Mataj 12.12.2009 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2009 witam pytanko co do parapetów ??? przed tynkami czy po bo z tego co widze u wszystkich na zdjenciach po tynkach to ich nikt niema??? sam niewiem zima idzie i czy robić wogole teraz te tynki czy czekac mam w domu koze całkiem spora ale i tak jest zimno Mowa o wewnetrznych czy zewnetrznych? My zrobilismy ocieplenie zewn. + parapety juz. Tynkow zewnetrznych bysmy nie ryzykowali (i kazdy z kim rozmawialismy tez tak radzil, chociaz nie wiem, czy by juz do tej pory spokojnie nie wyschly przed mrozami). Jesli chodzi o wewnetrzne - tynki nasze schna i schna, juz bardzo dlugo i jeszcze ciagle gnoj mimo, ze jak mozemy tak wietrzymy. Czy robic z parapetami? Zdecydowanie poczekac na wykonczeniowke... Dzisiaj wstawili nam kociolek, podlogowka poszla w ruch. Niestety nie zdazylismy podgrzac go do zamierzanej temperaturki, jutro zobaczymy jak sie nagrzalo (o ile w ogole ). Ciezko bedzie to ogrzac przez wilgoc panujaca w domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariogda 13.12.2009 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 tak chodzilo mi o srodek myslisz ze paapety w srodku po tynkach ??? znajomy mi tak cos doradzał mowil ze popem mam klopot z glowy z obrabianiem ich tynkarze to by zrobili tera sam niewiem holerka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pankracek 13.12.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 tak chodzilo mi o srodek myslisz ze paapety w srodku po tynkach ??? znajomy mi tak cos doradzał mowil ze popem mam klopot z glowy z obrabianiem ich tynkarze to by zrobili tera sam niewiem holerka Na wyschnięcie tynków zewnętrznych potrzeba max. dwa dni bezdeszczowej pogody. U mnie w dniu, w którym położono tynk siliatowy na ostatniej ścianie, zaczął padać deszcz i padał przez 2 tygodnie z małymi przerwami. Efekt był taki, że uszkodziło tynk pod balkonem i przebarwiło kolor na całej ścianie. Wykonawca wziął na siebie koszty naprawy i kiedy pogoda się poprawiła, starł uszkodzony tynk i przemalował całą ścianę farbą silikatową w kolorze tynku. Parapety zewn, trzeba koniecznie zakładać łącznie z ociepleniem i tynkowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 13.12.2009 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 znajomy mi tak cos doradzał mowil ze popem mam klopot z glowy z obrabianiem ich tynkarze to by zrobili Niby tak, jest to jakis plus, tylko tak z obrobienie parapetow moga i tak dodatkowo policzyc, a same parapety, moga sie podczas reszty prac wykonczeniowych uszkodzic, porysowac... Ja bym nie ryzykowal... Ma ktos z Was jakies rady odnosnie ogrzewania oliwki kotlem na ekogroszek? Wczoraj wstawili nam kociol na ekogroszek, instrukcja instrukcją, ale przydalyby sie jakies praktyczne rady odnosnie ogrzewania domu ekogroszkiem. Znacie jakies artykuly w tym temacie? A moze jakies swoje rady? Mamy na dole podlogowke, na gorze grzejniki. Zalezy nam na mozliwie szybkim wysuszeniu i ogrzaniu domu, ale nie chcemy przegiac przegrzewaniem podlogowki. Jakiekolwiek artykuly o ogrzewaniu ekogroszkiem - mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 13.12.2009 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Mrxaoo wysłane ! Sprawdz poczte jessy - nic nie otrzymałem :/ Możesz spróbować raz jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zep 14.12.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Witam, Temat już się jakoś przewijał - ale trochę Oliwkowiczów przybyło i może ktoś ma jakieś pomocne info. Przyszedł czas na wybór kotła (gaz) - parter podłogówka (+łazienka na górze) - poddasze grzejniki. Prośba - podajcie jakieś swoje przemyślenia i ew. gotowe "setupy". Skłaniam się lekko ku czemuś takiemu:http://www.rtvagd.sklep.pl/saunier_duval/isotwin_f_25_h_mod_15754.php5 Obawiam się jedynie czy ten wbudowany zasobnik 2x21L napędzi Oliwkowe CO+CWU w stopniu wystarczającym (piszą że niby daje to 18,5L wody/min)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 15.12.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Witam, Temat już się jakoś przewijał - ale trochę Oliwkowiczów przybyło i może ktoś ma jakieś pomocne info. Przyszedł czas na wybór kotła (gaz) - parter podłogówka (+łazienka na górze) - poddasze grzejniki. Prośba - podajcie jakieś swoje przemyślenia i ew. gotowe "setupy". Skłaniam się lekko ku czemuś takiemu: http://www.rtvagd.sklep.pl/saunier_duval/isotwin_f_25_h_mod_15754.php5 Obawiam się jedynie czy ten wbudowany zasobnik 2x21L napędzi Oliwkowe CO+CWU w stopniu wystarczającym (piszą że niby daje to 18,5L wody/min)... My mamy podobny układ - parter podłogówka - z wyłączeniem małego pokoiku i pomieszczenia gospodarczego - tu: kaloryfery, no i góra cala w kaloryferach, z wyłączeniem łazienki. Mamy kocioł Vaillanta ECO TEC 246/3 - 5 + zasobnik wody 150 litrów. Dostaliśmy dobrą cenę na całość. W sprawach technicznych się nie wypowiadam. Czekamy jednak na podłączenie gazu, więc nie wiem jak wszystko będzie działało i czy zda egzamin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 15.12.2009 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 A jeśli nie ma gazu, to czym ogrzewacie swoje Oliwki ? zaczynam dopiero się rozglądać w "alternatywnych sposobach ogrzewania". Jak to wygląda u was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 15.12.2009 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 A jeśli nie ma gazu, to czym ogrzewacie swoje Oliwki ? zaczynam dopiero się rozglądać w "alternatywnych sposobach ogrzewania". Jak to wygląda u was? U nas wyglada to tak: 1. Dol - wszedzie podlogowka, poza pom. gosp. i garazem 2. Gora - wszedzie kaloryferki, poza lazienka Ogrzewanie: Ekogroszek - Kociol Futura. Jak to sie spisuje, bede mogl powiedziec za co najmniej kilka dni. Naraize jestesmy w trakcie pierwszego grzania domu (grzejemy BEZ kaloryferow, sama podlogowka). Jak narazie idzie dosc wolno, bo podlogowka wolno ogrzewa. Za to calosc wyglada dosc sympatycznie (bardziej sie obawialem, niz faktycznie jest). Zobaczymy pozniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 15.12.2009 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 U nas wyglada to tak: 1. Dol - wszedzie podlogowka, poza pom. gosp. i garazem 2. Gora - wszedzie kaloryferki, poza lazienka Ogrzewanie: Ekogroszek - Kociol Futura. Jak to sie spisuje, bede mogl powiedziec za co najmniej kilka dni. Naraize jestesmy w trakcie pierwszego grzania domu (grzejemy BEZ kaloryferow, sama podlogowka). Jak narazie idzie dosc wolno, bo podlogowka wolno ogrzewa. Za to calosc wyglada dosc sympatycznie (bardziej sie obawialem, niz faktycznie jest). Zobaczymy pozniej. Zmieścił się wam kocioł w pomieszczeniu gospodarczym? Słyszałem, że potrzeba dużego pomieszczenia za względu na duży pojemnik zasypowy oraz podajnik? Jak rozwiązaliście cwu w okresie letnim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 15.12.2009 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 A jeśli nie ma gazu, to czym ogrzewacie swoje Oliwki ? zaczynam dopiero się rozglądać w "alternatywnych sposobach ogrzewania". Jak to wygląda u was? cześć, u nas również nie ma gazu, ogrzewanie to był największy problem. Zaczynałem od ekogroszku, potem miał być prąd (ogrzewanie akumulacyjne), potem pompa ciepła, znowu prąd..... zamontowaliśmy pompę ciepła. Działa od 2 tygodni, jeszcze nie mieszkamy, temp. w domu ustawiona na 19 C. Zużycie prądu na ogrzewanie w granicach 20-25 KW na dobę praktycznie tylko w drugiej taryfie. Mam nadzieję że następne sezony będą lepiej wyglądały (może jeszcze ten jak się domek wygrzeje). Inwestycyjnie wychodzi dość drogo. W sumie za pompę, kotłownię, ogrzewanie podłogowe i odwierty wyszło w granicach 57 tysięcy zł. Czy to był dobry wybór? Jeszcze nie wiemy 2 tygodnie to trochę za mało czasu.... To co mogę powiedzieć to na pewno duża wygoda, ustawiamy temperaturę i zapominamy. Nie mam jeszcze drzwi wewnętrznych zamontowanych więc nie regulowałem obiegów na poszczególne pomieszczenia i wszędzie mniej więcej równa jest temperatura. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 15.12.2009 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Ogrzewanie: Ekogroszek - Kociol Futura. a... i jeszcze jedno. Czemu eko groszek a nie pellety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 15.12.2009 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Ogrzewanie: Ekogroszek - Kociol Futura. a... i jeszcze jedno. Czemu eko groszek a nie pellety? Mniej miejsca potrzebnego do skladowania paliwa, za to bardziej syfnie. Mniejsza nasaczliwosc materialu opalowego. Zmieścił się wam kocioł w pomieszczeniu gospodarczym? Słyszałem, że potrzeba dużego pomieszczenia za względu na duży pojemnik zasypowy oraz podajnik? Jak rozwiązaliście cwu w okresie letnim? Futura to jedyny kociol, ktory udalo nam sie znalezc (w granicach zdroworozsadkowych) z czopuchem u gory - dzieki temu zajmuje minimalne ilosci miejsca. Z podajnikiem idealnie (+paredziesiat cm) wchodzi w miejsce przeznaczone w oliwce na kociol gazowy (bez przerobek w projekcie). Gdyby nie to, komin trzeba by bylo przenosic na sciane z garazem, albo odsunac drzwi do kuchni na sciane z oknem (20-30 cm), zeby kociol nie zachodzil na drzwi do kuchni. CWU w okresie letnim moze byc grzane albo kotlem, albo mamy zbiornik z termostatem elektrycznym (zobaczymy co bardziej nam sie oplaci). W razie problemow z ekogroszkiem/kotlem CWU bedziemy mieli pod warunkiem obecnosci pradu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco103 15.12.2009 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 CWU w okresie letnim moze byc grzane albo kotlem, albo mamy zbiornik z termostatem elektrycznym (zobaczymy co bardziej nam sie oplaci) Ja problem CWU latem zamierzam rozwiązać przy pomocy kolektorów słonecznych, zwłaszcza, że można starać się o dofinansowania w gminie (tak samo jak i na przydomowe oczyszczalnie ścieków). Gminy dostają na ten cel pieniądze z funduszy europejskich. Przedmiotem dofinansowania jest zwrot kosztów zakupu i instalacji kolektorów słonecznych na budynkach mieszkalnych w wysokości 50 % tych kosztów, jednak nie więcej niż 5.000 zł ( pięć tysięcy złotych) na budynek. Czy warto... ja myślę, że warto zwłaszcza, że to inwestycja która zwróci się z czasem... dla samej wygody i... żeby latem popatrzeć jak u sąsiada się dymi z komina a u mnie nie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 15.12.2009 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 no kwestia solarów jest mocno dyskusyjna według mnie. Jeśli nie masz dużego rozbioru wody - czyli np. 4 osoby w domu, miłośnicy leżenia w wannach bądź spędzania godziny pod prysznicem - to czas zwrotu takiej instalacji jest raczej długi. Ale jeśli faktycznie - gmina się dołoży, to sprawa może być godna rozważenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 15.12.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Ja problem CWU latem zamierzam rozwiązać przy pomocy kolektorów słonecznych, zwłaszcza, że można starać się o dofinansowania w gminie (tak samo jak i na przydomowe oczyszczalnie ścieków). Gminy dostają na ten cel pieniądze z funduszy europejskich. Szczerze? Powodzenia Staralismy sie o dofinansowanie oczyszczalni, koniec koncow wyglada to tak, ze jesli budujesz dom samodzielnie (bez kredytu) to BOś Ci MOZE cos dofinansuje. Jesli budujesz na kredyt - nie ma takiej mozliwosci (dofinansowanie jest mozliwe tylko wtedy, jesli na budowe nie jest zaciagniety ZADEN inny kredyt). Teoretycznie o takie dofinansowanie mozna sie starac rowniez w przypadku ogrzewania pompa ciepla. My staralismy sie o dofinansowanie budowy pompy ciepla oraz oczyszczalni. Efekt? Odpowiedz taka, ze nasz budynek nie jest gospodarczym, natomiast inwestycja nie jest gospodarstwem wiejskim. Wniosek taki, ze w tym kraju mozna uzyskac korzysci wylacznie bedac rolnikiem. Wynik byl taki, ze z pompy zrezygnowalismy, a oczyszczalnie wybudowalismy z wlasnych pieniedzy (szybciej sie zwraca, a przy oliwce pompa to malo oplacalna inwestycja ze wzgledu na jej wielkosc). Byc moze z dofinansowaniami od gmin jest troche inaczej, tak czy inaczej - zycze powodzenia (serio - daj znac jak Ci sie udalo to zalatwic). Odnosnie samej ekologicznosci kolektorow - bardzo w nia watpie, ale to juz zupelnie inna dyskusja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 16.12.2009 02:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Byc moze z dofinansowaniami od gmin jest troche inaczej, tak czy inaczej - zycze powodzenia (serio - daj znac jak Ci sie udalo to zalatwic). Nie, nie - to są 2 różne rzeczy. Dofinansowanie z Banku Ochrony Środowiska oraz z innych instrumentów pochodnych wynikających z ustawy (?) o termomodernizacji - to jedna rzeczy. A dofinansowanie od gminy - to zupełnie inna bajka. O, tutaj google pomógł: Dofinansowanie z gminy. Zanim zdecydujemy się na instalację z kolektorami, warto sprawdzić, czy gmina umożliwia skorzystanie z dotacji na inwestycje proekologiczne. Warunki ubiegania się o dotację oraz jej wysokość każda gmina ustala indywidualnie. Dotacja może pokryć nawet 70% kosztów inwestycji. Kredyt preferencyjny. O taki niskooprocentowany kredyt można się starać w Banku Ochrony Środowiska. Wielkość kredytu jest zróżnicowana w zależności od regionu i może pokryć od 60% do 90% kosztów zakupu i montażu kolektorów z okresem spłaty 3–8 lat. Premia termomodernizacyjna z Banku Gospodarstwa Krajowego. BGK oferuje premię termomodernizacyjną, m.in. na zakup i montaż kolektorów słonecznych, w ramach modernizacji istniejącej instalacji grzewczej. Umożliwia to spłatę 25% kosztów kredytu zaciągniętego na zakup kolektorów. Premię przyznaje BGK na wniosek złożony w banku, w którym inwestor ubiega się o kredyt. Dofinansowanie z funduszy UE. Ustawodawca polski nie przewidział dopłat z budżetu państwa dla osób prywatnych planujących inwestowanie w odnawialne źródła energii, jakimi są kolektory słoneczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 16.12.2009 02:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 a - i jeszcze jedno pytanko (z pewnością nie ostatnie). Z czego stawialiście ściany? Ktoś rozważał ścianę 3 warstwową ? Porównywaliście aktualne ceny postawienia ściany 2 warstwowej oraz 3 warstwowej? Czy faktycznie 3 warstwowa wychodzi dużo drożej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariogda 16.12.2009 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 witam temat ogrzewania mam ten sam problem gazu jeszcze niemam jest oddalony odemnie o 200 m i lini do mnii nie pociagna przez najblizsze 2 lata chyba ze wykonam na wlasna reke caly projekt gazociagu na mojej ulicy to moze w nastepnym roku zrobią no mowia ze cos tam mi zwrocą za tą inwestycje niewime czemu tak to wszystko dziala no i tera sie zastanawiam czy robic ten projekt i kupic piec gazowy w nastepnym roku czy olac ich wszystkich i i kupc sobie piec na ekogroszek+solary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Femmee_ 16.12.2009 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Oooo, dobry temat. My właśnie też musimy myśleć o piecy gazowym, bo w maju robią nam przyłącze. Wiemy, że zdecydujemy się na piec z zamknietą komorą, ale zagwostka jest inna - z zasobnikiem wbudowanym, czy może osobno, ale większym. Jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts