Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

przemyśl dobrze instalację ogrzewania, trzeba w miarę elastycznie to zrobić. Zatapiając kable grzewcze w wylewce już niczym innym tego potem nie zasilisz, no chyba że zrobisz dodatkowo rurki do kaloryferów na wszelki wypadek, potem ewentualnie je zamontujesz.

Ja sam przy PC zrezygnowałem z komina w kotłowni, więc raczej inne źródło nie wchodzi w grę. Jako drugie źródła (awaryjne) mamy kominek 14 KW a do CWU w zbiorniku jest grzałka, jak by z PC były problemy.

Piec na eko-groszek czy pelety mieści się chyba w Oliwce, są forumowicze, którzy tak grzeją. Z tego co pamiętam to nie robią drzwi z kuchni do kotłowni, kosztem małej łazienki jest dłuższy korytarz i wejście do garażu. Jedynie pojawia się problem ze składowaniem opału, ale jak to rozwiązać masz w galerii wyżej u Femmee_:).

Pozdrawiam - Daniel

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jakich rzeczy nie robili byście w domu , ewentualnie co zrobili byście jeszcze raz. Co się przydaje , a co jest zbędne.

1. Przydaje sie zadaszony taras, przydalby sie zadaszony ganek.

2. Przydaloby sie bardziej dostosowac kotlownie pod kociol na ekogroszek (projektowa jest pod kociol na gaz).

3. Nie zrobilbym wyjsc balkonowych na gorze, tylko szersze okno

4. Zrobilbym ZNACZNIE wieksze okno w pomieszczeniu nad garazem (traf chcial, ze mamy z niego najladniejszy widok, a to jedynie 90x90).

5. Nie zrobilbym kaloryfera na gorze na scianie szczytowej a na kolankowej (w dwoch symetrycznych pokojach).

6. Ciut (doslownie kilka cm) przesunalbym sciane od wiatrolapu, zeby byl wiekszy.

To by chyba bylo tyle ;)

Ja zrobiłem balkon, teraz już bym nie robił.

Kominek z 3 szybami - wystarczy jedna do czyszczenia :)

Powiększyć garaż, żeby było więcej miejsca na inne graty.

Mataj jakie drzwi wewnętrzne montowałeś bo fajne, my cały czas nie wiemy co założyć......

Daniel

Ja zrobiłem balkon, teraz już bym nie robił.

Kominek z 3 szybami - wystarczy jedna do czyszczenia :)

Powiększyć garaż, żeby było więcej miejsca na inne graty.

Mataj jakie drzwi wewnętrzne montowałeś bo fajne, my cały czas nie wiemy co założyć......

Daniel

No ja bym balkonow dalej nie robil ;) Balkon to fajna rzecz, ale w bloku.... W domu mozna sobie spokojnie odpuscic.

No my chcemy zrobic kominek z dwoma szybami.

Co do garazu w 100% popieram. Glupio by dom wygladal, ale BARDZO zyskuje na funkcjonalnosci, a koszt budowy i ogrzewania bardzo nie rosnie.

Drzwi porta, Nova, wzor 3.1. Niestety byly wynikiem nieprofesjonalnego podejscia stolarza, ktory spowodowal wybor drzwi okleinowanych zamiast drewnianych. Istotne, ze to plyta wiorowa PELNA. Jakies plastry miodu, czy inne wynalazki to niezly kaszana jest, ale wiadomo - na wykonczeniowke nie zawsze starcza i wtedy na wielu rzeczach sie oszczedza.

Oriman,

A co do prądu, tam gdzie teraz mieszkamy, to średnio 2 razy w miesiącu nie ma prądu i to czasem przez kilka godzin. Ja to bym się bała tak wszystko na prąd...

To jest cała prawda i tylko prawda.... jak pomyślę o tych którzy marźli w swoich domach ogrzewanych prądem jeszcze kilka tygodni temu... brrr :x

Najfajniej byłoby mieć wyjście awaryjne... najchętniej kilka wyjść :lol:

Oriman,

A co do prądu, tam gdzie teraz mieszkamy, to średnio 2 razy w miesiącu nie ma prądu i to czasem przez kilka godzin. Ja to bym się bała tak wszystko na prąd...

To jest cała prawda i tylko prawda.... jak pomyślę o tych którzy marźli w swoich domach ogrzewanych prądem jeszcze kilka tygodni temu... brrr :x

jak pomyślę o tych którzy marźli w swoich domach ogrzewanych prądem jeszcze kilka tygodni temu... brrr :x

Ale halo , halo!

A czym Wy grzejecie, że bez prądu działa, he? Bez pompki wymuszającej obieg w grzejnikach czy podłogówce a nawet kominku z PW to można sobie popatrzeć na piece.

Na sytuacje awaryjne, tudzież ostre mrozy mam przecież kominek w centralnym punkcie domu.

Witam serdecznie pochwalę się wam z wielką radością w piątek odebrałem POZWOLENIE NA BUDOWĘ :D i mam nadzieję że w końcu zima skończy się w tym roku :)

Greg, gratulacje!

No to i ja się pochwale - w zeszly piatek odebralem ostatecznie uprawomocnione pozwolenie. Teraz tylko pogody trzeba :-)

Ale halo , halo!

A czym Wy grzejecie, że bez prądu działa, he? Bez pompki wymuszającej obieg w grzejnikach czy podłogówce a nawet kominku z PW to można sobie popatrzeć na piece.

Na sytuacje awaryjne, tudzież ostre mrozy mam przecież kominek w centralnym punkcie domu.

No racja, wszystko jest na prąd, tylko że aby podtrzymać pompę do pieca gazowego lub na pellet wystarczy nieduży aregat, a nie wiem, jak jest w przypadku ogrzewania elektrycznością.

Zresztą, ja tam baba jestem o prądzie wiem tylko tyle, że jest i potrafi kopać :lol: a mąż zajmuje się sprawami technicznymi.

Witam wszystkich oliwkowiczów. wyglada na to że dołączę do waszego grona. Bardzo chciałabym zobaczyć domek w realu -na Górnym Śląsku. Mam tez pytanie: moja działka ma wjazd od południa-czyli salon będzie półnicny a kuchnia południowa-czy ktos ma taką sytuację i jak jest wtedy z doswietleniem salonu?

Witam wszystkich oliwkowiczów. wyglada na to że dołączę do waszego grona. Bardzo chciałabym zobaczyć domek w realu -na Górnym Śląsku. Mam tez pytanie: moja działka ma wjazd od południa-czyli salon będzie półnicny a kuchnia południowa-czy ktos ma taką sytuację i jak jest wtedy z doswietleniem salonu?

Witaj w gronie, ja akurat mam dość komfortową sytuację ponieważ nasza działka ma 6 hektarów i kilka wjazdów więc i najlepsze ustawienie z kuchnią od strony południowej i z salonem od strony zachodu. Więc może opcja taka do wyboru między Oliwką, a Oliwką lustro przy Twoim ustawieniu bo jak będziecie mieli salon od strony zachodniej to doświetlisz go sobie zamieniając te trzy małe okienka na jedno duże (kwestia wzmocnienia nadproży) i wierz mi że wszystko się uda bo przecież salon jest otwarty poprzez okna na na trzy strony świata. Jak macie jakąś wątpliwość to na stronie "www.hbstudio.pl" możesz sobie ustawiać projekt na 4strony świata. Sprawdź to. POZDRAWIAM

jesli wjazd od południa to kuchnia bedzie północna ?? - większośc chyba tak ma :)

No oczywiscie pokręciłam z wrażenia-miało byc wjazd od północy :oops:

Straszą mnie że kuchnia na pd to koszmar-zbyt gorąco.....

Ale faktycznie wiekszość chyba lokuje taras na południe i nie spotkałam narzekań na tym forum

zamiast 3 okien mozna zastosowac jedno trzyczesciowe domek inaczej wyglada

My tak zrobilismy i nie zalujemy http://picasaweb.google.pl/pchorek/Budowa?authkey=Gv1sRgCOmBn770hfeFDQ#5409162067038442002 tu na zdjeciu jeszcze zabite ale mamy juz okna. W srodku jest suuuper jasno salon i taras od poludnia same plusy

goraca kuchania od poludnia byc prawda ale jak sie nie sprawdzi to nie ma sie wiedzy

aha okno ma dlugosc 210 cm a 3 x 90 (tak jest w projekcie) to 270.

a tu zdjecie juz z oknem http://picasaweb.google.pl/pchorek/Budowa?authkey=Gv1sRgCOmBn770hfeFDQ#5451356227691509282

Witam,

Wiem, że była juz wcześniej mowa o tynkach wewnetrznych ale jak pomysle, że mam szukać na tylu stronach to opadam z sił :( . Dlatego gdyby ktoś pamiętał ile miał metrów kw. tynków wewnetrznych to będę dozgonnie wdzieczna (wiem, że każda Oliwka jest troche inna ).

Dziękuję i pozdrawiam