Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

http://images20.fotosik.pl/104/df609bb6169f9b23m.jpg

Oto Nasze miejsce na Oliwkę:) (widok na zachód a więc z tarasu)

Czekamy na warunki zabudowy.

Przed nami jeszcze wizja lokalna u Jacolka- jeśli oczywiście uda mu się znależć czas dla nas:) może w ten weekend ?

No i czas na kupno projektu z kilkoma zmianami pewnie.

http://Pozdro dla Oliwkowiczów

http://images20.fotosik.pl/104/df609bb6169f9b23m.jpg

Oto Nasze miejsce na Oliwkę:) (widok na zachód a więc z tarasu)

Czekamy na warunki zabudowy.

Przed nami jeszcze wizja lokalna u Jacolka- jeśli oczywiście uda mu się znależć czas dla nas:) może w ten weekend ?

No i czas na kupno projektu z kilkoma zmianami pewnie.

http://Pozdro dla Oliwkowiczów[/quote

Witam

Oczywiście że wizja lokalna jest aktualna , pod koniec tygodnia bede wiedział czy będę w domu w weekend , mam nadzieję ,że umówimy się na spotkanie , akurat dziś zamówiłem okna , nie wiem czy dobre ale klamka zapadła;-))

Pozdrawiam Wszystkich budujących i adaptujących;-))) i mocno zaawansowanych .

Witam!

Jestem nowy na forum, ale jestem związany z Wami od dawna. To z racji wyboru projektu. Chociaż mój wybór padł na Oliwkę dosyć dawno, to jednak szukałem wszelkich informacji na temat tego projektu, stąd moja obecność na forum. Mam działkę i wyrys z planu zagospodarowania przestrzennego. Pozostaje kupno projektu. W związku z tym mam prośbę do Czarka. Czy mogę prosić również o wizualizacje na maila, będę bardzo wdzięczny.

[email protected]

Pozdrawiam

Kurcze, a już byłem zdecydowany na Paprotkę.

I co ja mam teraz zrobić?

Pozdrawiam wszystkich Oliwkowiczów. Bacznie wam się przyglądam i coraz bardziej jestem zafascynowany tym projektem.

Witam plis,

To bardzo ciekawe bo ja początkowo też rozważałem Paprotkę. Oliwka przekonała mnie jednak mniej skomplikowaną bryłą.

Pozdrawiam

Racja. Prostota bryły jest poważnym argumentem za. Ja dodałbym jeszcze bardziej ustawny pokój dzienny i ... tak jakoś bardziej przestrzennie. Na minus, na obecną chwilę, tylko schody (wolałbym ze spocznikiem).

Pozdrawiam raz jeszcze.

Mac Iek widzę, że jesteś z okolic Rzeszowa. Tobie będę przyglądał się szczególnie bacznie :). Ja obecnie, i bardzo tymczasowo, na emigracji. Potem budowa w okolicach Przemyśla (przynajmniej taki mam plan).

Kurcze, a już byłem zdecydowany na Paprotkę.

I co ja mam teraz zrobić?

Pozdrawiam wszystkich Oliwkowiczów. Bacznie wam się przyglądam i coraz bardziej jestem zafascynowany tym projektem.

Witamy Plis!

Rozumiemy Twój dylemat! My szukalismy projektu około roku. Obejrzelismy wiele projektów i bylismy bardzo rozczarowani... Żaden z nich nie spełniał w całości naszych oczekiwań. Az wreszcie trafilismy na Oliwkę i ona zauroczyła nas od razu. Nad zakupem projektu nie zastanawialismy sie długo! Jesteśmy posiadaczami Oliwki od kwietnia 2006 r. i nasza Oliwka zaczyna juz "wyrastać z ziemii". Natomiast projektem który w naszych oczach mógłby rywalizować z Oliwką jest Słowik z Archetonu.

Życzymy powodzenia w dokonywaniu wyboru i pozdrawiamy!!!

...Mac Iek widzę, że jesteś z okolic Rzeszowa. Tobie będę przyglądał się szczególnie bacznie :). Ja obecnie, i bardzo tymczasowo, na emigracji. Potem budowa w okolicach Przemyśla (przynajmniej taki mam plan).

Proszę, proszę jaki świat jest mały :lol: . Bo ja też jestem na emigracji...tyle, że w Rzeszowie i raczej z niej nie wrócę.........ale pochodzę z Przemyśla :wink: , w którym dosyć regularnie jestem ze względu na rodzinę i znajomych........

Pozdrawiam

Pozdrawiam wszystkich . Kurcze czytam i czytam i powoli zaczynam dojrzewać do Oliwki . Właśnie kupiłem działkę z wjazdem od południa i jak większość mam dylemat jaki projekt wybrać. Myślałem jeszcze o Domu za Rogiem z Muratora, ale Oliwka w moim przypadku jest chyba bardziej funkcjonalna . Mam serdeczną prośbę do Czarka o przesłane wizualizacji Oliwki (swoją drogą współczuje - chyba nic nie robisz tylko wszystkim wysyłasz) mój adres [email protected] Takie dokładne obejrzenie na pewno pomoże w podjęciu decyzji. Z góry dziękuje i pozdrawiam. [/url]

Mam serdeczną prośbę do Czarka o przesłane wizualizacji Oliwki (swoją drogą współczuje - chyba nic nie robisz tylko wszystkim wysyłasz)

Współczuć to mi można wykończeniówki w weekend i wieczorami zamieniam się w Malarza, murarza, glazurnika, parkieciarza, elektryka, tynkarza, zaopatrzeniowca a zawszę marzyłem być nierobem i obibokiem. Ciekawe czy ktoś z was już jest na etapie „a na co mi ten dom”. A co do mojej wizualizacji to nabrało to zbyt wielkiego znaczeni a jest to niczym innym jak rysunkami elewacji po wprowadzeniu naszych zmian, czyli podniesieniu ściany kolankowej i efekt kombinacji z dachem. Dla ułatwienia dodam, że te rysunki prawie niczym się nie różnią od tych z projektu, bo w gruncie rzeczy o to chodziło żeby nie zepsuć kształtu i proporcji Oliwki. Niniejsze rysunki umieszczę w swoim albumie. Umieszczę również zdjęcia z wylewek tak jak obiecałem jacekot. Te się wam na pewno bardzo przydadzą. Nawiasem mówiąc robienie zdjęć na każdym etapie może was uratować. Dla przykładu mój katalog zdjęć waży już 1,2GB i wielokrotnie z tych zdjęć korzystałem. I nie przejmujcie się, że robotnicy będą się z was śmiali, bo jak to mówią „ten się śmieje, kto się śmieje ostatni” i zaręczam, że to wy będziecie się śmieli ostatni.

Czarek

A co do wizualizacji to jest taki fajny i prosty program ArCon (najlepiej starsza wesja) rysuje się zarys ścian na płasko potem klika się przycisk 3D i przeciągając myszką można sobie oglądać dom z każdej strony, można również wchodzić do środka, meblować, zmieniać kolor ścian, elewacji itd. My swego czasu jak wybieraliśmy projekt domu byliśmy zdecydowanie na Feniksa ale po potraktowaniu go Arcon’em odpadł i tak trafiliśmy na Oliwkę. Uprzedzę wasze prośby o plik Arcon’na z Oliwką i wysilę na maila :lol: . Nie jest to zbyt dopracowane ale podstawa jest. Oczywiście korzystałem z legalnego oprogramowania u kolegi na komputerze.

Czarek

... Uprzedzę wasze prośby o plik Arcon’na z Oliwką i wysilę na maila :lol: .

To ja poproszę [email protected] :)

...Oczywiście korzystałem z legalnego oprogramowania u kolegi na komputerze.

Czarek

Szczęściarz :wink:

To ja żeby nie być tylko biorcą (czyt. pasożytem) podzielę się swoimi doświadczeniami dotyczącymi wizualizacji tyle, że tylko wnętrz. Bawiłem się programem ALNO (http://www.alno.de), który wprawdzie przeznaczony jest dla kuchni ale można zrobić wizualizację np. całego parteru. Miłej zabawy.....

Uprzedzę wasze prośby o plik Arcon’na z Oliwką i wysilę na maila :lol: Czarek

ja też poproszę [email protected]

Nie było mnie tu długo, miałam problemy z zalogowaniem się, a tu tyle sie dzieje. A u nas dzis nasz majster obejrzy ziemie i zaczynamy w kwietniu... ale strasznie zdrożały materiały... i nie wiem czy damy rade postawić Oliwke z tym kredytemktóry planowaliśmy :(

Pozdrawiam

... ale strasznie zdrożały materiały... i nie wiem czy damy rade postawić Oliwke z tym kredytemktóry planowaliśmy :(

Pozdrawiam

Ja rozmawiałem z kilkoma składami budowlanymi i w jednym z nich właściciel składu zaproponował kawę i po szczerej rozmowie uzgodniliśmy, że biorę od nich wszystkie materiały od fundamentu aż po dach. Zyskałem na tym sporo bo ceny były dobre, byli na telefon, i rozliczenia raz w miesiącu. Ustaliliśmy sobie np. że po budowie nie zostaje nic na placów z materiałów niewykorzystanych, nie płacę za żaden transport (ok. 30km), albo że za pompce do betonu płacę 300zł niezależnie od tego ile stoi na placu.

Co do pliku ArCon’a to muszę go poszukać więc będzie w najbliższych dniach.

Powodzenia

Czarek

... ale strasznie zdrożały materiały... i nie wiem czy damy rade postawić Oliwke z tym kredytemktóry planowaliśmy :(

Pozdrawiam

Ja rozmawiałem z kilkoma składami budowlanymi i w jednym z nich właściciel składu zaproponował kawę i po szczerej rozmowie uzgodniliśmy, że biorę od nich wszystkie materiały od fundamentu aż po dach. Zyskałem na tym sporo bo ceny były dobre, byli na telefon, i rozliczenia raz w miesiącu. Ustaliliśmy sobie np. że po budowie nie zostaje nic na placów z materiałów niewykorzystanych, nie płacę za żaden transport (ok. 30km), albo że za pompce do betonu płacę 300zł niezależnie od tego ile stoi na placu.

Co do pliku ArCon’a to muszę go poszukać więc będzie w najbliższych dniach.

Powodzenia

Czarek

Ja miałem podobnie jedne główny dostawca do budowy domu jeśli chodzi o materiały . Przywozili wszytko co chciałem na telefon , rozliczałem się z nimi raz na dwa tygodnie , a fakturę odebrałem jedną po zakończeniu stanu otwartego. DO tego zawsze negocjowaliśmy ceny i w związku z tym ze brałem wszystko od nich miałem taniej. DO tego wspierałem się jeszcze jedną hurtownią najbliżej jak musiałem coś do kupi na cito . DO dachu miałem też jedną hurtownie , ale to już zupełnie inna bajka ,tata mojego dobrego przyjeaciela tan pracował , więc nawet momentami przejmował cześć moich obwiązków na siebie , o cenie nie wspomne.