Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Mam pytanko jak sobie poradziliście z deszczówką gdy nie ma kanalizacji deszczowej? Ziemia na działce to głównie glina, zastanawiam się jaki duży zbiornik na deszczówke powinienem zastosowac ( bede ją wykorzystywał jedynie do ogrodu itp.) natomiast jej nadmiar muszę rozsączyć.Zastanawiam się też nad tym czy kupowac gotowy zbiornik czy może wykonac go np z kręgów bądź też wymurowac np. z bloczków fundamentowych (troche mi ich zostało) Może ktoś już przerabiał ten temat proszę o rade.

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. Mam pytanko jak sobie poradziliście z deszczówką gdy nie ma kanalizacji deszczowej? Ziemia na działce to głównie glina, zastanawiam się jaki duży zbiornik na deszczówke powinienem zastosowac ( bede ją wykorzystywał jedynie do ogrodu itp.) natomiast jej nadmiar muszę rozsączyć.Zastanawiam się też nad tym czy kupowac gotowy zbiornik czy może wykonac go np z kręgów bądź też wymurowac np. z bloczków fundamentowych (troche mi ich zostało) Może ktoś już przerabiał ten temat proszę o rade.

Hej

Wiesz moze jak "grubo" masz tej gliny ?? Wiem ze znajomy np. kopal pare metrow i dokopal sie do piasku, wiec zrobil 2 dziury. w jedna wpuscil bezposrednio deszczowke, zabetonował dno a u gory zrobiłl odplyw do drugiej dziury niezabetowanej i nadmiar wsiaka mu w piach :). Druga dziura mogla by byc z rury karbowanej.

Natomias moj ojciec ma 2 beczki 110l do ktrorych pompuje deszczowke z zakopanego zbiornki okolo 500l i to mu w zupelnosci starcza :)

Pozdrawiam

Hej

Wiesz moze jak "grubo" masz tej gliny ?? Wiem ze znajomy np. kopal pare metrow i dokopal sie do piasku, wiec zrobil 2 dziury. w jedna wpuscil bezposrednio deszczowke, zabetonował dno a u gory zrobiłl odplyw do drugiej dziury niezabetowanej i nadmiar wsiaka mu w piach :). Druga dziura mogla by byc z rury karbowanej.

Natomias moj ojciec ma 2 beczki 110l do ktrorych pompuje deszczowke z zakopanego zbiornki okolo 500l i to mu w zupelnosci starcza :)

Pozdrawiam

Niestety nie wiem bede musiał zrobic wykop (odkrywkę jakąś) z tego co zaóważyłem woda kiepsko wsiąka stoją kałurze a sama ziemia jak po niej chodzisz sprawia wrazenie gabki

WITAM

MIAŁEMT EN SAM PROBLEM

JA ZROBIŁEM TAK

NAJPIERW WYKOPAŁEM ROW NA OKOŁO DOMU POŁOŻYŁEM FOLIE KUBEŁKOWĄ I PRZYGWOZDZIŁĘM DO OCIEPLONEGO FUNDAMENTU

PRZYSYPAŁEM ZWIRKIEM POTEM RORA DRENAZOWA ZNOWU ZWIREK A POTEM RORA AKA SAMA JAK DRENAZOWA ALE BEZ DZIREK I DO NIEJ PODPINAŁEM KAZDA RNNE ZA POMOCA KOLANEK

Z TYŁU ZA GARAZEM KOPARKA WYKOPAŁA MI ROW 3,4 GŁEBOKOSCI TAM ANJPIERW WSYPAŁEM ŻWIRKU TAKIE MAŁE KAMYCZKI ZANCZY SIE NA TO DAŁEM 4 KREGI I POKRYWE WYKUŁEM DZIURE I WPROWADZIŁEM RURE WIDAC COS TAM NA TYCH MOICH ZDJENCIACH

Miałam napisać o tynku, przepraszam, ale chwilowo nic nie mogę ustalic, oprócz tego, ze mój wykonawca kupuje w Ostrołęce od producenta podobno bardzo dobry. Moja Oliwka juz stan surowy zamkniety. Uważam, że podniesienie ścianki kolankowej ujemnie wpływa na bryłę domu, ale w srodku jest bardzo fajnie.

Oliwkowicze,

jeśli możecie zdradzić, to napiszcie z jakimi kosztami trzeba się liczyć jeśli chodzi o ocieplenie i wykończenie poddasza? Mam na myśli: wełna (20+10cm), folia, regipsy, szpachlowanie. Mam kilka wycen, jednak wszystkie dotyczą m2, a ja w najbliższych dniach jestem uziemiona i nie mam jak pojechać na budowę, co by poskakać z mertówką.

Mam wycenę na 56 zł m2, ale z dyletacja, podwójnymi płytami itd.

Oliwkowicze,

jeśli możecie zdradzić, to napiszcie z jakimi kosztami trzeba się liczyć jeśli chodzi o ocieplenie i wykończenie poddasza? Mam na myśli: wełna (20+10cm), folia, regipsy, szpachlowanie. Mam kilka wycen, jednak wszystkie dotyczą m2, a ja w najbliższych dniach jestem uziemiona i nie mam jak pojechać na budowę, co by poskakać z mertówką.

Mam wycenę na 56 zł m2, ale z dyletacja, podwójnymi płytami itd.

Nam wyszło 200 m2 regipisów łacznie ze ściankami kolankowymi.

Mieliśmy robote po 30 pln/m2

Czy znajdę wśród tutejszych oliwkowiczów takiego, który ogrzewa swój dom prądem?

Budowę zaczynam na wiosnę a gaz może będzie za dwa lata, dlatego mocno zastanawiam się nad ogrzewaniem elektrycznością.

Z czyjejś wypowiedzi dowiedziałem się, że rocznie na gaz wydał 2.500zł. Nawet, gdyby przyszło mi płacić za prąd 4.500zł rocznie, to przy zdecydowanie mniejszych kosztach inwestycji, minęło by pewnie z 10 lat zanim zacząłbym przepłacać (w stosunku do grzania gazem).

Niepokoi mnie też to, co gdzieś czytałem, ze w ciągu ostatnich kilku lat gaz podrożał o 100%, a prąd zdecydowanie mniej.

Swoją Oliwkę będę budował z Solbetu (czyli Bet.Komórkowego) + 20cm styro. Pod podłogą 15cm, dach 25cm. Czy to wystarczy, by prąd za ogrzewanie mnie nie zrójnował (oczywiście prąd 2-taryfowy)?

Czy znajdę wśród tutejszych oliwkowiczów takiego, który ogrzewa swój dom prądem?

Budowę zaczynam na wiosnę a gaz może będzie za dwa lata, dlatego mocno zastanawiam się nad ogrzewaniem elektrycznością.

Z czyjejś wypowiedzi dowiedziałem się, że rocznie na gaz wydał 2.500zł. Nawet, gdyby przyszło mi płacić za prąd 4.500zł rocznie, to przy zdecydowanie mniejszych kosztach inwestycji, minęło by pewnie z 10 lat zanim zacząłbym przepłacać (w stosunku do grzania gazem).

Niepokoi mnie też to, co gdzieś czytałem, ze w ciągu ostatnich kilku lat gaz podrożał o 100%, a prąd zdecydowanie mniej.

Swoją Oliwkę będę budował z Solbetu (czyli Bet.Komórkowego) + 20cm styro. Pod podłogą 15cm, dach 25cm. Czy to wystarczy, by prąd za ogrzewanie mnie nie zrójnował (oczywiście prąd 2-taryfowy)?

Cześć,

Oliwka wbrew pozorom to spory domek do ogrzania, więc naprawdę musiałbyś mocno energooszczędny zbudować, czyli na płycie fundamentowej zamiast fundamentów, okna z 3 szybami, z 30 cm wełny w poddaszu itp.

Ja można powiedzieć, że grzeję prądem (pompa ciepła), licząc sprawność pompy skromnie w granicach 3, to cały prąd w domu kosztował by w granicach 1350 zł/ miesięcznie za te zimnie miesiące (grudzień-styczeń) licząc tylko jedną taryfę.

Mam 30 cm wełny w dachu, 17 cm styro w podłodze, okna standardowe, ściany z ytonga 40 cm (twoja ściana powinna wyjść cieplejsza).

Obecnie dom zużywa ok. 22 kw prądu na dobę, czyli 22 KW * 50 gr *3 (sprawność pompy)= 33 zł/doba, spokojnie ogrzewanie podłogowe wyrobi się w drugiej taryfie i starczy na cały dzień więc będzie taniej. Pompa chodzi może z 5-6 godz. na dobę.

Tak więc grzejąc prądem pewnie w granicach 1000 zł bym płacił. A pompa ma moc 10 KW, ale jest przewymiarowana na II taryfę, spokojnie 7-8 KW wystarcza do ogrzania.

Policz zapotrzebowanie domu przy Twoich założeniach, bo może uda zejść się niżej np. do 6KW...

A jak masz mieć gaz to nie lepiej na ten czas przejściowy gaz z butli ?

Pozdrawiam - Daniel

Mam 30 cm wełny w dachu, 17 cm styro w podłodze, okna standardowe, ściany z ytonga 40 cm (twoja ściana powinna wyjść cieplejsza).

Obecnie dom zużywa ok. 22 kw prądu na dobę, czyli 22 KW * 50 gr *3 (sprawność pompy)= 33 zł/doba, spokojnie ogrzewanie podłogowe wyrobi się w drugiej taryfie i starczy na cały dzień więc będzie taniej. Pompa chodzi może z 5-6 godz. na dobę.

W Waszym przypadku (pompa ciepla) prad na dwie taryfy to bardzo dobry pomysl (zwlaszcza, ze w nocy przy okazji mozna zmywac zmywarka i prac ;) ). Zwlaszcza, ze w ciagu dnia mozna chyba dogrzac (jest bodajze godzinka na to).

Szczerze mowiac troche zdziwily mnie Twoje obliczenia - my grzejemy kotlem na ekogroszek, mamy sciany z BK + 15cm styro (niby tego lepsiejszego), 15cm styro w podlodze (o ile mnie pamiec nie myli), 20cm welny, okna standardowe (1.3) - zuzywamy 1 worek 25kg ekogroszku/dobe, wiec cos mi nie pasuje z Twoimi kosztami (1 worek = 22.50). Wiadomo - do tych 22.50 trzeba doliczyc prad, ktory zre kociol, ale nie da to 33pln/dobe.

Polecam naprawde zmiane taryfy (sasiad korzysta z pompy ciepla i BARDZO mu to koszty obnizylo). Za ogrzanie prawie 2 razy wiekszego domu, placi ok 15pln/dobe - kwestia taryfy, ustawien pompy (materialow tez, ale tego nie zmienisz).

W Waszym przypadku (pompa ciepla) prad na dwie taryfy to bardzo dobry pomysl (zwlaszcza, ze w nocy przy okazji mozna zmywac zmywarka i prac ;) ). Zwlaszcza, ze w ciagu dnia mozna chyba dogrzac (jest bodajze godzinka na to).

Szczerze mowiac troche zdziwily mnie Twoje obliczenia - my grzejemy kotlem na ekogroszek, mamy sciany z BK + 15cm styro (niby tego lepsiejszego), 15cm styro w podlodze (o ile mnie pamiec nie myli), 20cm welny, okna standardowe (1.3) - zuzywamy 1 worek 25kg ekogroszku/dobe, wiec cos mi nie pasuje z Twoimi kosztami (1 worek = 22.50). Wiadomo - do tych 22.50 trzeba doliczyc prad, ktory zre kociol, ale nie da to 33pln/dobe.

Polecam naprawde zmiane taryfy (sasiad korzysta z pompy ciepla i BARDZO mu to koszty obnizylo). Za ogrzanie prawie 2 razy wiekszego domu, placi ok 15pln/dobe - kwestia taryfy, ustawien pompy (materialow tez, ale tego nie zmienisz).

Cześć,

moje obliczenia są gdyby grzać tylko prądem, przyjąłem, że prąd wychodzi minimum 3 x razy drożej niż PC. Gdyby przyjąć tak jak podaje producent pompy sprawność minimum 4 (COP) to tego prądu jeszcze więcej by poszło.

Tak jak pisałem 22 KW na dobę idzie całego prądu w domu przy obecnych temperaturach (grzanie PC i reszta urządzeń, gotowanie itp.), licząc w drogiej taryfie to jakieś 11 zł doba (30 dni x 11 zł=330 zł teoretycznie na miesiąc).

Uwzględniając tanią taryfę będzie jeszcze mniej, myślę że można przyjąć 60-70% zużycia w taniej nocnej taryfie.

Taryfę zmienię na pewno, trochę się pękałem dwóch taryf jak roboty wykończeniowe w domu szły pełną parą. Co ciekawe u nas nie ma czegoś takiego jak taryfa budowlana, podpisuje się umowę w trakcie budowy na taką jaką się chce mieć.

Pozdrawiam - Daniel

Cześć,

moje obliczenia są gdyby grzać tylko prądem, przyjąłem, że prąd wychodzi minimum 3 x razy drożej niż PC. Gdyby przyjąć tak jak podaje producent pompy sprawność minimum 4 (COP) to tego prądu jeszcze więcej by poszło.

Tak jak pisałem 22 KW na dobę idzie całego prądu w domu przy obecnych temperaturach (grzanie PC i reszta urządzeń, gotowanie itp.), licząc w drogiej taryfie to jakieś 11 zł doba (30 dni x 11 zł=330 zł teoretycznie na miesiąc).

Uwzględniając tanią taryfę będzie jeszcze mniej, myślę że można przyjąć 60-70% zużycia w taniej nocnej taryfie.

Taryfę zmienię na pewno, trochę się pękałem dwóch taryf jak roboty wykończeniowe w domu szły pełną parą. Co ciekawe u nas nie ma czegoś takiego jak taryfa budowlana, podpisuje się umowę w trakcie budowy na taką jaką się chce mieć.

Pozdrawiam - Daniel

Sorry, widocznie nie do konca skumalem o co chodzi. No my zdecydowalismy sie na butle 11kg wiec gotowac nie gotujemy, no ale roboty wykonczeniowe faktycznie sporo pradu pobieraja. Przede wszystkim pewnie zdajesz sobie sprawe z tego, ze pierwszy sezon grzewczy jest kompletnie niemiarodajny, wiec mam nadzieje, ze z tym naszym zuzyciem zejdziemy troszke nizej (pewnie nie wiele, ale zawsze).

Na wszystko trzeba brac poprawke, rowniez na to, ze Ty przy pompie ciepla miales sporo wieksze naklady (pewnie nie jakos GIGANTYCZNIE wieksze, ale troche napewno).

Dzięki TypeR za tą symulację.

1000zł/miesiąc to istotnie niemało, ale wypisałem sobie koszty związane z jednym i drugim wariantem. Proszę o komentarze:

GAZ

-przyłącze : 1.700zł

-instalacja : 35.000zł (szacunkowo, wg tego co przeczytałem w tym wątku)

-komin: 4.000zł

-przeglądy/konserwacje: 150zł/rok (chyba dość optymistyczne założenie)

-opłaty stałe: 12 x 50zł (korzystając z solarów, 6 miesięcy płacę za nic = 300zł/rok)

-prąd do pompek: 50-100W ?

-trwałość systemu: 30 lat

PRĄD:

-przyłącze: i tak musi być (brak dodatkowych kosztów)

-instalacja: szacuję ok. 10.000zł (bez solarów)

-przeglądy/konserwacje: brak

-oplaty stałe: mogą być trochę większe z uwagi na większą wydajność przyłącza

-trwałość: 50 lat.

Bardzo chciałbym się pozbyć komina w górnej łazience i pewnie nie jestem do końca obiektywny. Proszę - wyleczcie mnie ;).

Dzięki TypeR za tą symulację.

1000zł/miesiąc to istotnie niemało, ale wypisałem sobie koszty związane z jednym i drugim wariantem. Proszę o komentarze:

GAZ

-przyłącze : 1.700zł

-instalacja : 35.000zł (szacunkowo, wg tego co przeczytałem w tym wątku)

-komin: 4.000zł

-przeglądy/konserwacje: 150zł/rok (chyba dość optymistyczne założenie)

-opłaty stałe: 12 x 50zł (korzystając z solarów, 6 miesięcy płacę za nic = 300zł/rok)

-prąd do pompek: 50-100W ?

-trwałość systemu: 30 lat

PRĄD:

-przyłącze: i tak musi być (brak dodatkowych kosztów)

-instalacja: szacuję ok. 10.000zł (bez solarów)

-przeglądy/konserwacje: brak

-oplaty stałe: mogą być trochę większe z uwagi na większą wydajność przyłącza

-trwałość: 50 lat.

Bardzo chciałbym się pozbyć komina w górnej łazience i pewnie nie jestem do końca obiektywny. Proszę - wyleczcie mnie ;).

A jeżeli prądem chcesz grzać to jak? Kable zatopione w wylewce czy piece akumulacyjne?

Pytam bo co do kabli są różne opinie, lubią się przepalić i wtedy klops...

Przemyśl dobrze instalację, może lepiej zrobić wszędzie podłogówkę wodną, łatwiej potem zmienić system zasilania. Co prawda po rezygnacji z komina wyboru praktycznie nie ma, albo prąd albo PC. No może jeszcze kominek z PW, tyle że to kotłownia w salonie.

Jak bym miał dostęp do gazu to bym nie kombinował. Koszt instalacji dla każdego źródła podobny kwestia wyboru co dalej.

Powiem Ci że teraz patrząc na istalację to podłogówkę spokojnie można samemu zrobić, bardzo gęsto ułożone rurki w Oliwce to 1200-1400 m pexa po 3 zł, dwa rozdzielacze po 7-8 obwodów w zależności jak rozplanujesz po 800 zł, dwie szafki po 300-400 zł, folia na styro, klipsy, pompki obiegowe.

Ja przepłaciłem biorąc firmę, mój hydraulik od wody itp. spokojnie by zrobił za mniejsze pieniądze a samemu jeszcze taniej.

Potem tu już kwestia czym to grzać, gaz, groszek, prąd, PC....

Jak chcesz coś więcej na temat prądu się dowiedzieć to pogadaj z Jezierem, w wątku o grzaniu prądem się udziela. Podpowie jak trzeba zbudować chałupę żeby dało się potem przeżyć rachunki za prąd w ogrzewaniu.

Ja też przez moment tak chciałem grzać ale spękałem.... :)

Pozdrawiam - Daniel

Jak chcesz coś więcej na temat prądu się dowiedzieć to pogadaj z Jezierem, w wątku o grzaniu prądem się udziela. Podpowie jak trzeba zbudować chałupę żeby dało się potem przeżyć rachunki za prąd w ogrzewaniu.

Ja też przez moment tak chciałem grzać ale spękałem.... :)

Pozdrawiam - Daniel

Oczywiście przeglądałem już wątki Jeziera, ale potrzebuję więcej opinii :| .

Jezier jest dla mnie trochę za bardzo "nawiedzony" (w dobrym słowa znaczeniu-mam nadzieję, że się nie obrazi).

Komin to mniejszy problem, dając piec kondensacyjny z zamkniętą komorą wystarczy rurka przez ścianę.

Chciałem podłogówki niewiele: część salonu, kuchnia, łazienki. Ale o tym przepalaniu się kabli nie słyszałem. Motyla noga.... to mnie trochę dobiło. Teraz sam juz nie wiem.

Nie chcę czekać na łaskę/niełaskę Gazowni. Jak nie prąd, to już chyba wolę pellety. Ale to znów kotłownia za mała....

W każdym razie dzięki raz jeszcze.

Pozdrawiam

Oriman,

na sprawach technicznych to ja się nie znam, ale my też mieliśmy podobne dylematy. Z jednej strony nie chcieliśmy się uzależniać od gazu, bo nie wiadomo, czy nam ktoś za rok lub dwa kurka nie przykręci, ale z drugiej strony kotłownia za mała na pellet czy ekogroszek, a brud jednak duży. Postawiliśmy wszystko na jedna kartę i dobudowaliśmy kotłownię z tyłu garażu. Rozwiązała się też kwestia komina w łazience, który jest teraz na ścianie szczytowej, ale od strony garażu (ciężko mi to wytłumaczyć - mini plan u mnie w galerii). Tak więc zakładamy, że będziemy opalać gazem, a w razie "W" kupimy piec na paliwo stałe, bo mamy też komin.

A co do prądu, tam gdzie teraz mieszkamy, to średnio 2 razy w miesiącu nie ma prądu i to czasem przez kilka godzin. Ja to bym się bała tak wszystko na prąd...

jakich rzeczy nie robili byście w domu , ewentualnie co zrobili byście jeszcze raz. Co się przydaje , a co jest zbędne.

1. Przydaje sie zadaszony taras, przydalby sie zadaszony ganek.

2. Przydaloby sie bardziej dostosowac kotlownie pod kociol na ekogroszek (projektowa jest pod kociol na gaz).

3. Nie zrobilbym wyjsc balkonowych na gorze, tylko szersze okno

4. Zrobilbym ZNACZNIE wieksze okno w pomieszczeniu nad garazem (traf chcial, ze mamy z niego najladniejszy widok, a to jedynie 90x90).

5. Nie zrobilbym kaloryfera na gorze na scianie szczytowej a na kolankowej (w dwoch symetrycznych pokojach).

6. Ciut (doslownie kilka cm) przesunalbym sciane od wiatrolapu, zeby byl wiekszy.

To by chyba bylo tyle ;)