aniaaas 20.10.2009 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 No tak, my mamy lustrzane odbicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jessy 21.10.2009 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Dzieki Aniu !!! Uwielbiam oglądac zdjecia z realizacji, wszystkie mile widziane . Aniu twoja kuchnia ma oryginalne wymiary z projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 21.10.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Tak , kuchni nie zmieniałam. Oczywiście tylko zlikwidowaliśmy przejście do kotłowni, a zrobiliśmy korytarzyk. My palimy ekogroszkiem i powiem wam że z perspektywy czasu nie wyobrażam sobie mieć w kuchni drzwi do kotłowni. Pewnie nie nadarzyłabym biegać ze ścierą. Teraz kuchnia jest bardzo wygodna. Co do powiększania garażu to szczerze polecam. My nie powiększyliśmy i teraz jest ładny składzik Tzn. samochód mieści sie bez problemu, ale drugi musi stac na podjeździe i wszelkie graty trzeba mądrze ustawić żeby bylo miejsce. Nie wiem jak to wychodzi z kosztami, ale teraz zrobiłabym garaż na 2 samochody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 21.10.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Cześć ja z taką maleńką prośbą o zdjęcia schodów oraz wejścia na górze i korytarzyka , góra i dół. Bo my niedługo będziemy zadaszać (jak kasa i pogoda pozwoli), narazie idą ścianki kolankowe. Ale dalej , bo jakoś ciężko jest mi wyobrazić sobie wygląd korytarzy bo nikt nie zamieścił zdjęć już skończonych. Bardzo, bardzo bym prosiła. ( i do tego macie wybudowaną tę samą stronę )POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 21.10.2009 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Ok. wstawię zdjęcia dzis wieczorem, tylko muszę je najpierw zrobić. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 21.10.2009 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 My palimy ekogroszkiem i powiem wam że z perspektywy czasu nie wyobrażam sobie mieć w kuchni drzwi do kotłowni. Pewnie nie nadarzyłabym biegać ze ścierą. Teraz kuchnia jest bardzo wygodna. Wlasnie troche sie tego obawiam, bo my mamy drzwi do kotlowni i bedziemy palic ekogroszkiem... Faktycznie jest az taki syf? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 21.10.2009 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Kurzy się, nie da sie ukryć. Pewnie znacznie bardziej przy paleniu ekogrogszkiem niż np. pelletem. najbardziej oczywiście przy zasypywaniu lub wybieraniu popiołu. kotłownia nie jest bezobsługowa, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 21.10.2009 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Kurzy się, nie da sie ukryć. Pewnie znacznie bardziej przy paleniu ekogrogszkiem niż np. pelletem. najbardziej oczywiście przy zasypywaniu lub wybieraniu popiołu. kotłownia nie jest bezobsługowa, niestety. Wystarczy po zasypaniu, kiedy kotłownia jest zakurzona, nie otwierać drzwi do kuchni i po kłopocie. Ja też mam przejście w kuchni i będę palił ekogroszkiem. Moim zdaniem każdy metr korytarza jest niewykorzystaną powierzchnią, więc nie tworzyłem w projekcie dodatkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 21.10.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 No właśnie - dopiero będziesz palił ekogroszkiem. A ja wiem z doświadczenia ze sie kurzy. Oczywiście nie mam na myśli wielkich kłębów kurzu i pyłu, ale jest po prostu wiele brudniej i już. Co do korytarza to punk widzenia zależny od punktu siedzenia. Dla mnie niewykorzystana przestrzeń to ściana w kuchni na której muszą byc drzwi, przez to mniej szafek, a w przypadku braku spiżarni to duża wada. Ale to oczywiście tylko moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 21.10.2009 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 No i nie uda mi sie wstawic zdjec Może innym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 22.10.2009 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Witaj Aniu no trudno może kiedyś Ci się uda, ale muszę Ci powiedzieć, że domek rewelacja i kuchnia również. JAK SIĘ MIESZKA?! POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 22.10.2009 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 mieszka sie świetnie, zwłaszcza po wyprowadzeniu sie z bloku caly czas jesteśmy na etapie wykańczania góry, ale na dole jest tyle miejsca że spokojnie można funkcjonować. oliwka to bardzo fajny projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mleczajka 22.10.2009 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Jesteśmy po pierwszym spotkaniu z naszym architektem I mam takie oto wątpliwości (między innymi). Mam nadzieję, że mi pomożecie. 1. Wielu z Was robi pralnię/suszarnię, dzieląc strych na dwie części. My chcielibyśmy jednak zostawić ten pokój tak jak w projekcie. I teraz pytanie, czy ktoś z Was ma pralkę w kotłowni ( a najlepiej jeszcze i suszarkę)? Planujemy likwidację okna i na tej ścianie zrobić a'la spiżarnię, drzwi do kuchni zostają, planujemy piec gazowy. Czy ta pralka to dobre rozwiązanie??? Ma tak ktoś? I jesli moge prosić, to chętnie bym zobaczyła Wasze kotłownie 2. Architekt nakłania nas do pozostawienia 3 okien w salonie. CO o tym myślicie? Większość z Was chyba zmienia na jedno duże - jakie argumenty Was do tego przekonały? Też bardzo proszę o zdjęcia 3. Drzwi tarasowe - na pewno bez łuku. Zmienialiście szerokość, macie przesuwane czy otwierane? Jesteście zadowoleni z wyboru? Ja skłaniam się ku przesuwanym, bo wydaje mi się, że to lepsze rozwiązanie (stół wydaje się być blisko wyjścia na taras...). Choć mam sentyment do otwieranych takich dwóch połówek na oścież (hehe, nie wiem jak się fachowo nazywają, takie bez słupka po środku) Ślicznie z góry dziękuję za porady i za fotki. Mogą być tu na forum lub na [email protected] pozdrawiam, Sylwia aniaaas, śliczny domek, wrzucaj śmiało więcej zdjęć, niech cieszą oczy nasze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 22.10.2009 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 aniaaas, śliczny domek, wrzucaj śmiało więcej zdjęć, niech cieszą oczy nasze dziekuje bardzo ja tez uwielbiam ogladac zdjecia Oliwek, wiec zachecam do wklejania I teraz pytanie, czy ktoś z Was ma pralkę w kotłowni ( a najlepiej jeszcze i suszarkę)? Planujemy likwidację okna i na tej ścianie zrobić a'la spiżarnię, drzwi do kuchni zostają, planujemy piec gazowy. Czy ta pralka to dobre rozwiązanie??? Ma tak ktoś? My nie mamy pralki w kotłowni z wiadomych względów (piec na ekogroszek i zmniejszona kotłownia) ale mam znajomych którzy mają w kotłowni piec gazowy i pralnie z suszarnią. są bardzo zadowoleni. piec gazowy jest czyściutki i spokojnie może sie przy nim suszyc pranie. ale to wiem tylko z opowieści Architekt nakłania nas do pozostawienia 3 okien w salonie. CO o tym myślicie? Większość z Was chyba zmienia na jedno duże - jakie argumenty Was do tego przekonały? Też bardzo proszę o zdjęcia nam sie po prostu tak podobalo, nie zwracalismy uwagi na inne argumenty wyglada to pięknie i oryginalnie. mam tylko stare zdjecia, ale może coś pomogą. http://lh3.ggpht.com/_2_U6t0XgJC4/SuCThhosFKI/AAAAAAAACzI/gtl3c2ckc30/s576/100_3366.JPG http://lh4.ggpht.com/_2_U6t0XgJC4/SuCS0cLqR3I/AAAAAAAACzE/MQGkV__sOa4/s720/100_3345.JPG Drzwi tarasowe - na pewno bez łuku. Zmienialiście szerokość, macie przesuwane czy otwierane? Jesteście zadowoleni z wyboru? My mamy otwierane, 3 skrzydla. fajnie nawiązują do trzech salonowych i są wygodne. To tez kwestia gustu, róbcie jak wam sie podoba http://lh6.ggpht.com/_2_U6t0XgJC4/SuCUahmPhtI/AAAAAAAAC0A/TEP8nBi44IQ/s512/100_3363.JPG http://lh5.ggpht.com/_2_U6t0XgJC4/St3HZ2cc6ZI/AAAAAAAAC0I/Pzr_rjHmpsY/s720/102_0027.JPG mam nadzieje że pomogłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 22.10.2009 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 No właśnie - dopiero będziesz palił ekogroszkiem. A ja wiem z doświadczenia ze sie kurzy. Oczywiście nie mam na myśli wielkich kłębów kurzu i pyłu, ale jest po prostu wiele brudniej i już. Co do korytarza to punk widzenia zależny od punktu siedzenia. Dla mnie niewykorzystana przestrzeń to ściana w kuchni na której muszą byc drzwi, przez to mniej szafek, a w przypadku braku spiżarni to duża wada. Ale to oczywiście tylko moje zdanie. Też znam temat z doświadczenia, mam kilku znajomych którzy mają piece na ekogroszek i nie jest źle. Przecież kuchnia jest oddzielona drzwiami od kotłowni. Pieca nie zasypuje się codziennie i tak jak pisałem można wtedy nie otwierać drzwi. W piecu pali się przez pół roku, więc drugie pół kotłownia może służyć jako magazyn kuchenny. Rozwiązanie z bezpośrednim wejściem do garażu też ma swoje wady. Przede wszystkim bezpośredni dostęp oparów z garażu do pomieszczeń mieszkalnych. Kotłownia jakby nie patrzeć jest jednak pewna izolacją, ponieważ wtedy oddzielają nas od niezbyt przyjemnych zapachów dwoje drzwi. Wybudowanie korytarzyka powoduje przesuniecie łazienki i zmniejszenie kotłowni, co jest wadą przy kotłowni na ekogroszek. Wracajac do kurzu, Oliwce jest tez kominek, który załadowujemy nawet kilka razy w ciągu dnia, czyścimy, wybieramy popiół -zakurzenie murowane. Ja wybrałem mniejsze zło i zostawiłem drzwi z kotłowni tak jak jest w projekcie. Zobaczymy w użytkowaniu jak się sprawuje takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 22.10.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Też znam temat z doświadczenia, mam kilku znajomych którzy mają piece na ekogroszek i nie jest źle. Przecież kuchnia jest oddzielona drzwiami od kotłowni. Pieca nie zasypuje się codziennie i tak jak pisałem można wtedy nie otwierać drzwi. W piecu pali się przez pół roku, więc drugie pół kotłownia może służyć jako magazyn kuchenny. Rozwiązanie z bezpośrednim wejściem do garażu też ma swoje wady. Przede wszystkim bezpośredni dostęp oparów z garażu do pomieszczeń mieszkalnych. Kotłownia jakby nie patrzeć jest jednak pewna izolacją, ponieważ wtedy oddzielają nas od niezbyt przyjemnych zapachów dwoje drzwi. Wybudowanie korytarzyka powoduje przesuniecie łazienki i zmniejszenie kotłowni, co jest wadą przy kotłowni na ekogroszek. Wracajac do kurzu, Oliwce jest tez kominek, który załadowujemy nawet kilka razy w ciągu dnia, czyścimy, wybieramy popiół -zakurzenie murowane. Ja wybrałem mniejsze zło i zostawiłem drzwi z kotłowni tak jak jest w projekcie. Zobaczymy w użytkowaniu jak się sprawuje takie rozwiązanie. Poniekąd sie z tobą zgadzam, ty masz swoje racje, a ja swoje. Jednak u nas kominek rozpalamy raczej rzadko, bardziej w ramach stworzenia nastroju, wiec nie brudzi nam aż bardzo. Co do oparów z samochodu to powiem szczerze, że nie odczuwamy ich prawie wcale, natomiast w kotłowni czuje się czasami smrodek węgla. Jesli chodzi o ten kurz, o którym mówiłam - wchodząc do kotłowni nie widać brudu , ale wystarczy przeciągnąć palcem po płytkach, albo spojrzeć na szybę w oknie. taki urok tego pomieszczenia i tyle. ja tez kiedyś myślałam ze w kotłowni da sie trzymać rzeczy przeznaczone do spiżarni, ale teraz widze ze nie jest to możliwe. tam jest po prostu baaardzo ciepło. chyba ze nie mówimy o sezonie grzewczym, to wtedy jak najbardziej możemy słoiczki wrzucać wszystko wychodzi w praniu, ale i tak uważam że oliwka z korytarzykiem czy bez jest bardzo fajnym projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurkas 22.10.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Forumowicze Oliwkowicze moi kochani ! Wrzućcie proszę zdjęcia waszych łazienek oraz pokoi na górze. Jestem bardzo ciekawa czy jest w pokojach dość miejsca po umeblowaniu, czy nie sprawiają wrażenia za małych? Zamierzamy zacząć budować Oliwkę jeszcze w tym roku, pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 23.10.2009 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Zdjęcia pokazują fajną Oliwkę. Aniaas gratulacje. Bardzo ładnie wygląda Wasza Oliwka. możesz zdradzić, czy mieliście taras wylewany, czy zrobiliście go z polbruku? u nas dopiero zaczną kłaść się płytki, więc nie ma co pokazywać. Każda Oliwka jest jednak inna. Jak nasze wnętrza nabiorą charakteru, to też coś pokażę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INKA81 23.10.2009 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Witam, jestem nowa na tym forum chociaż czytam je od dawna. Czytam, oglądam zdjęcia i już jestem pewna to jest dom jaki chce mieć Jestem już zdecydowana na Oliwkę i jak wszystko pomyślnie pójdzie to ruszam z budową w przyszłym roku Mam prośbę o wrzucenie zdjęć małego pokoju na dole, bo wydaje mi się on za mały i chciałabym zobaczyć jak wygląda "na żywo". Zwłaszcza, że chcę powiększyć jego kosztem wiatrołap tak, aby zmieściła się szafa. Ponieważ początkowo pokoik ten będzie moją mini sypialnią, zanim wykończymy górę zastanawiam się czy zmieści mi się tam przynajmniej łóżko pozdrawiam wszystkich Oliwkowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 23.10.2009 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 witam i ja z Oliwki widze ze sporo spraw postatnio poruszano - widac ruch jakis w interesie oliwkowym a tak na powaznie: 1. kotlownia z drzwiami czy bez ... wlasciwie to nie powinnam sie w tym temacie wypowiadac bo mamy piec na gaz i w dodatku umieszczony w garazu ... pomieszczenie zwane w projekcie kotlownia sluzy jako typowa spizarka z zapasowa lodowka i winiarka (zawsze pelna ) ... dzieki przeniesieniu pieca do garazu moglismy troche spizarke zmniejszyc i lekko powiekszylismy lazienke na dole - dla nas cale to rozwiazanie jest oczywiscie super ze nie wspomne tu o wygodzie rozpakowywania zakupow z bagaznika prosto do spizarki LUKSUS ... dodam tylko ze na codzien nie korzystamy z tego przejscia jak wychodzimy z domu ... tylko tradycyjnie przez brame ... wiec nie odczuwamy nadmiaru brudu/blota w kuchni tu nasza kuchnia z przejsciem do spizarki i garazu (niestety zdjec spizarki nie posaidam chwilowo) : http://lh4.ggpht.com/_u8phbBqrjTE/SlwxsKNXJgI/AAAAAAAAE-Y/2ZJdLnOcuZs/s400/DSC03228.JPG 2. co do pralni to my jak wiekszosc mamy ja na gorze nad garazem ... to z gornej lazienki korzystamy wieczorem i nie wyobrazam sobie biegania do pralni na dole ... a ze pralnia jest ogromna (w daleeeeeeekiej przyszlosci chcemy tam wybudowac saune ) to mam gzie suszyc ubrania przez CALY rok ... dwie suszarki stoja non-stop rozstawione i ciagle jest jesczze mnostwo miejsca ... i nie musze ogladac suszacych sie ubran po calym domu (jak to mialam w mieszkaniu); do pralni wchodzi sie z lazienki i analogicznie z sypialni wchodzi sie do ogromnej garderoby z wiecznie rozstawiona deska do prasowania 3. potrojne boczne okna w salonie - u nas zamienione na potrojne okno balkonowe na taras ... pierwotnie mialy byc po prostu okna jak w projekcie tyle ze wydluzone az do podlogi ale koncepcja sie zienila dwa skrzydla sie otwieraja jedno jest wirtynka 4. tylne drzwi tarasowe mamy zmienione ... oczywiscie brak luku i sa dwa skrzydla ... otwiera sie tylko jdno - a dokladnie to sie przesuwa ... bo obok stoi stol jadalniany i jak teraz widzimy przy oknie otwieranym moglo by byc malo miejsca - my to nazywamy wyjsciem kuchennym ale musze przyznac ze czesto z niego korzystalismy latem ... http://lh5.ggpht.com/_u8phbBqrjTE/SgLT1HT6tYI/AAAAAAAADoM/wuKHPg4dwk0/s400/IMG_9766.JPG 5. byla jesczze prosba o pomieszczenia na gorze ... prosze ... oto one ze scianka kolankowa powiekszona o 2 pustaki ... moim zdaniem pokoje to niezle salony pokoj corki namietnie bawiacej sie samochodzikami : http://lh3.ggpht.com/_u8phbBqrjTE/SrIY4k7mcsI/AAAAAAAAHHY/TDLSkiR4oOo/s400/DSC03608.JPG i syna: http://lh5.ggpht.com/_u8phbBqrjTE/SrIYvYt5ZgI/AAAAAAAAHHA/NyP4Idm5lus/s400/DSC03611.JPG http://lh6.ggpht.com/_u8phbBqrjTE/SrIYygw1XmI/AAAAAAAAHHM/j_424Qcer6Y/s400/DSC03613.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts