Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam u mnie już po tynkach 4 dni robili chłopcy

scianka kolankowa o jeden pustak podneisiona bez ssufitow w dolnej łazience oraz scianki pod schodami naliczyli 554m2 bardzo ładne i gładziutkie tynki cementowo wapienne polecam te tynki już po tygodniu sa praktycznei suche jutro poszadzki naliczylismy 200 m2 wam ez tak wyszło??? :D

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki pchorek-piękny domek, a potrójne okno prezentuje sieb. fajnie.

Czy ja kiedys będe na tym etapie?????? :o

dziekuje za komplementy az sie nam oliwka rumieni hih

jutro ruszaja tynki cementowo - wapienne i juz nie mozemy doczekac sie tzw efektu koncowego!!! Napewno bedzie fajnie !

jeszcze jedno nalezy pamietac o drzwiach na taras ... z tego co moj majster opowiadal jak jest wneka 210 to jest za duzo na 2 czesciowe drzwi i za malo na 3 czesciowe.

co do scianki kolankowej ja położyłem płyty przed tynkami wszystkie na sufitach murłate ociepliłem i też na nią płyte dałem

a tynkarze jak robili tynki wszedzie ładnei podojezdzali do płyt i tak samo zrobili ze scianka kolankowa dojechali do płyty na murłacie no niepowiem ze tam i gdzieniegdzie musieli dawac po 3 cm tynku zeby był pion ale to mam z głoiwy i wyszło super na łączniu siatka c40 i cekol

no niepowiem ze tam i gdzieniegdzie musieli dawac po 3 cm tynku zeby był pion ale to mam z głoiwy

Widze, ze ta sama stara spiewka...

"Kto panu to murowal?!"

"Murarz to lubil chyba wychylic, ze takie skosy"

"Musielismy niezle tynku naddawac, zeby tu prosto bylo.."

W ciagu calej budowy zdarzylo sie tylko kilka razy kiedy jeden specjalista pochwalil poprzedniego... Gdybym im tak wszystkim wierzyl, to wyszloby, ze kazdy kolejny byl tylko gorszy od swojego poprzednika :p

spiewka moze i tak ja im nic wiecej nie dalem po pare browarow na koniec

materiału mi nie żałowali tam gdzieneigdzi ebylo i po 1 co tynku tak jak na fufity patrzyłem

ale wiem ze musieli dac poniewaz ja robiłem tak

na murłate napiłem łate pare sztuk w odstepach co 30 cm miedzy nie dałem wełne i na to płyte przykreciłem i z tego powodu płyta mi odstawała jakeis 3 do 4 cm tak było prawie w kazdym pomieszczeniu nie powiem mogłem dac troszke cinsze laty ale jak poziom szedł w doł to przy dole nyło tylko jakies 1 czm tynku chyba takie krzywe sciany tak czy siak umowiełem sie z nimi na

10 000 za tynki i tyle zapłaciłęm a czy dali tu wiecej czy tu mneij mnie zabardzo nie interesowałe kierownik odebrał tynki latał z poziomica i sprawdzał 2 sciany w lazienc i w pokoju z balkonem poprawiali ale nic pozatym

Oliwkowicze,

jeśli możecie zdradzić, to napiszcie z jakimi kosztami trzeba się liczyć jeśli chodzi o ocieplenie i wykończenie poddasza? Mam na myśli: wełna (20+10cm), folia, regipsy, szpachlowanie. Mam kilka wycen, jednak wszystkie dotyczą m2, a ja w najbliższych dniach jestem uziemiona i nie mam jak pojechać na budowę, co by poskakać z mertówką.

U mnie dawali 20 + 5 cm welny.

Aktualnie odpoczywam. Ale budowa toczy sie dalej

Ocieplenie ukończone, regipsy już prawie też, a teraz czas na ułożenie podłogówki i lanie posadzek. Już się nie mogę doczekać.

Póki co szwendamy się po sklepach szukając prysznica, baterii, i innych potrzebnych pierduł. Ale lepsze to, niż dylematy na temat pustaków... Robi się znacznie ciekawiej :lol:

Ocieplenie ukończone, regipsy już prawie też, a teraz czas na ułożenie podłogówki i lanie posadzek. Już się nie mogę doczekać.

Póki co szwendamy się po sklepach szukając prysznica, baterii, i innych potrzebnych pierduł. Ale lepsze to, niż dylematy na temat pustaków... Robi się znacznie ciekawiej :lol:

Gwarantuję, że jeszcze będziecie chcieli wrócić do czasu wyboru pustaków.U nas małymi krokami zbliża się koniec, ale tylko małymi krokami. Mam wrażenie, że to nigdy się nie skończy. Schody miały być montowane miesiąc temu, a będą dopiero 9 kwietnia. na szczęście prawie cała góra jest skończona tzn. pomalowana i położone podłogi. Ten etap wykończeniówki jest chyba najgorszy. Wcale nie zazdroszczę łażenia po sklepach. Na tym etapie wchodzę i biorę pierwszą rzecz która mi się podoba.

Jest caly watek pt. "Czy ktos buduje Oliwke?" A tu cytat "

Co do kuchni to fakt , że nie jest za duża , ale jest szansa na powiększenie jej trochę kosztem pomieszczenia gosdpodarczego ( bede miał piec gazowy więc nie potrzebuje dużo miejsca) i jeszcze jedna rzecz można wygospodarować trochę miejsca (wneka) po tej stronie gdzie są schody można zrobić wnękę na np. lodówkę , duże cargo , piecyk .........., dzisiaj mam dostać przekrój przez schody to zobacze co się wygospodarować.

Jeśli ktoś ma inne pomysły to podzielcie się nimi .

Jacek

Edytowane przez grazi

Mąż wymyślił, że podzielimy kotłownię/pom. gospodarcze na dwa pomieszczenia:

1. to z oknem będzie oddzielone ścianką z drzwiami, a w nim będzie pralka i kibelek (twierdzi, że dla przebywających w ogrodzie - hmm). Wydaje mi się, że dodatkowe wc na parterze jest zbędne - co wy o tym myślicie???

2. pomieszczenie z piecem i małą spiżarką.

Przejście z kuchni będzie jak w projekcie.

Ja wolę stronę z oknem w całości przeznaczyć na spiżarnię, a od strony łazienki piec gazowy i ewentualnie pralkę. Piszę ewentualnie, bo tak na prawdę wolałabym pralnię zrobić nad garażem.

Poradźcie, proszę, na co się zdecydować. Liczę na opinie osób już mieszkających w swoich Oliwkach jak budujących.

My jesteśmy na tym etapie (mam nadzieję, że dobrze wstawiłam zdjęcie :))

obr.jpg

Mam pytanie do idy i jacka:

Jaki rozmiar okien zastosowaliście w sypialniach, takie jak w projekcie 140x78 czy mniejsze i z jakiej firmy, sprawdzaja się???? Dzięki.Pozdrawiam!';;

hej

podpytam meza i odpowiemy pozniej - ja niestety nie wiemjakie to okna ...

1. to z oknem będzie oddzielone ścianką z drzwiami, a w nim będzie pralka i kibelek (twierdzi, że dla przebywających w ogrodzie - hmm). Wydaje mi się, że dodatkowe wc na parterze jest zbędne - co wy o tym myślicie???

Ja wolę stronę z oknem w całości przeznaczyć na spiżarnię, a od strony łazienki piec gazowy i ewentualnie pralkę. Piszę ewentualnie, bo tak na prawdę wolałabym pralnię zrobić nad garażem.

Poradźcie, proszę, na co się zdecydować. Liczę na opinie osób już mieszkających w swoich Oliwkach jak budujących.

My jesteśmy na tym etapie (mam nadzieję, że dobrze wstawiłam zdjęcie :))

jakos tego nie widze ... szczegolnie brakuje mi tam miejsca na kibelek ... on zabierze sporo przestrzeni i na spizarke wlasciwie nic nie zostanie

Twoja wersja jest duzo bardziej realna,

my piec mamy wyniesiony do garazu.

a cale to pomieszczenie to spizarka - po stronie okiennej mamy polki i szafki a przy scienie z WC mamy lodowke i winiarke i w ym miejscu moze sie zmiescic piec gazowy + pralka

pralnia mamy na gorze ... jedyny minus pralni na pietrze to problem z wyniesieniem prania na dwor do suszenia, ale juz sie przyzwyczailam ze schnie w pomieszczeniu, poza tym mamy balkon i mozna tam postawic :)

Spoko, maz zmieni zdanie, jak zobaczy ceny drzwi wejsciowych (i tak juz sa jedne w garazu, drugie frontowe, a przeciez nie wstawicie tam kartonowych, bo wejdzie kazdy).

Moim zdaniem ten pomysl jest kiepski. Kotlownia w oliwce i tak jest b. mala, dziele jej na tyle czesci nie ma sensu. Jedyne co mozna zrobic (jesli w ogole dzielic) to wprowadzic w zycie Twoj pomysl.

Ps. My juz budowe mamy odebrana i czas na kosmetyke, ale po tym szalonym roku (prawie roku, bo budowe zaczelismy w lipcu) tak okropnie nie chce mi sie jeszcze ruszac reka ani noga.. Najchetniej polozylbym sie na trawniku i odpoczal... Tak... tylko narazie trzeba resztki gruzu z tego trawnika uprzatnac, zaorac, zasiac i poczekac az w ogole cokolwiek tam wyrosnie :p

Edytowane przez Mataj