Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Droga Ido i Jacku !

Jakich wymiarów jest Wasz garaż i czy możęcie podać ile z pomieszczenia nad garażem przeznaczyliście na garderobe, a ile na pralnie. Chodzi mi o ustalenie gdzie utawiliscie scianke działową? Jaką szerokośc ma pralnia ,a jaką garderobą ?

A może ktos inny cos nam podpowie bo chcemy wiekszośc miejsca przeznaczyć na garderobe ale żeby w pralni nie został sam skos :D

Z góry dzieki Justyna

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jessy:

ja również planuję zrobić pralnię nad garażem. Natomiast jest jedno ale. byłem u shreka w domu (pozdrawiam i dziękuję raz jeszcze), i generalnie On ma tam tzw. "rupieciarnie" póki co. I generalnie mimo iz ma tam grzejnik, a temperatura na zewnątrz oscylowała w granicach +1stC, to w tym pomieszczeniu było zdecydowanie chłodno. Dlatego sam teraz się zastanawiam, czy dać grubszą izolację, czy większy kaloryfer.. bo pranie w takiej temperaturze to nie będzi schło :/ mocno się tym zmartwiłem, bo teraz w blokach mam własnie problemy z suszeniem prania...

A tak w ogóle, to ja już się gubię. Podpowiedzcie mi proszę, od czego się zaczyna. Bo szukam informacji i czerpię wiedzę na tematy wilgoci w ścianach, punktu rosy, rozmieszczenia pomieszczeń itp itd, a tak naprawdę to nie wiem od czego zacząc. Jeśli już zdecyduję: TAK, podejmuję ryzyko i się buduję, to od czego się zaczyna?

1. Zakładam, że będę miał warunki zabudowy (występuję o nie za kilka-naście dni)

2. Idę kupić projekt

to tyle wiem :) i co teraz? Poprawcie mnie jeśli się mylę, albo czegoś nie ująłem:

- Idę do biura projektowego, aby przystosowali mi projekt do moich wymagań (czyli nanieśli zmiany)

-Ten sam projektant musi przystosować projekt do mojej działki

- równolegle muszę zlecić wykonanie mapy do celów projektowych (to w biurze projektowym? czy po prostu geodeta uprawniony?)

Pozostaje kwestia przyłączy. Póki co wodociąg w drodze, prąd również u sąsiada jest.

- czy muszę wykonać jakiś projekt podłączenia wodociągu?

- czy muszę wykonać projekt przyłącza energetycznego? narazie prąd mogę wziąść od sąsiada, ale kiedyś to się skończy :p

- kto ustala mi takie pierdoły jak miejsce na bramę, na śmietnik? to ja sam na własną rękę robię? czy gdzieś to trzeba zaznaczyć na mapce?

- co z projektem oczyszczalni ścieków? trzeba to na tym etapie formalizować?

- co z projektem wentylacji mechanicznej? to już na etapie adaptacji projektu, czy oddzielna sprawa i mogę sobie to zostawic na później?

O czym zapomniałem?

o Boże, ale pytań wam zadałem... aż się boję teraz dodać: ile każda z tych rzeczy kosztuje...

Droga Ido i Jacku !

Jakich wymiarów jest Wasz garaż i czy możęcie podać ile z pomieszczenia nad garażem przeznaczyliście na garderobe, a ile na pralnie. Chodzi mi o ustalenie gdzie utawiliscie scianke działową? Jaką szerokośc ma pralnia ,a jaką garderobą ?

A może ktos inny cos nam podpowie bo chcemy wiekszośc miejsca przeznaczyć na garderobe ale żeby w pralni nie został sam skos :D

Z góry dzieki Justyna

co do garazu nie pomoge bo nie pamietam ale Jacek juz chyba pisal kilka razy ... moze gdzies na forum bedzie ta informacja :)

co do pomieszczen nad garazm to musze zmierzyc (postaram sie wieczorem - jak zapomne to przypomnij sie prosze :) ) ale sa mniej wiecej po polowie ... trzeba pamietac ze musza sie jeszcze zmiescic drzwi do pralni z lazienki - zanim sie skos nad garazem zacznie :) i podobnie drzwi z pokoju do garderoby ...

no i w pralni mamy ogrzewanie podlogowe a dodatkowo na sciane wisi grzejnik-drabinka - na mokre reczniki w szczegolnosci - i musze przyznac ze pranie schnie rewelacyjnie :)

dzieki serdeczne, własnie boje sie jak to wypadnie z tym skosem na strychu, bo my nie poszerzalismy garazu mamy dwustanowiskowy ale bez innych zmian , ja cały szas sugerowałam sie rzutami które Ty mi wysłałaś i dopiero teraz patrzac na Twoje zdjecia zauważyłam ze macie szerszy garaz :( musze jeszcze raz zapytac architekta, ale jego złapać :-?

taaa architekt tak zrobił chodz prosiłam zeby to było podzielone inaczej... chciałam wieksza czesc przeznaczyc na garderobe, ale teraz jak wiem ze ty masz powiekszony garaz to nie jestem pewna czy u nas sie da :(

ok, juz rozumiem ...

my faktycznie nie tylko poszerzylismy garaz zle tez go wydluzylismy symetrycznie z przodu i tylu;

ale tak sobie wlasnie pomyslalam ze skoro nie za bardzo mozna przesuwac te 2 drzwi to moze scianke zalamac gdzies w polowie i zrobic wneke zwezajac pralnie z tylu ?

nie wiem czy jasno opisalam co mam na mysli 8)

dzieki za podpowiedz, powiem szczerze ze nawet o tym nie pomyslałam, chyba zostawie to narazie tak jak jest, jak juz beda stały sciany wtedy zobacze jak to wyjdzie.A tak poza tym to strasznie ale to strasznie Wam zazdroszcze !!! Chciałabym juz mieszkac w nowym domku, to musi byc fantastyczne uczucie nie? a dzien przeprowadzki jednym z lepszych w życiu!

A tak poza tym to strasznie ale to strasznie Wam zazdroszcze !!! Chciałabym juz mieszkac w nowym domku, to musi byc fantastyczne uczucie nie? a dzien przeprowadzki jednym z lepszych w życiu!

Heh... a ja tam byłem u Idy i Jacka i wierzcie mi jest czego zazdrościć!;) Naprawde mają ładną tą Oliwke! Dzięki temu, że byłem i zobaczyłem u nich to sam garaż robię 6x9m. I nie tylko to od nich zapożyczyłem!;p Mam nadzieje, że mnie nie podadzą do sądu o kradzież praw autorskich paru patentów!

Pozdrawiam serdecznie!

mrxaoo ja proponuje Ci, żebyś zanim zaczniesz robić cokolwiek sam, poszedł znalazł jakiegoś projektanta i porozmawiał z nim co i jak dokładnie trzeba załatwić w Twoim starostwie, żeby w ogóle wystąpić o pozwolenie na budowę! Ja kupiłem działkę, razem z działką miałem już warunki zabudowy, sam załatwiłem tylko warunki przyłączy wody i prądu, kupiłem projekt Oliwki i z tym wszystkim poszedłem do projektanta. Pozwolenie na budowę mam obiecane od w/w najdalej do połowy lutego i za to wszystko płace 3500pln i to dopiero gdy otrzymam pozwolenie na budowę do ręki. Jak chcesz poznać inne koszta to wejdź na mój dziennik budowy.

- Idę do biura projektowego, aby przystosowali mi projekt do moich wymagań (czyli nanieśli zmiany)

-Ten sam projektant musi przystosować projekt do mojej działki

- równolegle muszę zlecić wykonanie mapy do celów projektowych (to w biurze projektowym? czy po prostu geodeta uprawniony?)

Najpierw mapa do celów projektowych,a potem reszta. Bez mapy projektant nic nie zrobi. Ja mapę załatwiłem sam u znajomego geodety.

- co z projektem oczyszczalni ścieków? trzeba to na tym etapie formalizować?

Najpierw badania gruntowe, potem projekt oczyszczalni, który musi być dołączony do projektu domu przy składaniu dokumentów. Bez tego projekt nie przejdzie.

- czy muszę wykonać jakiś projekt podłączenia wodociągu?

- czy muszę wykonać projekt przyłącza energetycznego? narazie prąd mogę wziąść od sąsiada, ale kiedyś to się skończy

U mnie to wszystko załatwia projektant adaptujący projekt.

Rozpisałem się jak nigdy. Mam nadzieje, że chociaż trochę pomogłem. N początku czułem się tak samo jak Ty.

U nas - 12,5 stopni brrr, chciałam zapytac tych którzy juz mieszkaja jak im sie sprawuje ogrzewanie podłogowe?

pozdrawiamy wszystkich serdecznie

U nas tez w okolicy 10 stopni, ale nie mamy kominka (otwor kominowy jest spory i niezle wietrzy), gora dopiero ocieplana (jeszcze nie do konca skonczona). Podlogowke mamy tylko na dole, nie mamy grzejnikow, wiec na gorze jest troche zimniej.

Jessy,

jeszcze w temacie garderoby/pralni. My nie powiększaliśmy garażu, tyle tylko, że jest 2-stanowiskowy. Podzieliliśmy górę tak, że garderoba jest większa niż pralnia i jakoś nie odczuwany, aby w pralni było mało miejsca i duży skos. Przy czym podnieśliśmy ścianę kolankową o 2 pustaki. Ścianka działowa jest niejako przedłużeniem ściany między łazienką a sypialnią. Może na tym rysunku będzie w miarę czytelnie:

http://lh3.ggpht.com/_dD6lBMjt9Mw/Sl4SrIdAaUI/AAAAAAAAAmg/EbJu_t2QCOM/s512/pi%C4%99tro.JPG

(aha, szkic o tyle nieaktualny, że kibelek będzie jednak w łazience a nie nad garażem)

Garderoba wyszła OGROMNA :-)

http://lh6.ggpht.com/_dD6lBMjt9Mw/SvhORP9dI5I/AAAAAAAADD0/O-1TqKdOG_E/s720/DSC_0291.jpg

Przyłączam się do opini, że Ida i Jacek zastosowali nietypowe, ale bardzo pomysłowe rozwiązania - my sami kilka rzeczy od nich zgapiliśmy :oops:

Co do temperatur - dzisiaj we Wrocławiu ma być -17st. Brrr... Martwimy sie o nasze tynki, bo nie zdążyły miejscami wyschnać. Ale grzejemy i to ostro - nagrzewnicę nastawiliśmy tak, żeby włączała się co kilka godzin i działała po 3 godziny. No i teraz jak się rano wchodzi do chałupki, to cieeeeepło. Tyle tylko, że na górze koło okien połaciowych straszny szron i lód. Mam nadzieje, że nic się z nimi nie stanie.

Mam prośbę, - możesz zamieścić zdjęcia części pralnianej? oraz przejścia łazienka/pralnia?

Włala:

Widok z przedpokoju na łazienkę i dalej pralnię

http://lh4.ggpht.com/_dD6lBMjt9Mw/Sy0SzQChftI/AAAAAAAADLA/9vmSSwC_dGc/s512/DSC_0283.jpg

Łazienka - jak widać nie widać komina - został przeniesiony do dobudówki

http://lh6.ggpht.com/_dD6lBMjt9Mw/Sy0S30bB4sI/AAAAAAAADLE/W7FZs1KxRmM/s720/DSC_0284.jpg

I sama pralnia:

http://lh4.ggpht.com/_dD6lBMjt9Mw/Sy0S73HPcgI/AAAAAAAADLI/fp1JoqZSpxg/s720/DSC_0285.jpg

Szerokość pomieszczenia to 2,5m.

ja proponuje Ci, żebyś zanim zaczniesz robić cokolwiek sam, poszedł znalazł jakiegoś projektanta i porozmawiał z nim co i jak dokładnie trzeba załatwić w Twoim starostwie, żeby w ogóle wystąpić o pozwolenie na budowę! Ja kupiłem działkę, razem z działką miałem już warunki zabudowy, sam załatwiłem tylko warunki przyłączy wody i prądu, kupiłem projekt Oliwki i z tym wszystkim poszedłem do projektanta.

No ja też mam działkę z warunkami zabudowy, ale warunki były wydane na 1 dużą działkę, ja kupiłem tylko jej część - i trzeba składać o nowe warunki zabudowy :/ ale rozmawiałem ze starostwem - i nie powinno być problemu. Kazali mi przynieść wypełniony wniosek, a jak już mam upatrzony projekcik, to żeby dołączyć nawet fragment tego projektu. Wtedy warunki będę miał już "pod ten projekt". Nie wiem jak to wyjdzie w praniu - ale człowiek który się tym zajmuje i mnie obsługiwał - naprawdę miły i pomocny. Naprawdę, zdziwiło mnie to bardzo. Póki co - super urząd jak dla mnie.

Najpierw mapa do celów projektowych,a potem reszta. Bez mapy projektant nic nie zrobi. Ja mapę załatwiłem sam u znajomego geodety.

ok, od tego zacznę.

Najpierw badania gruntowe, potem projekt oczyszczalni, który musi być dołączony do projektu domu przy składaniu dokumentów. Bez tego projekt nie przejdzie.

hm... te badania gruntowe są konieczne? gdzie to się załatwia? aj, zresztą to sobie wygooglam - przynajmniej spróbuję.

Rozpisałem się jak nigdy. Mam nadzieje, że chociaż trochę pomogłem. N początku czułem się tak samo jak Ty.

Strasznie dziękuję za wyjaśnienia. Jestem totalnie zagubiony, w głowię totalny mętlik, tysiące pytań, kwestii do sprawdzenia. Najgorsze, jak w końcu się okaże, że jednak nie startujemy z budową, bo nie podołamy :/

rozumiem, że w pralni dajecie ogrzewanie, a w "garderobie" ?

Na tą chwilę pomysł jest taki, żeby w pralni dać podłogówkę, a w garderobie grzejnik pod oknem. Jednak znając życie pewnie koncepcja zmieni nam się jeszcze ze trzy razy.

Aha, jeśli budujesz się w okolicach Wrocławia, to najlepiej wpadnij do nas na wizję lokalną, bo fotki strasznie przekłamują perspektywę.