Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam! Po przeczytaniu całego tematu (a chwile mi to zajęło ) czas i na mnie żeby przywitać się z gronem Oliwkowiczów!

Ja już jestem zdecydowany na Oliwkę, działka kupiona za gotówkę to jeszcze tylko po kredyt do banku!;)

I stąd pare próśb do zaawansowanych Oliwkowiczów:

1. Proszę o przesłanie mi gotowych kosztorysów do banków tych, które takowe posiadają na [email protected]. Posłużą mi jako wielka pomoc przy składaniu wniosku do banku.

2. Gorąca prośba o możliwość zobaczenia Oliwki na żywo. Sam mieszkam w Słupsku na Pomorzu!;)

3. Pytanie do TypeR: pisałeś, że budowałeś z Ytonga 40cm - dawałeś jeszcze jakieś ocieplenie na to... ja od dłuższego czasu skłaniam się ku ścianie jednowarstwowej... zobaczymy czy mi się nie zmieni. Jak z izolacją cieplną takich ścian i ich dźwiękochłonnością? Może inni widzieli jakie wrażenie sprawia taka ściana?

W wolnej chwili napisze jeszcze na jakie zmiany nastawiam się przy budowie Oliwki!

Jeszcze raz witam i dziękuje za wielką pomoc jaką było dla mnie przestudiowanie tego tematu!

Tomek

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

może uda mi się wkleić"ciut" większe :oops:

http://lh5.ggpht.com/_VOfpOPWP28U/SrTqRube6pI/AAAAAAAAAoc/J_0RuFlxbVA/s640/100_5500.JPG http://lh4.ggpht.com/_VOfpOPWP28U/SrTqDqjBVvI/AAAAAAAAAoM/xtsfptKMkJY/s640/100_5496.JPG http://lh5.ggpht.com/_VOfpOPWP28U/SrTp-2BZIAI/AAAAAAAAAoI/74RmYcJTgIU/s640/100_5495.JPG 8) udało się!! :D

Witam! Po przeczytaniu całego tematu (a chwile mi to zajęło ) czas i na mnie żeby przywitać się z gronem Oliwkowiczów!

3. Pytanie do TypeR: pisałeś, że budowałeś z Ytonga 40cm - dawałeś jeszcze jakieś ocieplenie na to... ja od dłuższego czasu skłaniam się ku ścianie jednowarstwowej... zobaczymy czy mi się nie zmieni. Jak z izolacją cieplną takich ścian i ich dźwiękochłonnością? Może inni widzieli jakie wrażenie sprawia taka ściana?

W wolnej chwili napisze jeszcze na jakie zmiany nastawiam się przy budowie Oliwki!

Jeszcze raz witam i dziękuje za wielką pomoc jaką było dla mnie przestudiowanie tego tematu!

Tomek

Cześć,

jeszcze nie mieszkam, więc trudno powiedzieć czy się sprawdza. Powinno nam się udać wprowadzić pod koniec roku, wtedy będę mógł już konkretnie napisać. Co do dzwiękochłonności, to u nas raczej problem nie zauważalny, budujemy daleko od ulicy na wsi i jedyne co dociera to szczekanie psów w nocy, ale to słychać wszędzie czy to max, ytong itp. :)

Dla poprawy dzwiękochłonności w budynku można ściany działowe postawić z silki, nie wiem czy to ma aż tak duży wpływ na wyciszenie.

Ścian zewnętrznych nie docieplamy, zdecydowaliśmy się na tynk cementowo-wapienny z perlitem. Zamiast piasku dodawany jest perlit, trochę poprawia izolację termiczną, jest bardzo lekki. Kupiłem do testów 2 worki, chłopaki twierdzą, że dobrze się kładzie (ok. 2,5 cm) i fajnie zaciera. Na to będzie farba silikonowa. Obawiam się, że elewacja zostanie nam na wiosnę przyszłego roku, w tym możemy się nie wyrobić.

Jeżeli zdecydujesz się na ścianę 1W to szukaj dobrej ekipy, która wie jak z tego budować. Trzeba przypilnować docieplenia nadproży, wieńca itp. Muszą mieć narzędzia do tego materiału przeznaczone, czyli kielnie do kleju, gumowe młotki, piłę do cięcia bloczków itp. Ytong w odmianie 400 jest lekki ale i kruchy, murarze obchodzili się z nim bardzo delikatnie (bardzo łatwo kruszą się narożniki). Potem w ścianie już nie ma takich problemów, ale trzeba kolejnym ekipom zwracać uwagę żeby przy wierceniu wyłączyli udar itp.

Co jeszcze....Oliwka nie jest zaprojektowana pod Ytonga, więc jest sporo cięcia bloczków a co za tym idzie i odpadu dużo zostaje. Jeżeli Ytong 40 cm to bloczki fundamentowe 25 cm szerokości na nich ytong z nawisem cofniętym do środka (trzeba pamiętać o tym żeby nie zmniejszać sobie pomieszczeń) lub bloczki fundamentowe murowane w poprzek (więcej bloczków potrzeba). My zrobiliśmy na bloczkach 25 cm, nawis 12 cm na zewnątrz i 3 cm do środka. Po dociepleniu fundamentu 10 cm stryropianu został glif 2 cm nad fundamentem.

Jak już glazurnicy zakończą prace wgram kilka fotek, bo dawno nie pokazywałem stanu naszej Oliwki.

Pozdrawiam - Daniel

Zmiany, które chce wprowadzić:

1. Wyrównanie wnęki drzwi wejściowych

2. Likwidacja wszystkich łuków

3. Likwidacja daszku nad wejściem i zastąpienie go przedłużonym prostym dachem,

4. Podniesienie ściany kolankowej o jeden pustak

5. Zagospodarowanie przestrzeni pod schodami od strony kuchni.

6. Poszerzenie garażu o 1,5-2m (jeszcze myśle o ile dokładnie)

7. Obniżenie i poszerzenie okien w salonie na ścianie szczytowej.

8. Instalacja centralnego odkurzacza.

9. Solary na dachu nad górną łazienką (instalacja do grzania cwu, żeby nie palić latem w piecu).

10. Przydomowa oczyszczalnie ścieków (kanalizy nie ma i w najbliższym czasie nie będzie, a znajomy pracujący w wodociągach namawia mnie na nią twierdząc, że opłaca się bardziej jak płacenie za odprowadzanie ścieków)

11. Piec na opał stały – pompa ciepła poza moim zasięgiem, a do gazu całe życie nie miałem zaufania, zwłaszcza, że musiałbym postawić sobie w ogródku butle.

I cały czas czekam na kogoś kto byłby gotów pokazać mi swoją Oliwke na żywo!!! To dość ważna sprawa zwłaszcza dla mojej drugiej połówki! Kontaktna forum lub na priv!

Pozdrawiam wszystkich inwestorów!

franco - wiem jak wazne jest obejrzenie domku bo to daje ogromny poglad na to co sie buduje ... my widzielismy 2 oliwki ... u nas juz tez byly juz ze 3 osoby ... wiec zapraszamy do nas ... odezwij sie na priva to dogadamy szczegoly :)

bedziesz mogl zweryfikoiwac przynajmniej czesc swoich planowanych zmian :)

Witam

Właśnie dostałam pierwsza wycene okien cena z szybami antywłamaniowymi 17500zł z szybami zwykłymi 13500, mam dwa okna tarasowe 180, 5 okienek piwnicznych (380 zł jedno), zamiast okien balkonowych na piętrze w pokojach blizniaczych dałam do wyceny okna 140x150 reszta jak w projekcie. Czekam na pozostałe wyceny :) ta pierwsza chyba troche wysoka jak na okna PCV (dwustronna okleina brązowa).

Zapomniałam dodac, że w przyszłym tygodniu zalewamy strop nad parterem huuurrrrra

Pozdrawiam

A my za okna płacimy 15500 brutto (z roletami na wszystkie elementy + 4 napędy). Z tym, że mamy przesuwane drzwi tarasowe 240/230, a zamiast jednego okna salonaowego 240/150 wstawiamy witrynę. W pokojach na piętrze zmieniliśmy trochę koncepcję i będzie okno i drzwi balkonowe (po 90cm szer.).

Ta cena nie zawiera okien dachowych.

U nas wyszlo ok 9700 (z montazem) brutto.

Okno tarasowe to dwa duze (zamiast trzech), duza witryna zamiast otwieranych z boku salonu. Poza tym bez zmian.

Okna PCV, okleina dwustronna orzechowa, kilka blokad. Bez moskitier i rolet (chociaz napewno beda pozniej).

Okna z grubsza mozna zobaczyc w fotogalerii nizej ;)