TomekC73 29.12.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 aniaaas A w salonie macie podzieloną podłogę czyli tam gdzie część jadalna np płytki a w części wypocz deski? Ja zdecydowałem że w całym sal będzie parkiet bez podłogówki tylko grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 29.12.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 aniaaas A w salonie macie podzieloną podłogę czyli tam gdzie część jadalna np płytki a w części wypocz deski? Ja zdecydowałem że w całym sal będzie parkiet bez podłogówki tylko grzejniki. Cały mamy w deskach dębowych. Płytki mamy w całym korytarzu, wiatrołapie i kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 29.12.2009 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Trochę z innej beczki. Mam do sprzedania wylewki do rynien LINDAB. Może ktoś z forumowiczów będzie zainteresowany kupnem. Zostały po budowie bo jednak wpuściliśmy rynny w kostkę.Oczywiście są nowe.Link do ogłoszenia:http://forum.muratordom.pl/sprzedam-wylewki-do-rynien-lindab-srednica-87,t176919.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 29.12.2009 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 skoro o beczkach mowa, to już po bandzie. Kolejny raz z innej beczki: Macie cyrkualcję cwu? jest sens? w sumie to odległości łazienek od "kotłowni" w pomieszczeniu gospodarczym nie są duże... jak to wygląda w praktyce? Do tych, co użytkują już dom i nie maja cyrkulacji cwu: dlugo czekacie na ciepła wodę aż dopłynie do kranu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 29.12.2009 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 skoro o beczkach mowa, to już po bandzie. Kolejny raz z innej beczki: Macie cyrkualcję cwu? jest sens? w sumie to odległości łazienek od "kotłowni" w pomieszczeniu gospodarczym nie są duże... jak to wygląda w praktyce? Do tych, co użytkują już dom i nie maja cyrkulacji cwu: dlugo czekacie na ciepła wodę aż dopłynie do kranu ? my mamy cyrkulacje ale nie używamy nie mamy jeszcze zrobionej łazienki na górze i dlatego. póki co nie trzeba czekać długo na ciepłą wodę. czasami pod prysznicem mogłoby się to szybciej zbierać , ale nie ma tragedii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 29.12.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 my mamy cyrkulacje ale nie używamy nie mamy jeszcze zrobionej łazienki na górze i dlatego. póki co nie trzeba czekać długo na ciepłą wodę. czasami pod prysznicem mogłoby się to szybciej zbierać , ale nie ma tragedii. no właśnie o tą łazienkę na górze głównie się martwię... nie ma chyba nic gorszego, niż wstać w zimę nad ranem i wejść z sypialni pod zimny kilku minutowy prysznic ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniaaas 29.12.2009 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 my mamy cyrkulacje ale nie używamy nie mamy jeszcze zrobionej łazienki na górze i dlatego. póki co nie trzeba czekać długo na ciepłą wodę. czasami pod prysznicem mogłoby się to szybciej zbierać , ale nie ma tragedii. no właśnie o tą łazienkę na górze głównie się martwię... nie ma chyba nic gorszego, niż wstać w zimę nad ranem i wejść z sypialni pod zimny kilku minutowy prysznic ... Powiem tak - skoro w łazience na dole trzeba troszkę poczekać to pewnie na górze dłużej. W związku z tym radze robić. U nas chodzi tez o szambo, jednak każde minuty wody lecącej daremnie to konkretny koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 30.12.2009 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Cześć, z tym kominkiem to jest tak że im dłużej jest tym mniej się w nim pali . W oliwce ciepło z kominka bardzo ładnie klatką shodową idzie na poddasze. Mamy wkład 14 Kw i zanim zamontowali pompę dogrzewaliśmy kominkiem, bez problemu po tygodniu palenia (tylko popołudniami) dało się osiągnać 15 C na poddaszu. Wkład zwykły Uniflam Selenic 700 z trzema szybami. Te 3 szyby to był zbędny wydatek, zamiast 2800 zł wywalać wystarczyło kupić zwykły z jedną szybą za 1600 zł. Teraz mamy system okopconej szyby x 3 i x 3 więcej czyszczenia. Jak planujecie rekuperacje to zrobić dodatkowy kanał wyciągowy obok kominka i ciepło ładnie się rozejdzie po domu. Co do cyrkulacji, to można ją podpiąć pod sterownik czasowy i ustawić godziny, w których ma pracować. U nas cyrkulacją steruje PC, mamy po 4 nastawy na każdy dzień tygodnia. Prawda jest taka, że na razie pomieszkujemy i cyrkulacja jest wyłączona. A co do kominka z PW, to mój sąsiad grzeje chałupę 360 m2 kominkiem 32 KW! Codziennie rano taczka albo dwie drzewa do domu jadą, czyszczenie szyby, wywalanie popiołu. OK. 14 m3 drzewa na sezon spala, jak twierdzi jak długo mu sił starczy będzie palił drzewem. No i jeszcze jeden problem wyjazd na 3 dni i w chałupie zimno. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 30.12.2009 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Odnośnie ogrzewania. Osobiście robie gaz plus kominek z powietrzem rozprowadzonym do różnych pomieszczeń. Dlaczego? Bo kominek z płaszczem wodnym wymaga elektryczności, buduję pod miastem, w miejscu gdzie zdarza się, że nie ma prądu. Stąd kominek jako niezależne źródło ciepła a gaz sporadycznie. Mam to rozwiązanie w domku letniskowym (tylko kominek) i jest super ciepło. Niebezpieczeństwo pożaru istnieje zawsze, ale to przy czymkolwiek jeśli instalacja jest źle zrobiona. Mój znajomy już 9 lat ogrzewa tylko kominkiem z rozpr. i jest bardzo dobrze. Przy płaszczu wodnym ciepło jest rozprowadzone kaloryferami i kominek jako taki ciepła praktycznie nie daje. jeśli nie masz gazu najlepiej zrobić piec na wszystko i normalny kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jessy 30.12.2009 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Mataj , pare dni zimy minelo chce Cie zapytac jak ci sie sprawuje zastosowany system ogrzewania? Bo chcemy zrobić tak samo : dół - podłogówka, góra- grzejniki + podłogówka w łazience.Dogrzewasz kominkiem? czy jest wystarczajaco ciepło? Typer, a jak sprawuje sie pompa ciepła? bo nad tym tez sie długo wachaliśmy... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 30.12.2009 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2009 Mataj , pare dni zimy minelo chce Cie zapytac jak ci sie sprawuje zastosowany system ogrzewania? Bo chcemy zrobić tak samo : dół - podłogówka, góra- grzejniki + podłogówka w łazience.Dogrzewasz kominkiem? czy jest wystarczajaco ciepło? Typer, a jak sprawuje sie pompa ciepła? bo nad tym tez sie długo wachaliśmy... pozdrawiam Pompa działa.....trochę zmieniam ustawienia aby jakoś to ogarnąć i w miarę ekonimicznie zaczęło funkcjonować. Pompa razem z reku zjada mi od 20 do 30 KW na dobę. Myślę, że pierwszy miesiąc grzania zamknę kwotą ~ 400 zł. Nie mam II taryfy na prąd więc idzie cały czas równo (0,44 zł/KW). W domu brak jeszcze drzwi wewnętrznych, nie ma tynku i balkon nie docieplony. Wynik jak na początek przyzwoity. Co do samego domu to wszędzie mamy podłogówkę + małe drabinki w łazienkach. Na parterze płytki, na górze panele. Oddzielne sterowanie temperaturą parteru i poddasza (można również skręcić poszczególne pętle w pomieszczeniach). Do CWU zbiornik 300 L rownież grzany z PC. Co ciekawe pow. użytkowa naszego domu to 129 m2, po podłogach jednak wychodzi ponad 160 m2 a dodatkowo zrobiliśmy ogrzewanie nad garażem, to kolejne 24 m2. W sumie wyszło 187 m2 ogrzewania po podłogach. Po podniesieniu ścianki kolankowej o 2 pustaki prawie cała ta powierzchnia jest do wykorzystania, więc jest co grzać. Odnośnie strychu nad garażem, to miała to być graciarnia, zlikwidowaliśmy okno w szczycie a daliśmy połaciowe. Efekt był taki, że każdy kto oglądał dom wynajdował nam nowe zastosowanie dla tego miejsca, więc dociepliłem podłogę 10 cm stryro i zrobiliśmy podłogówkę tylko z rozstawem co 20 cm, w dach weszło 25 cm wełny (więcej się nie dało przez drzwi) no i zobaczymy czy będzie to sala kinowa, bilardowa, miejsce dla teścia jak przyjedzie czy zwykła graciarnia. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jessy 31.12.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Dzieki Typer za info, my tez długo sie zastanawialismy nad takim rozwiazaniem, i pewnie tez zastosowalibysmy u siebie pompe, gdyby nie jej cena mozna tylko pozazdroscic takiego bezobslugowego rozwiazania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 31.12.2009 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2009 Dzieki Typer za info, my tez długo sie zastanawialismy nad takim rozwiazaniem, i pewnie tez zastosowalibysmy u siebie pompe, gdyby nie jej cena mozna tylko pozazdroscic takiego bezobslugowego rozwiazania My długo kalkulowaliśmy, wybraliśmy pompę polskiego producenta, cena za 10 KW to 13190 zł netto, więc przyzwoicie, koszt robią odwierty, jak ktoś ma sporą działkę to kolektor poziomy nie powinien kosztować więcej jak 4500 zł. Niestety nasza żeczywistość jest taka, że nie ma praktycznie dofinansowań do takich rozwiązań, gdyby państwo dokładało z 50% tak jak na zachodzie to takie ogrzewanie mogło by być alternatywą dla ekogroszku czy gazu z butli. Dużo łatwiej dostać kasę na kolektory słoneczne, co wydaje mi się przy ekogroszku dobrym rozwiązaniem do CWU na lato. Zakłada ktoś z oliwkowiczów kolektory? A może pompę powietrze-woda, która powinna trochę lepiej działać jak kolektory? Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 01.01.2010 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2010 http://images49.fotosik.pl/243/bb29c1f2c31047e5m.jpg Domek jeszcze bez daszków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrxaoo 02.01.2010 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Grazi: Ładna sceneria, ładny domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 02.01.2010 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Dziękuję bardzo. Moim zdaniem podniesienie ścianki o dwa pustaki trochę źle wpływa na wygląd zewnętrzny. Mam nadzieję, że wnętrze zrekompensuje mi widok zewnętrzny, a być może jak dojdą daszki i dom będzie skończony będzie całkiem dobrze. pozdr I JESZCZE PYTANIE Czy do okien dachowych od strony ogrodu dawaliście wspólny kołnierz czy dwa oddzielne, bo okna są w dwóch różnych pomieszczeniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 02.01.2010 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Dziękuję bardzo. Moim zdaniem podniesienie ścianki o dwa pustaki trochę źle wpływa na wygląd zewnętrzny. Mam nadzieję, że wnętrze zrekompensuje mi widok zewnętrzny, a być może jak dojdą daszki i dom będzie skończony będzie całkiem dobrze. pozdr I JESZCZE PYTANIE Czy do okien dachowych od strony ogrodu dawaliście wspólny kołnierz czy dwa oddzielne, bo okna są w dwóch różnych pomieszczeniach? Z tego co pamiętam to dwa oddzielne (okno w łazience i korytarzu), kwestia odległości między nimi, my w łazience trochę je odsuneliśmy od ścianki. Co do dachu to ten sam błąd popełniliśmy, trzeba było wydłużyć krokwie, wtedy okap wychodzi większy i proporcje nie są zachwiane. Spokojnie się przyzwyczaisz, my już na to nie zwracamy uwagi . Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 02.01.2010 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Też mam taka nadzieję. W sumie najbardziej razi mnie ta scanka nad garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikela 02.01.2010 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Witam Ja tez mam pewne watpliwosci jeśli chodzi o wysokość budynku, podniosłam ścianke kolankową tylko o jeden pustak ale mam piwnice i dom sie troche podniósł i teraz mam problem poniewaz dekarze twierdzą ze lepiej byłoby daszek nad wejściem zrobić pod dachem bo inaczej daszek bedzie wychodził za wysoko a ja nie mogę sobie tego wyobrazic nie znalzłam żadnego projektu z daszkiem wejściowym nie połączonym z dachem. Ponadto myśle sobie tak, ze jezeli słupy podtrzymujace daszek beda się zaczynały na poziomie posadzki na parterze to czy piwnica ma tu jakieś znaczenie ? jeśli byśmy odcieli piwnice to dom zostaje podniesiony tylko o jeden pustak. Nie wiem co robić z tym daszkiem - chciałam zeby był taki jak u idy i jacka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikela 02.01.2010 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2010 Witam Ja tez mam pewne watpliwosci jeśli chodzi o wysokość budynku, podniosłam ścianke kolankową tylko o jeden pustak ale mam piwnice i dom sie troche podniósł i teraz mam problem poniewaz dekarze twierdzą ze lepiej byłoby daszek nad wejściem zrobić pod dachem bo inaczej daszek bedzie wychodził za wysoko a ja nie mogę sobie tego wyobrazic nie znalzłam żadnego projektu z daszkiem wejściowym nie połączonym z dachem. Ponadto myśle sobie tak, ze jezeli słupy podtrzymujace daszek beda się zaczynały na poziomie posadzki na parterze to czy piwnica ma tu jakieś znaczenie ? jeśli byśmy odcieli piwnice to dom zostaje podniesiony tylko o jeden pustak. Nie wiem co robić z tym daszkiem - chciałam zeby był taki jak u idy i jacka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts