ida i jacek 21.04.2009 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 WITAM dzis przeprowadziłem małą kłutnie z ekipą bowiem przed chudziakiem twierdzili że nie trzeba kłaść foli tylko nad nim a znajomi mi radzili żę pod chudziakiem dać folie przed wylaneim betnu a potem na góre to swoją drogą co o tym myślicie wkażdym bądz radzie wywalczyłem swoje ja o takim pomyśle nie słyszałem, nie ma u nas folii pod chudziakiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 21.04.2009 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Ja też nie mam. Mój wykonawca trochę mnie wyśmiał z tym pomysłem i powiedział, że chyba się naczytałam muratora. W zasadzie zadał mi pytanie czemu ma służyć ta folia, no i powiem szczerze że nigdzie nie znalazłam odpowiedzi i dlatego dałam sobie spokój. Pytanie z innej beczki. Dziś dostałam kolejną wycenę na CO, kanalizę i wodę w budynku. Piec Vailant - VC ecoTECplus 246/3 - 5 z zasobnikiem 150 litrów. Na parterze podłogówka z wyłączeniem małego pokoiku i garażu, tam kaloryfery Brugman. Na piętrze podłogówka tylko w łazience, przy czym nasza łazienka na górze jest duża, bo mamy zmieniony bieg schodów i włączony do łazienki korytarzyk z oknem dachowym (ok. 21 m 2 po podłodze). W pozostałych pomieszczeniach są kaloryfery Brugman. Dodatkowo w każdej łazience są grzejniki drabinkowe Terma. Łączny koszt CW, CO i kanalizy z robocizną to 33.247 zł brutto. Jakie były Wasze łączne koszty tych instalacji? Szukam punktu odniesienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 21.04.2009 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 A nasz wykonawca sam namówił nas na tą folię. Kierownik to pochwalił, to daliśmy - to nie był duży koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 22.04.2009 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Dałem tą folię ale tylko dlatego, że kierownik tak zalecił, wydaje mi się jednak, że jest ona tam zbędna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hapek1 22.04.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Oliwkowicze czy ktoś z Was planuje lub ma już taras drewniany ( z tego co pamiętam to ktoś z nas taki ma ale nie jestem pewny)Mam kilka pytań odnośnie gdzie warto kupić ,pomoc konstrukcyjną no i jak tam ogólnie użytkowanie:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwa 22.04.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Od jakiegoś czasu przeglądam projekty domów...aż trafiłam na Oliwkę. Moja budowa jest na razie w sferze marzeń a nie jakiejś "konkretnej" pracy, ale projekt już mam , po znalezieniu Oliwki i zobaczeniu zdjęć Waszych gotowych domów po prostu ... zakochałam się! i na razie nic nie jest w stanie przekonać mnie do innego domu. Mam nadzieję, że i ja będę mogła pochwalić się "kiedyś" swoją Oliwką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olga30 22.04.2009 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Oliwkowicze czy ktoś z Was planuje lub ma już taras drewniany ( z tego co pamiętam to ktoś z nas taki ma ale nie jestem pewny) Mam kilka pytań odnośnie gdzie warto kupić ,pomoc konstrukcyjną no i jak tam ogólnie użytkowanie:) Pozdrawiam Witaj hapek1 jestem nowa na forum ale śledzę go od jakiegoś czasu ponieważ też mam zamiar budować oliwkę. Z tego co pamiętam to anusik ma taki drewniany taras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olga30 22.04.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 WITAM MAM KOSZTORYSY DO BANKÓW JAK KTOŚ CHCE DO NORDEI I PKO BP JAK COŚ PISZCIE A CO DO GAZOBETONU TO WYSZŁ NAM 1100SZT 24X24X59 I 312 SZT 12X24X59 I MAŁE PYTANKO CZY RURE OD KOMINKA DAĆ PRZED CHUDZIAKEIM??? Witam jestem nowa ale wasze forum śledzę juz od prawie roku, mam zamiar z mężem budowac oliwkę. Mamy działkę, projekt i pozwolenie na budowę. Bardzo proszę jeżeli to możliwe oczywiście o przesłanie kosztorysów na adres [email protected] tę wiadomość wysłałam też na priva, tak na wszelki wypadek, pozdrawiam i dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 22.04.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Oliwkowicze czy ktoś z Was planuje lub ma już taras drewniany ( z tego co pamiętam to ktoś z nas taki ma ale nie jestem pewny) Mam kilka pytań odnośnie gdzie warto kupić ,pomoc konstrukcyjną no i jak tam ogólnie użytkowanie:) Pozdrawiam Cześć, ja planuję taras drewniany. Pomysł pojawił się jak teść wyciął 2 dęby. Zrobiłem wstępnie rysunek bo zanim przyjedzie tartak obwoźny pociąć dechy to trzeba ustalić jakie grubości i długosci z zapasem. Poszperałem trochę w necie i na tej podstawie powstały plany naszego. podstawą będą betonowe słupki, na których spoczną drewniane legary 10 x 10 cm. do legarów przykręcone deski 236 cm x 10 cm x 2,5 cm. Drewno wcześniej wysuszone i zaimpregnowane, po montażu zaolejowane chyba na ciemny kolor. Całość potem obudowana cegłą rozbiurkową??? Trochę ceny też sprawdziłem, z robocizną wychodzi od 180 zł/m2 do 500 zł/m2 za jakieś egzotyczne twarde odmiany drzewa. http://www.ozzo.pl/d/taras_rys.jpg Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 22.04.2009 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Oliwkowicze czy ktoś z Was planuje lub ma już taras drewniany ( z tego co pamiętam to ktoś z nas taki ma ale nie jestem pewny) Mam kilka pytań odnośnie gdzie warto kupić ,pomoc konstrukcyjną no i jak tam ogólnie użytkowanie:) Pozdrawiam też planujemy ale nie wiem jeszcze jak sie do tego zabrac wiem na pewno ze trzeba na ziemie polozyc geowloknine i ją czymś przycisnąć zeby nic ze spodu nie wyrastalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 22.04.2009 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Oliwkowicze czy ktoś z Was planuje lub ma już taras drewniany ( z tego co pamiętam to ktoś z nas taki ma ale nie jestem pewny) Mam kilka pytań odnośnie gdzie warto kupić ,pomoc konstrukcyjną no i jak tam ogólnie użytkowanie:) Pozdrawiam też planujemy ale nie wiem jeszcze jak sie do tego zabrac wiem na pewno ze trzeba na ziemie polozyc geowloknine i ją czymś przycisnąć zeby nic ze spodu nie wyrastalo Witam, zrobiłem pdf-a z tego co mam o budowie tarasu drewnianego, może się przyda: http://www.ozzo.pl/d/Taras%20drewniany.pdf Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
don_pedro 22.04.2009 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 WitamJa tak trochę z innej beczki.Czy ktoś z Was nosi się z zamiarem,albo już zainstalował systemy solarne w swojej oliwce?pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariogda 24.04.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 WITAM DZIŚ MOJA EKIPA MNIE ROZWALIŁA NA ŁOPATKI BOWIEM UWAŻAJĄ ZE W STAN SUROWY NIE WCHODZI CHUDZIAK CHCĄ EKSTRA KASE ZA TO ZA ZAGĘSZCZENIE ZIEMI ZAGĘSZCZAKA POŁOZENIE FOLI WYLANEI CHUDZIAKA I POŁOŻENIE RUR OD KANALIZY I ODPOWIETRZEN OD PIECA I KOMINAK CHCE 900 ZL NIBY NIE JEST TO WIELA A NIE USTALIŁEM TEGO WCZEŚNIEJ Z NIMI CZY TO WCHODZI W CENE CZY NIE CO O TYM MYSLICIE CZY SIE KŁUCIC CZY WEDŁUG WAS "STAN SUROWY OTWARTY" CO TO ZNACZY NIEMAM ŻADNEJ UMOWY Z NIMI TYLKO USTALILIŚMY ŻE POSTAWIĄ MI STAN SUROWY POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetkaS 24.04.2009 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 Moim zdaniem chcę Cię naciągnąć. Może kanaliza to jeszcze jeszcze, ale chudziak .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 25.04.2009 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2009 No a ja wcale nie jestem co do tego pewna. Jak się wczytacie z kosztorysy to chudziak niektórzy dołączają do posadzki. I właśnie tak jest jak się nie podpisuje umowy, albo się wszystkiego nie ustali zawczasu. Negocjujcie bo niczego nie tracicie, ale jak się uprą to mogą stan surowy wybudować bez chudziaka, bo są róże szkoły. Jedni robią go od razu ze stanem 0, inni dopiero jak skończą dach i zaczynają prace w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchorek 26.04.2009 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 u nas tez była taka sytuacja ale wykonawcy od razu mowili ze chudziak to oddzielna ksa. Zapytaj cwaników jak ustawia strop w poziomie ... start z chudziaka to co innego niz z gruntu o ile robisz strop monolityczny. Obecnie mamy ekipe ktora robila nam chudziak w cenie tzn 31 tys wlacznie z oelnym deksowaniem i pokryciem papa. a tak na marginesie to do fundamentow weszlo nam 240 ton piasku wiec trzymaj sie za kieszen.jestesmy obecnie na etpie tuz przez stropem i widze jak potrzeby jest chudziak chocby o to zeby palety z BK staly w pionie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 26.04.2009 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 u nas tez była taka sytuacja ale wykonawcy od razu mowili ze chudziak to oddzielna ksa. Zapytaj cwaników jak ustawia strop w poziomie ... start z chudziaka to co innego niz z gruntu o ile robisz strop monolityczny. Obecnie mamy ekipe ktora robila nam chudziak w cenie tzn 31 tys wlacznie z oelnym deksowaniem i pokryciem papa. a tak na marginesie to do fundamentow weszlo nam 240 ton piasku wiec trzymaj sie za kieszen. jestesmy obecnie na etpie tuz przez stropem i widze jak potrzeby jest chudziak chocby o to zeby palety z BK staly w pionie Nie ma problemu aby ustawić w poziomie strop na piachu. Stemple ustawia się na deskach i no problem. Ja chudziak zalewam dopiero po postawieniu stanu surowego. Oszczędzam sobie niepotrzebnego kucia pod przyłącza i mam pewność dobrego ubicia piachu. Żadna zagęszczarka nie ubije tak piachu jak nogi robotników i palety z materiałem. Co do kosztów wykonania stropu monolitycznego chciałem obalić mit, że jest tańszy od terrivy. Otóż po podliczeniu wychodzi 22 tys zł, w tym: 4200zł za deski i stemple; 7 000zł za beton (30 m3), 7 500zł robocizna ( 150 m2 stropu x 25 zł + 100metrów bieżących belek na stropie x 25 zł + 300zł za balkon + 150 zł za nadproża okienne); 4200zł za stal (1600kg fi 12; 500 kg fi 10; 4 druty fi 16 do belki nad bramą garażową; 70 drutów fi 6 + niezliczona jeszcze ilość wiązałkowego). Obalam też mit, że w czasie kryzysu spadły ceny robocizny. Powiem, że wręcz wzrosły, a dobrzy fachowcy są rozchwytywani. Ja za stan surowy otwarty (garaż poszerzony o 2 metry) za robociznę zapłacę: fundamenty 5 300zł; Ściany parteru 5 500zł; strop 7 500zł; ściany poddasza około 4 do 5 000zł; dach 12 000zł (bez deskowania). Wychodzi około 35 000 zł. W tym nie ma schodów (robię drewniane), nie ma chudziaka (robię sam pełny beton ze żwirem) i schodów wejściowych. Używali moją betoniarkę i rusztowania. Zasypywanie fundamentów (240 ton piachu), izolację przeciwwilgociową oraz termiczną fundamentów robiłem sam. Dodatkowo zapłaciłem 420 zł, za zrobienie fundamentów pod ścianki działowe parteru. Jest tego w Oliwce 14 metrów bieżących. Wykonawca powiedział, że nie bierze odpowiedzialności za wykonanie w/g projektu działówek i poradził wykonanie pod działówki belek z pełnego betonu (nie chudziaka) o wymiarach 30 cm na 35 cm, zazbrojone pięcioma drutami fi 12, wkute (wpuszczone) w ściany fundamentowe) na których wymuruje dopiero działówki. Jak poradził tak zrobił, za moim przyzwoleniem, może niepotrzebnie, ale lepiej dmuchać na zimne. Dodatkowo podczas wykonywania stropu, na tak wykonanych działówkach, przed zalaniem stropu, położy beleczki 15 cm x 15 cm, wykonane z czterech drutów fi 12. Ogólnie to na stropie pełno jest różnych belek, nadciagów, na rogach dodatkowo położyli zbrojenia skośne. Wykonawca mówi: "bydzie potynga panie" w niemczech tak się robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_i_Marek 26.04.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 WITAM MAM KOSZTORYSY DO BANKÓW JAK KTOŚ CHCE DO NORDEI I PKO BP JAK COŚ PISZCIE A CO DO GAZOBETONU TO WYSZŁ NAM 1100SZT 24X24X59 I 312 SZT 12X24X59 I MAŁE PYTANKO CZY RURE OD KOMINKA DAĆ PRZED CHUDZIAKEIM??? Hej, będziemy wdzięczni za kosztorys do obu banków - właśnie szukamy banku i niewykluczone, że będzie to jeden z tych. prosimy o wysłanie ich na maila [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariogda 26.04.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 No co do tych cen sam niewim ja płace troszke mnie za to wszystko alecene mam netto może robota tak bardzo nie spadła ale materiał??? zakupiłem gazobeton 24x24x59 za 7.9 z dowozem producent REDA co do stropu no sam neiwiem jaki wkońcu tylko że cene budowy mam wliczony strop monolityczny tak czy siak mneij mnei nie policzą teraz zastanawiam się nad nadprożami co myślicie o tych nadprożach co mają wnęki na rolety antywłamaniowe bo bym chciał takei kupić wiem że LEJER z Malborka ma takie czy już ktoś z was takei montował???????? czy to zdaje egzamin bo to podobno dobra jest i niewidać tych skrzynek na rolety wystających Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hapek1 29.04.2009 04:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Pomóżcie mi w wyborze tynku zewnętrznego. Kabe ,Ceresit,Knauf,Weber,Atlas,Baumit,Kreisel.Może macie już zrobiony albo przemyślenia, porady od wykonawców który z nich jest warty kupna jakościowo no i cenowo na styropian.No i druga sprawa to czy mineralny ,silikatowy,silikonowy itdNapewno wielu z nas Oliwkowiczów na dyskusji skorzysta! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts