ida i jacek 23.10.2009 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Mam prośbę o wrzucenie zdjęć małego pokoju na dole, bo wydaje mi się on za mały i chciałabym zobaczyć jak wygląda "na żywo". Zwłaszcza, że chcę powiększyć jego kosztem wiatrołap tak, aby zmieściła się szafa. Ponieważ początkowo pokoik ten będzie moją mini sypialnią, zanim wykończymy górę zastanawiam się czy zmieści mi się tam przynajmniej łóżko pozdrawiam wszystkich Oliwkowiczów witam nowego oliwkowicza w naszym gronie co do pokoju na dole nie jest on faktycznie zbyt duzy ... ciezko go objac aparatem z tego powodu ... my nie zdecydowalismy sie na jego zmniejszanie bo wtedy to juz bylo by go zupelnie malo ... teraz stoja tam u nas 2 biurka pod oknem i lozko rozkladane na drugiej scianie ... pokoj na codzien jest naszym pokojem komuterowym (i jest wystarczajacy do tych celow) a w wyjatkowych okazjach pokojem goscinnym ... jak przyjada goscie i rozlozy sie lozko (140 x 190) to juz bardzo malo miejsca zostaje - akurat tyle zeby siasc przy komputerze lub dojsc do lozka ... cale szczescie ze w rogu jest chociaz miejsce na mala komode dla gosci na ubranka a w drugim rogu (tym od wiatrolapu) miesci sie wysoka ale waska szafa na papierzyska a w wiatrolapie szafa zmiesci sie na drugiej scienie (tej od salonu ... ) - my tak planujemu zrobic ... teraz tam stoi chwilowo szafa wolnostojaca ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INKA81 23.10.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Mam prośbę o wrzucenie zdjęć małego pokoju na dole, bo wydaje mi się on za mały i chciałabym zobaczyć jak wygląda "na żywo". Zwłaszcza, że chcę powiększyć jego kosztem wiatrołap tak, aby zmieściła się szafa. Ponieważ początkowo pokoik ten będzie moją mini sypialnią, zanim wykończymy górę zastanawiam się czy zmieści mi się tam przynajmniej łóżko pozdrawiam wszystkich Oliwkowiczów witam nowego oliwkowicza w naszym gronie co do pokoju na dole nie jest on faktycznie zbyt duzy ... ciezko go objac aparatem z tego powodu ... my nie zdecydowalismy sie na jego zmniejszanie bo wtedy to juz bylo by go zupelnie malo ... teraz stoja tam u nas 2 biurka pod oknem i lozko rozkladane na drugiej scianie ... pokoj na codzien jest naszym pokojem komuterowym (i jest wystarczajacy do tych celow) a w wyjatkowych okazjach pokojem goscinnym ... jak przyjada goscie i rozlozy sie lozko (140 x 190) to juz bardzo malo miejsca zostaje - akurat tyle zeby siasc przy komputerze lub dojsc do lozka ... cale szczescie ze w rogu jest chociaz miejsce na mala komode dla gosci na ubranka a w drugim rogu (tym od wiatrolapu) miesci sie wysoka ale waska szafa na papierzyska a w wiatrolapie szafa zmiesci sie na drugiej scienie (tej od salonu ... ) - my tak planujemu zrobic ... teraz tam stoi chwilowo szafa wolnostojaca ... pozdrawiam dziękuję za odpowiedź nie brałam pod uwagę drugiej ściany wiatrołapu (tej od salonu) , jesli możesz podaj mi jakiej głębokości szafa tam się zmieści? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 23.10.2009 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 nie brałam pod uwagę drugiej ściany wiatrołapu (tej od salonu) , jesli możesz podaj mi jakiej głębokości szafa tam się zmieści? Pewnie że szafa sie tam zmieści. TAk wlasnie my zrobiliśmy,Szafa na ścianie id strony salonu. tylko że ja mam lustrzane odbicie. http://lh5.ggpht.com/_2_U6t0XgJC4/St3FhhxJpZI/AAAAAAAACsM/Zcs3JrSB_CM/s512/100_3969.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INKA81 23.10.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Pewnie że szafa sie tam zmieści. TAk wlasnie my zrobiliśmy,Szafa na ścianie id strony salonu. tylko że ja mam lustrzane odbicie. dziękuję bardzo za pomoc, bo nurtował mnie ten wiatrołąp jakbym mogła prosić jednak o pare fotek pokoiku małego, to byłabym wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zep 23.10.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Ida i Jacek -> Jaki macie typ/kolor tynku zewn? Planuję machnąć elewację w przyszłym tygodniu i trza się będzie szybko decydować - a ten u Was jakoś najbardziej mi podchodzi w moim kierunku Daszek mamy kolorystycznie ciut bardziej czerwonawy co prawda: http://img198.imageshack.us/img198/6291/homegg.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurkas 23.10.2009 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Dziękuje ida i jacek za zdjęcia pokoi na górze. Przekonałam się że są wystarczająco duże i już bez żadnych obaw będziemy budować nasz domek. Super móc obejrzeć Wasze Oliwki, są piękne, my jesteśmy dopiero na początku długiej drogi i bardzo nam pomogło to, że możemy korzystać z wszystkich waszych uwag i śledzić to forum. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 23.10.2009 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Hej Oliwkowicze, Po wizycie u Kasi w Oławie zdecydowaliśmy się również na Oliwkę Budujemy w Opolu! Mam jednak trzy pytania: 1. Czy ktoś porównywał różnicę w kosztorysie - przy garażu jedno- i dwu- stanowiskowym? Optujemy bardziej za podwójnym, chociaż zastanawiamy się nad różnicą w budowie - czy dwustanowiskowu wychodzi dużo drożej? 2. Czy dużo płaciliście projektantowi za zmiany w projekcie? Po naszych przemyśleniach powoli zaczynam się zastanawiać, czy taniej nie wyjdzie stworzenie wlasnego, indywidualnego projektu niż nanoszenie zmian na Oliwkę - chociaż wielkiej rewolucji robić nie chcemy. No właśnie - czy zmiany typu likwidacja garderoby na górze na rzecz dwóch szaf wnękowych w dwóch sypialniach wymaga zmiany w projekcie?? 3. Kwestia ogrzewnia już teraz spędza mi sen z powiek. Czy możecie podać jakie są przewidywane koszty roczne ogrzewania domku tego typu? Rozpatrujemy ogrzewanie elektryczne, gazowe, eko-groszek, i mieszane (elektryczne+gazowe, ew. kominek z płaszczem wodnym). Ecchhh, dużo tych decyzji jak na początek, mam nadzieję, że dalej pójdzie lepiej. Planowany start to wiosna ) Pozdrawiam, Agnieszka Garaż dwa stanowiska wg mnie je jest duży , wiem to z doświadczenia . Po dwóch latach zaczynam się niemieścić ( kosiarka, opony , narzedzia , rowerek , ............... i jak jeszcze będziesz chciał wjechać samochodem to zaczyna się robić ciasno. Co do ogrzewania to koszt utrzymania Oliwki nie jest zabójczy , w pierwszym roku coś około 2000 żł w drugim chyba trochę więcej 2400 zl (tak na oko) jakby ktoś chiciał dokładnie to moge przejrzeć faktury za GAZ . A kominek w zeszłym roku odpaliłem dwa razy ( raz w wigilie) . Widziałem tez zdjęcia kuchni z zabudową pod schodami , bardzo podbny pomysł do mojego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 23.10.2009 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Zdjęcia pokazują fajną Oliwkę. Aniaas gratulacje. Bardzo ładnie wygląda Wasza Oliwka. możesz zdradzić, czy mieliście taras wylewany, czy zrobiliście go z polbruku? Taras mamy z kostki brukowej otoczony palisadami. W środku tylko piasek. Na razie jest ok, podobno w taki sposób teraz ekipy brukarskie robią najczęściej. jakbym mogła prosić jednak o pare fotek pokoiku małego, to byłabym wdzięczna oczywiście wstawię zdjęcia, tylko chwilowo maż mi aparat wywiózł na coroczne łowienie rybek. pewnie za kilka dni wróci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 23.10.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Ida i Jacek -> Jaki macie typ/kolor tynku zewn? Planuję machnąć elewację w przyszłym tygodniu i trza się będzie szybko decydować - a ten u Was jakoś najbardziej mi podchodzi w moim kierunku Tynk silikonowy firmy KABE - Armasil Jeśli się nie pomyliłem to kolory 10140 i 10780, ale ten ciemniejszy możecie wziąć o jeden ton ciemniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heron 23.10.2009 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Witam serdecznie Olliwkowiczów! Jesteśmy z żoną na etapie wyboru projektu i Oliwka nas urzekła. W zasadzie jesteśmy zdecydowani, ale jeszcze przed podjęciem decyzji chciałbym potwierdzić, że oliwka z podwójnym garażem wejdzie mi w działke i zostanie jeszcze miejsce na pogrubioną izolacje. Stad gorąca prośba do życzliwych Oliwkowiczów - czy mogłbym Was prosić o podesłanie skanów/zdjęć rzutu parteru z planu domu? Takich żeby było widać dokładnie jakie sa wymiary domu, grubości ścian założone w projekcie itp. Gdyby ktoś miał taką możliwość to bardzo proszę o maila na [email protected]. Z góry bardzo dziękuje. Aa i byłbym zapomniał Jeśli ktoś buduje się lub wybudował w woj. Śląskim (dokładnie okolice Będzina, Sosnowca, Katowic) i byłby chętny zaprosić nas na mała wizje lokalną to będe niezmiernie wdzięczny . W razie czego proszę o kontakt. Z góry wielkie dzięki i mam nadzieje szybko do Was dołączyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zep 23.10.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Ida i Jacek -> Jaki macie typ/kolor tynku zewn? Planuję machnąć elewację w przyszłym tygodniu i trza się będzie szybko decydować - a ten u Was jakoś najbardziej mi podchodzi w moim kierunku Tynk silikonowy firmy KABE - Armasil Jeśli się nie pomyliłem to kolory 10140 i 10780, ale ten ciemniejszy możecie wziąć o jeden ton ciemniejszy. No dokładnie Armasila chcemy zapodać. Dzięki piękne za info - wyniki opublikuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zep 23.10.2009 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Aa i byłbym zapomniał Jeśli ktoś buduje się lub wybudował w woj. Śląskim (dokładnie okolice Będzina, Sosnowca, Katowic) i byłby chętny zaprosić nas na mała wizje lokalną to będe niezmiernie wdzięczny . W razie czego proszę o kontakt. My z Gliwic, co prawda garaż jedno stanowisko + 1,5m względem projektu ale zapraszam na wizję lokalną via priv w razie czego, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aczerk 23.10.2009 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Po wielu dyskusjach, oględzinach podjęliśmy decyzję i wchodzimy do grona Oliwkowiczów, zamówienie złożone Byliśmy dzisiaj na spotkaniu z kierownikiem budowy i architektem i już widzę jaka masa decyzji do podjęcia, począwszy od wyboru projektanta, ekipy. Czy u Was też były takie rozbieżności cenowe z adaptacją projektu i przygotowaniem dokumentów do pozwolenia na budowę? Różnice są rzędu kilku tysięcy (od 4.500 do 9.000 za komplet włącznie z pozwoleniem na budowę). Planowany początek to kwiecień. Z góry dziękuję za to forum, bardzo nam pomogło w podjęciu decyzji Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Femmee_ 24.10.2009 00:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 aczerk, przyzwyczaicie się - jak człowiek zaczyna obdzwaniać hurtownie w poszukiwaniu materiałów, wydzwania do różnych polecanych ekip, łazi godzinami po sklepach budowlanych, to dopiero wtedy zaczyna sie galimatias... Różnice w cenach takie, że ja czasami kilkakrotnie dopytywałam sie sprzedawcy/wykonawcy, czy aby napewno mówimy o tym samym produkcie/usłudze i czy aby napewno on jest pewien, że wie, co mówi Podczas wykonywania mapek, różnica w cenach między geodetami z polecenia wyniosła prawie 100%... bez komentarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Femmee_ 24.10.2009 00:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 A że tak wrócę jeszcze do tematu kotłowni - my to trochę zaszaleliśmy i kotłownię mamy za garażem. Hmm, duże to to cholerstwo wyszło (mój błąd w obliczeniach), ale póki co nie żałujemy. Planując piec na eko groszek widzieliśmy, że będzię dość brudno. Poza tym, to nie chcieliśmy budować altany na ogrodzie, a kosiarki, szlaufy i inne konewki gdzieś trzymać trzeba. Tak jak już wspominaliście, garaż się bardzo szybko zagraca i wtedy do pięknego dwustanowiskowego wjeżdza sie jak do przyblokowego blaszaka. No cóż, dopiero praktyka pokaże, czy z wydzieleniem kotłowni to był dobry pomysł.A bryła domu po naszych zmianach wygląda mniej więcej tak:http://lh5.ggpht.com/_dD6lBMjt9Mw/Stoz5V0dX9I/AAAAAAAADAw/f5scvQjG2No/s720/DSC_0139.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurkas 24.10.2009 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 aniaaas mogłabyś zdradzić jeszcze jakie wymiary ma Wasz taras? Piekny jest Dziekuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 24.10.2009 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 aniaaas mogłabyś zdradzić jeszcze jakie wymiary ma Wasz taras? Piekny jest Dziekuję. Dzieki, taras ma 20 m ( 4 x 5) Myśle ze jest wystarczający, planuje jeszcze zrobić barierki drewniane i może częściowo go zadaszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heron 24.10.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 Aa i byłbym zapomniał Jeśli ktoś buduje się lub wybudował w woj. Śląskim (dokładnie okolice Będzina, Sosnowca, Katowic) i byłby chętny zaprosić nas na mała wizje lokalną to będe niezmiernie wdzięczny . W razie czego proszę o kontakt. My z Gliwic, co prawda garaż jedno stanowisko + 1,5m względem projektu ale zapraszam na wizję lokalną via priv w razie czego, Serdeczne dzięki dla zap-a. Właśnie wróciliśmy z jego budowy. Zdjęcia zdjęciami, ale zobaczyć na żywo to jest jednak bezcenne. Gratuluje zap-owi i wszystkim Oliwkowiczom wspaniałego domku! Oliwka super jest! Wygląda na to, że już wkrótce dołączymy do waszego grona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 24.10.2009 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 2. Architekt nakłania nas do pozostawienia 3 okien w salonie. CO o tym myślicie? Większość z Was chyba zmienia na jedno duże - jakie argumenty Was do tego przekonały? Też bardzo proszę o zdjęcia 3. Drzwi tarasowe - na pewno bez łuku. Zmienialiście szerokość, macie przesuwane czy otwierane? Jesteście zadowoleni z wyboru? Ja skłaniam się ku przesuwanym, bo wydaje mi się, że to lepsze rozwiązanie (stół wydaje się być blisko wyjścia na taras...). Choć mam sentyment do otwieranych takich dwóch połówek na oścież (hehe, nie wiem jak się fachowo nazywają, takie bez słupka po środku) Ad.2 My zostawilismy sobie 3 okna w postaci 1 czesciowej witryny (nieotwieranej). Jest to rozwiazanie: a) Tansze b) Ladniejsze Tansze, bo ramy nieotwierane sa znacznie tansze. Ladniejsze, bo nie ma tak duzych przerw miedzy oknami i widok przez nie jest ladniejszy. Jak to wyglada - vide nasza fotogaleria ponizej. Ad.3 Drzwi tarasowe - my je ciutke obnizylismy, za to zrobilismy dwuskrzydlowe na cala szerokosc. Moim zdaniem jest to lepsze rozwiazanie, bo tak jak w przypadku tych potrojnych z boku salonu - nie ma pocietego widoku. Z trzema czulbym sie bardziej "zamkniety", a tak mamy dwa duze okna, ktore nie przecinaja nam ogrodu. Jak to wyglada - rowniez odsylam do naszych zdjec. A tak poza tym - my juz konczymy tynki (w poniedzialek panowie maja nam wszystko wysprzatac, moze zrobie pare zdjec to wrzuce. Dzisiaj bylismy i wyglada naprawde bardzo fajnie. Zupelnie inny dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tamara1 24.10.2009 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 Aniaaas, pięknie u Ciebie i nareszcie mogę zobaczyć oliwke w odbiciu lustrzanym bo taż taką buduję.Na razie fundamenty, ale jak pogoda pozwoli lecimy dalej...Dzięki za to, że wstawiłaś zdjęcia okien w salonie, teraz już jestem pewna, że będą takie jak u Ciebie-piękne..., co do zmian to podobnie, czyli przejście do garażu korytarzykiem ze względu na piec - eko groszek, według mnie kuchnia dużo zyskała na wyglądzie, ale to tylko moja opinia...natomiast schody będą wylewane, bo chcę małą spiżareczkę pod nimi, mam nadzieję że się uda. Mam jeszcze pytanie odnośnie pomieszczenia nad garażem - bedzie tam pralnia z suszarnią,nie wiem czy podzielić na dwie części i zrobić tam też garderobę, jak Ty to rozwiązałaś? Jeśli pozwolisz to pomęczę Cię jeszcze przy okazji pytaniami A na razie czekam na dalsze fotki...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts