednoczesnie podjąć decyzję jakie będzie oceieplenie ścian. Z tego co mi kierownik tłumczaył nie może buć za dużej i za małej róźnicy miedzy fundamenetam a ścianą. Musi być uskok, ale tę nie za duży. My z uwagi na warunki gruntowe - glina z oczkami wodnymi daliśmy AQuastyropex - 10 cm. To styropian bardzo twardy, nie tak jak styrodur, ale na fundamenty ok. Ma w sobie takie rowki odrowadzające wodę i może zastepować drenaż. U nias nie było potrzeby robić drenażu, ale ten styropian ma załatwić sprawę. Ocieplenie ścian jest załóżone na 15 styropianu, ew. 12 wełny, choć tu będzie za mały uskok i być może będzie to wełna 15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikela 12.03.2009 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Witam Czy ktoś z Oliwkowiczów pamięta ile kosztowała go elektryka tzn robocinza + materiał łacznie z montażem alarmu ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Castello 12.03.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 witam!inst el. ok 2700 kable , puszki i rozdzielnice z modulami, robocizna moja ale bioroa ok 3000zl z zalozeniem osprzetu. Alarm kable - to grosze 200zł , centrala i czujki 1000 i wiecej- tez sam robilem, ale biora ok 1000-1500 za robocizne.Dodam ze mozna tak udziwnic ze wszystkie kwoty rosną wielokrotnie. Czy Wasze- Oliwkowicze, tynki gipsowe byly gladkie czy i tak wszystko jechaliscie gładzią?pozdrawaim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanki 13.03.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 wybierając tynki gipsowe, byliśmy przekonani że nie trzeba będzie cekolować ale teraz się zastanawiamy.... zaraz po położeniu były gładziutkie,ale jakoś tak z czasem wyglądają coraz mniej ciekawie. na upartego można by było je tak zostawić.... ale daleko im do ściany pokrytej cekolem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 14.03.2009 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Czy Wasze- Oliwkowicze, tynki gipsowe byly gladkie czy i tak wszystko jechaliscie gładzią? U mnie bez problemu - tynki gładkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariogda 15.03.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 A jaką dawaliście pape na ławe tą termozgrzewczą bo taką kupiłem czy wystarczy ta zwykła no i zaraz polecą bloczki fundamentowe i teraz jakie otwory zrobić na rury kanalizacyjną i wodną w fundamentach pankracek mi pisał że pod ławą sąsiedzi moi maja w bloczkach sam neiwime do kanalizacji to chyba musze sie dowiedzieć na jakiej wyskokości jest ta kanaliza bo tam musi być jakiś odpowiedni spadek prawda idan i jacek no piękne te wasze łazienki ta dolna szczególnie mi sie podoba no i kafeleczki w salonach hhehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexf 15.03.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Witam, my z mężem mamy zamiar zacząc 2 kwietnia - to już niedługo, a jeszecz tyle rzeczy do załatwienia. Od momentu zakupu projektu OLIWKI czytam wasze informacje i cieszę się, że tylu ważnych informacji można tu sie doszukać. Czy ktoś buduje może OLIWKĘ ale bez garażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 15.03.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 wybierając tynki gipsowe, byliśmy przekonani że nie trzeba będzie cekolować ale teraz się zastanawiamy.... zaraz po położeniu były gładziutkie,ale jakoś tak z czasem wyglądają coraz mniej ciekawie. na upartego można by było je tak zostawić.... ale daleko im do ściany pokrytej cekolem. u nas było podobnie, teraz wszystko jest .... wycekolowane A jaką dawaliście pape na ławe tą termozgrzewczą bo taką kupiłem czy wystarczy ta zwykła u nas jest zwykła, ale wielu daje termozgrzewalną-na pewno lepsza jakie otwory zrobić na rury kanalizacyjną i wodną w fundamentach zostaw dziure na polowe bloczka, pozniej zapiankujesz (kanaliza fi160, woda fi40) idan i jacek no piękne te wasze łazienki ta dolna szczególnie mi sie podoba no i kafeleczki w salonach hhehe Milo nam to slyszec Jak bedziesz potrzebowal o kanale porozmawiac/zobaczyc to znasz moj tel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom ash 16.03.2009 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Witam. Przebrnąłem przez poniższy wątek i jestem już niemal zdecydowany na nabycie projektu oliwiki. Miałbym uprzejmą prośbę, czy mógłby mi ktoś przesłać zeskanowane rzuty i przekroje z wymiarami, co pomoże mi przekonać do końca współinwestorkę. Proszę o sygnał na PW, a podam mój adres email. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexf 18.03.2009 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Witam. Jako nowy OLIWKOWICZ muszę powiedzieć, iż to formu jest super. Wiele pomocnych informacji na rożne tematy dotyczące budowy. Już niedługo - na początku kwietnia zaczynamy budowę Oliwki, ale bez garażu. Mam nadzieję, iż będę mogła poradzić się Was a także wymienić cenne informacje. A tak na marginesie, czy ktoś budowł Oliwkę bez garażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts