Shrekowie 28.02.2007 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 I kolejne. Zdjęcia super....Wielkie Dzięki Zapytałbym o dwie rzeczy...tak na świeżo 1. Zastanawialiśmy się z żoną czy nie zrezygnować z okna dachowego przed wejściem do łazienki. W końcu zostawiliśmy je dla doświetlenia klatki schodowej. Czy rzeczywiście spełnia taką rolę? 2. Powiększałeś wiatrołap? 1. W naszym przypadku niniejsze okno zdecydowanie spełnia swoją rolę. My również się nad tym zastanawialiśmy i nie żałujemy. Nie wiem jakie będziesz mijał pokrycie dachu ale jeśli dachówkę to wstawienie kolejnego okna dachowego nie będzie problematyczne. My zdecydowaliśmy się dołożyć jeszcze jedno okno w bliźniaczym pokoju na górze. 2. tak powiększyliśmy wiatrołap. Wcześniej pytałeś/pytaliście o naświetlenie salonu. Więc potwierdzam że jest ok. wręcz rewelacja. A to zdjęcie było robione ok. 7 rano więc później jest jeszcze więcej światła. Ustawienie domu to dzieło mojej genialnej małżonki. Ja się na tym nie znam. To największe okno w salonie nie zostało powiększone jedynie powierzchnia szklenia jest większa przez usunięcie słupów a tym samym wzmocnienie nadproży. Okno jest nie otwierane (FIX) Aktualnie mieszkamy na jednym z tych nowych osiedli gdzie naprzeciwko naszego okna w odległości 6m był kolejny blok więc na punkcie światła mamy pewnego rodzaju spaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 28.02.2007 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 1. W naszym przypadku niniejsze okno zdecydowanie spełnia swoją rolę. My również się nad tym zastanawialiśmy i nie żałujemy. Nie wiem jakie będziesz mijał pokrycie dachu ale jeśli dachówkę to wstawienie kolejnego okna dachowego nie będzie problematyczne. My zdecydowaliśmy się dołożyć jeszcze jedno okno w bliźniaczym pokoju na górze. Długo wahałem się co do rodzaju pokrycia dachu i stanęło na blachodachówce. Co do dodatkowego okna w "bliźniaczym" pokoju to moja żona bardzo nalegała. W przypadku jak nie obniżysz tego daszku nad wejściem, tak jak to zrobiliście, to jest problem z jego usytuowaniem. A my niestety na to nie wpadliśmy . Dodatkowo zrezygnowaliśmy z balkonu i zamiast drzwi balkonowych będę miał tam okno. Mam tylko nadzieję, że światła będzie wystarczająco dużo . 2. tak powiększyliśmy wiatrołap. Wcześniej pytałeś/pytaliście o naświetlenie salonu. Więc potwierdzam że jest ok. wręcz rewelacja. A to zdjęcie było robione ok. 7 rano więc później jest jeszcze więcej światła. Ustawienie domu to dzieło mojej genialnej małżonki. Ja się na tym nie znam. To największe okno w salonie nie zostało powiększone jedynie powierzchnia szklenia jest większa przez usunięcie słupów a tym samym wzmocnienie nadproży. Okno jest nie otwierane (FIX) Aktualnie mieszkamy na jednym z tych nowych osiedli gdzie naprzeciwko naszego okna w odległości 6m był kolejny blok więc na punkcie światła mamy pewnego rodzaju spaczenie Co do okna to nie zwróciłem uwagi, że to okno jest takie duże tzn. zaczyna się od niższego poziomu niż pozostałę na parterze. U mnie to jednak niewielki to pożytek bo mam tak usytułowaną działkę, że jakieś 11-12 od tej ściany mam domek sąsiada. Nie jest to wprawdzie 6m na waszym osiedlu ale trochę "boli". Następny dom buduję na działce co najmniej 20 arowej (jeszcze jednego nie wybudowałem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shrekowie 28.02.2007 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Dodatkowo zrezygnowaliśmy z balkonu i zamiast drzwi balkonowych będę miał tam okno. Mam tylko nadzieję, że światła będzie wystarczająco dużo . I bardzo dobrze. Jak się dobrze przyjrzysz zdjęciom pokoju na górze to zobaczysz co się dzieje jak nie zabezpieczysz balkonu na zimę w czasie budowy. Balkon to zmora ale i tak z niego nie zrezygnowaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shrekowie 28.02.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 ...to własnie dostalismy wiadomość, że znajomy prawdopodobnie załatwi nam Max-a, Ja też liczyłem na znajomych ale teraz po budowie jak taki „znajomy” się pojawi w pobliżu z podobną propozycją to łapie skur..... w łeb i do kominka chyba że uda mu się uciec. Mam nadzieję że tobie takie sytuacje jak nam się nie przytrafią i nie będziesz miał opóźnieni i kłopotów przez „znajomych” Czarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hapek1 28.02.2007 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Tak mi ten dom "wlazł" w głowę, że od razu, bez żadnego opisu rozpoznaje pomieszczenia na zdjęciach. Pomyśleć, że jeszcze cegły nie postawiłem . A przestrzegali mnie, że budowanie stanie się moją obsesją Pozdrawiam Oliwkowiczów! Mac Iek z tą obsesją to w moim przypadku się sprawdza:) Jestem na etapie warunków zabudowy i przed zakupem projektu a juz buduje z ekipą Oliwkowiczów:) Shreki,Jacolki,Jacekoty gonimy Was Czytanie kształci i buduje !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga i Artur 28.02.2007 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Mac Iek napisałWydaje mi się, że skomplikuje to trochę zabudowę kuchni. Według mnie najlepiej jest jak te drzwi są najbliżej ściany po prawej stronie. Ale to tylko moje zdanie . W przypadku Waszych planów dzielenia pom. gospodarczego raczej nie macie innego wyjścia. Chociaż przyznam się, że nie wiem co chcecie takim rozwiązaniem zyskać? Chcemy podzielic pomieszczenie gospodarcze z uwagi na fakt, iz prawdopodobnie zrobimy ogrzewanie na piec miałowy lub na EKO groszek i boimy sie kurzu w całym pomieszczeniu. Mamy nadzieję, że dzieląc kotłownię zyskamy dwa odrębne, ale i funkcjonalne pomieszczenia. Czarek, Ty mozesz już wizualnie określić wielkość kotłowni. Jak myślisz, dałaby się ona podzielić? Bo nam na razie trudno jest nam to sobie jakoś wyobrazić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga i Artur 28.02.2007 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Czarek! Właśnie skończylismy oglądać zdjęcia i .... jestesmy pod ogromnym wrażeniem! Jednocześnie niesamowicie Wam zazdrościmy , bo też chcielibyśmy móc już zamieszczać na forum zdjęcia naszej Oliwki w całej okazałości !!!!!!!! Tymczasem własnie dziś dopiero nasze zero zostało zasypane piachem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 28.02.2007 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Shrek domek jak marzenie. Mam dwa pytania . Jedno własnie odnośnie drzwi balkonowyh i styropianu , powiedz jak ten styropian jest połozony .Czy to wyglada tak wylewka/styropian/płyta tarasowa . Czy on jest takiej samej wysokosci co wylewka i jakiej jest szerokości ? A dlaczego przy wyjsciu na balkon masz taki wyższy pas , czy to jest własnie związane z tym styropianem. Czy podnosiłeś scoankę kolankową ? Mam ochotę się skusic i obejrzeć Twój domek . pozdrJacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 28.02.2007 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 ...Tymczasem własnie dziś dopiero nasze zero zostało zasypane piachem.... Jedni wykończeniówka, inni stan surowy zamknięty, jeszcze inni stan zero a ja co?.................Mniej niż zero? Pozdrawiam Wszystkich Oliwkowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witalis 28.02.2007 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Witam wszystkich Oliwkowiczów Od dłuższego czasu, z zainteresowaniem śledzę ten wątek, ponieważ w maju na mojej działce zacznie wyrastać właśnie Oliwka. Projekt mamy już kupiony (lustrzane odbicie), poprawki dokonane, pozwolenie na budowę jest, wykonawca wybrany, umowa podpisana właśnie na maj. Usytuowanie Oliwki na działce: front od płn-zach Zmiany, które wprowadziliśmy są niewielkie, jednak są: 1. Przesunęliśmy tylną ścianę garażu, tak że zrównała się ze ścianą budynku. Pociągnęło to wyrównanie dachu garażu z dachem budynku ale tylko od strony ogrodu.Jest to największa zmiana, psująca nieco urok oliwki od strony ogrodu ale dająca wiecej przestrzeni, w krótkim nieco garażu, który zamierzam w tej części wykorzystać jako dodatkowe miejsce na sprzęt ogrodniczy i warsztatowy. 2. Wyrównaliśmy wnękę drzwi wejściowych, a na etapie budowy planujemy wysunąć daszek nad dzwiami i podeprzeć go kolumnami. 3. Zlikwidowaliśmy daszek nad drzwiami tarasowymi i wyprostowaliśmy łuk drzwi tarasowych z zamiarem poszerzenia otworu tarasowego do 240cm. Docelowo pod podbitką znajdzie się rolowana markiza (może kiedyś elektryczna...). 4. Poszerzyliśmy balkon do 1 metra (realizacja jednego z marzeń mojej żony) 5. Zrezygnowaliśmy z jednego okna dachowego w pokoju z balkonem. Następne poprawki wprowadzone będą dzięki Oliwkowiczom: 5. Podniesiemy ścianę kolankową o jeden pustak. 6. Zagospodarowanie przestrzeni pod schodami od strony kuchni. 7. Przesuniemy okno w łazience bardziej do środka. Ostatnio chodzi mi po głowie jeszcze jedna zmiana: wykonanie schodów ze spocznikiem (opinie na tym forum mówią, że są znacznie wygodniejsze). Jednak moje prowizoryczne (niefachowe) obliczenia mówią, że chyba tego zrobić się nie da, bo schody stały by się bardziej strome a stopnie wysokie. Czy może ktoś mierzył się z tym pomysłem? Z zainteresowaniem z żoną śledzimy postępy prac w istniejących już oliwkach a zamieszczane zdjęcia dają nam większe wyobrażenie o wielkościach i przestrzeniach. W związku z tym kilka pytań kieruję do zaawansownych inwestorów: 1. Czy doświetlenie strychu jest wystarczające? 2. Jak macie rozprowadzone DGP do pomieszczeń na dole (pokój i łazienka)? Ukryte w podwieszanym suficie w przedpokoju (tak zamierzam) czy w zabudowanych kanałach? 3. Czy zdecydowaliście się na ogrzewanie strychu i garażu? 4. Shrekowie - serdecznie dziękuję za podesłaną dzisiaj wycenę okien i przy okazji pytanie: czy podnosiłeś ścianę kolankową? Ze zdjęć wydaje mi się, że tak, o ile? Pozdrawiamy Agnieszka i Witek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 28.02.2007 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2007 Witalis witamy w już nie tak małej grupie Oliwkowiczów. Coś mi się wydaje, że jesteście pierwsi "lustrzani" Trochę nas zacznie budować w tym roku. Fajnie bo będziemy mogli na bieżąco wymieniać doświadczenia i korzystać z rad bardziej zaawansowanych w budowie - ukłony dla Jacka, Czarka, Jacolek'a............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shrekowie 01.03.2007 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Chcemy podzielic pomieszczenie gospodarcze z uwagi na fakt, iz prawdopodobnie zrobimy ogrzewanie na piec miałowy lub na EKO groszek... Wydaje mi się (a nie jestem fachowcem) że jeśli chcecie zastosować tego typu piec to Norma Polska określa gabaryty pomieszczenia z tego typu piecami. Przy wszelkich zmianach (np. lokalizacją skrzynki elektrycznej - strefa 2m od gazu, kominach, itd) musicie pamiętać o odbiorach budynku. My również mocno się zastanawialiśmy nad tego typu rozwiązaniem ale przyszło mi do głowy zasadnicze pytanie. Co się stanie jak wyjedziemy zimą na dwa tygodnie a na dworze będzie -20C? I stanęło na tym że kupiliśmy nowoczesny piec gazowy który „czuwa”. Jedno własnie odnośnie drzwi balkonowyh i styropianu , powiedz jak ten styropian jest połozony .Czy to wyglada tak wylewka/styropian/płyta tarasowa . Czy on jest takiej samej wysokosci co wylewka i jakiej jest szerokości ? SZCZEGÓŁY!! Tak znam to mało mnie nie wykończyły. Teraz wydaje się to takie proste. Postaram ci się to jakoś wytłumaczyć przy pomocy zdjęć bo to jest tak dużo pisania. A dlaczego przy wyjsciu na balkon masz taki wyższy pas , czy to jest własnie związane z tym styropianem. To jest wynik kombinacji przy projekcie! Przyjechały okna o takiej wysokości jak widać na zdjęciach a otwór był wyższy. W sumie teras nam się to podoba ale owego czasu Qurw.... i kielnią rzucałem w majstra. Jest to po prostu zakotwiczony w wylewce stopień z betonu. Czy podnosiłeś scoankę kolankową ? Tak w sumie trzy suporeksy + wieniec. Było to konsultowane z P. Architekt. Dlatego można odnieść wrażenie że daszki zostały opuszczone. Pozostały one na niezmienionym poziomie. Mam ochotę się skusic i obejrzeć Twój domek Zapraszamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 01.03.2007 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 ...Dlatego można odnieść wrażenie że daszki zostały opuszczone. Pozostały one na niezmienionym poziomie. To dałem się 'zwieść" wrażeniu.........bo na takie rozwiązanie nie wpadłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shrekowie 01.03.2007 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Niestety znowu czuję potrzebę się trochę pomądrzyć. Czytając posty odnoszę wrażenie że niektórzy z was mają już adaptację, PNB i zaczęli budowę. Wprowadzanie zmian podczas budowy jest niezwykle ryzykowne i pociąga za sobą szereg konsekwencji. Trochę specjalnie unikam tematu układu ścian gdyż z mojego punktu widzenia jest to w pewnym stopniu branie na siebie odpowiedzialności. Źle by było gdybym przy okazji nie pisał o czym należy pamiętać przy tego typu zmianach np. KOTŁOWNIA temat: ogólne przepisy, stropu, wentylacji, przepisów PPOZ, nadproży, kominie itd. Pewnie większość z was ma architekta, konstruktora itd. ale mogło by się zdarzyć że decyzję podejmowane są spontanicznie. Sami rozumiecie. Ja o tyle jestem w komfortowej sytuacji że pracuję w dużym biurze projektowym zajmującym się co prawda instalacjami chemicznymi. Ja akurat nie mam nic wspólnego z budową domu ale mam dobrych znajomych z każdej branży. Z resztą sam swego czasu prowadziłem dyskusję z Naszą P. Architekt w tematyce schodów. Mam nadzieję że nikogo nie uraziłem tym tekstem ale robię to naprawdę w dobrej wierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shrekowie 01.03.2007 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Ostatnio chodzi mi po głowie jeszcze jedna zmiana: wykonanie schodów ze spocznikiem (opinie na tym forum mówią, że są znacznie wygodniejsze). Jednak moje prowizoryczne (niefachowe) obliczenia mówią, że chyba tego zrobić się nie da, bo schody stały by się bardziej strome a stopnie wysokie. Czy może ktoś mierzył się z tym pomysłem? Co do schodów to długo walczyłem żeby zrobić spocznik i mi się nie udało. Zresztą nasze schody kuli i robili od początku bo były totalnie spieprzone. Zamieszczę zdjęcia przed i po. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carman 01.03.2007 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 Witalis witamy w już nie tak małej grupie Oliwkowiczów. Coś mi się wydaje, że jesteście pierwsi "lustrzani" Trochę nas zacznie budować w tym roku. Fajnie bo będziemy mogli na bieżąco wymieniać doświadczenia i korzystać z rad bardziej zaawansowanych w budowie - ukłony dla Jacka, Czarka, Jacolek'a............. ja też "lustrzany" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 02.03.2007 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Witalis witamy w już nie tak małej grupie Oliwkowiczów. Coś mi się wydaje, że jesteście pierwsi "lustrzani" Trochę nas zacznie budować w tym roku. Fajnie bo będziemy mogli na bieżąco wymieniać doświadczenia i korzystać z rad bardziej zaawansowanych w budowie - ukłony dla Jacka, Czarka, Jacolek'a............. ja też "lustrzany" Zwracam honor!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oli-wka 02.03.2007 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Mam pytanie - ilu Oliwkowiczów zdecydowało sie na podniesienie ścianki kolankowej ? (wiem, że zrobili to np. Shrekowie)My na razie zostawiamy tak jak jest w projekcie, ale nie wiem czy dobrze robimy??? Jesteśmy właściwie jeszcze przed adaptacją i jeszcze możemy to zmienić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa7506 02.03.2007 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Ja już jestem po adaptacji i nie podnosiłam ścianki kolankowej. Wydaje mi się, że pokoiki na poddaszu mają wystarczającą wielkość. I tak planowałam nieco mniejszy domek więć ta powierzchnia jest dla nie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shrekowie 02.03.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2007 Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w obsadzaniu bramy przesuwnej. Chodzi mi na jakiej wysokości powinien być spód bramy w stosunku do kostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts