Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja mam zwiekoszona sciane kolankowa o jeden pustak lae nie powiem ci dokladnie co zwiekoszne mam bo przekazalem projekt ekipie i oni mi sami wyliczyli.

Wczoraj zakonczylem poziom zero :) Juz ladnie gladziutko zalane, ale zauwazylem pewiem problem. Nie przypilnowałem ich i do kanalizacji pod posadzka uzyli rur 110 niebieskich, a wyczytalem zeby uzywac tylko pomarańczowych, ze względu że niebieskie są bardziej miekkie i bardziej podatne na zgniecenia :/. Co o tym myslicie bo nie chce kuc posadzki :)

Kurcze, normalnie czasem trzeba byc na miejcu i na rece patrzec :)

Pozdrawiam

Ja tydzień temu zalałem strop. Mam kłopot z wykonaniem więźby, ponieważ nikt się nie chce podjąć wykonania płatwi kalenicowej o długości 12,30 metra i przekroju 16 na 24 cm.

A to chcesz ją z jednej części zrobić?

Z tego co pamiętam to jest łączona nad słupem wypadającym między pokojami na poddaszu. Przynajmniej u nas tak jest zrobione. Cieśla się zastanawiał czy dźwig nie będzie potrzebny do montażu, ale w końcu zjechała ekipa z drugiej budowy i w 10-ciu chłopa wciągneli i zamontowali.

Tearaz drzewo dosłcho i pewnie o połowę lżejsze jest......

Co ciekawe śruby przy murłacie trzeba dokręcić bo po wyschnięciu dostały luz, a jak docieplimy poddasze to nie będzie już dostępu.

Pozdrawiam - Daniel

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam zwiekoszona sciane kolankowa o jeden pustak lae nie powiem ci dokladnie co zwiekoszne mam bo przekazalem projekt ekipie i oni mi sami wyliczyli.

Wczoraj zakonczylem poziom zero :) Juz ladnie gladziutko zalane, ale zauwazylem pewiem problem. Nie przypilnowałem ich i do kanalizacji pod posadzka uzyli rur 110 niebieskich, a wyczytalem zeby uzywac tylko pomarańczowych, ze względu że niebieskie są bardziej miekkie i bardziej podatne na zgniecenia :/. Co o tym myslicie bo nie chce kuc posadzki :)

Kurcze, normalnie czasem trzeba byc na miejcu i na rece patrzec :)

Pozdrawiam

Ja tydzień temu zalałem strop. Mam kłopot z wykonaniem więźby, ponieważ nikt się nie chce podjąć wykonania płatwi kalenicowej o długości 12,30 metra i przekroju 16 na 24 cm.

A to chcesz ją z jednej części zrobić?

Z tego co pamiętam to jest łączona nad słupem wypadającym między pokojami na poddaszu. Przynajmniej u nas tak jest zrobione. Cieśla się zastanawiał czy dźwig nie będzie potrzebny do montażu, ale w końcu zjechała ekipa z drugiej budowy i w 10-ciu chłopa wciągneli i zamontowali.

Tearaz drzewo dosłcho i pewnie o połowę lżejsze jest......

Co ciekawe śruby przy murłacie trzeba dokręcić bo po wyschnięciu dostały luz, a jak docieplimy poddasze to nie będzie już dostępu.

Pozdrawiam - Daniel

Chce płatew kalenicową, tężniki i murłaty zrobic jako elementy w całości, tak jak sugerował dekarz, o długościach 12,30 m.

My też mieliśmy płatew kalenicową w całości. Nie było problemu z jej zrobieniem. Trochę chłopaki się gimnastykowali żeby ją wciągnąć na górę. Mój kierownik po przeliczeniach uznał, że w takiej sytuacji można zrezygnować ze słupów. Dach gotowy - słupów nie mamy.

My też mieliśmy płatew kalenicową w całości. Nie było problemu z jej zrobieniem. Trochę chłopaki się gimnastykowali żeby ją wciągnąć na górę. Mój kierownik po przeliczeniach uznał, że w takiej sytuacji można zrezygnować ze słupów. Dach gotowy - słupów nie mamy.

Cześć,

a czym przykryty dach? Chodzi mi o ciężar pokrycia. Ja chyba dla własnego komfortu psychicznego bym zostawił chociaż jeden słup... (pewnie z 2 razy w tygodniu byłoby zaglądanie czy się nie ugina :) )

Pozdrawiam - Daniel

Witam szanownych oliwkowiczów, po wielu, wielu wielu poszukiwaniach wciąż wracamy do tego projektu bo jego rozkład jest po prostu przezajefajny ( przynajmniej na rzutach ). W poniedziałek zamierzamy go zamówić i dokonać w nim kilku zmian podpatrzonych głownie na zdjeciach idy i jacka - swietna galeria i dobre pomysly :)

Mam tylko pytanie czy ktoś zbudował oliwkę lub buduje w okolicy częstochowy bo zależałoby nam na obejrzeniu domku na żywo przed podjęciem decyzji.

Jeżeli tak to prosiłbym o jakiś kontakt na gg 4723401 lub prze pw z tego forum

Cześć,

a czym przykryty dach? Chodzi mi o ciężar pokrycia. Ja chyba dla własnego komfortu psychicznego bym zostawił chociaż jeden słup... (pewnie z 2 razy w tygodniu byłoby zaglądanie czy się nie ugina :) )

Pozdrawiam - Daniel

Mamy dachówkę ceramiczną Robena - tę mniejszą.

Nie widziałam by się coś uginało a dach stoi ok. 2 miesięcy.

Materiał na słup mam, ale z tego co wyczytałam to przy rozpiętości naszej Oliwki wystarczy więźba jętkowo - płatwiowa. Fakt wtedy obciążenie idzie na ściany a nie na strop.

My strop mamy monolityczny, ale też zmieniony bieg schodów, więc nie wchodził w grę w ogóle słup przy schodach. Pozostaje jeszcze możliwość umieszczenia słupa pomiędzy dwoma pokoikami.

Do tej pory wogóle się nad tym nie zastanawiałam, bo wykonawca i kierownik budowy zapewnili, że wszystko jest Ok, ale teraz wzbudziliście we mnie wątpliwości.....

Witaj :D ! Jeśli chodzi o ławy to dużo bo u nas beton na Oliwkę + Oliwkę lustro z poszerzonymi garażami o 1 metr czyli na dwa takie domki wyniosło 6327zł. netto już z wliczoną pracą pompy. Może to Ci przybliży jaka jest cena, w moim rejonie: 1 m3 kosztuje 225 zł, a godzina pracy pompy 180 zł.

Chyba że Tobie wyliczyli razem z chudziakiem, ale to już inna cena: 210 zł za 1 m3, pompa tak samo.POZDRAWIAM.

My betony na ławy zużyliśmy ok. 18 m3. Oliwka wg projektu. Dodatkowo za pompę zapłaciliśmy ok. 650 zł. 18 m3 kosztowało nas 5.161 zł (235 zł netto za m3). Oczywiście B20. Z tego co pamiętam było ciut za dużo betonu.

Natomiast na chudziaka poszło 13 m3 B10. Zapłaciliśmy 3.013,40 zł (190 zł netto za m3).

Jako, że faktury pod ręką napiszę że za beton na strop monolit wyszło 7.320 zł (25 m3 B 20 za 220 zł netto + dopłata za grzanie betonu i RAPID - 20 zł za m3).Laliśmy w lutym 2009 r.). Dodatkowo praca pompy też 650 zł.

Z uwagi na podniesienie ścianki kolankowej robiliśmy też wzmocniony wieniec i tu poszło 5 m3 betonu B 25 za 250 zł netto/ m3.

Łącznie więc sporo tego się zebrało.

u nas to bedzie ok 4000

chudy beton pod ławy B10 ok 4m3 - 220 zł/m3 ( czy to jest konieczne ?)

beton B20 - 260 zł/m3 z transportem, pompą i vatem 7%. Zurzyjemy ok 12m więc jak w pysk szczelił 4 tyś.

Miłego weekendu zycze :D

Chudziak -czy to jest konieczne?To wszystko zależy od podłoża na którym stawiacie Swój domek, musicie zapytać kierownika budowy, on powinien o tym zadecydować (chyba, że współpracuje z firmą która Wam buduje to nie będzie obiektywny). POZDRÓWKA :D