Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Na pewno wielu z Was posiada w Oliwce system z rekuperatorem. Czy mógłbym prosić i przesłanie na maila projektów rozmieszczenia kanałów wentylacyjnych, miejsca zamontowania rekuperatora itp? Nie zaszkodzi też informacja o kosztach i modelu reku oraz firmie wykonawczej (szukam w wielkopolsce).

Z góry dziekuję

[email protected]

Jak macie rozplanowane WC na dole? Czy tak jak w projekcie? Chcę zrobić tylko prysznic, ale nie wiem w którym rogu lepiej. Wydaje mi się , że od wejscia po lewej. przedstawiam wizualizacje. Wydaje mi się, że prysznic wymienię z WC.

Grazi, sorry za opoznienie - dorzucilem zdjecia naszej lazienki, moze cos pomoze.

Opinie pozytywne mile widziane - przyda sie, bo tez troche sie lamiemy :p

My też zostawiliśmy jak w projekcie. Tyle, że kaloryfer - drabinkę mamy na ściance przy WC. Nie chciałam, żeby był tak bardzo na widoku, po otwarciu drzwi. Nasza dolna łazienka jest w trakcie prac.

Zdjęcia góry będą jak obiecałam, ale musicie się uzbroić w cierpliwość, bo po przejrzeniu katalogu budowa uświadomiliśmy sobie, że ostatnio niewiele zdjęć robimy. Tak na prawdę po instalacjach zdjęcia są przypadkowe i akurat nie obejmują góry. Cierpliwości.

Witaj

Jeżeli nie sprawiało by Ci to trudności też poprosiłbym o te rzuty.

Z góry dziękuje

Kamil

[email protected]

[email protected]

Hej "najświeżsi" Oliwkowicze!

Kto zaczyna jak tylko śniegi ustąpią?

My bardzo chcemy :) ale:

-nie mamy jeszcze nagranej ekipy i kierownika bud.

-nie możemy zdecydować się na bank (kredyt)...

A Wy na na jakim jesteście etapie? Piszcie, dzielcie się poczynaniami, bo kopa w szanowną potrzebuję :)

Pozdrówki gorące,

Sylwia

Drodzy oliwkowicze,

jeśli można spytać, ile płaciliście za więźbe (wersja z podwójnym lub powiększonym garażem)?

Podajcie proszę brutto i z jaką impregnacją.

Z góry dzięki.

Ja płaciłem za robociznę konstrukcji więźby 5000

za materiał 8000 z impregnacją zanużeniową

za robociznę: deskowanie, papa, ułożenie dachówki, rynny, obr kominów (wszystko) płaciłem 10700

garaż szerszy o 1,5m

pozdrawiam :wink:

Dzieki serdeczne za odpowiedzi w temacie więźby.

Jeszcze jedna sprawa mnie nurtuje (nie ostatnia ;-) ). Mianowicie czy pamiętacie jak prowadzone były odpływy od umywalek na poddaszu? CHodzi mi o to czy robiliście bruzdy w ścianach - w szczególności w tej działówce 11,5. Przecież zrobienie bruzdy na rurke fi 40 to niemal połowa grubości.

Proszę podzielcie się jak to u Was zostało rozwiązane.

Z góry dzięki.

Hej "najświeżsi" Oliwkowicze!

Kto zaczyna jak tylko śniegi ustąpią?

My bardzo chcemy :) ale:

-nie mamy jeszcze nagranej ekipy i kierownika bud.

-nie możemy zdecydować się na bank (kredyt)...

A Wy na na jakim jesteście etapie? Piszcie, dzielcie się poczynaniami, bo kopa w szanowną potrzebuję :)

Pozdrówki gorące,

Sylwia

Wywołany do tablicy odpowiadam :-)

Mam już ekipe i kierbuda. Ekipe nagrywałem już w grudniu a kierbuda dopiero w zeszłym tygodniu. Pozwolenie na budowę powinno być za około 2 tygodnie (potem jeszcze uprawomocnienie). Oprócz tego załatwiam przyłącze wodne i prąd. Przyłącza planuje wykonać w marcu. Budowa ma ruszyć w kwietniu o ile pogoda nie sprawi problemów.

Na ten rok planuje tylko stan surowy otwarty.

Pozdrawiam i życze powodzenia.

WITAM

trzeba sie zdecydować na ogrzewanie

mianowicie piec gazowy oraz kominek z płaszczem wdnym

kto mi pomoze

jak narazie pomagaja mi tylkogoscie w sklpach i z tego co mi propomuja to

piec gazowy:viessmann vitodens 333-f cena tego piecyka z 7% watem 10601zl

kominek z płaszczem Ulrich al21 kw cena 3925

no nie sa to zeczy najtansze ale niewim czy tez nei zadrogie co myslicie

jakie wy macie komplety ???????? :D

a za cały koszt wod can oraz c.o razem z materiałami oraz grzejnikami i podłagowka naliczyli mi 41 000 w tym 8 klockow robocizna

czekam na wasze porownania pozdro

Czy ktoś zdecydował się na ścianę jednowarstwową?

po wizycie w hurtowni mamy ogromy dylemat.

A jakie jest wasze zdanie w tej kwestii?

Cześć,

ja budowałem 1W z ytonga 40 cm.

Nie wiem co Tobie zaproponowano?

Mogę powiedzieć tyle, że jeżeli ściana 1W to ekipa musi być bardzo dokładna i wiedzieć o co chdzi przy takim budowaniu. Tutaj nie ma miejsca na błędy bo się tego już nie poprawi i nie zakryje styropianem. Jeżeli ściana 1W to tylko i wyłącznie na cienkiej zaprawie-kleju ciepłochronnym. Ja mocno pilnowałem wykoaniania ścian, nadproży, docieplenia wieńca itp. mimo że ekipa "oblatana" w tej technologii.

Druga sprawa to policz czy się opłaca teraz budować 1w, w okresie kiedy ja kupowałem materiały cena m2 wychodziła trochę drożej niż max i 15 styro (licząc z robocizną, przy 1w murowanie ścian na klej i potem tynk).

Wydaje mi się, że styro mocno potaniało (inne materiały również) i zrobienie dobrego docieplenia może wyjść taniej niż 1w.

Jeżeli chodzi o ogrzewanie, to grzejemy od połowy grudnia i wyjdzie średnio w granicach 450 zł za miesiąc (pompa ciepła i reku), a jaka jest zima każdy widzi. W domu 21C, wydaje mi się, że to przyzwoity wynik, mimo że jeszcze bez tynku na zewnątrz, drzwi wewnętrznych i cholernie ciągnie przez nieszczelne drzwi w garażu i kotłowni.

W dachu mam 30 cm wełny, w podłodze 17 cm styro, okna stadardowe.

Pozdrawiam - Daniel

Dzieki serdeczne za odpowiedzi w temacie więźby.

Jeszcze jedna sprawa mnie nurtuje (nie ostatnia ;-) ). Mianowicie czy pamiętacie jak prowadzone były odpływy od umywalek na poddaszu? CHodzi mi o to czy robiliście bruzdy w ścianach - w szczególności w tej działówce 11,5. Przecież zrobienie bruzdy na rurke fi 40 to niemal połowa grubości.

Proszę podzielcie się jak to u Was zostało rozwiązane.

Z góry dzięki.

U nas na pewno w ścianie, tyle że nasze działówki to silka 12.

Witam! Pilnie mam do sprzedania okna dla projektu "Oliwka"w atrakcyjnej cenie. Okna są pięciokomorowe w kolorze "orzech jasny". Jestem ze śląska ale możliwa dostawa i montaż( na życzenie) na terenie całego kraju natychmiast . Więcej szczegółów udzielę mailowo lub telefonicznie. tel.l 507 972 632.

No cisza straszna

a co macie do powiedzenia na temat parapetów

jakie wybrać czyli z czego

a kolor to jeszcze gorzej mam okna ciemny orzech

na marmur mnie nie stac

zastanawiałm sie nad granitem ale tez nie

i co wtedy hehe :D

Cześć,

no to przerywamy tą ciszę :)

my zrobiliśmy parapety pseudo-drewniane, tzn. płyta chyba mdf pokryta fornirem dębowym w kolorze okien (orzech). Wyglądają jak drewniane, taka cienka warstwa drewna na wierzchniej warstwie parapetów, mogę zrobić fotki i pokazać. Tu jest opis tej technologi http://www.dom.pl/parapet-ozdoba-okna.html, nasze zamawialiśmy tam gdzie okna, ale kto jest producentem nie pamiętam, cena była za m bieżący w zależności od grubości i szerokości.

Pozdrawiam - Daniel

Jestem na etapie, że nic nie wiem. Po obejrzeniu całego forum wiele rzeczy mi się podoba, ale czuję, że jak przyjdzie co do czego decyzje będą podejmowane ad-hoc. Obecnie w mieszkaniu mam parapet z drewna. Wygląda na gruby, ale podejrzewam, że to sztuczka stolarza Wygląda to bardzo fajnie

cześć,

za nami chodzi od jakiegoś czasu taka komoda do części jadalnej:

http://www.poldoor.pl/images/THK-004926.jpg

Tylko jeden mały problem....cholernie droga jest, zastanawiam się czy nie pochodzić trochę na targi staroci i może coś uda się wyszperać do własnej renowacji.

Mam w głowie jeszcze kiedyś gdzieś podpatrzoną fajną ławę drewnianą, jak się zbiorę do zrobię projekt w domu i wgram wizualkę.

Pozdrawiam - Daniel

Też będę miała coś podobnego tylko z surowego drewna z Holandii. Z chęcią bym go przemalowała tak jak robią dziewczyny na forum, ale to jest antyk/ kiedy kilka lat temu pojechałam do Holandii pierwszy raz i zobaczyłam łazienki bez brodzików tylko z kafelkami na podłodze pomyślałam "ale bieda, nawet brodzików nie mają". A teraz w polsce szał na łazienki bez brodzików. To samo z tymi fototapetami. Dziwiłam się czemu to jest modne, kiedy u nas już dawno to było. A tu proszę znowu w Polsce boom :D

A co jeszcze tam modne właśnie takie fototapety ale albo w ogrodzie, albo na murach domów. Do nas też to dojdzie

http://www.tuinposter.nl/