grazi 29.11.2009 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Nie wiem czy temat już nie padł ale nie mam czasu i siły na przeglądanie 55 stron tego forum. Czy ktoś robił drzwi tarasowe z łukiem jak w oryginalnym projekcie? Bo my tak zostawiliśmy i zaczynamy się wachać czy to dobra decyzja była. Niech się ktoś kto ma takie rozwiązanie podzieli wiedzą na temat kosztów takich drzwi. My zostawiliśmy drzwi łukowe, a mało tego - dodaliśmy dodatkowy boczny taras, taki sam jak od ogrodu. Wbrew pozorom, nie jest to jakaś kolosalna suma, z tym, że nasze okno środkowe nie jest uchylne i otwiera się całe tzn. z łukiem. Okna firma Jocz, obecnie kolor w cenie białych okien. Mamy zamówiony orzech. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 29.11.2009 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Grazi - no tak ubuntowiec bez internetu to jak Oliwka bez dachu To co pisze Radek jest bardzo wazne. My podczas budowy zaliczylismy slub oraz 2 tygodniowy wyjazd nad morze - gdyby nie to - nie wiem jak by bylo... Wazne jest by moc sie oderwac od budowy chocby na czas schniecia stropu wyjechac Niech ktos z rodziny wpadnie i podleje.... My staramy sie budowac jak najszybciej, bo chcemy jak najszybciej zwolnic mieszkanie, a przy tym jak najkrocej babrac sie z budowa Może kiedyś będzie lepiej Jak na razie internet radiowy, prędkość 512 Ścianka kolankowa wyższa o 2 pustaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 30.11.2009 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Witam serdecznie wszystkich. Na wiosnę ruszam z budową Oliwki i mam pytanie, jakie macie doświadczenia z poddaszem przy zabudowie płytami gk? Podobno bardzo pękają na łączeniach i zastanawiam się czy nie lepiej nie zrobić stropodachu wylanego z betonu? Nam wykonczeniowiec podpowiedzial, zeby nie tynkowac kolankowych - wykonczy je KG. Z tego co slyszalem jest to dobre rozwiazanie i przeciwdziala pekaniu (tak wiec nie jest to tylko dlatego, zeby wiecej metrow, a co za tym idzie podniesc wynagrodzenie ), a do tego slyszalem, ze moj wykonawca ponoc w KG jest b. dobry. (jak bedzie - sie zobaczy). Druga sprawa - trzeba dopilnowac wykonczenie przy oknach (NIE WOLNO robic tak, ze plyta konczy sie z krawedzia okna - okno powinno byc "wciete" w plyte - nie wiem czy jasno sie wyrazilem). Cudow nie ma - dach pracuje, dom pracuje, KG to nie guma ale napewno da sie uniknac pewnych bledow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 30.11.2009 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Witam wszystkich. Mam takie szybkie pytanie: orientuje się może ktoś z forumowiczów czy odwierty geologiczne pod dom są potrzebne przy składaniu dokumentów do pozwolenia na budowę i ewentualnie jaka jest tego podstawa prawna? Chodzi to o koszt 1200pln więc wcale nie małe pieniądze. Dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
c__o__l__a 30.11.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Witam wszystkich. Mam takie szybkie pytanie: orientuje się może ktoś z forumowiczów czy odwierty geologiczne pod dom są potrzebne przy składaniu dokumentów do pozwolenia na budowę i ewentualnie jaka jest tego podstawa prawna? Chodzi to o koszt 1200pln więc wcale nie małe pieniądze. Dziękuje za pomoc. W sprawie odwiertów w Twoim rejonie najbardziej będzie zoriętowany kierownik budowy lub architekt robiący adaptację. To wszystko zależy od rejonu. Też pytałem swojego architekta o te sprawy lecz usłyszałem iż w naszym rejonie nie ma potrzeby takowych robić Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 02.12.2009 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Podbijam pytanie o koszty elektryki. A to nasza Oliwka stan na dzisiaj ) http://images50.fotosik.pl/234/358725ff1465e10dmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 02.12.2009 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Jak na Mazury przystało:http://images35.fotosik.pl/88/06c11f31df5f0ec8med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 02.12.2009 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Podbijam pytanie o koszty elektryki. Nie pamietam czy aby napewno, cala elektryka (z materialami + robocizna) wyniosla nas chyba ok 6000-7000k za cala instalacje (wszystkie punkty, a bylo ich ponad 100) oraz 2300 za przylaczenie (do tego nalezy doliczyc kable (w naszym przypadku kabel przylaczeniowy + kabel od domofonu + brama to bylo ok 700pln). czyli 10k calosc instalacji (ale wiem, ba! jestem pewien, ze da sie taniej). Aha! do tej instalacji elektrycznej byl jeszcze kabel do anteny satelitarnej oraz skretka na wypadek anteny od netu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariogda 04.12.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 witam jak sam chcesz robić elektryke to koszta sa miejwiecej takie rozdzielnia: Ogranicznik przepięciowy szt 1 V25 B+C/4 280 OBO 5094426 530 PLN wyłącznik nadprądowy b10 szt5 CLS6-B10/1 MOELLER 8PLN wyłącznik nadprądowy b 16 11 CLS6-B16/1 MOELLER 6,8 PLN wyłacznik róznicowoprądowy 3 fazowy szt1 CFI 25/4/003 90PLN wyłacznik nadprądowy 3 fazowy b16 szt2 CLS6-B16/3 MOELLER 37 PLN wyłącznik nadprądowy trójfazowy b20 szt1 CLS6-B20/3 MOELLER 40PLN rozdzielnia 3x12 głemboka szt1 ROZDZIELNICA PODTYN. VC36TA 130 PLN puszki zwykłe szt60 0,45 PLN puszki euro szt30 0,69 PLN razem 1306 do tego zamonowanie jej i podłaczenei dałem 600 zl razem za podłączenie do skrzynki głównej przed domem do tego kabel5*10 27 m 320 zł no i setki matrów kabli okolo1000 zł puszki i kable wszystkie sam położyłem do bramy wjazdowej do domofonu oraz wszystkei w tomu proste strasznie ale czasochłonne kable kładłem starym sposobem czyli łączyłem nei w gniazdkach tylko w puszkach pod sufitem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandzik 07.12.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Mam pytanko jak się wstawia zdjęcia? Nic mi tu nie wychodzi nie umiem wstawić zdjęcia. Chciałam pokazać oliwkę bliźniak ale nic z tego. Kawał budowli, jeszcze z podniesioną ścianką kolankową o dwie cegły robi wrażenie. Kilka zdjęć jest na http://wandzik-s.fotosik.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zep 07.12.2009 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 wandzik -> możesz skorzystać przykładowo z http://www.imageshack.us, zapodajesz zdjęcie, zaznaczasz "resize" do 640x480 coby nie było za kobylaste - następnie do wrzuceniu tam foty masz podanych kilka linków do wklejenia - pierwszy z góry masz "Direct link to image" - kopiujesz - wrzucasz tutaj w wiadomość otaczając tutaj_link... i powinno być dobrze. To ja przy okazji wrzucę - Oliwka częściowo zagruntowana - dziś już chłopaki lecą z tynkiem na ostatniej ścianie - byle do zimy. http://img40.imageshack.us/img40/4515/img6853f.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 07.12.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Witaj Zep. Bardzo ładna Oliwka. O ile powiększałeś garaż? I pochwal się jakimiś zdjęciami środka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zep 07.12.2009 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Witaj Zep. Bardzo ładna Oliwka. O ile powiększałeś garaż? Dzięki, choć mistrzowska sentencja fachowca "będzie pan zadowolony" czasem powoduje koszmary senne Garaż poszerzony o 1,5m, ścianka kolankowa o 2 pustaki + cegła, reszta w zasadzie bez zmian. aa.. i jeszcze wspomniałeś o foty "ze środka" - na szybkensa mam takie (to pierwsze to pomieszczenie nad garażem doświetlone dodatkowymi oknami dachowymi - dodaliśmy później jak się okazało że ciemnica tam spraszna http://img38.imageshack.us/img38/549/48841007.jpg http://img25.imageshack.us/img25/8467/70610796.jpg http://img709.imageshack.us/img709/9600/25066313.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 07.12.2009 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 ZEP - swietnie rozwiazana kwestia okien na dole Bardzo mi sie podoba! U nas w fotogalerii tez pare zdjec wczoraj dorzucilem, bo juz ocieplamy poddasze i terakote na dole w kotlowni ukladamy. Moze w tym tygodniu uda sie zaczac montowac kotlownie. Byloby super, to w przyszlym tygodniu moglibysmy zamawiac gres na dol i robic obrobki w KG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorota i Romek 07.12.2009 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Witam Wszystkich ! Miło się zaliczyć do grona Oliwkowiczów. Nasz status : Projekt jest, działka jest, pomysły są. Wszystko wskazuje na to, że realizacja też będzie : ) na wiosnę ! Wasze przemyślenia / doświadczenia są bezcenne. Pozdrawiam ! Roman ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchorek 07.12.2009 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 witam wlansie dostalismy wycene okien z Oknoplast Kraków i zastanawiamy sie nad wyborem profilu. Pamietam ze jzu byla o tym mowa ale przeszukac ponownie caly watek to praca na kilka godzin czy moze ktos pomóc??wahamy sie miedzy profilem Awans i Orion PLus ze wskazaniem na ten drugi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikela 07.12.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Witam, Ja wyceniałam Awans ale wyszło za drogo pomimo zimowych promocji koszt okien to 14tyś - w tym dwa okna tarasowe i pięć okienek piwnicznych. Ile wam wyszło za okna ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 07.12.2009 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Witam, Ja wyceniałam Awans ale wyszło za drogo pomimo zimowych promocji koszt okien to 14tyś - w tym dwa okna tarasowe i pięć okienek piwnicznych. Ile wam wyszło za okna ? Pozdrawiam Kiedys prosilem o wycene oknoplast. Wycena okien z projektu to bylo jakies 12k pln. W tej chwili nie pamietam szczegolow. Okna ktore kupilismy w okleinie orzechowej wyniosly nas 10k pln (okna U=1.3) z montazem, wiec mysle, ze mozecie jeszcze poszukac. Szczerze mowiac, zwracajcie uwage na okucia, czesto sa dokladnie takie same, a ceny zupelnie rozne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 08.12.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Witam, Ja wyceniałam Awans ale wyszło za drogo pomimo zimowych promocji koszt okien to 14tyś - w tym dwa okna tarasowe i pięć okienek piwnicznych. Ile wam wyszło za okna ? Pozdrawiam Kiedys prosilem o wycene oknoplast. Wycena okien z projektu to bylo jakies 12k pln. W tej chwili nie pamietam szczegolow. Okna ktore kupilismy w okleinie orzechowej wyniosly nas 10k pln (okna U=1.3) z montazem, wiec mysle, ze mozecie jeszcze poszukac. Szczerze mowiac, zwracajcie uwage na okucia, czesto sa dokladnie takie same, a ceny zupelnie rozne Ja zapłaciłem za wszystkie okna z montażem 9,3 tys zł. Okna firmy Dobroplast, kolor obustronny orzech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 08.12.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2009 Moja Oliwka po otynkowaniu wygląda tak:http://images37.fotosik.pl/231/a1522662ff2064b0med.jpg http://images44.fotosik.pl/236/0fe8549789b464cdmed.jpg inne zdjęcia:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4215ad3304eceb8a.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts