Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Grazi jak chcesz się trochę pocieszyć to zapraszamy do nas, my poszliśmy o 2 pustaki, potem jest osłona murłaty, docieplenie wieńca itp. więc jeszcze wyżej....przez tydzień patrzeć na to nie mogłem.... Teraz już się przyzwyczaiłem, a w środku ile miejsca jest, biurko spokojnie dostawię pod skosem itp. :) (tak się pocieszam).

A tak wracając jeszcze do łazienek to już wiem że popełniliśmy mały błąd na dole, kabina prysznicowa 80 cm, mało miejsca jest w środku, tak jakoś ciasno. 90-tka była by OK.

Ida i Jacek, ale Was zawiało, polubiliście już łopaty do śniegu ? :wink:

U nas podobnie to wygląda, mamy fajnych sąsiadów z ciągnikiem więc chociaż drogę dojazdową nam przejechali, reszta niestety ręczna robota :-?

Pozdrawiam - Daniel

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

poczytaj trochę wątki tych co budują energooszczędnie, tam często przewija się opinia, że przy ścianie 2W brać tani materiał na ściany a potem duuuużo docieplenia.

No niby tak, ale właśnie zastanawiam się co tańsze. Bo technologia pióro wpust jest szybsza i idzie zdecydowanie mniej zaprawy, ale za to pustaki droższe. Więc koszt 1m2 ściany trzeba porównywać jako suma kosztów zakupu pustaka, zaprawy oraz robocizny.

BTW, jak szukaliście ekip budowlanych - murarzy - to podawali wam różne ceny za różne technologie budowy ścian? A może podawali stawkę godzinową?

TypeR tak, tak - lopaty to nasi najlepsi przyjaciele ... a wlasciwie to mojego meza :)

co do lazienki na dole to jest ona wystarczajaco duza zeby zrobic kabine 90 a moze nawet i szersza - my mamy 90 ... w teori miala to byc lazienka goscinna i do codziennego mycia rak ... a w praktyce zima nas przekonala ze w dolnej jest cieplej i przyjemniej ... wiec na te pore roku przenieslismy sie z klamotami kapielowymi na dol :)

Grazi jak chcesz się trochę pocieszyć to zapraszamy do nas, my poszliśmy o 2 pustaki, potem jest osłona murłaty, docieplenie wieńca itp. więc jeszcze wyżej....przez tydzień patrzeć na to nie mogłem.... Teraz już się przyzwyczaiłem, a w środku ile miejsca jest, biurko spokojnie dostawię pod skosem itp. :) (tak się pocieszam).

A tak wracając jeszcze do łazienek to już wiem że popełniliśmy mały błąd na dole, kabina prysznicowa 80 cm, mało miejsca jest w środku, tak jakoś ciasno. 90-tka była by OK.

Ida i Jacek, ale Was zawiało, polubiliście już łopaty do śniegu ? :wink:

U nas podobnie to wygląda, mamy fajnych sąsiadów z ciągnikiem więc chociaż drogę dojazdową nam przejechali, reszta niestety ręczna robota :-?

Pozdrawiam - Daniel

Daniel nie przesadzaj z tą ścianką. Przyjrzałam się i wcale nie jest wysoko, bo macie dwa ytongi wyzej, a my 2 H+H, one sa wyższe. U Ciebie wygląda dobrze.

Ido, piekne kafelki.

Cześć oliwkowicze pozwólcie że i ja się pochwale dokumenty potrzebne do PnB architekt złożył do Starostwa teraz tylko cierpliwie czekać.Architekt za adaptację projektu z wszystkimi przeróbkami przeprojektowanie fundamentów pod szkody górnicze wycena dla kopalni policzył 1500,00,on też na 99% będzie moim kierownikiem budowy i za to ustaliliśmy cenę 1000,00zł a pan bardzo miły normalny nie wywyższający się gość bardzo miły kontakt wczoraj dogadałem się z budowlańcem podpisaliśmy umowę za SSO bez dachu z wszystkimi pracami ziemnymi łącznie ze sprzetem ciężkim policzył 25,000.Już nie mogę się doczekać wiosny a ta w tym roku chyba za wcześnie do nas nie zawita.A jak waszym zdaniem te ceny bo ja czytając różne watki i opinie myślę że jest dobrze reszta okaże się w praniu.:)

cena w sumie nie wygórowana :D ja za swój SSo zapłaciłem 32 tys z dachem ale u nas nie ma szkód górniczych hihi

gratuluje dobrego kieronik bo to pół sucesu jak bedzie trzeba to i z ekipa sie pokłuci. Będą wiedzieli kto tu rządzi !!!

wiosny narazie nie ma ja w ubiegłym roku pierwsze prace miałem od dnia 26 lutego (korapka fundamenty i duuuuze kamienie w wykopie) a potem na tydzien i tak byla przerwa bo warunkie nie pozwalaly na przejazd do działki a na lipiec mialem juz gotowy SSO. Wiec bez obaw napewno szybko i sprawnie pójdzie

bardzo prosze oliwkowiczow o informacje czy mozna w Oliwce zrobic DGP grawitacyjne bo moj fachowiec stwierdzil ze najlepiej turbine (domysalem sie ze latwoej i drozej)

jelsi komus udalo sie zrobic DGP grawitacyjnie to baaaaardzo prosimy o jakis szkic albo schemat na pw albo opis na forum zeby kazdy mogl skorzystac

A ja się chciałem uśmiechnąć do oliwkowiczów z wentylacją mechaniczną (miedzy innymi do Idy i Jacka :) )- czy moglibyście się podzielić gdzie macie zlokalizowane wywiewy na poddaszu?

Z góry dzięki.

Wywiew jest na ścianie szczytowej domu od strony garażu (czyli pomiedzy dachami garażu a domu), a nawiew jest pobierany ze ściany szczytowej garażu. Tylko proponuje umiescic nawiew nisko bo go trzeba czyścić z owadów i innego brudu którym się zapycha raz na kwartał.

U nas wysko to i dużo kłopotów z tym :(

cześć,

u nas czerpnia powietrza (zależy od ustawienia budynku, nalepiej tak żeby nie zaciągała powietrza z kominów sąsiadów) do reku jest na ścianie szczytowej nad garażem, wyrzutnia kominem (jeden kanał grawitacyjnej na ten cel przeznaczony).

Jeżeli chodzi o pomieszczenia na poddaszu to czerpnie są w łazience, garderobie i strychu nad garażem, nawiewy w pokojach.

Na parterze czerpnie w łazience, kotłowni i salonie po stronie jadalni, nawiewy w małym pokoju, salonie po stronie wypoczynkowej (większa średnica rury). Dodatkowy wyciągowy kanał z wentylatorem na dachu doprowadzony do wyciągu kuchennego.

Pozdrawiam - Daniel

cześć,

u nas czerpnia powietrza (zależy od ustawienia budynku, nalepiej tak żeby nie zaciągała powietrza z kominów sąsiadów) do reku jest na ścianie szczytowej nad garażem, wyrzutnia kominem (jeden kanał grawitacyjnej na ten cel przeznaczony).

Jeżeli chodzi o pomieszczenia na poddaszu to czerpnie są w łazience, garderobie i strychu nad garażem, nawiewy w pokojach.

Na parterze czerpnie w łazience, kotłowni i salonie po stronie jadalni, nawiewy w małym pokoju, salonie po stronie wypoczynkowej (większa średnica rury). Dodatkowy wyciągowy kanał z wentylatorem na dachu doprowadzony do wyciągu kuchennego.

Pozdrawiam - Daniel

Daniel - a jak jest zamykany ten kanał wyciągowy od wyciągu kuchennego? Jest otwarty na stałe, czy tylko wtedy gdy pracuje. My nie możemy się zdecydować jak tę kwestię rozwiązać. Okapu nie chcę podłączać do reku i póki co decyzja o innym podłączeniu nie zapadła. Mam jakieś dwa miesiące na jej podjęcie.

U nas czerpnia na ścianie ogrodowej - w pomieszczeniu gospodarczym (od północy), bo tu mamy reku, a wyrzutnia na ścianie garażowej (wschód). W salonie mamy dwa nawiewy, w kuchni i łazience wyciąg. Nawiew w małym pokoiku na dole. Na górze wyciąg w łazience i na przedpokoju, a nawiewy w 5 pokojach (mamy inny układ góry, z uwagi na zmianę biegu schodów).

Dzięki bardzo wszystkim za odpowiedzi w temacie wentylacji. Gdybyście jeszcze mieli możliwość podesłania skanu projektu (najbardziej chodzi mi o rozmieszczenie kanałów wentylacyjnych i średnice) to byłbym bardzo wdzięczny. W razie czego [email protected].

A w temacie wyprowadzenia wyciągu kuchennego ponad dach (czyli z pominięciem reku jeśli dobrze rozumiem), to trochę ryzykowny pomysł. Po pierwsze traci się ciepło, a po drugie zaburza się równowagę ciśnień. Ja planuje dać okap filtrujący, który wyrzuca powietrze do pomieszczenia a potem normalnie kanałem wywiewnym do reku. Nie jest to idealne, ale mam nadzieję, że zda egzamin.

Dzięki bardzo wszystkim za odpowiedzi w temacie wentylacji. Gdybyście jeszcze mieli możliwość podesłania skanu projektu (najbardziej chodzi mi o rozmieszczenie kanałów wentylacyjnych i średnice) to byłbym bardzo wdzięczny. W razie czego [email protected].

A w temacie wyprowadzenia wyciągu kuchennego ponad dach (czyli z pominięciem reku jeśli dobrze rozumiem), to trochę ryzykowny pomysł. Po pierwsze traci się ciepło, a po drugie zaburza się równowagę ciśnień. Ja planuje dać okap filtrujący, który wyrzuca powietrze do pomieszczenia a potem normalnie kanałem wywiewnym do reku. Nie jest to idealne, ale mam nadzieję, że zda egzamin.

Jeśli jesteś zainteresowany tuboflexami to mogę w przyszłym tygodniu przesłać rzuty instalacji, tyle że nasza Oliwka jest nieco inna niż wszystkie, bo u nas są proste schody na piętro, a przez to całą górę mamy zupełnie inaczej rozwiązaną - 5 pokoi (no 4 i pół, bo ten przy łazience to taka klitka z miejscem na komputer - pracownia, a doceowo - jak się mąż nacieszy to pewnie garderoba - po podłodze jakieś 8 m2). Z tym pokojem było ciekawie, bo nie był on przewidziany od samego poczatku. PO wymurowaniu scianek działowych, jeździliśmy na budowę i oglądaliśmy wszystkie pomieszczenia. Łazienka wydała nam się przeogromna, ale początkowo stwierdzilismy że taka zostanie. PO wizytach znajomych, którzy budowali się przed nami zapadła decyzja wyodrębnienia fragmentu łazienki - początkowo miała być łazienka małżeńska, ale psuła nam układ sypialni (pomieszczenie nad garażem). Ostatecznie mąż wybił przejście z korytarza, wybudował ściankę działową i powstała kanciapa. Minus taki, że łazienka na górze ma tylko jedno okno, bo drugie jest w kanciapie.

U nas zastosowanie tuboflexów (mają średnicę ok. 8 cm) spowodowało ich "puszczenie" przy kominie - jeśli idzie o piętro, a te z parteru są zalane w stropie. Nasz strop ma przez to jakieś 30 cm. (15 beton, 10 styro + wylewka). W całym domu wogóle nie widać żadnych rur, tylko są widoczne w garażu - wyrzutnia i pomieszczeniu gospodarczym, bo tu jest cała centrala. Trochę to mało estetyczne, ale w końcu po to jest pomieszczenie gospodarcze, które swoją drogą jest na prawdę duże. Zmieści się pralka, suszarka, głęboki zlew, piec i zasobnik z wodą , i dodatkowo jakieś szafki. Pozdrawiam Kasia

Jeśli jesteś zainteresowany tuboflexami to mogę w przyszłym tygodniu przesłać rzuty instalacji, tyle że nasza Oliwka jest nieco inna niż wszystkie, bo u nas są proste schody na piętro, a przez to całą górę mamy zupełnie inaczej rozwiązaną - 5 pokoi (no 4 i pół, bo ten przy łazience to taka klitka z miejscem na komputer - pracownia, a doceowo - jak się mąż nacieszy to pewnie garderoba - po podłodze jakieś 8 m2). Z tym pokojem było ciekawie, bo nie był on przewidziany od samego poczatku. PO wymurowaniu scianek działowych, jeździliśmy na budowę i oglądaliśmy wszystkie pomieszczenia. Łazienka wydała nam się przeogromna, ale początkowo stwierdzilismy że taka zostanie. PO wizytach znajomych, którzy budowali się przed nami zapadła decyzja wyodrębnienia fragmentu łazienki - początkowo miała być łazienka małżeńska, ale psuła nam układ sypialni (pomieszczenie nad garażem). Ostatecznie mąż wybił przejście z korytarza, wybudował ściankę działową i powstała kanciapa. Minus taki, że łazienka na górze ma tylko jedno okno, bo drugie jest w kanciapie.

U nas zastosowanie tuboflexów (mają średnicę ok. 8 cm) spowodowało ich "puszczenie" przy kominie - jeśli idzie o piętro, a te z parteru są zalane w stropie. Nasz strop ma przez to jakieś 30 cm. (15 beton, 10 styro + wylewka). W całym domu wogóle nie widać żadnych rur, tylko są widoczne w garażu - wyrzutnia i pomieszczeniu gospodarczym, bo tu jest cała centrala. Trochę to mało estetyczne, ale w końcu po to jest pomieszczenie gospodarcze, które swoją drogą jest na prawdę duże. Zmieści się pralka, suszarka, głęboki zlew, piec i zasobnik z wodą , i dodatkowo jakieś szafki. Pozdrawiam Kasia

Kasiu, dzięki, że oferujesz rzuty instalacji. Jestem jak najbardziej zainteresowany. Ja też będę dawał flexy na poddaszu i płaskie w stropie. Rozplanowałem sobie instalacje, ale bardzo bym chciał zobaczyć jak mają to zrobione inni. Pewnie uda mi się coś w ten sposób ulepszyć w mojej planowanej instalacji.

Z góry dzięki bardzo za rzuty.

Pozdrawiam, Piotrek.

cześć,

Pozdrawiam - Daniel

Daniel - a jak jest zamykany ten kanał wyciągowy od wyciągu kuchennego? Jest otwarty na stałe, czy tylko wtedy gdy pracuje. My nie możemy się zdecydować jak tę kwestię rozwiązać. Okapu nie chcę podłączać do reku i póki co decyzja o innym podłączeniu nie zapadła. Mam jakieś dwa miesiące na jej podjęcie.

Cześć,

kupiliśmy okap rustykalny firmy Okapo, tam jest przepustnica, wymontowałem dmuchawę z niego, podpiołem ten na dachu do sterowania. Teraz jak się włączy to ciąg podnosi do góry przepustnicę, po wyłączeniu opada i zamyka przepływ.

Zdaję sobie sprawę, że przez ten wyciąg w czasie pracy "ucieka" ciepło, ale jakoś nie mogłem się zdecydować na połączenie tego z inatalcją reku.

Na razie to więcej diepła ucieka przez tylne drzwi w garażu, niestety zawiodłem się na firmie Wiśniowski, wieje mocno międzi skrzydłem a ościeżnicą, trzeba dokupić uszelki i to poprawić bo jest masakra.

Pozdrawiam - Daniel