mariogda 05.06.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 no ja jutro zalewam strop z tego co obliczyłęm to 13,5 m3 musi mi starczyć achody chcą robić po zalaniu stropu oby nie lało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbel 05.06.2009 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 WITAMtomek ja buduję oliwkę bez garażu,a skrzynkę rozdzielczą zamontowałem w pomieszczeniu gospodarczym na ścianie z kuchnią.pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 06.06.2009 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2009 Dzięki wszystkim za odpowiedź w sprawie skrzynki. Ja jednak będę miał w wiatrołapie. Przyłącze prądu dochodzi mi do budynku akurat od jego bocznej lewej strony w ziemi. Elektryk proponuje mi podciągnąć do wiatrołapu peszlem po ścianie zew (i tak będzie oocieplenie 12cm) lub w narożniku po podłodze w salonie. Wydaje mi się, że po ścianie zew będzie bezpieczniej. Najbardziej pasowało by mi w garażu ale tam jest najdalej i z tamtąd trzeba by chyba daleko wychodzić z obwodami.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariogda 07.06.2009 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 WITAM WSZYSTKICH CZY KTOŚ Z WAS PAMIENTA ILE ZUŻYŁ GAZOBETONY 12 I 24 NA PIĘTRO PO ZALANU STROPU MUSZE DOMOWIĆ WŁASNEI NA TO A SĄ SKOSY I NIEWIM JAK TO OBLICZYĆ A NEICHCIAŁ BYM ABY MI ZOSTAŁO POZDRO DLA WSZYSTKICH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 07.06.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2009 Gdzie macie skrzynkę rozdzielczą pradu? Czy wszyscy mają w wiatrołapie? pozdrawiam my mamy dwie, jedną główną dużą na dole w garażu, a drugą malutką na górze na wszystko co jest na górze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 08.06.2009 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 Gdzie macie skrzynkę rozdzielczą pradu? Czy wszyscy mają w wiatrołapie? pozdrawiam my mamy dwie, jedną główną dużą na dole w garażu, a drugą malutką na górze na wszystko co jest na górze Okazało się, że będę miał podobnie . Jedna rozdzielnia na dole a druga u góry. Tak poradził elektryk. Udało się także wprowadzić przyłącze przez fundament ale nie było lekko się przebić. Tutaj zrobiłem lekki błąd nie robiąc sobie wcześniej przepustu na kabel np z jakiejś rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plis 09.06.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Dzięki wszystkim za odpowiedź w sprawie skrzynki. Ja jednak będę miał w wiatrołapie. Przyłącze prądu dochodzi mi do budynku akurat od jego bocznej lewej strony w ziemi. Elektryk proponuje mi podciągnąć do wiatrołapu peszlem po ścianie zew (i tak będzie oocieplenie 12cm)[...] Ja tak właśnie mam. Sądzę, że to sensowne rozwiązanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zep 10.06.2009 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Gdzie macie skrzynkę rozdzielczą pradu? Czy wszyscy mają w wiatrołapie? pozdrawiam Ja planuje dla odmiany w garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 15.06.2009 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Hej,Jak u was wyglada sprawa z oknami? Jakie okna najlepiej.My przymierzamy sie do drewnianych (juz chcemy skladac zamowienie, budowe zaczynamy za tydzien), tylko nie wiem jak najlepiej z rozmiarowka? Czy ta zaprojektowana jest standardowa? (wiadomo za standardowe okna placi sie mniej i latwiej je dostac)Gdzie mozna w miare atrakcyjnie dostac okna w okolicy Warszawy? Ile Was okna wyniosly? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 15.06.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Hej, Jak u was wyglada sprawa z oknami? Jakie okna najlepiej. My przymierzamy sie do drewnianych (juz chcemy skladac zamowienie, budowe zaczynamy za tydzien), tylko nie wiem jak najlepiej z rozmiarowka? Czy ta zaprojektowana jest standardowa? (wiadomo za standardowe okna placi sie mniej i latwiej je dostac) Gdzie mozna w miare atrakcyjnie dostac okna w okolicy Warszawy? Ile Was okna wyniosly? Cześć, lepiej poczekaj z zamawianiem do gotowych otworów okiennych, różnie może być z wymiarami. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 15.06.2009 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Z tymi oknami to rzeczywiście poczekajcie. Możecie się pokusić o zamawianie jak będą Wam szczyty murować i będą wszystkie otwory okienne. Raczej żadna firma, która ceni klienta nie powinna przyjąć zamównienia bez wstępnych pomiarów (takie jest mojej zdanie). My mamy okna PCV - jednostronny kolor; profil VEKA 5 komorowy; szyby potrójne i póki co są ok. Teraz na tapecie brama garażowa; ile Was kosztowała? Mam wycenę Normsthala na 5.400 zł brutto z montażem. Jutro idę do konkurencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Femmee_ 16.06.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 A jaki masz wymiar bramy? My dostaliśmy wstępną wycenę z Normsthala również na około 5400zł brutto - złoty dąb jednostronny z całym mechanizmem i montażem - wymiar 4m/2,2m. A przy takich samych warunkach wycena z Hormanna to ponad 8000zł SZOK!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 16.06.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Cześćja założyłem Krispola 2400 x 2250 bez sterowania, kolor orzech. Cena 2770 zł.Jednak dokupię sterowanie więc cena wzrośnie z 700-800 zł. Mam trochę zastrzeżeń co do montażu jak i do samej bramy. Profile aluminiowe wydają mi się gorszej jakości jak w zachodnich produkcjach. Ale cena również niższa więc może się czepiam. Natomiast montażyści się nie popisali, brakuje tulejek dystansowych i niektóre śruby mają luzy. Czekam na poprawki.Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 17.06.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Dzięki za odzew. Zamówienie poszło. Brama Normstahl wymiary 2375 x 2250 z montażem, 2 pilotami,automatyką - 4820 zł brutto. Brama Euroflair ISO kolor mahoń. Jak zamontują podzielę się spostrzeżeniami. Trochę się zgapiliśmy z bramą i drzwiami,bo wylewki będziemy mieć już za jakieś 2 tygodnie, a drzwi i brama za jakieś 5, ale pewnie to nie jedyny poślizg na naszej budowie, która w chwili obecnej przeobraziła się w plątaninę różnych rurek - niebieskich, czerwonych itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka i Tomek 22.06.2009 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Witam wszystkich. Jeżeli ktoś ma to bardzo proszę o kosztorys do PKO BP proszę o przesłanie na adres [email protected] Z góry dziękuję i pozdrawiam Agnieszka i Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 24.06.2009 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Witam. Jestem posiadaczem projektu i teraz jestem na etapie pozwoleń i adaptacji W związku z tym mam pytanie do osób którzy sa dużooooo dalej w budowie ode mnie. Otórz: Czy po podniesieniu ściany kolankowej o 2 pustaki ( czyli 3 pustaki + wieniec + murłata ) jest możliwe żeby umieścic wc (czyt. kibelek) - łazienka górna - w miejscu " pod oknem na skosie" to jest w tym rogu - na ścianie z drzwiami ( obok dzrwi ), czy pod skosem po przesumięciu scianki pod oknem do środka. Pytam się ponieważ podejrzewam że ten pomysł jest kiepski ze względu na ten skos i drzwi , które najlepiej było by przesunąć na środek tej ścianki ( problem wchodzenia na umywalkę ). Mam pomysł na łazienke ale nie wiem co z kibelkiem, dobry pomysł jest także z wpuszczeniem prysznica do sypialni. Pomysł z umieszczeniem kibelka w pomieszczeniu nad garażem jest wg mnie za drogi (każdy metr łazienki sporo kosztuje). Optymalnie było by zagospodarować ten skos obok wanny ( optymalnie jeśli chodzi o miejsce - nie wiem czy ze względu na funkcjonalnośc i estetykę ) Byłbym wdzięczny za jakieś podpowiedzi. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariogda 25.06.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 WITAM ZASTANAWIAM SIĘ NAD DACHEM CZY BLACHODACHÓWKA CZY CEMENTOWA KASA MIEWIELKA RÓŻNICA!!! NEI JESTEN Z WAS MIAŁ TEN SAM PROBLEM ALE SAM NEIWIEM CO MYŚLEĆ O TYM BETONIE CO DO KIBELKA JEŻE;I BENDZIESZ MIAŁ KIBELEK DOKŁADNEI POD OKNEM TO CO WYSOKOŚCI NEIBENDZIESZ MIAŁ ŻADNYCH PROBLEMÓW MOIM ZDANIEM ALE TO NIE BENDZIE TAKEI ŁATWE DO KIBELKA IDZIE RURA 110 FI NEIWIEM JAK JĄ BYŚ PRZEPROWADZIŁ NA DRUGĄ STRONE ŁAZIENKI BO PIONY MASZ PO CAŁKOWICIE INNEJ STRONIE POMYŚL NAD TYM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 25.06.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Dzięki za podpowiedz.Szczerze mówiąc myślę nad tym projektem bardzo długo i im więcej myślę , czytam "wiem" tym mniej zmian chcę wprowadzić.W każdym razie dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 26.06.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 my mamy wlasnie prysznic wpuszczony w sypialnie; a obok kibelek juz na normalnej scianie; dzieki tym zabiegom udalo sie bez problemu wstawic drzwi do pralni i kibelek jest zasloniety ... wanna jest w rogu; na scianie z drzwiami kaloryfer ... i zostalo mi jeszcze sporo miejsca na jakas komode pod oknem; generalnie lazienka jest bardzo duza i wcale nie zaluje ze przesunelismy sciane zeby powiekszyc korytarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 26.06.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Ida i Jacek - dzięki za odp. Wasze zmiany w oliwce właściwie oddają to co ja chciałbym zrobić u siebie (oprócz poszerzenia garażu - ja chcę do wydłużyć - zlicować ze ściana tylnlą i wyciąć z garażu spiżarnię z wejsciem od kotłowni) W związkuz tym miałbym prośbę - bo oglądam namiętnie Wasze zdjęcia - o może rzut zmian na poddaszu - bardzo interesują mnie wnęki w pokojach bliźniaczych i przesunięcie sciany łazienki kosztem korytarza. Czy nie wchodzi się wtedy na umuwalkę ? Czy drzwi do łaienki są przesunięte do skosu ? A co do wnęk w pokojach - jak wtedu można umieścic okna - jakie mogą być szerokie - jakie szerokie wy macie okna ( sciana podniesiona o dwa bloczki ) Drzwi do pokojów bliżniaczych są przesunięte względem projektu ? Gdzie komin w pokoju ze skosem od strony ogrodu ? Uff.... jak ja bym chciał to zobaczyć. Ale myśle że moja wyobraźnia i zdjęcia pozwolą mi podjąć decyzję. Jeszcze jedno pytanie czy jest możliwe żeby drzwi zewnętrzne od strony ogrodu przenieść do kotłowni - przy zmiejszeniu okna w kotłowni (wymiary kotłowni oryginalne) ? Oraz Ida i Jacek jak bardzo wydłużyliście garaż ? Bo chyba zrobiliście to z przodu i z tyłu. Czy daszek z przodu macie na oryginalnej wysokości czy jest ona inna - jaka ?. Ta wysokość mi sie podoba. A te obramowania wokół okien to poprostu dodatkowa warstwa styropianu ? Pełni to rolę tylko estetyczna czy jeszcze są jakieś plusy takiego rozwiązania ? Mam jeszcze pytanie o rozprowadzenie wentylacji mechanicznej -- gdzie rekuperator i jak idą kanały. Za każdą pomoć z góry dziękuję - wiem ze tego jest dużo .. ale sami pewnie pamiętacie ile jest wątpliwości przy wprowadzaniu zmian... głowa mi pęka Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts