Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie mam i prośbę... czy ktoś może mi podać szacunkowy koszt wykonania stanu zerowego dla Oliwki, najlepiej z rozbiciem na materiały i robocizne - jak mają się te koszty do siebie?

Zostało mi trochę więcej pieniędzy niż myślałem i myśl jest taka żeby wykonać za to co mam stan zerowy i dopiero z takim stanem iść do banku po kredyt? Ciekawe jak może to wpłynąć na kredyt? Czy jest o co walczyć?

Pytanie mam i prośbę... czy ktoś może mi podać szacunkowy koszt wykonania stanu zerowego dla Oliwki, najlepiej z rozbiciem na materiały i robocizne - jak mają się te koszty do siebie?

Zostało mi trochę więcej pieniędzy niż myślałem i myśl jest taka żeby wykonać za to co mam stan zerowy i dopiero z takim stanem iść do banku po kredyt? Ciekawe jak może to wpłynąć na kredyt? Czy jest o co walczyć?

Wg mojego kosztorysu to 35k pln, ale wiadomo jak sie kosztorysy robi ;)

Faktyczny koszt poniesiony przeze mnie to ok:

Humus - 350pln

Wytyczenie budynku: 500

Robocizna za lawy fundamentowe (w tym roboty ziemne i wylanie stanu zero): 2450

Prety fi 12: 2500

Prety fi 6: 660pln

Drut wiazalkowy 30kg: 195pln

Beton: 5375

Deski szalunkowe mialem od brata

Bloczki fundamentowe: 2700

Dysperbit: 470

Styropian: 874

Abizol: 132

Siatka: 87

Baumit klej do styropianu i siatki: 100

Piach do cementu: 400

Piach do fundamentow: 1250

Hydraulik (kanaliza + materialy) ok 1000pln

Kierownik budowy ok 250pln (umowilem sie ze place od przyjazdu, byl jeden).

Pewnie paru rzeczy nie dodalem do tego wyliczenia, czesc pretow zostala na reszte budowy. Deski szalunkowe to koszt ok 1000-1200pln (2m3).

Co bym zrobil? Darowal sobie i ta kase zostawil "na wszelki wypadek". Taka kasa BARDZO pomaga np w momencie gdy czekasz na kolejna transze, lub nie chcesz robic przestojow na budowie, a skonczyla Ci sie poprzednia transza. Poza tym jak czegos nie doszacujesz - tez sie przyda...

Jakiej mocy kotly macie w oliwkach? Pytam bo mam watpliwosci jaki zamowic.

Nie uzywacie kotlow czy jak?! :D

U nas 20kW gazowy kondensacyjny.

Jeśli sie pytasz jaki Tobie wystarczy to potwierdze tylko ze do ogrzania nawet 10kW by wystarczył jeśli ocieplasz poprawnie budynek.

Jednak najważniejsze jest jak szybko będziesz chciał ciepłą wodę ?

Mataj dziękuje za odpowiedź.

Z tego co widzę to robiąc fundamenty samemu można zaoszczędzić coś około 3tys., bo niektóre rzeczy można zrobić samemu ale kosztów materiałów nie przeskoczy!!!

Niby troche zaoszczędzi ale jeszcze więcej można sobie zepsuć...

I też tak sobie myśle czy nie lepiej zostawić te pieniądze na wypadek "W"... wiadomo, że jak zanm życie to zawsze coś wypadnie.

Jeśli sie pytasz jaki Tobie wystarczy to potwierdze tylko ze do ogrzania nawet 10kW by wystarczył jeśli ocieplasz poprawnie budynek.

Pytam, bo mam do wyboru 17kW i 21kW. Hydraulik namawia nas na 17kW, ja obstaje raczej przy 21kW. Ogrzewanie dol - podlogowe, gora grzejniki. Ocieplenie 15cm FPS 70 - 040 + beton komorkowy. Okna U=1.3. Poddasze chcemy ocieplic 20cm welny.

My bedziemy uzywac ekogroszku.

Pytam, bo mam do wyboru 17kW i 21kW. Hydraulik namawia nas na 17kW, ja obstaje raczej przy 21kW. Ogrzewanie dol - podlogowe, gora grzejniki. Ocieplenie 15cm FPS 70 - 040 + beton komorkowy. Okna U=1.3. Poddasze chcemy ocieplic 20cm welny.

My bedziemy uzywac ekogroszku.

17kW wystarczy na pewno. Reszta to twoje widzi mi sie, różnica ceny, czas grzania cwu jesli dodatkowo to robi itp. Nie ma potrzeby by był większy.

Jesli ten piec bedzie również grzał cwu to bedzie róznica w czasie tego nagrzania, pewnie czy 10 czy 15 minut. Do samego ogrzewania w zupełności wystarczy.

No to tak by wychodziło - u nas jest większy garaż i kotłownia na zewnątrz. Dzięki za info.

Mozesz ewentualnie odjac sciany w lazience. My nie tynkowalismy (oblozymy je glazura), tylko sufity (oczywiscie dotyczy to lazienki na dole, gornej nie tknelismy).

U nas wyszlo 470 bodajze bez lazienek, garaz jak w projekcie, kolankowa jak w projekcie +1.

No tak, tylko że my już po tynkowaniu jesteśmy.

Ciekawiło mnie, czy w innych Oliwkach są podobne wartości. Ale skoro w domach budowanych wg projektu jest około 500m2 tynków, to w naszej mocno rozbudowanej wersji (większy garaż, kolankowa +2, kotłownia na zewnątrz) 700m2 nie może dziwić.

U nas garaż +1,5m i ścianka kolankowa +2 pustaki i wyszło tynków (też już po :) całe 608m.