jondak 06.09.2009 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Zwracam się do tych ktorzy już są Szczęśliwymi Posiadaczami Oliwek - czy są takie decyzje, których żałujecie, błędne, takie jakie zamieniłibyście jesli to byłoby możliwe? Są takie wątki na tym forum - ale dotyczą wszystkich projektów - napiszcie i tym samym wspomóżcie swym doświadczeniem tych którzy jeszcze są przed budową Oliwkowego Lokum. Witajcie, dawno tu nie zaglądałam:-) kilka rzeczy bym zmieniła ale już mieszkamy i jestem szczęśliwa że jest jak jest:-). Zmiany: to schody- osobne wejście do pokoju nad garaż i chyba bym coś zmieniła z kotłownią aby jednak nie wchodzić do niej przez kuchnię- ktoś na forum tak zrobił, kuchnia byłaby większa:-) nasza oliwka jest na http://www.jondak.fotosik.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 07.09.2009 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Dzieki za odpowiedz. Ido, nic nie przeszkadza? Swobodnie mozna wejsc z lazienki do pralni? Chce przedzielic pomieszczenie nad garazem na 2 czesci. Garderobe i pralnie nica nic nie przeszkadza ale trzeba tez pamietac ze mamy podniesina scianke kolankowa o 2 pustaki (nad garazem troche mniej) nie mam aktualnych zdjec ale tu widac wejscie do pralni; normalne drzwi i dwa schodki w dol: http://lh4.ggpht.com/_u8phbBqrjTE/Sa1C-qfgwXI/AAAAAAAACbQ/2j1qI-WSXRk/s800/DSC00202.JPG prysznic fajny pelnowymiarowy 90x100 i kolo wanyy mnostwo miejsca na wieszaki na reczniki ... a od strony sypialni mamy wejscie do garderoby ... mi takie rozwiazanie bardzo odpowiada ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 07.09.2009 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Tez podobao mi sie takie rozwiaanie, ale moja pani arch powiedziaa, ze nie mozna tego zrobic, bo komin, drzwi nie wejda itd Dzieki za podpowiedz wneka, a w ktora strone otwierasz drzwi do pralni , w kierunku pralni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 07.09.2009 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Tez podobalo mi sie takie rozwiaanie, ale moja pani arch powiedziala, ze nie mozna tego zrobic, bo komin, drzwi nie wejda itd Dzieki za podpowiedz z wneka, a w ktora strone otwierasz drzwi do pralni , w kierunku pralni?(sorry ale mam nie polska czcionke) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 07.09.2009 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 A moze macie zdjeie tego kácika z WC i prysznicemPozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 07.09.2009 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 jak tylko nie zapomne to zrobie wieczorem zdjecia takie aktualne ... tu masz z etapu budowy : po lewej stronie widac wneka na drzwi do pralni: http://lh5.ggpht.com/_u8phbBqrjTE/Sa1C72jszLI/AAAAAAAACaw/IEz2kDN--Ms/s400/DSC00196.JPG a tu widok z pralni: http://lh5.ggpht.com/_u8phbBqrjTE/Sbg-D0pdckI/AAAAAAAACtU/39-IZpKDOHg/s400/DSC00198.JPG a drzwi do pralni otwieraja sie w strone pralni na sciane na prawa strone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 07.09.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Naprawde to wyglada super, tak jak chcialam. Pozdr i jesli pozwolisz to jeszcze bede Cie meczyla w przyszlosci, bo domek masz piekny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 08.09.2009 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Hej,Moglby ktos z Was podeslac mi koszty poniesione przy oliwce od Stanu Surowego Otwartego do Wykonczeniowki? Chodzi mi nie o kosztorys, w ktorym czesto piszemy co nam slina na jezyk przyniesie, ale o faktycznie poniesione koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemas81 08.09.2009 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Witam!A Ja bardzo chciałbym wiedzieć o ile zmniejsza się koszt budowy Oliwki bez garażu. Czy ktoś wybudował Oliwkę bez garażu? Ile kosztował stan surowy zamknięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 08.09.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Dzieki za odpowiedz. Ido, nic nie przeszkadza? Swobodnie mozna wejsc z lazienki do pralni? Chce przedzielic pomieszczenie nad garazem na 2 czesci. Garderobe i pralnie nica nic nie przeszkadza ale trzeba tez pamietac ze mamy podniesina scianke kolankowa o 2 pustaki (nad garazem troche mniej) nie mam aktualnych zdjec ale tu widac wejscie do pralni; normalne drzwi i dwa schodki w dol: ... To tylko dopowiem, ze drzwi wygladaja na normalne ale sa o 10cm węższe Wszędzie otwór pod drzwi był okolo 92cm szeroki a wejscie do pralni i garderoby o 10cm węższy. Faktem jest że nie jest problematyczne wejście od strony domu tylko od strony garażu gdzie skos na drzwi zaczyna wchodzić. Więc problemem jest o ile podniesiecie ścianke kolankową nad garażem. U nas garaż jest zrobiony zgodnie z projektem tzn. poziom garażu jest niższy niż parteru i wysokość garażu jest mniejsza niż parteru, razem to sa dwa schodki w pralni i garderobie po około 16 lub 18cm. jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 08.09.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Tak rozumiem, dziekuje bardzo za informaje. A jak sprawujá sie schody? Jestescie zadowoleni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mleczajka 09.09.2009 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Witam wszystkich serdecznie Dziś nabyliśmy z mężem projekt Oliwki i jesteśmy baaardzo szczęśliwi ale i pełni obaw. Przyznam się, że nie przebrnęłam jeszcze przez cały wątek, ale już wiem, że jest on skarbnicą wiedzy Będziemy budować się pod Głogowem, woj. dolnośląskie. Czy ktoś z Was buduje się lub już mieszka w Oliwce niedaleko nas??? Fajnie by było nawiązać bliższy kontakt pozdrówki, Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 12.09.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Ok, w końcu mam pozwolenie na budowę. 11 września, data łatwa do zapamiętania. Niestety na kredyt w PKO podobno muszę czekać min. 2 miesiące. Dziękuję za możliwość wykorzystania kosztorysu. Chcę dodać, że waro dopisać koszty działki, wtedy nie płaci się kosztów ubezpieczenia kredytu (o ile stanowi to 20%) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 12.09.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2009 Tak rozumiem, dziekuje bardzo za informaje. A jak sprawujá sie schody? Jestescie zadowoleni? ze schodami nie ma problemu, ale trzeba kogoś dobrego od schodów !! Nam schodziarze tak przekombinowali schody ze w porównaniu z tymi betonowymi pod spodem maja mało wspólnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 13.09.2009 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2009 Wasze schody są naprawdę super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 16.09.2009 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Pewnie tak. Jakoś nie mogę znalezc nic. Mam firmy LEIER, MARYWIL i SCHIEDEL czy jeszcze coś innego i jakiej wysokośći? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 17.09.2009 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Pewnie tak. Jakoś nie mogę znalezc nic. Mam firmy LEIER, MARYWIL i SCHIEDEL czy jeszcze coś innego i jakiej wysokośći? W przypadku Leiera moge cos powiedziec. Jak sie sprawuje na przestrzeni lat nie bede sciemnial, bo nie wiem (i pewnie wielu tutaj jakby sie wypowiadalo to opieraloby swoje twierdzenia o 2-3 lata uzytkowania). Natomiast jesli chodzi o wybor systemu kominowego kierowalem sie dwoma rzeczami - renoma firmy + cena. Z tego co udalo mi sie ustalic roznic wielkich nie ma, natomiast jak cos sie dzieje z kominem firmy zwykle i tak maja 1000 powodow, dla ktorych moga odmowic serwisowania takiego komina. My wybralismy kominy Leier'a - zaoszczedzone ok. 3500pln (w sumie na dwoch kominach) wzgledem wyceny w tym samym punkcie, w ktorym wyceniano nam Schiedel'a. Roznicy specjalnej w wykonaniu nie widze, natomiast roznia sie troszeczke wymiarami i na to trzeba brac poprawke. Jak z Marywilem - nie powiem, sam sobie nie zmienie bo i tak za pozno - my juz dach bedziemy kryc lada moment, a kominy dzisiaj sa okladane klinkierem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Femmee_ 17.09.2009 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 My z kolei mamy system IBFa. Okiem laika wygląda tak samo jak inne, droższe. Co do rozmiarów, to tak jak pisze Mataj, trochę sie różni. Owszem, Schedel ma troszką dłuższą gwarancję, bo 30-letnią. Ale czy za 30 lat, w razie ,,W'' będę pamietać gdzie ja schowałam od niego gwarancję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelek77 18.09.2009 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 Witam! Czy ktoś z Was ma jeszcze kosztorys dla Nordei, ponieważ na dniach chcemy się starać o kredyt i właśnie do Nordei chcemy pójść. Wiem że niektórzy z Was te kosztorysy mieli (mają).Jak by ktoś mógł pomóc to prosiłbym o przesłanie na maila [email protected] Z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelek77 18.09.2009 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 My jesteśmy dopiero na etapie wykonywania fundamentów - w przyszłym roku planujemy ruszyć na wiosnę ze ścianami i w okilicach wakacji postawić dach. No i zostanie "TYLKO" wykończeniówka tu podobno największa kasa idzie?! Pozdrawiam i czekam na zakończenie fundamentów lelek77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts