Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wiem, że duzo osob ma zastosowany. Nie uwzlędniłam tej zmiany na etapie projektowania. Kiedy tym trzeba się zająć i czy przy reku wprowadza się w ogóle jakieś zmiany w planie? OK, jestem ciemna jak tabaka w rogu :oops: , ale z tego co wiem na Zachodzie w nowych domach to juz obowiązek Napiszcie co z kominami w planie Pozostają bez zmian?

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiem, że duzo osob ma zastosowany. Nie uwzlędniłam tej zmiany na etapie projektowania. Kiedy tym trzeba się zająć i czy przy reku wprowadza się w ogóle jakieś zmiany w planie? OK, jestem ciemna jak tabaka w rogu :oops: , ale z tego co wiem na Zachodzie w nowych domach to juz obowiązek Napiszcie co z kominami w planie Pozostają bez zmian?

Cześć,

ja wysłałem rzuty z projektu do wykonawcy instalacji. Dostałem wycenę i wstępny projekt reku (gdzie będzie centralka gdzie kanały nawiewne i wywiewne).

Kanały zostały założone zaraz po przykryciu domu dachem, okien jeszcze nie było. Centralka po instalacjach i tynkach. Inne firmy chyba montują całość odrazu.

Co do kominów, to kwestia jakie ogrzewanie zakładasz. Przepisy wymuszają kanały wentylacji grawitacyjnej przy kominku (więc w salonie musi być jeżeli nie rezygnujesz z kominka) i przy eko-groszku również w kotłowni.

Przy pompie ciepła zrezygnowaliśmy całkowicie z komina w kotłowni. W salonie mamy 2 kanały wentylacji grawitacyjnej, jeden dla kominka, drugi jest wykorzystany do wyrzutni powietrza przez reku.

Rezygnacja z komina w kotłowni wiąże się z rozwiązaniem odprowadzenia powietrza z wyciągu kuchennego. Nam pan od reku zamontował na dachu kominek z wentylatorem i osobny kanał doprowadzony do kuchni (rozwiązanie firmy Ilto, zresztą reku również mamy od nich).

Pozdrawiam - Daniel

Jeśli wiesz, że decydujesz się na reku, to warto rozpoczynając budowę mieć projekt. W stropie musisz przewidzieć przejścia, tak by potem niepotrzebnie nie robić przekuć. Raz, że to kosztuje, a dwa może być kłopotliwe. POza tym przy GWC trzeba przewidzieć przejścia w fundamentach. Co do kominów wentylacyjnych my je zostawiliśmy, ale myślę, że było to nie potrzebne. Teraz zostaną wykorzystane na wentylację kanalizy i wentylację stryszka. Przy reku, trzeba z góry zaplanować, gdzie zostanie umieszczona centrala i takie tam. Pozostawienie tej sprawy na koniec chyba nie jest dobrym rozwiązaniem. Ale to tylko takie moje trzy grosze

Chciałabym się pochwalic, ale nie wiem czy mi wyjdzie :))

http://images46.fotosik.pl/215/3cb6e06c61778805m.jpg

Śliczne zrobione fundamenty :).

Po wylaniu nie miałaś wrażenia, że coś jest nie tak i jakieś małe... ?

Moja żona zaczęła z miarą latać bo wydawało się że za małe.... :)

Pozdrawiam - Daniel

Hej Oliwkowicze,

Po wizycie u Kasi w Oławie zdecydowaliśmy się również na Oliwkę Budujemy w Opolu!

Mam jednak trzy pytania:

1. Czy ktoś porównywał różnicę w kosztorysie - przy garażu jedno- i dwu- stanowiskowym? Optujemy bardziej za podwójnym, chociaż zastanawiamy się nad różnicą w budowie - czy dwustanowiskowu wychodzi dużo drożej?

2. Czy dużo płaciliście projektantowi za zmiany w projekcie? Po naszych przemyśleniach powoli zaczynam się zastanawiać, czy taniej nie wyjdzie stworzenie wlasnego, indywidualnego projektu niż nanoszenie zmian na Oliwkę - chociaż wielkiej rewolucji robić nie chcemy. No właśnie - czy zmiany typu likwidacja garderoby na górze na rzecz dwóch szaf wnękowych w dwóch sypialniach wymaga zmiany w projekcie??

3. Kwestia ogrzewnia już teraz spędza mi sen z powiek. Czy możecie podać jakie są przewidywane koszty roczne ogrzewania domku tego typu? Rozpatrujemy ogrzewanie elektryczne, gazowe, eko-groszek, i mieszane (elektryczne+gazowe, ew. kominek z płaszczem wodnym).

Ecchhh, dużo tych decyzji jak na początek, mam nadzieję, że dalej pójdzie lepiej.

Planowany start to wiosna )

Pozdrawiam,

Agnieszka

Witam wszystkich Oliwkowiczów

Od kilku miesięcy śledzimy to forum i podglądamy jak rosną Wasze Oliwki. Uważnie czytamy podpowiedzi inwestorów by łatwiej było nam realizować własny dom. W między czasie mieliśmy okazję zobaczyć na własne oczy dwie Oliwki forumowiczów - Aneta, Gabi - wielkie dzięki! Budować będziemy w okolicach Wrocławia a dokładniej w Miłoszycach.

Mamy prośbę do osób posiadających aktualne kosztorysy pod kątem banków o podesłanie na adres e-mail: bart_wks(małpa)poczta.fm - z góry bardzo dziękujemy.

Bartek & Paula

Po wylaniu nie miałaś wrażenia, że coś jest nie tak i jakieś małe... ?

Moja żona zaczęła z miarą latać bo wydawało się że za małe.... :)

Pozdrawiam - Daniel

wiem ze nie do mnie pytane ale ja po wylaniu fundamentow wpadlam w panike ze za mala chatke budujemy ... ze w kibelku na dole to nawet wc sie nie zmiesci a salon to taka mala kliteczka ...

a przeciez w rzeczywistosci to taka duza chalupka :)

aczerek wydaje mi sie ze zmian na sciankach dzialowych nie trzeba nikomu zglaszac ... co innego ze sciankami nosnymi czy zmiana stropu ...

my nanosilismy tez zmiany otworow okiennych ale to tez chyba bylo niepotrzebne ...

co do dylematu czy nanosic zmiany czy robic nowy projekt ... wydaje mi sie ze nowy projekt bedzie jednak duzo drozszy ... to jednak wymaga stoworzenia calej dokumnetacji calkiem od nowa no i duzo wiecej czasu ....

jak nie macie duzo zmian to chyba lepiej skorzystac z istniejacego projektu :)

co do kosztow ogrzewania to tez za wiele nie pomoge ... pierwszy prawdziwy sezon zimowy dopiero przed nami ... a i tak wiadomo ze pierwsza zima to tak troche zawyzone koszty ma ... ja ciagle ucze sie obslugi pieca i wymyslam coraz to nowsze ustawienia zeby optymalnie dobrac temperaturze przez caly tydzien :)

Hej Oliwkowicze,

Po wizycie u Kasi w Oławie zdecydowaliśmy się również na Oliwkę Budujemy w Opolu!

Mam jednak trzy pytania:

1. Czy ktoś porównywał różnicę w kosztorysie - przy garażu jedno- i dwu- stanowiskowym? Optujemy bardziej za podwójnym, chociaż zastanawiamy się nad różnicą w budowie - czy dwustanowiskowu wychodzi dużo drożej?

2. Czy dużo płaciliście projektantowi za zmiany w projekcie? Po naszych przemyśleniach powoli zaczynam się zastanawiać, czy taniej nie wyjdzie stworzenie wlasnego, indywidualnego projektu niż nanoszenie zmian na Oliwkę - chociaż wielkiej rewolucji robić nie chcemy. No właśnie - czy zmiany typu likwidacja garderoby na górze na rzecz dwóch szaf wnękowych w dwóch sypialniach wymaga zmiany w projekcie??

3. Kwestia ogrzewnia już teraz spędza mi sen z powiek. Czy możecie podać jakie są przewidywane koszty roczne ogrzewania domku tego typu? Rozpatrujemy ogrzewanie elektryczne, gazowe, eko-groszek, i mieszane (elektryczne+gazowe, ew. kominek z płaszczem wodnym).

Ecchhh, dużo tych decyzji jak na początek, mam nadzieję, że dalej pójdzie lepiej.

Planowany start to wiosna )

Pozdrawiam,

Agnieszka

Cześć,

nie popełnij mojego błędu, powiększaj garaż. Moja "lepsza połowa" nie chciała słyszeć o większym garażu, a teraz prawko zrobiła i druga hondzia stoi przed domkiem....

Co do projektu indywidualnego to Ida dobrze podpowiada, koszt minimum 6-8 tys. zł i pewnie jakieś błędy w projekcie....

Oliwka już sprawdzona i błędy wyłapane. Koszt adaptacji do warunków zabudowy i zmiany w projekcie to 1500-2000 zł (przynjamniej u nas takie koszty były).

Pozdrawiam - Daniel

Ja miałem możliwość zobaczyć 2-stanowiskowy garaż u Idy i Jacka i powiem szczerze, że robi wielkie wrażenie. Tu gdzie obecnie mieszkam garaż jest taki, że trzeba składać lusterka żeby wjechać do niego vanem - pomyłka.

Też chciałem tylko poszerzyć garaż o 2m ale coraz bardziej skłaniam się jednak na 2-stanowiskowy, bo to poprostu inwestycja na przyszłość,a przy braku piwnicy można mieć też dużo miejsca na graty.

Pozdrawiam.

W wiatrołapie zdecydowanie przesuwać ściankę. Jest on i tak malutki, wiec każdy centymetr jest istotny. Poniższe zdjęcie robione z drzwi , można ocenić jaka jest wielkość wiatrołapu po przesunięciu ścianki:

http://lh5.ggpht.com/_2_U6t0XgJC4/St3FhhxJpZI/AAAAAAAACsM/Zcs3JrSB_CM/s512/100_3969.JPG

Widok na korytarz do garażu:

http://lh5.ggpht.com/_2_U6t0XgJC4/St3HihpBrDI/AAAAAAAACts/Bi8c1k2dEKw/s720/100_3962.JPG

Kuchnia:

http://lh5.ggpht.com/_2_U6t0XgJC4/St3JO9vQHQI/AAAAAAAACvU/a_bn7aw78FE/2.jpg

http://lh5.ggpht.com/_2_U6t0XgJC4/St3JNBzrYQI/AAAAAAAACvQ/enjWKxCXcgs/1.jpg

To się pochwaliłam :)