Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. My mamy podniesione o 2 pustaki. Wydłużyliśmy krokwie. Trochę wyszedł duży okap, ale da się do tego przyzwyczaić. Nie pytajcie o ile wydłużyliśmy. Co do daszku Mikela posłuchaj fachowców. Ja też tłumaczyłam, że ma być obniżony, ale zrobili tak jak w projekcie i ostatecznie żadnej funkcji daszek ten nie spełni.

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam w Oliwce kominek Sparke z rozprowadzeniem grawitacyjnym do 3 pokoi na poddaszu. Sam wkład był dosc drogi (cos ok 4 tys pln) ale sprawdza sie rewelacyjnie.

Mam dwie szyby i brudza się one bardzo mało - zawsze pierwsze pytanie gości to jak to robimy ze mamy czystą szybę ;)

W praktyce moge palic 3 dni i szyba jest brudna (czarna) tylko w jednym miejscu w rogu kominka.

Czyszczenie jest dziecinnie proste - psikam jakims srodkiem od parkanexu i zbieram brud recznikami papierowymi. Nic nie trzeba szorowac, skrobać itp.

Co do temperatur, to z reguły palę na 1 lub 2 wkłady drewna (na dłuzej nie mam czasu). Po godzinie od rozpalenia temp. w sypialniach na gorze rosnie o ok. 2 stopnie C, na dole podobnie.

Dopływ powietrza i szyber mam prawie maksymalnie przesłonięte - dłużej sie wtedy pali mniejszym płomieniem.

Super sie sprawdza separator popiołu do odkurzacza - genialne rozwiązanie :)

Ciagłe palenie w kominku moim zdaniem nie ma sensu i nie ma co traktowac go jako głównego zródła ciepła (przy rozprowadzeniu ciepłego powietrza) bo wtedy kocioł sie nie załacza i w łazienkach jest zimno (tam ciepłe powietrze nie dochodzi). Tutaj rozwiazaniem jest tylko płaszcz wodny - no ale kominki te sa niezbyt ładne, brudzi sie zdecydowanie szybciej szyba i instalacje potrafią sprawiać duzo problemów (to opinie moich znajomych, którzy maja takie kombinacje).

pzdr

Ciagłe palenie w kominku moim zdaniem nie ma sensu i nie ma co traktowac go jako głównego zródła ciepła (przy rozprowadzeniu ciepłego powietrza) bo wtedy kocioł sie nie załacza i w łazienkach jest zimno (tam ciepłe powietrze nie dochodzi).

mamy dokladnie te same spostrzezenia ...

palilismy w kominku w te najwieksze mrozy (ale nie dlatego ze piec nie wyrabial tylko dlatego ze lubimy miec zapalny kominek) i wszedzie bylo cieplo oprocz lazienki na gorze i sypialni naszej (ale to ostatnie nam nie przeszkadzalo) ... w pokojach dzieci sa kratki od kominka wiec bylo fajnie a w lazience az nie chcialo sie myc .... wiec wymyslilismy sobie ze dolna lazienka bedzie ta zimowa :) to tez jakies rozwiazanie 8)

inne rozwiazanie to osobny sterownik do lazienki na gorze zeby tamta petla chodzila caly czas niezaleznie od temperatury otoczenia ...

mozna tez przestawic piec na ciagle grzanie ale to bez sensu zeby w pokojach bylo 24 st :)

Mataj , pare dni zimy minelo chce Cie zapytac jak ci sie sprawuje zastosowany system ogrzewania? Bo chcemy zrobić tak samo : dół - podłogówka, góra- grzejniki + podłogówka w łazience.Dogrzewasz kominkiem? czy jest wystarczajaco ciepło?

Narazie o realnym zuzyciu energii ciezko mowic (dopiero tynki dosychaja ;) wilgotnosc dopiero niedawno spadla do ok. 62%), schodzi nam tego ok 30kg/dobe, ale mam nadzieje pozniej bedzie lepiej.

Temperatura dosc stala ok 17-19 stopni (przy piecu prawie nic nie zmieniamy, bez wzgledu na pogode), grzejemy tak wysoko, bo chcemy wygrzac dom.

Grazi - Swietne zdjecie! Bardzo mi sie podoba. Oliwka tez ladna ;) Szkoda, ze nie przedluzyliscie dachu nad tarasem... Co do podnoszenia kolankowej o dwa pustaki - bez zmian w dachu (dlugosc krokwii) domek wyglada troche smiesznie :p przynajmniej moim zdaniem. Odnosnie kolnierza - dwa oddzielne.

My z kominka narazie rezygnujemy, ale rozpatrywalismy wklad Kratki. Nie wiem jak to jeszcze rozwiazemy, ale i tak odlozymy to na troche - wiosna, moze lato?

Witam,

Ja znowu z pytaniem - jakie macie tynki wewnętrzne cementowo-wapienne czy wapienno-gipsowe ? cena robocizna + materiał 22 zł za jedne i drugie

Więc które mam wybrać ??

A cena dobra czy szukać jeszcze bo to pierwszy wykonawca do którego dzwoniłam ?

głupio mi troche że tyle pytań mam ale z góry dziękuję wszystkim pomocnym Oliwkowiczom

Pozdrawiam

inne rozwiazanie to osobny sterownik do lazienki na gorze zeby tamta petla chodzila caly czas niezaleznie od temperatury otoczenia ...

mozna tez przestawic piec na ciagle grzanie ale to bez sensu zeby w pokojach bylo 24 st :)

Znajomy ma bezprzewodowy czujnik pokojowy. Duzo pali w kominku - w zasadzie codziennie po pracy i żeby miec ciepło w łazience wieczorem to godzine/dwie przed wieczorną kapielą wstawia czujke do garazu i piec sie załącza.

Grzeje tylko łazienkę, bo termostaty na kaloryferach ma ustawione na 3 "i trochę" co odpowiada u niego 21,5 stopnia C. (wiec sie zamykają jak grzeje kominkiem)

Nie wiem czy ma to uzasadnienie ekonomiczne, no ale jakies obejscie problemu jest ;-)

Sama niewiem, my tez podnosimy o dwa pustaki, poza tym daszek wciety w dach na kolumnach wzorowany na domku Idy i jacka :D .

Ida Wy wydłużaliście krokwie ??? bo chce tak jak Wy :lol:

zle skierowane pytanie :) Jacek wie wiecej - jego trzeba wywolac ;)

o ile pamietam to byly wydluzane ale nie wiem o ile ... jakos proporcjonalnie ... no i owszem dach calkiem sporo odstaje od sciany budynku ale widac to tylko na scianach szczytowych ... dlatego tez nie zrobilismy podbitki prostopadle do scian budnku (bo to mi sie nie podobalo) tylko rownolegle do dachu ... niestety nie mam zdjecia ktore to zobrazuje ale mam inne w zimowej sceneri :)

http://lh6.ggpht.com/_u8phbBqrjTE/Sz49SevCZ8I/AAAAAAAAJtA/_s2yGfaugSg/s400/DSC04331.JPG

taaa grazi, ale jak nie wydłuże to co z daszkiem ? ja chce zeby sie wcinał w dach, a wydaje mi sie ze jak krokwie zostana takie same to jedyne dobre rozwiazanie to własnie daszek pod dachem. Nasz znajomy tak ma, ale on z uwagi na to ze ma ścianke na 4 pustaki :o aha i on nie budował oliwki

Sama niewiem, my tez podnosimy o dwa pustaki, poza tym daszek wciety w dach na kolumnach wzorowany na domku Idy i jacka :D .

Ida Wy wydłużaliście krokwie ??? bo chce tak jak Wy :lol:

wywyołany do odpowiedzi:

U nas ścianka kolankowa jest podniesiona o dwa bloczki na domu, ale nad garażem o jeden bądź półtora-trzeba policzyć na zdjęciach :). Dodatkowo u nas jest strop monolityczny o grubości najwyżej 16cm a terriva ma 24 cm

Zrobiłem wielkie poszukiwania więźby i chyba zamawialismy 7,90m wszystkie od K1 do K6. A na garaż 6,90. Do tak dużego dachu jak u nas na garażu doszły też jętki i słup na środku.

Ale np nie są potrzebne przy takiej konstrukcji małych daszków jak u nas tak duże ilości K2 do K6 , a zamiast nich w standardowych odległościach (więc mniejsza ilość), bo nie trzeba robić podtrzymania dla małych daszków które u nas mają konstrukcję wolnostojącą na kolumnach i w murze - do obejrzenia na zdjęciach :). O czym nie wiedzieliśmy. Oczywiście później ludzie od więźby troche poodcinali i w końcu całkiem sporo jeszcze zostało długich i krótszych do palenia ogniska

Jacek