Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Może ktoś napisze na temat elektryczności, gdzie, za ile itd?

I cały czas się zastanawiam zrobić szpros w oknach, czy nie? Nie jestem przekonana, ale w projekcie wygląda to ładnie.

Cytat z innego wątku "Szprosy jakiekolwiek są elementem ozdobnym elewacji i ich odpowiedni dobór poprzez przede wszystkim podział może w dużej mierze wpłynąć na ogólny wygląd zewnętrzny budynku. Nie zalecam ich stosowania w przypadku nowoczesnych form architektonicznych obiektu".

Ja się trochę pogubiłam, Oliwka jest nowoczesna czy nie? Wydaje mi się ze te okna są raczej nowoczesne

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Ida i Jacek jaką średnice mają wasze filary przed wejsciem - własnie musze okreslić jakie chce mieć u siebie i tak sugeruje się waszymi, a może pamiętacie jeszcze o ile wydłuzaliście krokwie ?

My podnieśliśmy kolankową o jeden pustak więc krokwie powinniśmy wydłużyć ale czy o wymiar tego jednego pustaka czy to inaczej sie liczy ?

Bardzo prosze o pomoc, z góry dziekuję i pozdrawiam

hej

maz wlasnie sie poswiecil i wyszedl na dwor zmierzyc filarki - maja srednice 250 mm te z tylu domu tez :)

co do krokwii to owszem byly wydluzane ale nie mamy pojecia o ile - zajmowali sie tym ludzie od wiezby ... niestety nie mozemy tu pomoc ...

Powiedzcie mi dobrzy ludzie czy stosowaliście jakieś dodatkowe belki na poddaszu do utrzymania dachu?

U nas próbowali dekarze tego rozwiązania, ale z racji przyczyn niezależnych jeden z dwóch dodatkowych słupków musi zostać usunięty. Zastanawiam się wczy wogule są one koniczne...

Hej, u nas nie ma żadnych belek na piętrze. "Dachowcy" postawili za to kilka takich mini-belek, które łączą jętki z płatwiami. Skonsultowali to z kierbudem (projektantem), uzyskali zgodę i póki co wszystko sie trzyma :lol: . A ja się cieszę, że nie mam słupów na piętrze i nie trzeba będzie kombinować z obrabianiem tego. Na zdjęciu ta mini-belka jest po lewej stronie (trochę słabo widać, ale może pomoże):

http://lh6.ggpht.com/_dD6lBMjt9Mw/Sq5WIbLGQFI/AAAAAAAACnE/ub0wg6mvmho/s720/DSC_0034.jpg

I cały czas się zastanawiam zrobić szpros w oknach, czy nie? Nie jestem przekonana, ale w projekcie wygląda to ładnie. (...)

Ja się trochę pogubiłam, Oliwka jest nowoczesna czy nie? Wydaje mi się ze te okna są raczej nowoczesne

Grazi, a jak będzie wyglądała elewacja, domek stawiasz na wsi czy w mieście, jakie będzie ogrodzenie (drewno, stal), jak będzie wyglądało otoczenie (dużo drzewek czy kwiaty)? Odpowiedz sobie na te pytania, to może ułatwi Ci to wybór. My też zastanawialiśmy się na szprosami, ale w ostateczności uznaliśmy, że nasza oliwka (pomimo, że stoi na wsi) nie będzie miała wiejskiego charakteru ani z zawnątrz, ani wewnatrz. Dlatego też, szprosy raczej by nie pasowały. Z kolei widziałam chałupkę podobną do oliwki; wokół było dużo kwiatów, jakiś pseudo-zabytkowy mini-wóz drabiniasty na ogrodzie, piękny drewniany płotek, elementy dekoracyjne z piaskowca - no i w domu też raczej styl rustykalny. No po prostu przytulnie i pięknie. Aaa, no i oczywiście szprosy - cudo jakieś.

Tak więc, to czy domy typu oliwka są nowoczesne, czy nie zależy raczej od elementów wystroju. Ale jedna zasada - byle by sztucznie nie łączyć dwóch stylów - do tego trzeba naprawdę wielkiego wyczucia i zdolności.

P.S.

Mój Ślubny wytłumaczył mi, że jak kupimy okna bez szprosów, to jak mi się znudzą, to zawsze można je przykleić od wewnątrz, ale w drugą stronę, to już gorzej...

Powiedzcie mi dobrzy ludzie czy stosowaliście jakieś dodatkowe belki na poddaszu do utrzymania dachu?

U nas próbowali dekarze tego rozwiązania, ale z racji przyczyn niezależnych jeden z dwóch dodatkowych słupków musi zostać usunięty. Zastanawiam się wczy wogule są one koniczne...

M też nie mamy wogóle słupów na piętrze.

Kwestia oceniana przez kier. bud. i konstruktora, ale nasza płatew ta nad całym domem jest w całości i przekrój to ma większy niż w projekcie. Jest potężna mogę zmierzyć jej wymiary, gdy będzie taka potrzeba i zawitam na działkę. Wydaje mi się, że ma coś koło 35 cm - 40 cm na 20 cm. U nas poczatkowo w projekcie były przeiwdziane HEB- y i to mnie przerażało, zwłaszcza połączenia HEBow z więźbą drewnianą; ostatecznie po przeliczeniach wyszło że da się ich uniknąć podobnie, jak i słupów. My musieliśmy z nich zrezygnować a zwłaszca tego przy schodach bo zmienialismy ich bieg i nie mógł stać tam gdzie go zaprojektowano. Wszystko się trzyma nie ma żadnych ugięć itp.

ida i jacek - bardzo, bardzo dziekuję, jak dobrze że Was tu mamy :D

Femmee - teraz mam pytanie do Ciebie, korzystając z okazji oglądania filarów - jakie wymiary ma ten podest na którym stoją ? widze, że masz troche wysoki fundament my tez mamy wysoko poniewaz mamy piwnice i tak kombinuje jak to zrobić, żeby dobrze wygladało - podest o takich wymiatach i z przodu schody byłby idealny.

Dzieki za pomoc

Femmee_

dzięki wielkie za podpowiedź i poglądówke, tak każe dekarzom uczynić, właśnie z ich szefem przez tel rozmaawiałem - troche stękał ale wyjścia nie ma :D

U mnie sobie chłopaki wymyślili oprócz 2 głównych słupów 2 dodatkowe jeden w garderobie i jeden w ścianie korytarza. Wszystko byłoby dobrze żeby nie to, że na stutek krótkiego myślenia zrobiłem komin z cegły ciut większy niż w projekcie i w oryginalnym przewidzianym na drzwi miejscu między kominem a główną belką zostało mniej niż 90 cm :D

Stąd drzwi po drugiej stronie komina i co za tym idzie usunięcie tej belki która w ścianie miała być...

Niezła jazda z tą budową :D

- teraz mam pytanie do Ciebie, korzystając z okazji oglądania filarów - jakie wymiary ma ten podest na którym stoją ? widze, że masz troche wysoki fundament my tez mamy wysoko poniewaz mamy piwnice i tak kombinuje jak to zrobić, żeby dobrze wygladało - podest o takich wymiatach i z przodu schody byłby idealny.

Dzieki za pomoc

Poczekaj proszę do środy - będę na budowie, to zmierzę i dam znać

I cały czas się zastanawiam zrobić szpros w oknach, czy nie? Nie jestem przekonana, ale w projekcie wygląda to ładnie. (...)

Grazi, a jak będzie wyglądała elewacja, domek stawiasz na wsi czy w mieście, jakie będzie ogrodzenie (drewno, stal), jak będzie wyglądało otoczenie (dużo drzewek czy kwiaty)? Odpowiedz sobie na te pytania, to może ułatwi Ci to wybór. My też zastanawialiśmy się na szprosami, ale w ostateczności uznaliśmy, że nasza oliwka (pomimo, że stoi na wsi) nie będzie miała wiejskiego charakteru ani z zawnątrz, ani wewnatrz. Dlatego też, szprosy raczej by nie pasowały. Z kolei widziałam chałupkę podobną do oliwki; wokół było dużo kwiatów, jakiś pseudo-zabytkowy mini-wóz drabiniasty na ogrodzie, piękny drewniany płotek, elementy dekoracyjne z piaskowca - no i w domu też raczej styl rustykalny. No po prostu przytulnie i pięknie. Aaa, no i oczywiście szprosy - cudo jakieś.

Tak więc, to czy domy typu oliwka są nowoczesne, czy nie zależy raczej od elementów wystroju. Ale jedna zasada - byle by sztucznie nie łączyć dwóch stylów - do tego trzeba naprawdę wielkiego wyczucia i zdolności.

P.S.

Mój Ślubny wytłumaczył mi, że jak kupimy okna bez szprosów, to jak mi się znudzą, to zawsze można je przykleić od wewnątrz, ale w drugą stronę, to już gorzej...

Tak, ja to wszystko rozumiem. Ostatecznie zdecydowaliśmy już, że będzie bez szprosów. Lubię okna ze szprosem konstrukcyjnym, ale jak są dłuższe i szpros jest w ok. 1/3 części okna. Okna w Oliwce mozna zrobić tylko ze szprosem w środku, a tego nie lubię. Pozdr

Bardzo ładna jest Wasza Oliwka. Myślę, że moja też taka będzie :oops:

A tak wygląda nasza OLIWKA na wczoraj

http://lh6.ggpht.com/_VOfpOPWP28U/SwmPtqmeimI/AAAAAAAABlY/zYSnkVTr3Ss/s640/20091121878.jpg :)http://lh5.ggpht.com/_VOfpOPWP28U/SwmP677cYnI/AAAAAAAABlk/IwuXwz69Kio/s640/20091121881.jpg

:wink:

Aga, śliczna jest ta Twoja Oliwka.

Możesz zdradzić, gdzie stoi? :)

My jesteśmy dopiero na etapie papierologii...

My się zdecydowaliśmy na membrane samą - tniemy koszty :D

a czy właściwie szkól jest wiele

Jedni twierdzą że tylko papa bo trwalsze itp.

Inni że membrany mają lepsze właściwości ( im zaufałem )

Dochodzi aspekt finansowy deskowania oczywiście

My z zona znalezlismy złoty środek i się zdecydowaliśmy na : jeżeli blacha to deski jeżeli dachówka to sama folia, bo jest wystarczająco pancerna

Cyzy mieliśmy racje to czas pokaże tylko...

Aga, bardzo ladnie ;) Zazdroszcze porzadku na budowie, u nas teraz koncza ocieplenie i syf jest niemilosierny... :(

My juz po wylewkach, chlopaki dokoncza ocieplenie i gruntowanie ocieplenia, zamontuja parapety (zdecydowalismy sie na klinkierowe) i zaczynamy wykonczeniowke, wczesniej jeszcze tylko kotlownia i grzejniki na gorze.

Eh... ciekawe czy damy rade, termin wprowadzki planujemy na koniec lutego, poczatek marca... Wydaje sie to niewiarygodne, ale samo budowanie domu na poczatku lipca wydawalo mi sie rownie niemozliwe do zrealizowania, a narazie jakos dajemy rade. Co wiecej - napiety kosztorys jak narazie jest realizowalny :)