TypeR 23.08.2009 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Cześć,odnośnie realnych kosztów, to u nas już bliżej do końca niż dalej, więc można już szacować ile wyjdzie.....OK. 370 tys. zł bez kostki i frontowego ogrodzenia.W tych kosztach jest dachówka ceramiczna, dobre okna, dom z Ytonga 40 cm, tynki gipsowe, wykończone poddasze z 30 cm Unimaty, ogrzewanie podłogowe wszędzie, pompa ciepła polskiego producenta, rekuperator, płytki do łazienek, na cały parter ogrzewania podłogowego, płytki do kuchni, meble kuchenne (bez wyposażenia), wyposażenie łazienek (geberity, 2 kabiny, wanna, umywalki itp.), schody obłożone drewnem, elewacja .....pewnie jeszcze o czymś zapomniałem.....Część tych prac zrobiona, robi się lub w ciągu 2 mies. będzie ukończona.Co do ogrodzenia to frontowe chcemy zrobić z betonu łupanego firmy Drewbet, wstępny koszt zakupu ok 5000 zł bez sztachetek, furtki i bramy na 23 m długości.Kostka brukowa przed domem .... tu szacujemy ok. 9000 zł. Standard średni (płytki Serenissima, Polcolorit, Cerkolor), kuchnia z frontami drewnianymi (Imperor Łaskawy) ale wykonywana przez lokalnego stolarza (sporo taniej niż w BRW). Z ogrodzeniem, kostką wyposażeniem kuchni, z mebelkami i dodatkmi spokojnie wyjdzie 400 tys. zł. A jeszcze zapomniałem o drzwiach wewnętrzych, trzeba liczyć od 6-7 tys. zł w górę...... Nakaład pracy własnej raczej znikomy... Tak u nas rozkładają się koszty budowyPozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zep 24.08.2009 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Witam serdecznie Oliwkowicze sam stałem się szczęśliwym posiadaczem projektu Oliwki i mam pytanie czy buduje sie ktoś na śląsku bo jakoś ciemność widzę wszystkie domki daleko no północy albo w centrum a na śląsku jakaś cisza a nie chce mi sie wierzyć że u nas nie doceniaja zalet tego projektu.A co do waszych Oliwek fantastyczne ależ wam zazdroszcze pozytywnie oczywiście Ja w zasadzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg36 24.08.2009 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Ja w zasadzie A możesz napisać cos wiecej w jakiej okolicy budujesz na jakim jestes etapie i czy moznaby zobaczyc twoja budowe?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zep 24.08.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Ja w zasadzie A możesz napisać cos wiecej w jakiej okolicy budujesz na jakim jestes etapie i czy moznaby zobaczyc twoja budowe?? Gliwice, walka z elektryką właśnie zakończona, domek zamknięty, można zobaczyć (na priva zapraszam w razie czego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 25.08.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Radek, widzisz - Wam za SSZ wzieli 60k pln (przynajmniej tak wnioskuje z tego co napisales). Nam (okolice Wawy) policzyli ok 33k za SSO + Deskowanie dachu i papowanie. Jak doliczymy okna, drzwi + pokrycie dachu to wyjdzie to ok. 50k, a Wawa jest ponoc najdrozsza (wszystkich pracownikow bierzemy z okolicy). Okna w naszym przypadku to koszt niecalych 10k pln za okna U=1.3 dla calego okna (wiec chyba nie najgorzej) z montazem brutto. Jak sam widzisz - jedno taniej, inne drozej. Wszystko zalezy z czego, jak i z kim budujesz. Mowisz, ze konsultujesz wszystkie koszty ze znajomymi - ja rowniez. Ze znajomymi (Legionowo) mialem roznice ok 50pln na m3 betonu (budowali w 2008), betoniarnia, z ktorej beton bral brat rok temu to tez roznica 45pln miedzy rokiem 2008 a 2009 na korzysc 2009. I teraz tak przyjmujac nawet te 40pln roznicy - wychodzi jakies 2000pln na calej budowie, niby nieduzo, ale sam budujac wiesz, ze diabel tkwi w szczegolach. My chcemy sie zmiescic w 300k pln + jakies 25k wlasnych oszczednosci. Tak, aby w Oliwce zamieszkac (nie mowie, zeby ja skonczyc). Co wiecej - liczymy sie z tym, ze kasy starczy na bardzo surowe wykonanie gory. Czy sie uda - okaze sie w praniu, ale staramy sie ogladac kazda zlotowke z dwoch stron, a mieszkanie w Warszawie to rozwiazanie dla mieczakow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwka2007 26.08.2009 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Ido i Jackubardzo podoba mi się kolorystyka zewnętrzna Waszej Oliwki.Napiszcie proszę, jakie macie kolory :1.dachu2.podbitki3.okien, drzwi i bramy4.elewacji (firma, nr farby) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarex 27.08.2009 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Greg36Jeżeli masz ochotę możesz przyjechać do Żywca. Mieszkamy od marca tego roku. Pozdrawiam. Kasia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg36 27.08.2009 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Bardzo ci Kasiu dziekuje za zaproszenie na Oliwkowiczów zawsze mozna polegać dzieki uprzejmości Krzyśka (zep) któremu przy okazji jeszcze raz dziekuje za zaproszenie miałem okazje zobaczyc domek w Gliwicach czyli na miejscu.Ale jak tylko bede sie wybierał w tamte okolice napewno sie odezwe takich doswiadczeń nigdy dość :)Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg36 29.08.2009 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Witam was czy buduje ktoś z Poromuru od jopka 250x338x220 mogę dostać go w dobrej tak mi sie wydaje cenie razem z transportem.Jakie są wasze opinie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwka2007 30.08.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Ido i Jacku bardzo podoba mi się kolorystyka zewnętrzna Waszej Oliwki. Napiszcie proszę, jakie macie kolory : 1.dachu 2.podbitki 3.okien, drzwi i bramy 4.elewacji (firma, nr farby) Niestety Ida i Jacek nie odpowiadają ale może już w tym wątku o tej elewacji coś było napisane, może któryś z Forumowiczów mi pomoże??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 31.08.2009 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 przepraszamy, ale po przeprowadzce mamy kłopot z czasem i brakiem internetu, to co pamietam od reki to już mówie: 1. Koramic E32 holenderka kasztan angoba szlachetna-przepiekna, mieni sie w sloncu kilkoma kolorami 2. podbitkę mamy drewnianą lakierowana trzykrotnie lakierobejcą poliuretanową firmy Syntilor Xylohone HP barwa nr14-dąb rustykalny ale z dębem to mam mało wspólnego (LeroyMerlin) 3. Drzwi Gerda w kolorze mahoń, okna Avante kolor macore-polecam okna, brama Krispol mahoń, dobieraliśmy wszystko w jednym punkcie więc nie było problemów 4. Elewacja silikonowa KABE Armasil nr 10140 i 10780 (ten ciemny może tez być troche ciemniejszy np 10790, na podstawie naszego jest też taki właśnie kilka domostw dalej) Dodatkowo komin to Winerberger Cosmo A klinkier na fundamentach i parapecie to brawa Nuta Cynamonu ale producenta nie znam milo nam troche pomoc Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Femmee_ 31.08.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Witam was czy buduje ktoś z Poromuru od jopka 250x338x220 mogę dostać go w dobrej tak mi sie wydaje cenie razem z transportem.Jakie są wasze opinie ? Greg36, jakiś czas temu mieliśmy ten sam dylemat i wtedy często słyszeliśmy, że Jopek jest dość kruchy, a co za tym idzie, jest sporo odrzutów. Zdecydowaliśmy się na Robena, bo różnica w cenach była niewielka. Ale lepiej przejedź się po okolicznych osiedlach, pewnie ktoś z tego buduje, to będziesz mieć opinie z pierwszej ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwka2007 31.08.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Jacku bardzo dziękuję za odpowiedź na wszystkie moje pytania. Mamy w planach właśnie dachówkę Koramica a kominy Cosmo juz mamy. Tylko okna i bramę chcieliśmy w kolorze orzech i teraz się zastanawiam, czy będzie pasowało?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajax84 02.09.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Witam jestem tutaj nowym użytkownikiem z okolic Rydułtów;) Chciałbym poprosić o jakiś kosztorys fundamentów tego pięknego projektu "oliwka". Ile wyszło wam desek na betonu do zalania i co najważniejsze gdzie warto kupić potrzebe materiały by rozpocząć.Mamy już z żoną pozwolenie na budowę i chcielibyśmy w najbliższym czasie zacząć.Pozdrawiami czekam na odpowiedz na maila [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 04.09.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Jak rozwiazaliscie problem pralni na gorze nad garazem? Gdzie zmiescic WC i prysznic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 04.09.2009 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 wc i prysznic w lazience na scianie miedzu lazienka i sypialnia ... u nas prysznic wchodzi do sypialni zmniejszajac tam o polowe wneka jak byla wg projektu; obok zaraz przy kominie wc a po schodkach w pomieszzniu nad garazem pralna w calej okazalosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Femmee_ 04.09.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Grazi, rozwiązanie Idy i Jacka jest jak najbardziej sensowne i estetyczne. Widziałam na własne oczy i pochwalam ten pomysł. Jesli jednak jest Ci potrzebna cała wnęka w sypialni, to możesz zastosować podobne rozwiązanie jak AnerkaS. Opis i rzuty w tym wątku: http://forum.muratordom.pl/oliwka-domek-na-chmielnej,t125449.htm My też się zastanawiamy, którą wersję wybrać... chyba że wymyślimy coś jeszcze innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 04.09.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 Dzieki za odpowiedz. Ido, nic nie przeszkadza? Swobodnie mozna wejsc z lazienki do pralni? Chce przedzielic pomieszczenie nad garazem na 2 czesci. Garderobe i pralnie, wersja Anetki chyba odpada, bo ona ma zmieniony projekt i chyba nie ma komina w lazience (ale nie jestem pewna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Femmee_ 04.09.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 To fakt, AnetkaS ma zmiany w projekcie i przesunięty komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikela 06.09.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Witam, Mam dwa pytania i będe bardzo wdzięczna jeśli ktoś mi podpowie jakie wymiary mają wasze ganki przed wejsciem (chodzi mi o wymiary betonowej płyty przed drzwiami) szczególnie zależy mi na wymiarach ganków gdzie daszek podparty jest dwiema kolumnami - według projektu mam 4x 2,5m i wydaje mi sie to duuuuzo. i jeszcze jedno ile styropianu wykorzystaliście do ocieplenia budynku i jaki był + - koszt ocieplenia zewnętrznego Oliwki MAM JUŻ STROP NAD PIWNICĄ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts