giriana 02.11.2009 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Witam wszystkich Oliwkowiczów. Pozdrawiam i zapraszam do naszej galerii. Na razie skromna ale pracujemy nad tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
INKA81 03.11.2009 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Witam wszystkich Oliwkowiczów. Pozdrawiam i zapraszam do naszej galerii. Na razie skromna ale pracujemy nad tym Ach jak zazdroszczę, ja na razie jestem jeszcze na etapie marzeń i wizji Piękny domek. pozdrawiam i życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 03.11.2009 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Pytanie mam i prośbę... czy ktoś może mi podać szacunkowy koszt wykonania stanu zerowego dla Oliwki, najlepiej z rozbiciem na materiały i robocizne - jak mają się te koszty do siebie? Zostało mi trochę więcej pieniędzy niż myślałem i myśl jest taka żeby wykonać za to co mam stan zerowy i dopiero z takim stanem iść do banku po kredyt? Ciekawe jak może to wpłynąć na kredyt? Czy jest o co walczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 03.11.2009 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Pytanie mam i prośbę... czy ktoś może mi podać szacunkowy koszt wykonania stanu zerowego dla Oliwki, najlepiej z rozbiciem na materiały i robocizne - jak mają się te koszty do siebie? Zostało mi trochę więcej pieniędzy niż myślałem i myśl jest taka żeby wykonać za to co mam stan zerowy i dopiero z takim stanem iść do banku po kredyt? Ciekawe jak może to wpłynąć na kredyt? Czy jest o co walczyć? Wg mojego kosztorysu to 35k pln, ale wiadomo jak sie kosztorysy robi Faktyczny koszt poniesiony przeze mnie to ok: Humus - 350pln Wytyczenie budynku: 500 Robocizna za lawy fundamentowe (w tym roboty ziemne i wylanie stanu zero): 2450 Prety fi 12: 2500 Prety fi 6: 660pln Drut wiazalkowy 30kg: 195pln Beton: 5375 Deski szalunkowe mialem od brata Bloczki fundamentowe: 2700 Dysperbit: 470 Styropian: 874 Abizol: 132 Siatka: 87 Baumit klej do styropianu i siatki: 100 Piach do cementu: 400 Piach do fundamentow: 1250 Hydraulik (kanaliza + materialy) ok 1000pln Kierownik budowy ok 250pln (umowilem sie ze place od przyjazdu, byl jeden). Pewnie paru rzeczy nie dodalem do tego wyliczenia, czesc pretow zostala na reszte budowy. Deski szalunkowe to koszt ok 1000-1200pln (2m3). Co bym zrobil? Darowal sobie i ta kase zostawil "na wszelki wypadek". Taka kasa BARDZO pomaga np w momencie gdy czekasz na kolejna transze, lub nie chcesz robic przestojow na budowie, a skonczyla Ci sie poprzednia transza. Poza tym jak czegos nie doszacujesz - tez sie przyda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 03.11.2009 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Jakiej mocy kotly macie w oliwkach? Pytam bo mam watpliwosci jaki zamowic. Nie uzywacie kotlow czy jak?! U nas 20kW gazowy kondensacyjny. Jeśli sie pytasz jaki Tobie wystarczy to potwierdze tylko ze do ogrzania nawet 10kW by wystarczył jeśli ocieplasz poprawnie budynek. Jednak najważniejsze jest jak szybko będziesz chciał ciepłą wodę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 04.11.2009 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Mataj dziękuje za odpowiedź. Z tego co widzę to robiąc fundamenty samemu można zaoszczędzić coś około 3tys., bo niektóre rzeczy można zrobić samemu ale kosztów materiałów nie przeskoczy!!! Niby troche zaoszczędzi ale jeszcze więcej można sobie zepsuć... I też tak sobie myśle czy nie lepiej zostawić te pieniądze na wypadek "W"... wiadomo, że jak zanm życie to zawsze coś wypadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 04.11.2009 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 U nas 20kW gazowy kondensacyjny. Jeśli sie pytasz jaki Tobie wystarczy to potwierdze tylko ze do ogrzania nawet 10kW by wystarczył jeśli ocieplasz poprawnie budynek. Jednak najważniejsze jest jak szybko będziesz chciał ciepłą wodę ? Pytam, bo mam do wyboru 17kW i 21kW. Hydraulik namawia nas na 17kW, ja obstaje raczej przy 21kW. Ogrzewanie dol - podlogowe, gora grzejniki. Ocieplenie 15cm FPS 70 - 040 + beton komorkowy. Okna U=1.3. Poddasze chcemy ocieplic 20cm welny. My bedziemy uzywac ekogroszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ida i jacek 04.11.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 U nas 20kW gazowy kondensacyjny. Jeśli sie pytasz jaki Tobie wystarczy to potwierdze tylko ze do ogrzania nawet 10kW by wystarczył jeśli ocieplasz poprawnie budynek. Jednak najważniejsze jest jak szybko będziesz chciał ciepłą wodę ? Pytam, bo mam do wyboru 17kW i 21kW. Hydraulik namawia nas na 17kW, ja obstaje raczej przy 21kW. Ogrzewanie dol - podlogowe, gora grzejniki. Ocieplenie 15cm FPS 70 - 040 + beton komorkowy. Okna U=1.3. Poddasze chcemy ocieplic 20cm welny. My bedziemy uzywac ekogroszku. 17kW wystarczy na pewno. Reszta to twoje widzi mi sie, różnica ceny, czas grzania cwu jesli dodatkowo to robi itp. Nie ma potrzeby by był większy. Jesli ten piec bedzie również grzał cwu to bedzie róznica w czasie tego nagrzania, pewnie czy 10 czy 15 minut. Do samego ogrzewania w zupełności wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Femmee_ 06.11.2009 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Oliwkowicze, pamiętacie może ile Wam wyszło metrów tynków wewnętrznych? Nam wykonawca obliczył 712m2 Fakt, nie biegałam jeszcze z miarką, ale czy mieliście podobne wartości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 06.11.2009 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 http://images42.fotosik.pl/135/1356f17bc0ea0143m.jpgKuchniahttp://images40.fotosik.pl/219/26fa65fdf636db35m.jpgsalon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 06.11.2009 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 No to jeszcze raz zdjęcie drugiego wyjścia na taras:http://images49.fotosik.pl/223/82d2137676f96114med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 06.11.2009 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Oliwkowicze, pamiętacie może ile Wam wyszło metrów tynków wewnętrznych? Nam wykonawca obliczył 712m2 Fakt, nie biegałam jeszcze z miarką, ale czy mieliście podobne wartości? Cześć, chyba coś ok. 580 m2 razem z garażem (ścianka kolankowa na 4 bloczki). Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 06.11.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 70257 zl tyle wydałam już na budowę. Stan jaki widzicie+ myślę, że pustaków starczy na cały dom (zg. z wytycznymi Pchorka), zadatek mały na dachówke i drewno . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Femmee_ 06.11.2009 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 chyba coś ok. 580 m2 razem z garażem (ścianka kolankowa na 4 bloczki). Pozdrawiam - Daniel A garaż na jedno czy 2 auta? Jakoś tak mi się w kieszeni lżej zrobiło, kiedy dowiedziałm się, za ile metrów będę musiała zapłacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 06.11.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 chyba coś ok. 580 m2 razem z garażem (ścianka kolankowa na 4 bloczki). Pozdrawiam - Daniel A garaż na jedno czy 2 auta? Jakoś tak mi się w kieszeni lżej zrobiło, kiedy dowiedziałm się, za ile metrów będę musiała zapłacić Cześć garaż tak jak w projekcie. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Femmee_ 06.11.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 No to tak by wychodziło - u nas jest większy garaż i kotłownia na zewnątrz. Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 08.11.2009 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 No to tak by wychodziło - u nas jest większy garaż i kotłownia na zewnątrz. Dzięki za info. Mozesz ewentualnie odjac sciany w lazience. My nie tynkowalismy (oblozymy je glazura), tylko sufity (oczywiscie dotyczy to lazienki na dole, gornej nie tknelismy). U nas wyszlo 470 bodajze bez lazienek, garaz jak w projekcie, kolankowa jak w projekcie +1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Femmee_ 09.11.2009 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 No tak, tylko że my już po tynkowaniu jesteśmy. Ciekawiło mnie, czy w innych Oliwkach są podobne wartości. Ale skoro w domach budowanych wg projektu jest około 500m2 tynków, to w naszej mocno rozbudowanej wersji (większy garaż, kolankowa +2, kotłownia na zewnątrz) 700m2 nie może dziwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zep 09.11.2009 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 No tak, tylko że my już po tynkowaniu jesteśmy. Ciekawiło mnie, czy w innych Oliwkach są podobne wartości. Ale skoro w domach budowanych wg projektu jest około 500m2 tynków, to w naszej mocno rozbudowanej wersji (większy garaż, kolankowa +2, kotłownia na zewnątrz) 700m2 nie może dziwić. U nas garaż +1,5m i ścianka kolankowa +2 pustaki i wyszło tynków (też już po całe 608m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 11.11.2009 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 http://images36.fotosik.pl/112/850d9f5cb208f292med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts