Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a w świętokrzyskim?:) Ile rośnie Oliwek? A tak całkiem serio witam serdecznie, gratuluję wyboru, budowy i domku wszystkim inwestorom. Ja jestem na etapie zaawansowanej papierologii i z dnia na dzień coraz bardziej zdecydowana na ten projekt.

Jeszcze nie przebrnęłam przez całe bogactwo porad i informacji forumowych ale już dodaję do ulubionych :)

Chcemy rozpocząć budowę jesienią tego roku. Nie ukrywam też że chętnie obejrzałabym Oliwkę na żywo, więc jeżeli ktoś buduje w świętokrzyskim i nie miałby nic przeciwko to bardzo chętnie skorzystałabym z takiej możliwości.

Moje gg 3980892 lub pw

a w świętokrzyskim?:) Ile rośnie Oliwek? A tak całkiem serio witam serdecznie, gratuluję wyboru, budowy i domku wszystkim inwestorom. Ja jestem na etapie zaawansowanej papierologii i z dnia na dzień coraz bardziej zdecydowana na ten projekt.

Jeszcze nie przebrnęłam przez całe bogactwo porad i informacji forumowych ale już dodaję do ulubionych :)

Chcemy rozpocząć budowę jesienią tego roku. Nie ukrywam też że chętnie obejrzałabym Oliwkę na żywo, więc jeżeli ktoś buduje w świętokrzyskim i nie miałby nic przeciwko to bardzo chętnie skorzystałabym z takiej możliwości.

Moje gg 3980892 lub pw

Pamietam, że przed budową fajnie było obejrzeć ten domek. Więc jak by co to zapraszam.

pozdrawiam :)

witam kto z was ma moskitiery w oknach a dokladnei chdzi mi o drzwi tarasowe z tyłu domu bo instalator mowi mi że zrobi mi je ale to może słabo działać pozatym zamowilem mozkitiery zewnetrzne roletowe w korzdym oknie bendą razem z roletami automatycznymie nadstawnymi czekam na opinie czy to zdaje egzamin pozdro

do grazi

jesli chodzi o róznice w cenie BK i ytong to trzeba liczyc minimum 3500 ale za to jak sprawna ekipa to mozliwe ze bedzie taniej na etapie tynkowania (ytong jest tak dogładny ze mozna go tynkować baaaaardzo cienka warstwa lub od razu szpachlowac zaleznie od wykonania) a poza tym lepiej wyglada. Jak Pani pamieta u mnie nie wygladal BK dosc ladnie ale jak sie przykyje styropianem i tynkiem z drugiej strony to bedzie bez roznicy czy tam jest zwykly BK czy ytong a tak na marginesie to jest to samo. Pozdrawiam i zapraszam do mnie na dzialke Oliwka jest juz przykryta i 75 % scianek dzialowych

:D Zwracam się do tych ktorzy już są Szczęśliwymi Posiadaczami Oliwek - czy są takie decyzje, których żałujecie, błędne, takie jakie zamieniłibyście jesli to byłoby możliwe? Są takie wątki na tym forum - ale dotyczą wszystkich projektów - napiszcie i tym samym wspomóżcie swym doświadczeniem tych którzy jeszcze są przed budową Oliwkowego Lokum. :roll:

:D Zwracam się do tych ktorzy już są Szczęśliwymi Posiadaczami Oliwek - czy są takie decyzje, których żałujecie, błędne, takie jakie zamieniłibyście jesli to byłoby możliwe? :roll:

Arabelle,

my mamy przed sobą jeszcze duuuużo do zrobienia, ale już wiemy, że garaż mogliśmy powiększyć nie tylko na szerokość, ale też na długość. Dałoby nam to możliwość sensownego rozmieszczenia drzwi między łazienką górna a pralnią (nad częścią garażu) oraz między sypialnią a garderobą. A tak musimy teraz kombinować i ilczyć co do centymetra, bo może nie wyjść wg naszego pomysłu.

Moja pani architekt powiedziała, że w normalnym projekcie nie da rady zrobić pralni nad garazem , poniewaz jest tam komin (nie mozna przeniesc prysznica) i drzwi się również nie zmieszczą (jesli pomieszczenie jest dzielone na pralnie i garderobę). Wiem, ze niektórzy zrobili to, ale trzeba podnieść ściankę kolankową

Moja p. architekt powiedziala, ze nie da rady zrobić pralni nad garazem w normalnym projekcie, poniewaz jest tam komin(nie mozna przeniesc prysznica) i drzwi się równiez nie zmnieszczą (jesli pomieszczenie jest dzielone na pralnie i garderobę). Wiem, ze niektórzy zrobili to, ale nie mieli tego komina.

W normalnym projekcie pewnie sie nie da, ale jak podniesiecie sciane kolankowa o 1 pustak, co polecam, to da sie tak podzielic pokoj nad garazem zeby drzwi sie zmiescily. Jedynie co to trzeba bedzie zrezygnowac z sedesu lub prysznica jesli komin zostanie tak gdzie był.

pozdrawiam

Dziękuję wszystkim za nadesłane wizualizacje. Widać w nich sporo włożonej pracy.

Czy ktokolwiek próbował wpasować schody ze spocznikem? A może jakiś inny sposób "dostania się" do pomieszczenia nad garażem? Tj. nie przez sypialnię?

Pozdrawiam

A owszem.

U nas będzie wyglądało to tak.

dziesięć stopni - spocznik - dwa shody na "strych" ( dla nas juz nie strych) i na przeciwko dwa schody na piętro. Mamy obniżony strop w małej łazieńce, do 2 m, ale tylko na niewielkim odcinku. Dzięli temu przsuneliśmy ściane kuchni, u góry zlikwidowaliśmy korytarz, co powiększyło nam łazienkę, i pokój ( jest też węższy przez schody 283 cm).

wiem, że temat wielokrotnie podnoszony na forum, ale postanowiłam odświeżyć, bo układ schodów spędza sen z powiek nawet podczas zasłużonego urlopu :( Czy komuś udało się w zrobić schody ze spocznikiem? Szanowny małżonek uważa że koniecznie trzeba w nich coś zmienić :( Pytanie - jak i czy da się

Witam!!!

Przymierzamy się do zakupu projektu oliwka jednak przed zakupem chcielibyśmy znać dokładne wymiary pomieszczeń domu. W związku z czym bardzo prosimy forumowiczów o udostępnienie nam rzutów z wymiarami Oliwki (wersja oryginalna). Mój adres: [email protected]

Z góry wielkie dzięki. Pozdrawiamy.

Dziękuję wszystkim za nadesłane wizualizacje. Widać w nich sporo włożonej pracy.

Czy ktokolwiek próbował wpasować schody ze spocznikem? A może jakiś inny sposób "dostania się" do pomieszczenia nad garażem? Tj. nie przez sypialnię?

Pozdrawiam

A owszem.

U nas będzie wyglądało to tak.

dziesięć stopni - spocznik - dwa shody na "strych" ( dla nas juz nie strych) i na przeciwko dwa schody na piętro. Mamy obniżony strop w małej łazieńce, do 2 m, ale tylko na niewielkim odcinku. Dzięli temu przsuneliśmy ściane kuchni, u góry zlikwidowaliśmy korytarz, co powiększyło nam łazienkę, i pokój ( jest też węższy przez schody 283 cm).

wiem, że temat wielokrotnie podnoszony na forum, ale postanowiłam odświeżyć, bo układ schodów spędza sen z powiek nawet podczas zasłużonego urlopu :( Czy komuś udało się w zrobić schody ze spocznikiem? Szanowny małżonek uważa że koniecznie trzeba w nich coś zmienić :( Pytanie - jak i czy da się

witam,u nas schody będą zabiegowe(jak w projekcie),tyle,że drewniane-pełne;

pomieszczenie nad garażem jest przedzielone ścianką działową i od strony łazienki powstanie pralnio-suszarnia,natomiast w drugiej części garderoba ;

też długo myślałam co zrobić,żeby nasza sypialnie nie była "przechodnia" i wymyśliłam sobie,że zlikwiduję małą garderobę na piętrze łącząc ją z sypialnią,a ściankę działową zbudujemy tak,że powstanie korytarz do garderoby nad garażem;

uff! trochę namieszałam,ale myślę,że mozna coś z tego zrozumieć; rozrysowałam sobie to wszystko na projekcie,ale zobaczymy,jak to będzie wyglądało w realu,narazie cieśla kończy więźbę,więc do działówek na górze jeszcze nie doszlismy :wink:

Witam! :wink:

Carman, tak oglądam po kolei zdjęcia tej Waszej OLIWKI i szczerze mówiąc bardzo mi się podoba to wejście. Ten daszek i te "kolumny", o których marzę i ja :) Wygląda super! Szkoda że tak daleko mieszkacie, bo zobaczyłabym domek na żywo... Napisz proszę co z tymi schodami zrobiłeś konkretnie, jak to rozwiązałeś, dawałeś mniej i wyższe stopnie? Ja się na tym nie znam, ale tak sobie myślę, że chyba tylko w ten sposób. Życzę powodzenia w dalszych pracach!

Pozdrawiam wszystkich OLIWKOWICZÓW!!!

Schody są krótsze i wyższe odrobinkę, ale mam patent (o zgrozo - teściowa mi podpowiedziała) :o na wygodniejsze schody. podaj mi @ to spróbuję narysować i wysłać Ci rys. Wytłumaczyć słowami pisanymi się nie da.

i ja też bym chciała poznać tajemny patent:)

Hej,

Takie pytanie laika na szybko - w naszej Oliwce nie wiemy na jakim poziomie umiejscowic trojnik systemu kominowego. Gosc, ktory bedzie nam robil CO zaproponowal, zeby nie robic trojnika, a on wykuje w nim otwor na spaliny na odpowiednim poziomie dostosowujac go do wybranego kotla. Wydaje mi sie to dosc karkolomne rozwiazanie. Btw. system Leier'a.

Jak sami robiliscie? Kociol na ekogroszek.