Femmee_ 14.07.2009 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Halo! właśnie dodałam skromną (jeszcze) fotogalerię i miejsce do komentowania Jakby ktoś miał jakieś dodatkowe pytania w sprawie naszej Oliwki, to piszcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 15.07.2009 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Chciałabym być na tym etapie. Ale jak na razie po raz 10 ) zmieniam koncepcję. Po debatach będzie wyżej o 2 pustaki w stosunku do projektu oraz drzwi balkonowe boczne takie same jak tylne tzn. taras na dwóch ścianach i trochę dłuzszy daszek od ogrodu tzn u mnie mniej więcej od płn Pozdr i czekam na wydanie decyzji. Czy ktos buduje z ytonga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 15.07.2009 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Chciałabym być na tym etapie. Ale jak na razie po raz 10 ) zmieniam koncepcję. Po debatach będzie wyżej o 2 pustaki w stosunku do projektu oraz drzwi balkonowe boczne takie same jak tylne tzn. taras na dwóch ścianach i trochę dłuzszy daszek od ogrodu tzn u mnie mniej więcej od płn Pozdr i czekam na wydanie decyzji. Czy ktos buduje z ytonga? Cześć ja zbudowałem z Ytonga, jeszcze nie mieszkamy, się powoli wykańczamy.... Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 15.07.2009 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Wobec tego moze pamiętasz ile zużyłeś tych bloczków? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 15.07.2009 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Wobec tego moze pamiętasz ile zużyłeś tych bloczków? pozdr Cześć, kiedyś już pisałem, więc: ilości materiału z faktury, budowałem z bk, wymiary 60 cm długości, 20 cm wysokości: 40 cm - 1664 szt. 24 cm - 288 szt. 11,5 cm - 728 szt. Budując 2-warstwowo to trzeba zliczyć 40 i 24 cm razem. Została mi paleta 24 cm, brakło 11,5 cm ale chłopaki docinali z 24 cm, zostało 1/2 palety 40 cm. A i trzeba od tego odjąć 5 palet 40 cm ytonga (1664-5*32) bo dodatkowo było dla znajomego zamówione. Ścianka kolankowa o 2 pustaki podniesiona i ściana między garażem a domem z 40 cm. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 15.07.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2009 Bardzo dziękuję za odpowiedź. mam nadzieję ze mi się przyda. jak myślisz wyszło to dużo drożej niż z normalnego betonu komórkowego? Na Mazurach podobno 85% buduje z betonu kom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nekro 16.07.2009 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Witam, Widze ze oliwkowiczow coraz to wiecej a wiecej Ja dalej takie zajety wiec zerkam od czasu do czasu na forum jak mam jakies watpliwosci co do decyzji budowlancow czy kierownika Moze mi ktos powiedziec czy ktos z was zrezygnowal z trzpienie żelbetowych ?? U mnie kiero postanowiil ze nie bedzie trzeba ich dawac jedynie po jednym precie do mocowania murołaty. Mam mieszane uczucia. Projekt mowi inaczej kiero inaczej. komu zaufac Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 16.07.2009 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Bardzo dziękuję za odpowiedź. mam nadzieję ze mi się przyda. jak myślisz wyszło to dużo drożej niż z normalnego betonu komórkowego? Na Mazurach podobno 85% buduje z betonu kom. Cześć, to zależy co rozumiesz pod pojęciem normalny beton komórkowy, jeżeli bedziesz budował z 24 cm to może wyjść podobnie do Solbetu czy innych bk z pióro-wpustem. Ja kupowałem w zeszłym roku w sierpniu, kiedy ceny spadały po górce, miał przyjechać do mnie z Austrii bo było taniej, ale w ostatniej chwili znalazłem firmę na Allegro, która sprzedała w lepszych cenach. Co ciekawe buduję ok 30 km od Sieradza gdzie jest fabryka Xelli a kupiłem najtaniej przez firmę z Kielc bo okoliczne hurtownie miały ceny z kosmosu. Jeżeli będzie dużo materiału to szukaj tanich hurtowni nie tylko w okolicy i tak będzie jechało prosto z fabryki więc liczy się cena materiału + koszt transporu + rozładunek. Z drugiej strony jeżeli będzie to lokalna hurtownia to pytaj czy pełne palety, które zostaną możesz oddać. Na forum często można spotkać się ze zdaniem, że jeżeli budujesz ścianę 2W, to kup najtańszy materiał jaki jest a zainwestuj w docieplenie. No to się od rana nawymądrzałem.... starczy na cały dzień Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 16.07.2009 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Witam, Widze ze oliwkowiczow coraz to wiecej a wiecej Ja dalej takie zajety wiec zerkam od czasu do czasu na forum jak mam jakies watpliwosci co do decyzji budowlancow czy kierownika Moze mi ktos powiedziec czy ktos z was zrezygnowal z trzpienie żelbetowych ?? U mnie kiero postanowiil ze nie bedzie trzeba ich dawac jedynie po jednym precie do mocowania murołaty. Mam mieszane uczucia. Projekt mowi inaczej kiero inaczej. komu zaufac Pozdro skromnie radzę - KONIECZNIE zrób te trzepienie tak jak w projekcie. Jeśli nie chcesz mieć później zarysowań ścianki kol. U mnie jeszcze dali dodatkowo na ścianach szczytowych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plis 16.07.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Witam, Widze ze oliwkowiczow coraz to wiecej a wiecej Ja dalej takie zajety wiec zerkam od czasu do czasu na forum jak mam jakies watpliwosci co do decyzji budowlancow czy kierownika Moze mi ktos powiedziec czy ktos z was zrezygnowal z trzpienie żelbetowych ?? U mnie kiero postanowiil ze nie bedzie trzeba ich dawac jedynie po jednym precie do mocowania murołaty. Mam mieszane uczucia. Projekt mowi inaczej kiero inaczej. komu zaufac Pozdro skromnie radzę - KONIECZNIE zrób te trzepienie tak jak w projekcie. Jeśli nie chcesz mieć później zarysowań ścianki kol. U mnie jeszcze dali dodatkowo na ścianach szczytowych. Pozdrawiam A co na to wykonawca? U mnie ekipa murarska nawet nie pytała tylko zrobiła z trzpieniami. Nawet nie było innej opcji. Myślę, że musisz uprzeć się i kazać budować zgodnie z projektem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zelofx 16.07.2009 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 U mnie nawet trzpieni dołożyli więcej niż w projekcie. Na ściankę kolankową działają duże siły rozpierające. [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antennka 18.07.2009 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 Witam. Noszę się z zamiarem budowy domu. Aktualnie jestem na etapie śledzenia różnych wątków na forach internetowych. Tu znalazłam informację , ze powymienialiście się Państwo kosztorysem projektu Oliwka. Bardzo podoba mi się ten domek, niestety nie mam pojęcia czy jest on w zasięgu moich możliwości finansowych. Bardzo proszę o wysłanie mi takiego kosztorysu , albo informacji ile taki dom kosztuje, bez tzw. wykończenia typu meble, podlogi , kafle bo to oczywiście jest niewymierne . Każdy urzadza się wedlug swego gustu i kasy. Będę wdzieczna za tego typu informacje, pozwoli mi to ocenic moje realne szanse czy ten dom jest w moim zasiegu:) Moj adres [email protected] Z góry dzięki i pozdrawiam wszystkich budujących Oliwkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 19.07.2009 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 trzeba liczyc od 300.tys.do 350 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemas81 21.07.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2009 Witam sympatyków tej przepięknej Oliwki Ja również bym prosił o kosztorys Oliwki- mój email: [email protected] Bardzo podoba mi się ten domek. Jestem w trakcie załatwiania warunków zabudowy działki. Więc już niedługo będę musiał ostatecznie wybrać projekt domu. Oliwka ma to czego mi potrzeba, czyli właściwy rozkład pomieszczeń i ta kotłownia. Dlatego bardzo proszę o kosztorys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 22.07.2009 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 Witam sympatyków tej przepięknej Oliwki Ja również bym prosił o kosztorys Oliwki- mój email: [email protected] Bardzo podoba mi się ten domek. Jestem w trakcie załatwiania warunków zabudowy działki. Więc już niedługo będę musiał ostatecznie wybrać projekt domu. Oliwka ma to czego mi potrzeba, czyli właściwy rozkład pomieszczeń i ta kotłownia. Dlatego bardzo proszę o kosztorys. O ile sie nie myle, kosztorysy (na III kwartal 2007) sa dostepne dosc ogolnie w internecie (np tutaj: http://www.domfort.eu/?p=szczegoly&id=182). Z tego co porownuje koszty z kosztorysem usrednionym (minimalny raczej nijak ma sie do rzeczywistosci) - to koszty budowy jak narazie sa dosc podobne (jestem na etapie utwardzania gruntu pod wylanie stanu zero, ale orientowalem sie juz odn cen okien do projektu, pokrycia dachu, roznych materialow na budowe). Jak to w kosztorysie - niektore elementy beda sie roznic inplus czy inminus, ale generalnie wychodzi mniej wiecej to samo (u mnie nawet chyba troche taniej za wiele elementow). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemas81 23.07.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 MATAJ dzięki za podpowiedź. Ten kosztorys dodał mi wiary, że dam radę wybudować ten przepiękny domek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olcia-Si 23.07.2009 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Witam w końcu udało mi się przebrnąć przez wszystkie 50 stron forum. Muszę przyznać - prawdziwa skarbnica wiedzy a szczególnie pomysłów na różne zmiany adaptacyjne.Gratuluję wszystkim, którzy wybudowali i mieszkają w Oliwce., a także życzę powodzenia wszystkim, którzy budują.My także jesteśmy zdecydowani, aby w przyszłym roku rozpocząć budowę OLIWKI. I stąd moja gorąca prośba do posiadaczy kosztorysu dla PKO - proszę i przesłanie na adres [email protected] Z góry dziękuję.Nie ukrywam również, iż chętnie obejrzałabym Oliwkę na żywo:) Więc jeżeli ktoś buduje w zachodniopomorskim i nie miałby nic przeciwko to my bardzo chętnie byśmy skorzystali z takiej możliwości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 23.07.2009 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 MATAJ dzięki za podpowiedź. Ten kosztorys dodał mi wiary, że dam radę wybudować ten przepiękny domek. Tylko tak jak mowilem - ten z cenami minimalnymi raczej nie jest latwy do osiagniecia o ile w ogole realny. Po ten usredniony pisalem do HB studio (z reszta dorzucaja go do projektu przy zakupie). Tak na marginesie dodam, ze moj brat budowal dom rok temu. Ceny wzgledem roku poprzedniego (mowa o materialach) sa takie same lub do 30% nizsze (srednio 10-20% taniej za materialy takie jak beton, bloczki, piach, czy stal). Jesli chodzi o robocizne - tutaj wiele nie oszczedzisz. Gadanie, ze robocizna spadla, bo jest kryzys to bzdura. Ci ktorzy buduja dobrze maja zlecenia czy kryzys, czy brak kryzysu, wiec z cen nie zejda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemas81 23.07.2009 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 Całą wykończeniówkę będę robił sam, tak że to już dużo. Fundamenty również. Kierownika budowy mam z rodziny i to praktycznie za darmo. Myślę, że nie będzie tak źle. A na razie muszę przebrnąć przez papierki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemas81 23.07.2009 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 A jeśli chodzi o Oliwkę w Zachodniopomorskim, to taka stoi w Nowogardzie przy samym wjeździe do tego miasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts