Arabella 06.10.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Zmiany, które chce wprowadzić: 1. Wyrównanie wnęki drzwi wejściowych 2. Likwidacja wszystkich łuków 3. Likwidacja daszku nad wejściem i zastąpienie go przedłużonym prostym dachem, 4. Podniesienie ściany kolankowej o jeden pustak 5. Zagospodarowanie przestrzeni pod schodami od strony kuchni. 6. Poszerzenie garażu o 1,5-2m (jeszcze myśle o ile dokładnie) 7. Obniżenie i poszerzenie okien w salonie na ścianie szczytowej. 8. Instalacja centralnego odkurzacza. 9. Solary na dachu nad górną łazienką (instalacja do grzania cwu, żeby nie palić latem w piecu). 10. Przydomowa oczyszczalnie ścieków (kanalizy nie ma i w najbliższym czasie nie będzie, a znajomy pracujący w wodociągach namawia mnie na nią twierdząc, że opłaca się bardziej jak płacenie za odprowadzanie ścieków) 11. Piec na opał stały – pompa ciepła poza moim zasięgiem, a do gazu całe życie nie miałem zaufania, zwłaszcza, że musiałbym postawić sobie w ogródku butle. Witam, na które z tych zmian trzeba uzyskać zgodę architekta-projektanta? czy ktoś wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 06.10.2009 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 I to dobre pytanie dla tych, którzy juz przerabiali projekt. Ja nawet się nad tym, nie zastanawiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 07.10.2009 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 I to dobre pytanie dla tych, którzy juz przerabiali projekt. Ja nawet się nad tym, nie zastanawiałem. W kupionym projekcie jest wypisana lista zmian, ktorych mozna dokonac bez pytania architekta-projektanta. Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze HB studio nie robi ZADNYCH problemow, jesli chodzi o dodatkowe zmiany, ktorych dokonywalismy - nie bylo zadnych problemow, zgoda na zmiany przychodzila w ciagu dwoch - trzech dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zep 07.10.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Witam ponownie Na starcie dzięki piękne za odpowiedź dot. ilości tynków - chłopaki właśnie wczoraj zaczęli zarzucać. Z uwagi na to że przygotowuje się do zapodania CO - zleciłem machnięcie projektu... i mam serdeczną prośbę do mocniej doświadczonych Oliwkowiczów (choć w zasadzie nie tylko) o wstępną ocenę moich wątpliwości do szkicu: http://img379.imageshack.us/img379/3418/parter.th.jpg Na moje łopatologiczne myślenie to to "ogrzewanie podłogowe" ma za dużo kaloryferów w salonie + jakoś tak za duże odległości tych rurek. Serdeczna prośba o jakieś opinie... aaa.. Oliwka z Porothermu30 + docelowo styro12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 08.10.2009 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Witam ponownie Na starcie dzięki piękne za odpowiedź dot. ilości tynków - chłopaki właśnie wczoraj zaczęli zarzucać. Z uwagi na to że przygotowuje się do zapodania CO - zleciłem machnięcie projektu... i mam serdeczną prośbę do mocniej doświadczonych Oliwkowiczów (choć w zasadzie nie tylko) o wstępną ocenę moich wątpliwości do szkicu: http://img379.imageshack.us/img379/3418/parter.th.jpg Na moje łopatologiczne myślenie to to "ogrzewanie podłogowe" ma za dużo kaloryferów w salonie + jakoś tak za duże odległości tych rurek. Serdeczna prośba o jakieś opinie... aaa.. Oliwka z Porothermu30 + docelowo styro12 Cześć, kwestia jaka będzie temperatura zasilania podłogówki, u mnie z racji ogrzewania pompą ciepła max. 35 C. Zresztą przepisy dopuszczają maksymalnie chyba coś ok 30 C na podłodze więc rodzaj kotła nie ma już takiego znaczenia. Również zleciłem wykonanie projektu podłogówki (700 zł), potem przyjechała ekipa i projekt ich nie interesował, popytali, obejrzeli dom, ustalili ilość obwodów, gdzie rozdzielacze itp. Mamy osobno sterowaną temperaturę na parter i poddasze. Co do gęstości rurek, to kładli co 15 cm w pokojach (zagęszczenie pod oknami balkonowymi do 10 cm) , co 10 cm łazienki, kuchnia, wiatrołap. Miałem wątpliwości czy robią prawidłowo, ale firma z dużym doświadczeniem i po rozmowie z szefem zaufałem....zobaczymy czy się sprawdzi. Moje wątpliwości budzi jeszcze długość obwodów w salonie, w projekcie masz dwa obwody (ja również), długość jednego nie powinna przekroczyć 120-130 m, u mnie wyszły po 150 m (łatwo sprawdzić jak kładą, na pex-e są oznaczenia co metr, więc na rodzielaczu przy wyjściu i powrocie wystarczy odczytać). Nie wiem jak przy innych kotłach, ale przy pompie ciepła ważna jest jak najmniejsza temp. zasilania, nie daje się zaworu mieszającego, pompa grzeje wodę do 30-35 C i w podłogę. Przy innych kotłach woda jest grzana do większych temperatur i stosowany jest zawór mieszający, więc może i gęstość rurek może być mniejsza bo można cieplejszą wodę dać w podłogi. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zep 08.10.2009 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Dzięki piękne za odpowiedzi. Zasilane toto ma być gazem z sieci. Ogólnie przed zleceniem projektu (notabene także 700pln, jakaś stała stawka czy co trochę informacji zgromadziłem i stąd moje lekkie zaniepokojenie mocno innym podejściem projektanta do tematu (choć firma w zasadzie z dużym doświadczeniem, także prócz projektowania ma wykonawstwo). W zasadzie projekt jest "szkicem" do dyskusji z projektantem, jednakoż chciałem uniknąć robienia projektu "po mojemu" i móc zaufać temu co radzi osoba/firma teoretycznie znająca się na rzeczy - tak że jak mielibyście jakieś "hinty", które pomogłyby mi w rozmowie - serdeczna prośba o info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 08.10.2009 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Ups, nie zwróciłem uwagi na kaloryfery. Jak robisz podłogówkę to jest sens dokładać jeszcze grzejniki na ścianę (albo odwrotnie, robić podłogówkę)??Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zep 08.10.2009 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Ups, nie zwróciłem uwagi na kaloryfery. Jak robisz podłogówkę to jest sens dokładać jeszcze grzejniki na ścianę (albo odwrotnie, robić podłogówkę)?? Pozdrawiam - Daniel No właśnie w tym mam problem Ja nie chce - projektant chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 08.10.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 u nas na calym dole nie ma zadnego kaloryfera (poza lazienka oczywiscie) - wszedzie jest podlogowka ... sezon grzewczy dopiero przed nami wiec nie wiemy czy to bedzie wystarczajace ... ale zawsze mozna sie kominkiem dogrzac ... a jak i tego bedzie za malo to na nastepny sezon podlaczymy kaloryfery bo instalacje mamy rozprowadzona ... ale ja bym wolala osobiscie tego uniknac ... szczegolow technicznych co do instalacji nie znam - tymi sprawami maz sie zajmuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 08.10.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Ups, nie zwróciłem uwagi na kaloryfery. Jak robisz podłogówkę to jest sens dokładać jeszcze grzejniki na ścianę (albo odwrotnie, robić podłogówkę)?? Pozdrawiam - Daniel No właśnie w tym mam problem Ja nie chce - projektant chce. Cześć, poszperaj trochę po forum, coś mi się wydaje, że kiedyś trafiłem na temat gdzie nie zalecano mieszania typów ogrzewania. Będziesz grzał wodę do grzejników na 55 C, potem ją mieszał z zimną do podłogi, przy gazie to zawsze jakaś strata. Trzeba to dobrze przemyśleć..... Nie martw się, ja zanim wybrałem było eko-groszek, pelet, prąd, znowu eko-groszek, w końcu padło na pompę ciepła rodzimej produkcji (tu tylko niskotemperaturowe ogrzewanie podłogowe lub ścienne) więc jak masz gaz to przynajmniej jeden dylemat mniej . Tak jeszcze patrzę na ten rysunek, zapytaj projektanta jaka teperatura zasilania podłogówki przy odległościach rurek co 30 cm bo coś mi się wydaje że wysoka a to nie będzie zbyt przyjemne w odczuwaniu ciepła. Mamy w pracy elektryczną podłogowkę i mocno grzeje, strasznie męczy. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga031 08.10.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Witam,u nas też podłogówka w projekcie na całym parterze i dodatkowo górna łazienka,ale w salonie na dole mam grzejnik na scianie szczytowej pod tymi trzema oknami,tak nam doradził wykonawca.Jak będzie to wszystko działać,czy dodatkowy grzejnik jest potrzebny?- okaże się w niedalekiej przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 08.10.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Trochę poszperałem, na podłogę można dawać wodę do 55 C, grzejniki nawet 75 C. Tak czy siak trzeba zastosować RTL zawór mieszający (wodę z zasilania i powrotu).Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zep 09.10.2009 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Witam,u nas też podłogówka w projekcie na całym parterze i dodatkowo górna łazienka,ale w salonie na dole mam grzejnik na scianie szczytowej pod tymi trzema oknami,tak nam doradził wykonawca.Jak będzie to wszystko działać,czy dodatkowy grzejnik jest potrzebny?- okaże się w niedalekiej przyszłości. A masz może jakiś szkic projektu, cobym miał jakieś oręże w ręku w walce z moim projektantem? + Dzięki piękne za pozostałe opinie, wszelkie dobro się przyda w walce o świetlaną oliwkową przyszłość (w skrócie ŚOP). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 09.10.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Chcialem zapytac was o ocieplenie poddasza. Chcemy ocieplic poddasze jadac do wysokosci jetek, tam chcemy ocieplic welna, zostawiajac troche wystajacych jetek, tak zeby ladnie wygladalo na wykonczeniu. Pytanie moje brzmi - czy oplaca sie jechac do szczytu dachu? Czy olac sprawe i zrobic do poziomu sufitu na poddaszu i sufit poddasza? Chcemy wykorzystywac poddasze jako skladzik, strych, wiec cieplo tam nie musi byc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga031 09.10.2009 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Witam,u nas też podłogówka w projekcie na całym parterze i dodatkowo górna łazienka,ale w salonie na dole mam grzejnik na scianie szczytowej pod tymi trzema oknami,tak nam doradził wykonawca.Jak będzie to wszystko działać,czy dodatkowy grzejnik jest potrzebny?- okaże się w niedalekiej przyszłości. A masz może jakiś szkic projektu, cobym miał jakieś oręże w ręku w walce z moim projektantem? + Dzięki piękne za pozostałe opinie, wszelkie dobro się przyda w walce o świetlaną oliwkową przyszłość (w skrócie ŚOP). niestety nie posiadam projektu "pod ręką" ,postaram się wziąć go od naszego wykonawcy i wtedy coś ci podeślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zep 09.10.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 niestety nie posiadam projektu "pod ręką" ,postaram się wziąć go od naszego wykonawcy i wtedy coś ci podeślę super, prośba w miarę możliwości na krzysiek(kropka)augustyn(malpa)gmail.com w poniedziałek walka z projektantem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 11.10.2009 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2009 Na początek wielkie podziękowania dla Idy i Jacka! A teraz się chwale... miałem dzisiaj wielką okazje zobaczyć jak wygląda jedna z Oliwek na żywo i jedno jest pewne... życzę wszystkim tym, którzy się na Oliwką zastanawiają, a nawet już ją budują, żeby też mieli taką okazje!!! Ten dom jest naprawdę duży! Nie mogłem sobie za bardzo wyobrazić ile to jest 4x8m ale teraz już wiem wszystko i w drodze powrotnej do domu wybór projektu został w 100% zaakceptowany i od jutra myślę już tylko co ewentualnie chciałbym w nim zmienić! Po wizycie u Idy i Jacka parę rzeczy jest już pewne: - ściana kolankowa o dwa pustaki do góry + zmiana stropu na monolityczny; - zamiast 3 okien na ścianie szczytowej, duże 3-częściowe drzwi wyjściowe na taras; - zabudowana przestrzeń pod schodami w kuchni; - garaż wydłużony i poszerzony, najchętniej do 2 stanowiskowego; - likwidacja wnęki na szafę w sypialni na rzecz łazienki... I tyle jeszcze innych pomysłów mi po głowie chodzi! Jeszcze raz wielkie podziękowania dla Idy i Jacka za umożliwienia nam obejrzenia domku, za poświęcony nam czas, wiele przydatnych podpowiedzi i wskazówek oraz przepyszne ciasto! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 12.10.2009 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Jeszcze raz wielkie podziękowania dla Idy i Jacka za umożliwienia nam obejrzenia domku, za poświęcony nam czas, wiele przydatnych podpowiedzi i wskazówek oraz przepyszne ciasto! Zapomnieliscie dodac ze ciasto bylo jeszcze cieple - wlasnie wyjete z piekarnika A tak na powaznie - milo nam ze ze odwiedziny u nas wplynely na podjecie jedynej 100% slusznej decyzji Ze mogliscie podpatrzec co jest ok a co nie do konca. My tez w trakcie budowy mielismy okazje obejrzec budujaca sie Oliwke i bardzo nam to pomoglo Pozdrawiamy i dziekujemy za mile spedzony czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg36 14.10.2009 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Witam mam do was pytanko ile wam wyszło albo ile wyliczyli wam powierzchni scian zewnetrznych (bez garażu) scian nośnych i działowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mleczajka 14.10.2009 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 Witajcie, czy ma ktoś z Was wizualizację Oliwki? Jesteśmy na etapie wprowadzania zmian i jako że nie mieliśmy okazji widzieć Oliwki na żywo, bardzo pomogłaby nam wizualizacja. Podzieli się ktoś? Z góry wielkie dzięki.poproszę na [email protected]Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts