Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Aniaaas, pięknie u Ciebie i nareszcie mogę zobaczyć oliwke w odbiciu lustrzanym :D bo taż taką buduję.Na razie fundamenty, ale jak pogoda pozwoli lecimy dalej...Dzięki za to, że wstawiłaś zdjęcia okien w salonie, teraz już jestem pewna, że będą takie jak u Ciebie-piękne..., co do zmian to podobnie, czyli przejście do garażu korytarzykiem ze względu na piec - eko groszek, według mnie kuchnia dużo zyskała na wyglądzie, ale to tylko moja opinia...natomiast schody będą wylewane, bo chcę małą spiżareczkę pod nimi, mam nadzieję że się uda. Mam jeszcze pytanie odnośnie pomieszczenia nad garażem - bedzie tam pralnia z suszarnią,nie wiem czy podzielić na dwie części i zrobić tam też garderobę, jak Ty to rozwiązałaś? Jeśli pozwolisz to pomęczę Cię jeszcze przy okazji pytaniami :lol: A na razie czekam na dalsze fotki...pozdrawiam

Możesz mnie męczyć :) Wiem jak to jest na początku. Co do wylewanych schodów - jeśli wam ktoś je dobrze zrobi to pewnie bedą wygodne. wielu oliwkowiczów takie ma, wiec spokojnie. my zrobilismy drewniane nie tylko dla wygody. otóz robiąc korytarzyk chcielismy zlikwidowac efekt tunelu, ale tez po przesunięciu scianki wietrolapu wchodziłoby sie zaraz na schody. tak nam sie przynajmniej wydawalo. trzecia sprawa że na górze pozmienialismy i w zwiazku z tym górne wejscie na schody wyszlo nam na środku korytarza a nie zaraz przy drzwiach lazienkowych. hmmm, nie wiem czy rozumiesz o co mi chodzi. nasze schody na dole zaczynają sie od strony kuchni, a nie jak w projekcie od strony wiatrolapu. Najlepiej jakbyscie to zobaczyli, jakby co zapraszam do nas, mieszkamy niedaleko warszawy. Nad garazem mamy normalne pomieszczenie, poczatkowo bedzie to garderoba, potem może jakis pokój do pracy (przy dziecku taki ukryty pokoik jest nieoceniony) Kuchnia zyskala, jak najbardziej, ale i tak spiżarenka by sie przydala. wiec jesli uda wam sie taką zrtobić to polecam. mi osobiscie bardzo jej brakuje. piszcie jakby co :)

pozdrawiam

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za odpowiedzi.

Mataj, podobają mi się Twoje okna. Możesz podać wymiary okna potrójnego i drzwi tarasowych? Dziękuję

Mogę ;)

Okno potrojne: 2700x1500 (szerokosci poszczegolnych elementow 910, 880, 910)

Okno tarasowe: 2100x2360

Gdybym ktores z okien teraz zmienial - wymienilbym gorne na pojedyncze (zamiast podwojnych).

Na samym poczatku chcielismy zrobic duuuuze okno witrynowe zamiast tego potrojnego, ale sprzedawca sprowadzil nas na ziemie i powiedzial, ze sporo za nie zaplacimy :p

Czy za wodę, kanalizację i co gaz z kotłem 21500 zl to duzo czy w normie?
wszystko zależy od materiałów. My za całość płacimy ok. 33 tys. Ale z kotłem kondensacyjnym, podłogówką ok. 70 m 2 i wszystkimi grzejnikami, w tym trochę udziwnionych, bo mamy zmienioną Oliwkę jeśli idzie o schody i górę. Mamy wszystko w miedzi, stąd pewnie taka cena, ale była konkurencyjna, bo inne firmy wyceniły na więcej.

Jakiej mocy kotly macie w oliwkach? Pytam bo mam watpliwosci jaki zamowic.

-->Mikela

Ja mam, ale nie pamietam dokladnie ile, a dowiedziec sie moge dopiero po powrocie do domu (tam zostala fakturka), ze nie bylo ich w projekcie to sam pamietam, ale napewno je tam dalem, tylko nie pamietam ilosci.

Witam,

Czy macie na dachu kominki wentylacyjne ? na projekcie ich nie widze nie wiem czy sa potrzebne ? ja w wycenie mam tylko 20 dachówek wentylacyjnych.

Bardzo proszę o info bo dzisiaj zamawiam dachówki i nie wiem czy kominki też czy sobie odpuścić

Pozdrawiam

U mnie jest tylko 1 kominek wentylacyjny - taki ceramiczny z rurą łącznikową. Będzie służył do odpowietrzenia kanalizy, natomiast dachówek wentylacyjnych mam 8 szt

jakbym mogła prosić jednak o pare fotek pokoiku małego, to byłabym wdzięczna :)

zamieszczam fotkę małego pokoju tak jak obiecałam. po lewej stronie stoi jeszcze komoda,aparat jej nie objął, a po prawej stronie widać kawałek lóżka o szer. ok 140 cm. wiec jak widać miejsca jest sporo. pokój chwilowo sypialno - bawialny :)

http://lh6.ggpht.com/_2_U6t0XgJC4/SunC8fxnsvI/AAAAAAAAC2g/oiMafNWUMLM/s720/102_0338.JPG

pozdrawiam

ania

witam

dachowek wentylacyjnych mam 5 nad oknami dachowymi po 1 szt

tez szukam ekipy do instalacji sanitarnych i wiem ceny rozne takrze skupiam sie na cenie robocizny

mam ekipe sprawdzon jak narazie za 6 tys za wode podłagówki ogrzewanie i kanalize podłączenei pieca razem z mont. pieca

są oni jednymi z tanszych srednia cena za te usługi to 10 tys

od wakacji robie elektryke ocieplanei dachu i przykrecanei płyt i nie moge sie z tym uporac jakos no ale samemu nie jest łatwo ale tak to jest

na materiałach nie da sie zaoszczędzic a na robocie tak jezeli sam to zrobisz :

) :x a nei jest łatwo po pracy jechac na budowe hehehehe

zamieszczam fotkę małego pokoju tak jak obiecałam. po lewej stronie stoi jeszcze komoda,aparat jej nie objął, a po prawej stronie widać kawałek lóżka o szer. ok 140 cm. wiec jak widać miejsca jest sporo. pokój chwilowo sypialno - bawialny :)

Dziękuję bardzo :)

Jest rzeczywiście mały, ale łóżko da się wstawić więc nie jest najgorzej ;)

Ja na razie walczę z biurokracją, ale już jestem w 100% zdecydowana na Oliwkę :)

pozdrawiam

Witam wszystkich!

Pozwólcie, że wpiszę się na listę budowniczych Oliwki! Wybralismy ten wlasnie projekt, chociaz mielismy inne typy, ktore wydawaly sie ostateczne. Zwycięzcą jednak okazała się właśnie Oliwka! Uważam, że projekt ten jest prosty, funkcjonalny i mam nadzieję niedrogi w budowie.

Na razie mamy plan zagospodarowania przestrzennego i jestesmy w trakcie wyboru geodety. Jest to wiec zupelny poczatek drogi do wymarzonego domku:-) Postaram się opisywać nasze postepy.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie!