Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie - ilu Oliwkowiczów zdecydowało sie na podniesienie ścianki kolankowej ? (wiem, że zrobili to np. Shrekowie)

My na razie zostawiamy tak jak jest w projekcie, ale nie wiem czy dobrze robimy??? Jesteśmy właściwie jeszcze przed adaptacją i jeszcze możemy to zmienić...

Ja podniosłem ściankę kolankową ale nie wiem o ile :o ...... Nie żartuję....mój architekt powiedział tylko, że podwyższył ją "standardowo" :roll: (czekam na PNB i powrót mojego projektu......)

Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w obsadzaniu bramy przesuwnej. Chodzi mi na jakiej wysokości powinien być spód bramy w stosunku do kostki.

Czarek chciałbym już mieć takie problemy i być na takim etapie. Ale przyłączam się do pytania bo jeszcze w tym roku zamierzam zmierzyć się z tym problemem. A działka, jak już kiedyś wspominałem, jest nieco nachylona więc tylko brama przesuwna wchodzi w grę.

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich Oliwkowiczów,

Projekt ten od dawna mi pasował, bo mam działkę z wjazdem od zachodu ( wersja lustrzana). Parter rozwiązany jest genialnie - taki spory salon w niedużym domu, zaplecze gospodarcze kuchni, o czym zawsze marzyłam, duże łazieki i sypialnie, dobrze doświetlony salon, zresztą sami wiecie. To chyba jedyny projekt, który zyskuje po podniesieniu ścian kolankowych - obejrzałam zdjęcia domu Shreków. Jeszcze nie wiem, czy będę go budować, rozsądek mówi, by budować Oliwkę, a serce M02 Muratora (poszerzony o 180 cm - wtedy ma identyczną wielkośc salonu jak Oliwka).

Mam nadzieję, że pomożecie mi się zdecydować. Czego mi brakuje w Oliwce:

-zadaszonego choćby częściowo tarasu ( da się doprojektować)

-pokoik na dole jest dla nas za mały - ma zmieścić bibliotekę

-jadalnia jest chyba wąskawa ( nie mam dostępu do rzutów, ale z wydruków z www wyliczyłam, że ma ok. 250 cm szerokości tam gdzie kominek) - mamy tak teraz - i z jednej strony jest ława.

-elewacja nie jest w moim guście, ale to da się przeprojektować.

Natomiast na zabiegowe schody jest sposób ( cytuję za forum budujemydom.pl):

"My zmieniliśmy schody przez co udało się powiększyć kuchnię,zrobić bezpośrednie wejscie na strych i go zaadaptowaliśmy ( wstawiliśmy okna, stworzyliśmy dwie duże szafy wnękowe), zlikwidowaliśmy korytarze powiększając łazienkę i ostatni pokój ( nie jest już przejściowy ). Udało się to wszystko bez powiększania kosztów już wyliczonych ( oczywiście poza 2 dodatkowymi oknami dachowymi).

Rozwiązanie zasugerował nam architekt adaptujący projekt i po krótkiej debacie zatwierdziliśmyje. Schody nie są zachodzące, tylko proste (nie mam przed soba projektu,ale jest chyba 12 stopni) i podest, z którego na wprost prowadzą 2 stopnie do drzwi na strych(już teraz nie strych), i z prawej, 3 lub 4 stopnie na piętro. Nasze ustepstwo polega na tym, że w łazience, na parterze przez moment sufit będzie na wysokości 2m (ale, tylko kawałek i to nad toaletą)i dalej juz się unosi do standardowej wysokości. Wynika to z różnicy wysokości pomiędzy strychem a bryłą własciwą domu."

Mam gorącą prośbę - czy moglibyście przesłać mi zwymiarowane rzuty i przekroje,na

bdabMAŁPAgazetaKROPKApl ( sorry za antyspam)

Z góry dziękuję, to pomożę mi podjąc decyzję.

Chetnie też obejrzę domek Shreków, bo mieszkam w okolicach W-wy :D

Ale się rozpisałam, to mój rekord.

shrek

bardzo proszę powiedz jak do blondynki cz w związku z podniesieniem scianki kolankowej robiłeś coś z dachem żeby utrzymać proporcje w wyglądzie ?

dzieki :oops:

Tak robiliśmy. Naszym celem było jak najbardziej się da wydłużyć krokwie :roll: projekt: Nr rysunku 7 literka K). Ale niestety są ograniczenia że krokwie nie powinny wystawać dalej niż jeden metr od murłaty :roll: (projekt: Nr rysunku 7 literka M) mierząc prostopadle od ściany. Ograniczenia wynikają z tego że pokryciem dachu jest dachówka betonowa i niestety trochę ona waży ok. 40kg/m2 co prawda dach jest liczony na 60kg/m2 ale woleliśmy nie ryzykować. Dodatkowo sprawę poprawia deska okapowa :roll: (projekt: Nr rysunku 7 literka D) która w naszym projekcie jest dość wysoka. Ja mijałem chęć ją jeszcze trochę wydłużyć ale zbrakło czasu na kombinowanie (może i dobrze). No i same daszki. Pozostawialiśmy je na niezmienionym poziomie. Na budowie Wymagało to trochę zachodu ale jakoś się udało (SZCZEGÓŁY :( :) :D :evil: ). Wizualizację zrobiła nam Nasza (Oliwkowa) P. arch. Katarzyna Herba-Janiak. Zdjęcia mogę przesłać maile. Jedną rzecz jeszcze chcieliśmy zrobić a mianowicie rynny pozime miały być niewidoczne z zewnątrz ale niestety TANIA ekipa TANIE rozwiązania. Może ktoś się skusi bo wygląda to zaje..... !!! Same podniesienie ściany kolankowej to już osobny temat dla konstruktora, więc ..... :-?

Czarek jak rozwiązałeś sprawę odprowadzenia deszczówki z dachu (na zdjęciach nie widać zakończenia rur spustowych). Zastanawiam się nad zrobieniem wokół domu systemu rur w ziemi, kończących się w rowie melioracyjnym (istnieje takowy od strony wjazdu na działkę). Co sądzicie o takim rozwiązaniu?

shrek

bardzo proszę powiedz jak do blondynki cz w związku z podniesieniem scianki kolankowej robiłeś coś z dachem żeby utrzymać proporcje w wyglądzie ?

dzieki :oops:

Tak robiliśmy. Naszym celem było jak najbardziej się da wydłużyć krokwie :roll: projekt: Nr rysunku 7 literka K). Ale niestety są ograniczenia że krokwie nie powinny wystawać dalej niż jeden metr od murłaty :roll: (projekt: Nr rysunku 7 literka M) mierząc prostopadle od ściany. Ograniczenia wynikają z tego że pokryciem dachu jest dachówka betonowa i niestety trochę ona waży ok. 40kg/m2 co prawda dach jest liczony na 60kg/m2 ale woleliśmy nie ryzykować. Dodatkowo sprawę poprawia deska okapowa :roll: (projekt: Nr rysunku 7 literka D) która w naszym projekcie jest dość wysoka. Ja mijałem chęć ją jeszcze trochę wydłużyć ale zbrakło czasu na kombinowanie (może i dobrze). No i same daszki. Pozostawialiśmy je na niezmienionym poziomie. Na budowie Wymagało to trochę zachodu ale jakoś się udało (SZCZEGÓŁY :( :) :D :evil: ). Wizualizację zrobiła nam Nasza (Oliwkowa) P. arch. Katarzyna Herba-Janiak. Zdjęcia mogę przesłać maile. Jedną rzecz jeszcze chcieliśmy zrobić a mianowicie rynny pozime miały być niewidoczne z zewnątrz ale niestety TANIA ekipa TANIE rozwiązania. Może ktoś się skusi bo wygląda to zaje..... !!! Same podniesienie ściany kolankowej to już osobny temat dla konstruktora, więc ..... :-?

To ja bardzo poproszę o wszelkie zdjęcia na mail :wink:

Shreku jeśli to możliwe to bardzo bym prosił o wizualizację Oliwki na maila [email protected]

Z góry wielkie dzięki za wszelką pomoc:)

Shrekowie napisał:

ekg napisał:

shrek

dzieki

Tak robiliśmy. Naszym celem było jak najbardziej się da wydłużyć krokwie projekt: Nr rysunku 7 literka K). Ale niestety są ograniczenia że krokwie nie powinny wystawać dalej niż jeden metr od murłaty (projekt: Nr rysunku 7 literka M) mierząc prostopadle od ściany. Ograniczenia wynikają z tego że pokryciem dachu jest dachówka betonowa i niestety trochę ona waży ok. 40kg/m2 co prawda dach jest liczony na 60kg/m2 ale woleliśmy nie ryzykować. Dodatkowo sprawę poprawia deska okapowa (projekt: Nr rysunku 7 literka D) która w naszym projekcie jest dość wysoka. Ja mijałem chęć ją jeszcze trochę wydłużyć ale zbrakło czasu na kombinowanie (może i dobrze). No i same daszki. Pozostawialiśmy je na niezmienionym poziomie. Na budowie Wymagało to trochę zachodu ale jakoś się udało (SZCZEGÓŁY ). Wizualizację zrobiła nam Nasza (Oliwkowa) P. arch. Katarzyna Herba-Janiak. Zdjęcia mogę przesłać maile. Jedną rzecz jeszcze chcieliśmy zrobić a mianowicie rynny pozime miały być niewidoczne z zewnątrz ale niestety TANIA ekipa TANIE rozwiązania. Może ktoś się skusi bo wygląda to zaje..... !!! Same podniesienie ściany kolankowej to już osobny temat dla konstruktora, więc .....

To ja bardzo poproszę o wszelkie zdjęcia na mail

Witamy!

Choć nie mamy zbyt wiele czasu aby intensywnie i na bieżąco śledzić forum, to jednak każdorazowo gdy siadamy do kompa i czytamy wszystkie posty zdajemy sobie sprawę, na jak wiele rzeczy musimy jeszcze zwrócic uwagę i jak bardzo daleko nam do "zaawansowanych budowlańców" :wink:

Tymczasem my również chcielibysmy bardzo prosić Czarka o przesłanie na maila [email protected] wizualizacji wykonanej przez panią Katarzynę Herbę - Janiak.

Z góry serdeczne dzięki!!!

Czarek jak rozwiązałeś sprawę odprowadzenia deszczówki z dachu (na zdjęciach nie widać zakończenia rur spustowych). Zastanawiam się nad zrobieniem wokół domu systemu rur w ziemi, kończących się w rowie melioracyjnym (istnieje takowy od strony wjazdu na działkę). Co sądzicie o takim rozwiązaniu?

Z odprowadzeniem deszczówki to nie wiem czy przepisy tego nie regulują co więcej takie rozwiązanie nie wchodzi w rachubę (tak mi się wydaje) ale z drugiej strony nie sądzę żeby przekopywali twoją działkę w poszukiwaniu rurki w ziemi. 8) Ja słyszałem o innym rozwiązaniu a mianowicie że znajomek doprowadził deszczówkę pod krzaki (rurką drenażową) wzdłuż ogrodzenia a efekt jest ponoć niezły. Ja pod te krzaki przed domem też tak chciałem zrobić ale zbrakło czasu i miałem wątpliwości jak to potem czyścić bo wszystko fajnie działa jak jest nowe.

Czarek

Z odprowadzeniem deszczówki to nie wiem czy przepisy tego nie regulują co więcej takie rozwiązanie nie wchodzi w rachubę (tak mi się wydaje) ale z drugiej strony nie sądzę żeby przekopywali twoją działkę w poszukiwaniu rurki w ziemi. 8) Ja słyszałem o innym rozwiązaniu a mianowicie że znajomek doprowadził deszczówkę pod krzaki (rurką drenażową) wzdłuż ogrodzenia a efekt jest ponoć niezły. Ja pod te krzaki przed domem też tak chciałem zrobić ale zbrakło czasu i miałem wątpliwości jak to potem czyścić bo wszystko fajnie działa jak jest nowe.

Czarek

Dzięki za odpowiedź. Przyznam, że w przepisach biegły nie jestem ale z tego co wiem to każdy właściciel ma obowiązek w jakiś sposób ją odprowadzać, tak by nie szkodzić sąsiadom. Wydaje mi się, że w moim przypadku, mając dostęp do rowu meliorcyjnego, mogę z niego skorzystać (chyba po to jest?). A co do czyszczenia takiego systemu rur to też mam wątpliwości :roll: .