Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam,

nasz domek jest dopiero na etapie stropów ale mam tyyle pytań... :)

Z racji, że dom będzie ogrzewany ekogroszkiem, nie mam przejścia do kotłowni a planuję pod schodami spiżarkę, czy ktoś już skorzystał z takiego rozwiązania?

I jeszcze jedno nurtujące pytanie: nad garażem planujemy sypialnię z garderobą, natomiast pralkę zabudujemy pod oknami dachowymi w łazience... czy to dobry pomysł..

Doradźcie, wspomóżcie fotkami

podaję też email [email protected]

wielkie dzięki i pozdrowienia

Marlena

Edytowane przez rysiulek

Z racji, że dom będzie ogrzewany ekogroszkiem, nie mam przejścia do kotłowni a planuję pod schodami spiżarkę, czy ktoś już skorzystał z takiego rozwiązania?

I jeszcze jedno nurtujące pytanie: nad garażem planujemy sypialnię z garderobą, natomiast pralkę zabudujemy pod oknami dachowymi w łazience... czy to dobry pomysł..

Cześć,

przemyślcie sypialnię nad garażem, strop garażu jest niżej, trzeba zrobić stopień. Mnie osobiście drażni ta różnica wysokości, ale może marudny jestem..... :).

Pozdrawiam - Daniel

Witam,

Dosyć krytycznie oceniałem działania naszego Prezydenta, ale na szczęście zawsze szanowałem, jako Człowieka. Ten cały jazgot polityczny i medialny nie pozwolił mi poznać zgoła innego oblicza Naszego Rodaka. Chciałbym postąpić właściwe i w jakiś sposób się zrehabilitować.

Będzie mi przyjemnie gościć u siebie w oliwkowym domu te rodziny/osoby/ spoza Warszawy, które chciałyby uczestniczyć w pogrzebie a przeszkodą jest nocleg w Warszawie. Szczególnie miło mi będzie gościć rodzinę z dziećmi.

Z całą rodziną byłem w sobotę wieczorem pod Pałacem Prezydenckim. Na twarzy mojej starszej córci (5lat) widziałem niesamowite skupienie, (na co dzień nieosiągalne) Jestem przekonany, że seria pytanie-odpowiedz, atmosfera skupienia, ogrom ludzi w połączeniu z przenikliwą cisza odcisnęły piętno. Chyba udało nam się zaszczepić w naszym dziecku „tego narodowego ducha” - to jest bezcenne.

Dla przyjeżdżających dzień wcześniej lub/i wyjeżdżających dzień później polecam wycieczkę do Muzeum Powstania Warszawskiego, które powstało z inicjatywy prezydenta Lecha Kaczyńskiego – o czym również nie wiedziałem!

Co oferuję?

- Skromny nocleg – szczegóły na maila.

- Dla niezmotoryzowanych - transport z dworca do mojego domu (w miarę możliwości)

- Skromny posiłek.

Oczywiście w zamian nie oczekuję absolutnie niczego.

Umieszczam to na forum ogólnym z przekonaniem, że znajdzie się więcej takich propozycji. Może przy okazji, chociaż w niewielkim stopniu zmieni to stereotyp mieszkańców Warszawy.

Pozdrawiam,

Czarek

Z miasta Warszawy

Czy mógłby ktoś przesłać mi kosztorys budowy? Szacowany do banku, jak i rzeczywisty (to prośba do osób, które zakończyły budowę :)).

na [email protected]

Nie jesteśmy biegli w finansach, będziemy baardzo wdzięczni za pomoc.

Pozdrawiamy w ten smutny dzień.

witam,

ja także poproszę o wysłanie kosztorysu, mnie interesuje tyko ten dla banku

wielkie dzieki

WITAJCIE! Jeśli chodzi o kosztorys to macie je na stronie- "hbstudio" ja nim zaczełam budowę to wydrukowałam sobie dwa kosztorysy minimalny i maksymalny to było dostępne na stronie HBstudio za darmo.

Mala poprawka - nie "maksymalny", tylko "usredniony". Z obserwacji moich przy okazji budowy wynika, ze ten usredniony jest jak najbardziej realny (przynajmniej w roku ubieglym byl). Ceny roznily sie w obrebie pojedynczych surowcow, ale suma koncowa byla (+/- pare %) taka sama. Kosztorysu bankowego w tej chwili nie posiadam, ale w razie jakichkolwiek watpliwosci sluze pomoca i rada na priv, w koncu trzeba sobie pomagac ;)

witam,

nurtuje mnie okno w kuchni.Chciałabym je miec równo z blatem, tzn zeby blat był jednocześnie parapetem i żeby przy oknie był zlew.

Ale czy to okno się łatwo otwiera? Nie przeszkadza kran? Macie okno dzielone czy całe?

Proszę o rady i fotki.

Gdyby blat byl rowno z oknem - okna nie daloby sie otworzyc. Moim zdaniem to kiepski pomysl.

pozwole sie nie zgodzic ;)

my mamy blat na rowni z parapetem i zlew przy oknie ... a okno w calosci

po pierwsze mozna kupic skladana baterie ktora nie bedzie przeszkadzac w otwieraniu okna :cool:

po drugie to my mamy zwykla baterie przez co okna nie mozna otworzyc na cala szerokosc - ale zrobilismy to z premedytacja ...

bo zeby wywietrzyc w kuchni mozna okno uchylic, wlaczyc okap lub wentylacje na cala moc oraz wspomoc sie oknem w jadalni :D

a zeby je umyc wyatrczy wyjsc na dwor - co nie jest dla nas problemem :)

zdjecia mozna obejrzec w naszym dzienniku budowy (te oraz nastepne)

http://picasaweb.google.com/ida.i.jacek/OliwkaBudowa?authkey=B2GeCP_HByU#5321873664383226594

i zaluje tylko ze zmniejszylam okno bo myslalam ze bede miala wicej szafek wiszacych a tak mam 2 i szkoda mi tej zmiany ... ale juz za pozno :bash:

Edytowane przez ida i jacek

Mala poprawka - nie "maksymalny", tylko "usredniony". Z obserwacji moich przy okazji budowy wynika, ze ten usredniony jest jak najbardziej realny (przynajmniej w roku ubieglym byl). Ceny roznily sie w obrebie pojedynczych surowcow, ale suma koncowa byla (+/- pare %) taka sama. Kosztorysu bankowego w tej chwili nie posiadam, ale w razie jakichkolwiek watpliwosci sluze pomoca i rada na priv, w koncu trzeba sobie pomagac ;)

pozdrawiam,

Sylwia

pozwole sie nie zgodzic ;)

my mamy blat na rowni z parapetem i zlew przy oknie ... a okno w calosci

po pierwsze mozna kupic skladana baterie ktora nie bedzie przeszkadzac w otwieraniu okna :cool:

po drugie to my mamy zwykla baterie przez co okna nie mozna otworzyc na cala szerokosc - ale zrobilismy to z premedytacja ...

bo zeby wywietrzyc w kuchni mozna okno uchylic, wlaczyc okap lub wentylacje na cala moc oraz wspomoc sie oknem w jadalni :D

a zeby je umyc wyatrczy wyjsc na dwor - co nie jest dla nas problemem :)

zdjecia mozna obejrzec w naszym dzienniku budowy (te oraz nastepne)

http://picasaweb.google.com/ida.i.jacek/OliwkaBudowa?authkey=B2GeCP_HByU#5321873664383226594

i zaluje tylko ze zmniejszylam okno bo myslalam ze bede miala wicej szafek wiszacych a tak mam 2 i szkoda mi tej zmiany ... ale juz za pozno :bash:

raczej myslimy o podzielonym oknie i daniu kranu na środku okna, ponoć tak się będą otwierały bezproblemu...

zależy mi na otwieraniu, gdyż chciałabym przez okno wynosić posiłki na taras.... to dobry pomysl?

i w ogole jestescie zadowoleni, ze zlew jest przy oknie? czy moze lepiej duzy roboczy blat a okno przesunać bardziej na prawo....

mam już mętlik w głowie :(

raczej myslimy o podzielonym oknie i daniu kranu na środku okna, ponoć tak się będą otwierały bezproblemu...

zależy mi na otwieraniu, gdyż chciałabym przez okno wynosić posiłki na taras.... to dobry pomysl?

i w ogole jestescie zadowoleni, ze zlew jest przy oknie? czy moze lepiej duzy roboczy blat a okno przesunać bardziej na prawo....

mam już mętlik w głowie :(

tak sie zastanawiam czy to podawanie dan przez okno nad zlewem i kranem bedzie wygodne ...

nie wiem jak Wy ale my mamy z jadalni wyjscie na taras (czyli z tyly domu) a drugie wyjscie z salonu (z boku domu) i zawsze tamtedy wynosilam wszystko na tarasik

co do zlewu przy oknie to ja jestem zadowolona, chociaz faktycznie dzieli on blat na mniejsze kawalki - ale juz sie do tego przyzwyczailismy.

co do przesuwania okna ... to ja wiem ? chcecie je w rog przesunac ? ewentualnie mozecie przesunac zlew bardziej na lewo ... a gdzie bedzie plyta grzewcza ? bo tez nie jest zbyt dobrze jak te dwa sprzety sa daleko od siebie ... zrobcie sobie kilka wizualizacji i zobaczcie jak to bedzie wygladac :)

a ten metlik to jesczcze sporo sobie w glowie posiedzi, my nawet teraz jak juz mieszkamy prawie od roku ciagle cos kombinujemy z wykanczaniem :)

Witam Wszystkich!

Czy mogłabym prosić Oliwkowiczów o zdjęcia schodów w Oliwce, ale drewnianych (ażurowych lub zabudowanych) oraz zdjęcia łazienek na górze (nie ukrywam że podoba mi sie bardzo łazienka idy j jacka- jak ona wygląda w całości wykończona?, więc liczę na jakieś fotki). Z góry serdecznie dziękuję!!!

http://picasaweb.google.pl/jurkas30/BUDOWA?feat=directlink

jurkas dzieki za mile slowa :) niestety nasza gorna lazienka ciagle nie jest skonczona - cala zime korzystalismy z dolnej :cool: obawiam sie ze nie mam nowszych zdjec niz te z albumu budowlanego ... :( ciagle nie mamy blatu pod zlew a pod oknem stoi calkowicie niepasujaca komoda ... ale chwilowo mamy inne priorytety ... wlasnie skonczylismy calkowicie pokoje dzieciece (szafy wnekowe) oraz mamy prawie skonczony wiatrolap ... nastepny w kolejce jest salon a gorna lzaienka i sypialnia zostaja na sam koniec ...

jurkas dzieki za mile slowa :) niestety nasza gorna lazienka ciagle nie jest skonczona - cala zime korzystalismy z dolnej :cool: obawiam sie ze nie mam nowszych zdjec niz te z albumu budowlanego ... :( ciagle nie mamy blatu pod zlew a pod oknem stoi calkowicie niepasujaca komoda ... ale chwilowo mamy inne priorytety ... wlasnie skonczylismy calkowicie pokoje dzieciece (szafy wnekowe) oraz mamy prawie skonczony wiatrolap ... nastepny w kolejce jest salon a gorna lzaienka i sypialnia zostaja na sam koniec ...

Jeśli to nie problem, to bardzo proszę o zamieszczenie zdjęć szaf wnękowych w pokojach dzieci i zdjęcia wiatrołapu. Chętnie je zobaczę :)

Z góry dzięki.