Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wcielo mi calego posta - musze pisac od poczatku :(

tatrzan podesle rzut pietra po zmianach tylko podaj prosze maila :)

co do zmian to odpowiem na to co potrafie a reszte pytan przekaze mezowi :)

lazienka gorna - nie mamy jeszcze zamontowanego zlewu i blatu ale sa murki na ktorych blat bedzie i nie przeszkadzaja one wchodzac do lazienki ... blat bedzie sciety i caly jego ksztalt to bedzie trapez :)

pokoje dzieciece/blizniacze - przy podniesieniu scianki kolankowej o 2 pustaki swobodnie miesci sie okno balkonowe 90 cm i zwykle 90 cm i jeszcze jest luz ... komin w pokoju z oknem na ogrod jest w scianie z drzwiami - na zdjeciach widac ze od strony pokoju sciana nie jest prosta tylko powstalo kilka zalaman - to komin i rury od wentylacji chyba

garaz - owszem powiekszony jest i z przodu i z tylu i na bok :) ale my nie chcielismy licowac scian domu i garazu wiec zostalo kolo 70 cm roznicy z obu stron

okna - tak - te obramowania to dodatkowa warstwa styropianu - ma pelnic role tylko estetyczna :lol:

reszte informacji powienien udzielic moj malzonek jak tylko znajdzie czas w calym tym ferworze okoloprzeprowadzkowym :)

mam nadzieje ze w poniedzialek wieczorkiem bede mogla juz napisac "MIESZKAMY"

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:) Dzieki za zainteresownie i szybką odpowiedź :)

jesli chodzi o maila

[email protected]

Zatem jeśli mąż będzie miał czas to proszę jeszcze o wymiary murowanych kominów i czy są jakoś przesunięte:)

Oraz jaka jest odległość między oknami w pokoikach dzieci :)

I gratuluję przeprowadzkowych zmagań :)

I od razu dziękuje za maila :)

Wreszcie wklejam nasze schody :)

Jest to trochę inne ustawienie niż w projekcie, ale wydaje nam sie że wygodniejsze.Mamy Oliwke w lustrzanym odbiciu, wiec schody również. Hol jest przestronny, mimo że w kuchni straciliśmy wnękę pod schodami.

http://images44.fotosik.pl/152/ae5738054ca1330bmed.jpg

http://images44.fotosik.pl/152/940466efe9372656med.jpg

http://images49.fotosik.pl/152/9757e2d9eeeebd97med.jpg

Wykonanie: Rafał Rymarczyk http://www.schodyzdrewna.com.pl/

Ida i Jacek - dzięki za odp.

Wasze zmiany w oliwce właściwie oddają to co ja chciałbym zrobić u siebie :)

(oprócz poszerzenia garażu - ja chcę do wydłużyć - zlicować ze ściana tylnlą i wyciąć z garażu spiżarnię z wejsciem od kotłowni) W związkuz tym miałbym prośbę - bo oglądam namiętnie Wasze zdjęcia - o może rzut zmian na poddaszu - bardzo interesują mnie wnęki w pokojach bliźniaczych i przesunięcie sciany łazienki kosztem korytarza. Czy nie wchodzi się wtedy na umuwalkę ? Czy drzwi do łaienki są przesunięte do skosu ? A co do wnęk w pokojach - jak wtedu można umieścic okna - jakie mogą być szerokie - jakie szerokie wy macie okna ( sciana podniesiona o dwa bloczki ) Drzwi do pokojów bliżniaczych są przesunięte względem projektu ? Gdzie komin w pokoju ze skosem od strony ogrodu ?

Uff.... jak ja bym chciał to zobaczyć. Ale myśle że moja wyobraźnia i zdjęcia pozwolą mi podjąć decyzję. :)

Jeszcze jedno pytanie czy jest możliwe żeby drzwi zewnętrzne od strony ogrodu przenieść do kotłowni - przy zmiejszeniu okna w kotłowni (wymiary kotłowni oryginalne) ?

Oraz Ida i Jacek jak bardzo wydłużyliście garaż ? Bo chyba zrobiliście to z przodu i z tyłu.

Czy daszek z przodu macie na oryginalnej wysokości czy jest ona inna - jaka ?. Ta wysokość mi sie podoba. A te obramowania wokół okien to poprostu dodatkowa warstwa styropianu ? Pełni to rolę tylko estetyczna czy jeszcze są jakieś plusy takiego rozwiązania ?

Mam jeszcze pytanie o rozprowadzenie wentylacji mechanicznej -- gdzie rekuperator i jak idą kanały.

Za każdą pomoć z góry dziękuję - wiem ze tego jest dużo .. ale sami pewnie pamiętacie ile jest wątpliwości przy wprowadzaniu zmian... głowa mi pęka ;)

Serdecznie pozdrawiam :)

Po pierwsze mamy troche wyżej podniesione niz standardowe dwa pustaki bo dodatkowo doszły centymetry ze zmiany stropu na zelbetowy, który jak dobrze pamietam nie przekracza u nas 16cm. A teraz odpowiedzi

1. Na umywalke sie nie wchodzi, drzwi sa przesuniete w kierunku skosu, ale sporo miejsca jeszcze zostało do skosu. Od ścianki schodowej chyba odsuniete były na 40cm.40cm od ściany przy schodach, zostaje 20cm do skosu

2. O oknach juz pisałem "u nas masz dwa razy 90cm (drzwi balkonowe + okno) ale dwa pustaki. Zostaje jeszcze w poziomie 70cm do skosu (20+5cm wełny)" oczywiście osadzone są symetrycznie w obydwu pokojach. Z tego co pamietam to wymiar pomiędzy oknami miedzy pokojami jest zgodny z projektem.

3. Drzwi do pokoju z kominem sa zgodnie z projektem, a do drugiego sa lekko przesuniete. Ale to robiliśmy już w momencie jak mieli murować ścianki działowe. Po prostu porozkładalismy na stropie pustaki i patrzylismy co sie bedzie działo :)

4. Komin (MUROWANY) w pokoju z kominem jest w scianie na korytarzyk. Bezpośrednio na niego jest nałożona ościeżnica. Z drugiej strony ościeżnicy jest bezpośrednio słup od kalenicy.

5. O garażu już też pisałem jest chyba 6,3x7,8 albo 6,8x7,3 (wymiary w środku pomiędzy ścianami), przy czym ponad 7m w długości. Teraz chyba zrobiłbym trochę mniej w długości, ale za to z kotłowni do garazu przesunąłem kociołek i teraz mamy duża spiżarnię w starej kotłowni.

6. Daszek to wyobraźnia naszego majstra w stylu "to gdzie ma to być, bo ja mogę albo tu albo tu, albo...". Musze zmierzyć. Później dopisze. w tej chwili slupy mają 245cm a daszek zaczyna sie na 225, od poziomu drzwi

7. Opaska wokół okna to oczywiście styropian 2 cm. Estetyka - a ile ciepła daje :)

8.Rekuperator na strychu, na ścianie szczytowej od garażu. Kanały na parter ida przez komin od kotłowni bo sie okazał zbędny, przy kominie od kominka, przy ściance działowej pomiędzy oknami w pokojach dzicięcych i w rupieciarni oraz łazience. Potem po stropie w wylewce (widać takie zielone na zdjęciach przed wylewkami) i na dół przez strop. Na góre prosto ze strychu. Ale strych jest ocieplowny żeby myszom nie było zimno :)

Za kilka dni może coś dopiszę jak będe miał internet w domu, bo teraz mam strasznie zapchany.

Wreszcie wklejam nasze schody :)

Jest to trochę inne ustawienie niż w projekcie, ale wydaje nam sie że wygodniejsze.Mamy Oliwke w lustrzanym odbiciu, wiec schody również. Hol jest przestronny, mimo że w kuchni straciliśmy wnękę pod schodami.

Bardzo ładne, naprawde

prawie jak nasze ;)

Jeszcze jedno pytanie czy jest możliwe żeby drzwi zewnętrzne od strony ogrodu przenieść do kotłowni - przy zmiejszeniu okna w kotłowni (wymiary kotłowni oryginalne) ?

Mam jeszcze pytanie o rozprowadzenie wentylacji mechanicznej -- gdzie rekuperator i jak idą kanały.

Za każdą pomoć z góry dziękuję - wiem ze tego jest dużo .. ale sami pewnie pamiętacie ile jest wątpliwości przy wprowadzaniu zmian... głowa mi pęka ;)

Serdecznie pozdrawiam :)

Dziś byłam na budowie i przyglądałam się kotłowni pod kątem dodania tam drzwi i szczerze powiem, że raczej nie da się umieścić i okien i drzwi, jeśli już to drzwi zamiast okna. o jest stosunkowo wąskie pomieszczenie, ale może się mylę,może jakieś okno 30 - 40 cm i drzwi 90 cm dałoby radę. BYłam bez miarki ale przy weekendzie mogę zmierzyć dokładnie. My zrezygnowaliśmy z drzwi w garażu (mamy garaż wielkościowo z projektu) bo wszyscy znajomi,którzy się budowli przed nami nam je odradzali. Ostatecznie mamy nadproże bo pierwotnie one były, ale przed tynkami zniknęły. W razie potrzeby można zawsze wybić dziurę. Co do rekuperacji to mogę przesłać nasz projekt, ale potrzebuję maila, bo nie potrafię przesłać na pocztę muratora.

Pozdarawiam Kasia

Ida i Jacek gratuluje :) i zazdraszczam :) Kostka faktycznie bomba ale droga - ja pewnie sobie nie pozwole na taki lux ale wygląda imponująco.

RadekO (czyt. Kasia) dzięki za pomoc :)

Jeśli chodzi o drzwi w kotłowni to tam je planuje wąskie drzwi i wąskie okno byle weszło -- za szczegóły będe wdzięczny :)

Wyjscie z kotłowni by mi pasowało bo z tyłu planuje zadaszyć taras na całej długości domu + garaż ( garaz z tyłu wylicowany ) a część tarsu za garażem i kotłownią ( mniej więcej połowa ) to będzie wydzielona - obudowana jakimiś listewkami - wiatka na drewno czy inny opał i graty. Działkę mamy 30 x 60 więc powinno byc jeszcze miejsce :)

Ze zmian które nie były nigdie opisywane to planuje szcze wydłuzyć podciąg za kuchnią , likwidując ściankę (65 cm ) między kuchnią a jadalnia. - w tym miejscu myślę o małym stole będącym przedłużeniem zabudowy kuchni , a od jadalni oddzielać będzie ażurowa ścianka wysoka na jakieś 140 cm i szeroka tak zeby zostało przejscie do jadalni na jakies 120 cm - tak na wysokości gdzie bedzie kończyła się scianka od kominka. Myśle że optycznie powiększy się kuchnia - ze stołem - i będzie ona teoretycznie oddzielona od jadalni. Zrobiłem wizualizację w ArchiCadzie ( całego domu ) i wygląda bardzo dobrze.

A jeśli chodzi o projekt wentylacji mechanicznej to juz podaje maila :)

[email protected]

Ja myślałem zeby rekuperator umieścić w kotłowni - - wg moich obliczeń powinienem się tam zmieścić ( plus to bliskość ewentualnego zamontowania GWC bo z poddasza było by trochę daleko i duże by były z tego powodu opory ( chyba ) . Chociaż do GWC nie jestem przekonany .. więc jeśli poddasze było by ocieplone to by miało sens.

Inne zmiany to podniesienie sciany kolankowej o 2 pustaki,

daszek nad wejsciem - ale nie z kolumnami tylko dwoma ściankami

prysznic w łazience na górze wsunięty do pokoju,

szafy wnękowe w pokojach "dla dzieci"

nad garażem pralnia i garderoba

garaż wylicowany ze ściana tylnią domu z przodu wydłużony o 0.5 m i poszerzony o 0.5 m

wyjście na ogród przeniesione z garażu do kotłowni

wykrojenie z tyłu garażu małej spiżarni z wejsciem od kotłowni

zamiast kominka - piecyk wolnostojący

wentylacja mechaniczna

troche ogrzewania podłogowego ( kuchnia - korytarz - łazienki )

i przesunięte 3 wąskie okna w strone ogrodu - (troche to niesymetryczne - ale doświetli mi kuchnię ( okno w kuchni będzie pod dachem tarasowym) - zwiększy mi sie miejsce na sprzęd audio - wizualny w salonie :) :) :)

Przy okazji pytanie :

Czy w pokojach "dzieci" bliźniaczych nad salonem są niezbędne okna dachowe ?

Ja planuje wtych pokojach okna zwykłe - 180 cm. A są one od południa ... nie wiem czy to nie starczy. Za opinie dziękuje :)

i z góry dziękuje wszytkim dzielącym się swoja wiedzą i doświadczeniem :)

pozdrawiam

Czy w pokojach "dzieci" bliźniaczych nad salonem są niezbędne okna dachowe ?

Ja planuje wtych pokojach okna zwykłe - 180 cm. A są one od południa ... nie wiem czy to nie starczy. Za opinie dziękuje :)

jeśli będziesz miał powiększone pionowe, to można pominąć połaciowe.

U nas jest 90 okno +90 drzwi balkonowe i to by wystarczyło.

no i mielismy napisac że My już też MIESZKAMY

Gratulacje. Mnie zabiła Wasza kostka przed domem. Świetnie pomyślane, bez zbędnych dodatków. Jak możecie powiedzcie ile Was to kosztowało z rozbiciem na materiał i robociznę. Z góry dzięki,

170m2

40zl/m2 robocizna + około 1000 za dodatki

kostke udało sie kupić po znajomości więc cena była niższa ale taka kostka to około 70zl/m2 brutto

dodatkowo około 3 palety cementu i 40 ton żwiru i troche palisad

AnetkaS nasze drzwi otwieraja sie do wiatrolapu (mowimy o tych z korytarza a nie z podworka, prawda ?); wydaje sie nam ze to lepsze rozwiazanie bo w lato te drzwi sa non-stop otwarte (tylko na noc zamykamy) i nie przeszkadzaja a gdyby otwieraly sie na korytarzyk to byl by problem z wejsciem do lazienki i gabinetu ... moim zdaniem korytarzyk nie ucierpial na tym bo i tak drzwi otwieraja sie na sciane na ktorej nic nie mozna bylo zrobic 8) wneka na szafe jest po drugiej stronie ...

mikela zeby zrobic szafy wnekowe w pokojach blizniaczych na gorze musielismy pokombinowac ze sciana ktora je laczy ... troche ja powyginalismy ... w jednym pokoju (dziewczynka) wejdzie szafa pelnowymiarowa czyli gleboka zeby kiecki na wieszakach sie zmiescily :) ... w drugim (chlopiec) tylko taka plytka (kolo 35-40 cm) na lezace ubrania ... wiszace beda w naszej garderobie albo a zamontujemy wieszak w szafie inaczej niz standardowo zeby chociaz kilka koszul sie zmiescilo ... planujemy robic szafy w najblizszym czasie;

A ja planuje zostawic wiatrołap taki jaki jest ... najwyżej wyrównam wnękę na drzwi wejściowe ... i szafa będzie juz w "domu". Tak wymysliłem i chyba tak zostawie bo kombinowanie z wiatrołapem moim zdaniem przynosi tyle samo korzysci co i problemów ;) Chyba że naprawdę odradzicie mi takie rozwiązanie :)

Pozdrawiam

Po długich rozważaniach i wątpliwościach mamy projekt Oliwka. Mąż nic nie chce zmieniać, czy to mądre?

Tyle gustów ilu czytajacych. Wątek jest długi ale warto się z nim zapoznać. Każdy, z wielu już wymyślonych zmian, wybiera to co jest jemu najwygodniejsze. Naprawde czytać, czytać i czytać - od początku.

My wprowadziliśmy kilka (naście?) i raczej nie żałujemy.