Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Mam pytanie jak można zrobić szafy wnękowe w pokojach bliżniaczych na górze ?

Pozdrawiam

Szafy wnękowe można zrobić- jedną z tej małej garderoby zamurowując drzwi od strony korytarza, a wybijając w pokoju. A drógą kosztem tej wnęki z oknem przesówając okno do pokoju i stawiając ściankę przy wejściu do łazienki, nie stawiając ściany w pokoju tylko zostawiając wnękę do zabudowy i masz oto szafy. ( Chyba jest podobnie "W domku na Chmielnej" tylko zamiast tych drzwi pod skosem nie robić wcale ściany.) POZDRAWIAM :D

Witam

Mam pytanie jak można zrobić szafy wnękowe w pokojach bliżniaczych na górze ?

Pozdrawiam

Szafy wnękowe można zrobić- jedną z tej małej garderoby zamurowując drzwi od strony korytarza, a wybijając w pokoju. A drógą kosztem tej wnęki z oknem przesówając okno do pokoju i stawiając ściankę przy wejściu do łazienki, nie stawiając ściany w pokoju tylko zostawiając wnękę do zabudowy i masz oto szafy. POZDRAWIAM :D

Chcę podnieść ściankę o 1 pustaka czy to ma sens? wiem że ten wątek już był, ale może ktoś doradzi z mieszkających w swoich oliwkach

My podnieśliśmy o dwa pustaki. Też mamy strop monolit. Mamy wysoką posadzkę na piętrze bo aż 15 cm i nie wyobrażam sobie jak byłoby nisko, gdybyśmy nie zrobili tej zmiany. Bez wylewki wydawało mi się bardzo wysoko, tyle że ja jestem niska.Ale teraz po wylewce, moim zdaniem jest ok, zwłaszcza, że jeszcze skosy się odbniżą, jak damy wełnę i regipsy. Według mnie to jedna z lepszych zmian jakie zrobiliśmy w projekcie.

[...] oraz daszek na podporach jak miala Ada i Artur chyba, ale oni juz sie nie odzywaja na forum Pozdr

Ja zrobiłem daszek na drewnianych słupach bo chciałem stworzyć charakter wiejskiego domku. W tych słupach będzie jeszcze częściowa zabudowa niskim płotkiem.

Pozdrawiam

Wlasnie mi tez chodzi o ten sielski charakter, widzialam na innym forum, ze i krokwie tez robia rzezbione na koncach oraz znalazlam link do dachowki

http://www.bogener-dachziegel.de/index.php?id=153&L=4

ale nie wiem jeszcze nic na jej temat

Co do dachówki to mogę ją szczerze polecić - leży już chwilę na dachu.

http://lh6.ggpht.com/_e7xtVUF_--E/SczlzoG_PcI/AAAAAAAAG98/sOfkqa9NEjI/s800/IMG_2209.JPG

http://lh6.ggpht.com/_e7xtVUF_--E/Sczlloufo3I/AAAAAAAAG84/Ws56ehnFwJ0/s800/IMG_2203.JPG

Zep

No bardzo ładny domek. Ścianka kol też konkretna. Czy ja dobrze widzę? Robiłeś drenaż czy tylko odprowadzenie wody z dachu? Możesz powiedzieć jaki patent wymyśliłeś na załatwienie sprawy wody z dachu? Ja nie za bardzo mam gdzie odprowadzić i myślę o 2 studniach chłonnych w miejscach gdzie mam piaski.

Zep

No bardzo ładny domek. Ścianka kol też konkretna. Czy ja dobrze widzę? Robiłeś drenaż czy tylko odprowadzenie wody z dachu? Możesz powiedzieć jaki patent wymyśliłeś na załatwienie sprawy wody z dachu? Ja nie za bardzo mam gdzie odprowadzić i myślę o 2 studniach chłonnych w miejscach gdzie mam piaski.

No z tą wodą była zagwozdka. Aktualnie jest wkopany zbiornik 2500l połączony z rynnami (studzienkami w sensie) do wykorzystania docelowo na podlewanie i inne tam takie. Do tego, osobno drenaż opaskowy (zalecali po badaniach geotechnicznych) połączony do dedykowanej studzienki (aktualnie przy nie obrobionych do końca fundamentach i cudownej aurze - co jakiś czas trza odpalać pompę).

Co do ścianki kolankowej - 2 i kawałek, wyszło całkiem rozsądnie od strony wnętrza. Okna wstawione, drzwi przyjechały, brama w drodze... i zaczynam dłubanie w środku :)

"wiadomo ze w pewnych pracach biore udzial ale sa to zazwyczaj prace dotyczace efektow wizualnych ... jak np wybor okien i dachowki (kolor), obudowy do kominka czy teraz w najblizszej przyszlosci wybor elewacji czy elementow wykonczeniowych domku ...

jak, z czego i w jakiej technologi jest zbudowany dom to juz nie moja dzialka"

Ido, możesz napisać mi :

1. Kolory elewacji, okien , komina i podmurówki

2. szerokość drzwi tarasowych na dole w dwóch tarasach :oops:

witam

szybko odpowiem to co wiem ... czyli niewiele ... wiecej informacji posiada moj maz ...moze znajdzie chwile czasu zeby cos napisac pozniej ...

ja tylko odpowiem na ostatnie pytanie ... jak do tej pory to jestesmy zadowoleni z zamiany okien bocznych na taras - dodam jesczze ze jest to nasze glowne wyjscie tarasowe ... i tam sa 3 czesci okien ale tylko 2 sa otwierane ... z tylu domu mamy dwoje drzwi ale tylko jedne sie otwieraja (przesywaja) i jest to tzw wyjscie kuchenne ...

nie mamy jesczze tarasu ani trawki wiec za czesto z tych wyjsc nie korzystamy chwilowo ale taki uklad nam odpowiada :)

Hej,

No to fundamenty wylane. Droga przez meke rozpoczeta, ale bardzo nam z tym narazie dobrze (musze naprawde bardzo pochwalic robotnikow pracujacych u nas na budowie - uwijaja sie bardzo szybko i wszystko idzie calkiem sprawnie).

Za wczasu chcialem przewidziec kilka rzeczy i znalezc wykonawcow wczesniej (chociaz i tak kontakt do wielu juz mamy).

Ma ktos jakies doswiadczenia z POS'iami na Mazowszu? Domek stawiamy w okolicy Wiazowny i szukam jakiegos godnego polecenia wykonawcy oczyszczalni z tych rejonow.

Pozdrawiam