Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Shrekowie!

Oczywiście, że gdy tylko nasze spotkanie dojdzie do skutku, nie omieszkamy podzielić się z wszystkimi naszymi uwagami :p . Żałujemy tylko, że do naszego spotkania jeszcze tyle czasu i z uwagi na dzielącą nas odległość nie możemy tego w żaden sposób przyspieszyć. Szczerze mówiąc, nie możemy sie juz doczekać.... :oops:

A tak na dzień dzisiejszy - to własnie dostalismy wiadomość, że znajomy prawdopodobnie załatwi nam Max-a, którego podobno :wink: nigdzie nie ma...

No ale zeby nie było za wesoło, właśnie wróciliśmy od znajomych, którzy mają ogrzewanie podłogowe i wcale nie są z niego zadowoleni.... :cry: no i mamy kolejny dylemat...

Shrekowie!

Oczywiście, że gdy tylko nasze spotkanie dojdzie do skutku, nie omieszkamy podzielić się z wszystkimi naszymi uwagami :p . Żałujemy tylko, że do naszego spotkania jeszcze tyle czasu i z uwagi na dzielącą nas odległość nie możemy tego w żaden sposób przyspieszyć. Szczerze mówiąc, nie możemy sie juz doczekać.... :oops:

A tak na dzień dzisiejszy - to własnie dostalismy wiadomość, że znajomy prawdopodobnie załatwi nam Max-a, którego podobno :wink: nigdzie nie ma...

No ale zeby nie było za wesoło, właśnie wróciliśmy od znajomych, którzy mają ogrzewanie podłogowe i wcale nie są z niego zadowoleni.... :cry: no i mamy kolejny dylemat...

powiedz w dwóch słowach dlaczego , bo ja właśnie mam zamiar zrobić podłogówkę prawie na całym parterze

Shreku powiedz mi jedną rzecz , masz na stropie w garazu położone 8 cm styropianu i 3,5 cm wylewki ? Czy w takim układzie podłoga ci nie "pływa" ?

Trochę inaczej. Patrząc od strony sufitu w garażu. Styropian EPS70 8cm potem strop terova, folia styropian EPS100 3cm znowu folia a na to wylewka. A jak już jesteśmy przy wylewkach to napiszę jak mam na reszcie domu no i trochę się powymądrzam 8) .

Wylewka parter:

-chudziak

- folia

- styropian EPS100 5cm (no ten styropian zostały położone rurki centralnego)

- styropian EPS100 3cm na zakład

- folia

- siatka zbrojąca

- wylewka (w miejscach gdzie będzie ogrzewanie podłogowe do wylewki należy dodać plastyfikator)

Należy pamiętać że w miejscach gdzie będzie kominek nie wolno dawać styropianu tylko samą wylewkę

Należy upewnić się czy wykonawca dał styropian pod oknami balk. i drzwiami wejściowymi nie zalewając tych miejsc wylewką (mostki termiczne). Nie morze być styku betonu zewnętrznego z wewnętrzną wylewką.

Wylewka góra:

- Teriva

- styropian EPS100 3cm

- folia

- siatka (zbrojąca tyko w najbardziej uczęszczanych miejscach)

- wylewka (w miejscach gdzie będzie ogrzewanie podłogowe do wylewki należy dodać plastyfikator)

Wyjątkiem jest garaż j.w.

Może zaistnieć konieczność polewania przez kilka dni wylewki wodą. Uczulam was że zbyt obfite podlewanie wylewki może doprowadzić do przedostania się wody pod folie co może skutkować tym że wilgotność posadzki uniemożliwi przez długi czas układanie np. parkietu. U mnie po 3 miesiącach wilgotność posadzki była rzędu 1% a norma polska mówi że parkiet można układać gdy wilgotność nie przekracza 2%

Dobrze jest już na tym etapie wiedzieć gdzie będzie układany parkiet bo wtedy ekipa odpowiednio obniży wylewkę tak aby płytki i pakiet były potem na jednym poziomie. Nam niestety w jadalni zmieniała się koncepcja z parkietu na rzecz płytek cer. I teras mam kosztowny problem z podniesieniem podłogi o centymetr.

Czarek

Ja też planuję zrobić ogrzewanie podlłogowe na dole naszego domku. Wczoraj byłem u mojego kolegi, który ma "domeczek" o pow. prawie 300 m i na dole ma takie ogrzewanie. W pomiesczeniach, które mają dużą pow. użytkową podłoga jest zimna. W małych pomieszczeniach jak łazienka i kuchnia podłoga była w miarę ciepła. Z tego co mi powiedział to jest to spowodowane najprawdopodobniej zbyt mało wydajną pompką do wymuszaniu obiegu wody w jego "podłogówce" Uratowało go jedynie to, że ma na dole także grzejniki ścienne, które działaja sprawnie. Wszystko to jest sprzężone pod ogrzewanie z kominka i piec gazowy. Wydaje mi się że przy zakładaniu takiego ogrzewania należy przede wszystkim odpowiednio dobrać pompkę i dopasować jej wydajność do pow. użytkowej domu. Koniecznym w tym przypadku jest zasięgnięcie opinii konkretnego gościa który będzie sie zajmował instalacją ogrzewania. Jeśli ktoś będzie miał podobne spostrzeżenia proszę o podzielenie się swoimi doświadczeniam. :-?

To fakt, zwłasza w kuchni nie ma miejsca na kaloryfer, więc podłogówka jest jak najbardziej wskazana.

My w swojej kuchni chcemy wprowadzić jeszcze jedną zmianę - planujemy przesunąć drzwi wejściowe z kuchni do kotłowni w lewą stronę tak, aby móc podzielić kotlownię na dwa mniejsze odrębne pomieszczenia - skrytkę i kotłownię. Więc z kuchni będzie sie przechodziło do skrytki, a ze skrytki do kotłowni, z której z kolei będzie wejście do garażu. Będzie to wymagało również przesunięcia drzwi z kotłowni do garażu. Ale to są na razie plany.

Prosimy, napiszcie co o tym myślicie. :)

W temacie zdjęć to niechętnie je pokazuję bo instalacja alarmowa kosztowała mnie ciężkie pieniądze i ma spełniać swoje zadanie. Oczywiście nie mam to na myśli Was Oliwkowiczów. Z drugiej strony jakbym w Maju zeszłego roku dowiedział się że ktoś buduje ten dom to bym pojechał w drugi koniec świata żeby go zobaczyć i pogadać z gościem który go budował. I mało by mnie interesowało czy on tego sobie życzy. Więc zrobimy tak umieszczę dzisiaj kolejne zdjęcia i w piątek większość z nich usunę. Mam nadzieję że mnie rozumiecie.

Kolejną rzeczą jest to że dzielę się na forum swoimi doświadczeniami z budowy mojego domu i prosiłbym o to żeby do wszelkich rad podchodzić bardzo krytycznie gdyż ja nie jestem żadnym fachowcem. Czasami jest tak że chce się dobrze a wychodzi inaczej.

Czarek

Patrząc chociażby na kuchnię w Oliwce to aż się prosi ponieważ nie ma za bardzo gdzie powiesić kaloryfera.

Czarek w których miejscach będziesz miał podłogówkę?

Ja podłogówkę mam nietypową bo na RTL’u niniejszy zawór mierzy temperaturę na powrocie i gdy osiągnie żądaną temperaturę zamyka obieg. Te rozwiązanie zastosowałem w wiatrołapie, łazienkach, i kuchni. I działa całkiem nieźle szczególnie w wiatrołapie bo zamiast błota mam piach który łatwo zmieść. Ja również zastanawiałem się nad podłogówką i bardzo szybko z niej zrezygnowałem bo:

- ponoć w kotłownię trzeba dodatkowo wyposażyć i ponoć nie jest to tanie.

- ponoć podłogówka jest najlepsza rozwiązaniem ze względu na rozkład temp. ale ponoć równie dobrze rozprowadza kórz po domu.

- durze ograniczenia co do rodzaju materiału w wykończeniu podłogi. Ponoć najlepiej sprawia się podłogówka gdy na podłodze jest ułożona ceramika ale niestety trzeba użyć specjalnego kleju który jest drogi.

- no i najważniejsze. Niedawno nocowałem w hotelu w którym była podłogówka i myślałem że oszaleję. Nie wspomnę o torbie którą położyłem na podłodze a było tam masło i browarem.

To fakt, zwłasza w kuchni nie ma miejsca na kaloryfer, więc podłogówka jest jak najbardziej wskazana.

My w swojej kuchni chcemy wprowadzić jeszcze jedną zmianę - planujemy przesunąć drzwi wejściowe z kuchni do kotłowni w lewą stronę tak, aby móc podzielić kotlownię na dwa mniejsze odrębne pomieszczenia - skrytkę i kotłownię. Więc z kuchni będzie sie przechodziło do skrytki, a ze skrytki do kotłowni, z której z kolei będzie wejście do garażu. Będzie to wymagało również przesunięcia drzwi z kotłowni do garażu. Ale to są na razie plany.

Prosimy, napiszcie co o tym myślicie. :)

Wydaje mi się, że skomplikuje to trochę zabudowę kuchni. Według mnie najlepiej jest jak te drzwi są najbliżej ściany po prawej stronie. Ale to tylko moje zdanie :wink: . W przypadku Waszych planów dzielenia pom. gospodarczego raczej nie macie innego wyjścia. Chociaż przyznam się, że nie wiem co chcecie takim rozwiązaniem zyskać? :roll:

Koniecznym w tym przypadku jest zasięgnięcie opinii konkretnego gościa który będzie sie zajmował instalacją ogrzewania. Jeśli ktoś będzie miał podobne spostrzeżenia proszę o podzielenie się swoimi doświadczeniam. :-?

No to na pewno jest temat dla dobrego i sprawdzonego fachowca. Zastanawiałem się tyko czy Twój znajomek ma podzieloną instalację na dwa obiegi grzewcze (kaloryfery i podłogówkę) i czy jego piec obsługuje tego typu rozwiązanie. Bo może tu jest błąd w sztuce i za łeb trzeba wziąć wykonawcę c.o.

Czarek

W temacie zdjęć to niechętnie je pokazuję bo instalacja alarmowa kosztowała mnie ciężkie pieniądze i ma spełniać swoje zadanie. Oczywiście nie mam to na myśli Was Oliwkowiczów. Z drugiej strony jakbym w Maju zeszłego roku dowiedział się że ktoś buduje ten dom to bym pojechał w drugi koniec świata żeby go zobaczyć i pogadać z gościem który go budował. I mało by mnie interesowało czy on tego sobie życzy. Więc zrobimy tak umieszczę dzisiaj kolejne zdjęcia i w piątek większość z nich usunę. Mam nadzieję że mnie rozumiecie.

Kolejną rzeczą jest to że dzielę się na forum swoimi doświadczeniami z budowy mojego domu i prosiłbym o to żeby do wszelkich rad podchodzić bardzo krytycznie gdyż ja nie jestem żadnym fachowcem. Czasami jest tak że chce się dobrze a wychodzi inaczej.

Czarek

Ma się rozumieć!!! (tak mówił prosiaczek w Misiu Uszatku, pamiętacie ? :wink: )

Będę w czerwcu kilka dni w Warszawie i chętnie bym do Was zajrzał.

Ma się rozumieć!!! (tak mówił prosiaczek w Misiu Uszatku, pamiętacie ? :wink: )

Będę w czerwcu kilka dni w Warszawie i chętnie bym do Was zajrzał.

Nie ma problemu.

Zdjęcia już powinny być. Dla ułatwienia końcowy nr w nazwie nowych zdjęcia to odpowiednik z projektu. Np.: łazienka1_5.jpg oznacza że jest to pierwsze zdjęcie z serii łazienka oznaczone w projekcie pomieszczeniem o numerze 5. Miłego oglądania. W przyszłości poszczególne zdjęcia będę wysyłał na maila o ile będzie podany w profilu.

I kolejne.

Zdjęcia super....Wielkie Dzięki :)

Zapytałbym o dwie rzeczy...tak na świeżo :wink:

1. Zastanawialiśmy się z żoną czy nie zrezygnować z okna dachowego przed wejściem do łazienki. W końcu zostawiliśmy je dla doświetlenia klatki schodowej. Czy rzeczywiście spełnia taką rolę?

2. Powiększałeś wiatrołap?

...Zdjęcia już powinny być. Dla ułatwienia końcowy nr w nazwie nowych zdjęcia to odpowiednik z projektu...

Tak mi ten dom "wlazł" w głowę, że od razu, bez żadnego opisu rozpoznaje pomieszczenia na zdjęciach. Pomyśleć, że jeszcze cegły nie postawiłem :wink: . A przestrzegali mnie, że budowanie stanie się moją obsesją :roll: