Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej,

Takie pytanie laika na szybko - w naszej Oliwce nie wiemy na jakim poziomie umiejscowic trojnik systemu kominowego. Gosc, ktory bedzie nam robil CO zaproponowal, zeby nie robic trojnika, a on wykuje w nim otwor na spaliny na odpowiednim poziomie dostosowujac go do wybranego kotla. Wydaje mi sie to dosc karkolomne rozwiazanie. Btw. system Leier'a.

Jak sami robiliscie? Kociol na ekogroszek.

Najlepiej najpierw sobie zaplanować piec a później do niego ustawić trójnik na odp wys, ale musisz być pewien wyboru. Jak dasz trójnik trochę wyżej to pół biedy, gorzej jak by był za nisko. Propozycja Twojego fachmana jest też do przyjęcia ale wykonanie otworu musi być precyzyjne.

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

no ja pod tym ilarkiem dałem papę z tego co pamietam

tak pozatym w pon.

zamknełem cała chatke tak sie ciesze myślałem że bende musiał nawet już tam nocować z powodu braku alarmu ale instalatorzy przyjechali o 19 i do 24 podłączyli mi całą chatke pod alarm a tu w gdańsku strasznei okna kradną tak pewnei jak wszędzie

i jedna rada jeżeli ktoś z was bendzie instalował moskitiery roletowe w tych największych oknach nie polecam nei zdaje to egzaminu mam okno szerokości 2,4m zainstalowali mi ale kiepsko działa nie zwija sie do końca trzeba kase mi zanie zwrocą no ale co z tego jak nic mi wczesniej nie mowil ze to bendzie słabo działać

pozdrawiam

Witam! śledzę głównie wątek Marysi, ale jako, że na początku chcieliśmy Oliwkę nadal przeglądam posty jakie tu zamieszczacie - polecam gorąco "Własny dom z konceptem" tam co miesiąc ukazuje się kronika budowania Waszego domku od początku do końca - pomyślałam, że może przyda się przyszłym budującym - pierwsza część jest w lipcowym numerze. Pozdrawiam i powodzenia!

Witam serdecznie Oliwkowicze sam stałem się szczęśliwym posiadaczem projektu Oliwki :D i mam pytanie czy buduje sie ktoś na śląsku bo jakoś ciemność widzę wszystkie domki daleko no północy albo w centrum a na śląsku jakaś cisza a nie chce mi sie wierzyć że u nas nie doceniaja zalet tego projektu.A co do waszych Oliwek fantastyczne ależ wam zazdroszcze pozytywnie oczywiście :)

no witam słuchajcie opisze wam jak ja to rozwiazałem

takrzeja najpierw poszła ława potem papa termozgrzewcza potem fundamenty zostały wybudowane z bloczków betonowych ale to nie był koniec fundamentu potem na te bloczki znowu papa potem dałem bloczki keramzytowe ocieplane w srodku stropianem i na tym u mnei stoi filarek f1 poszukaj u mnie w zdjenciach tam przyglondnij sie wszystko widac a moze zle to rozwiazalem sma niewiem

ps .

11 fota

mariogda

Spojrzałem na Twoje zdjęcia. No domek SUUPER :wink: .Też właśnie wstawiłem okna i zamontowałem alarm.

Jeżeli Twój KB stwierdził że tak może być z tym filarkiem to pewnie jest OK. U mnie na przykład od razu wyciągneli druty, które wcześniej były zakotwione z drutami w ławach. Ławy miałem wylewane w grunt a wcześniej mała warstwa chudego bet to faktycznie ten filarek może trochę podciągać.

A czy może ktoś buduje Oliwkę w okolicach Płocka? Przejrzeliśmy już wiele projektów i ten chyba najbardziej nam odpowiada, ale ostateczną decyzję chcielibyśmy podjąc po obejrzeniu jej w rzeczywistości. Bylibyśmy wdzięczni o info od osób, które są w trakcie realizacji bądź już wybudowały ten domek. Pozdrawiam :D

realny kosztorys to niemożliwe musisz wiedziec co chcesz bo czym wiecej bajerow tym wieksza kasa musisz liczyc na stan surowy zamkniety conajmniej 150 tys ja planoje sie zmiescic w 300 pozdro

w 300 do zamieszkania, raczej wątpię. Mój poziom wydatków zatrzymał się na 320.000 a do zamieszkania naprawdę jeszcze daleko. Mogę powiedzieć, że nie oszczędzam na instalacjach, mam reku, ale reszta jest na średnim poziomie. Gdybym założyła mniejszy budżet to i tak w 300 byśmy się nie zmieścili SSZ w naszym przypadku to 200 - budujemy z Porothermu 25. Same fundamenty to wydatek ok. 36 tys. (cena materiałów). Dalej ściany parteru ok. 10 tys. Strop ok. 16 tys. (monolit). Ścianka kolankowa, szczyty i kominy to ok. 17 tys. Więźba dachowa i wszystkie gwoździe to ok. 10 tys. Pokrycie dachu (dachówka ceramiczna) z oknami, częściowym orynnowaniem ok. 25 tys. Ścianki wewnętrzne ok. 7 tys. (Silka 12). KOszt naszych okien to ok. 13 tys. (trzyszybowe). Do tego trzeba jeszcze doliczyć robociznę, bo ta w każdym miejscu kraju jest trochę inna. Nas stan surowy kosztował ok. 60 tys. Jednak za darmo nikt nie wybuduje, chyba że praca własna, co przy pracy zawodowej raczej nie jest możliwe, chyba że weźmie się urlop bezpłatny.

Dalej tynki - u nas CW - 16 tys. (materiał i robocizna). Wszystkie inastalacje (w tym reku) 57 tys. (piec kondensat - materiaał i robocizna). Instalacja elektryczna bez bajerów - 10 tys (materiał i robocizna). Posadzki - 14 tys. (fakt dużo styropianu - dół 16 cm, góra - 10 cm - z uwagi na tuboflexy; materiał i robocizna).

Ocieplenie poddasza - materiał ok. 7.000 zł (wełna 4.500 zł, regipsy i wieszaki ok. 2500 zł, Do kupienia wszystko do obróbki regipsów.

Prowadzę sumiennie zestawienie wydatków i niestety potwierdzają się wszystie uwagi moich znajomych, którzy już się wybudowali. Przy wykończeniówce pieniądze płyną strumieniem. Może i można zamieszkać za te 300 tys., co jednak nie do końca wydaje mi się realne. Dochodzą jeszcze koszty jako takiego uporządkowania terenu - położenia jakiejś kostki. Szacuje, że do zamieszkania wydamy ok. 450 tys. i uwierzcie, że to nie będą luksusy, a sporo rzeczy robimy sami. Mąż wykafelkował pomieszczenie gospodarcze, teraz robimy sami poddasze. Będziemy malować sami. Mąż sam zainstalował całą elektrykę. Zaraz jednak kończy nam się urlop i niestety pojawi się konieczność zatrudnienia kogoś do wykończeniówki.

Może ktoś inny podzieli się uwagami na temat kosztów swojej budowy, bo ja wcale nie przekreślam możliwości wydania mniejszych pieniędzy, tylko dzielę się własnymi doświadczeniami.

Nam przed budową znajomy rzeczoznawca zrobił taki wstępny kosztorys budowy to był 2007 r. ale jeszcze przed tym boomem budowlanym. Z kosztorysu wynikała kwota 348 tys. Uprzedził nas jednak, że to bardzo ogóle założenie i kazał nastawić się na jakieś 35 - 40 % więcej. No i wszystko się póki co sprawdza. Zanim coś kupię, robię rozeznanie cenowe. Wszędzie negocjuję ceny.