Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

no to sie pochwale, a co :)

szafy wnekowe u dzieci powstaly poprzez zalamanie sciany miedzy tymi dwoma pokojami;

pokoj corki (ten od frontu domu) ma szafe gleboka, pokoj syna (ten z tylu domu) ma szafe plytka + kawalek gelbokiej na wieszaki - inaczej nie dalo rady ustawic sciany;

ale wydaj sie nam ze to ok, bo jak wiadomo to dziewczynki potrzebuja wiecej miejsc na swoje stroje :)

zdjecia byly zrobione zaraz po zamontowaniu szaf dlatego pokoje wydaja sie takie puste - w rzeczywistosci jest w nich duzo wiecej zycia :)

pokoj corki:

http://lh3.ggpht.com/_u8phbBqrjTE/S6-16cYK9AI/AAAAAAAAKvc/Ir1PBIQpcxQ/s400/DSC05417.JPG

http://lh5.ggpht.com/_u8phbBqrjTE/S6-19MMdw5I/AAAAAAAAKv0/ASRE9nfTo2s/s400/DSC05418.JPG

http://lh4.ggpht.com/_u8phbBqrjTE/S7uM-IUg1bI/AAAAAAAAK08/7dgc_p5QT5I/s400/DSC05448.JPG

pokoj syna:

http://lh6.ggpht.com/_u8phbBqrjTE/S6-2F7H_WGI/AAAAAAAAKwI/N2JWBFCX4d8/s400/DSC05428.JPG

http://lh5.ggpht.com/_u8phbBqrjTE/S6-2T1Q-U2I/AAAAAAAAKwc/TQ8BoFxKpoo/s400/DSC05436.JPG

http://lh4.ggpht.com/_u8phbBqrjTE/S7uM56zBBmI/AAAAAAAAK00/IdNUbPhQGRU/s400/DSC05445.JPG http://lh4.ggpht.com/_u8phbBqrjTE/S7uM4wAlvwI/AAAAAAAAK0w/CPEOZvelnrU/s400/DSC05443.JPG

Edytowane przez ida i jacek

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A tu wiatrolap jeszcze bez uchwytow - zdjecie calosciowe ciezko zrobic ...

musze przyznac ze troche sie balam ze bedzie ciasno ale jest ok, nawet jestesmy w stanie rano w czworke zebrac sie do wyjscia :)

http://lh6.ggpht.com/_u8phbBqrjTE/S7uMniTUJ-I/AAAAAAAAK0c/44KeTV7GWFo/s400/DSC05453.JPG

http://lh6.ggpht.com/_u8phbBqrjTE/S7uMqkBUqLI/AAAAAAAAK0k/kLUdcAXXgOI/s400/DSC05450.JPG

http://lh5.ggpht.com/_u8phbBqrjTE/S7uMpofTq3I/AAAAAAAAK0g/KD5ljcOn0yE/s400/DSC05451.JPG

Ido i Jacku, bardzo mi się podoba Wasza zabudowa wiatrołapu. Czy byłaby szansa na zdjęcie od drzwi wejsciowych? Rozumiem, że jest tam szafka na buty? Czy może ona posłużyć jako siedzisko? Proszę podajcie wymiary ile zajmuje szafa przesuwana a ile pozostała część...

TYlko pozazrościć... u mnie dopiero dach zaczynają :(

Cześć,

ja także mam pytanie do Idy i jacka :)

1. Jaka jest odległóść u was między oknami na poddaszu w kokojach dziecięcych ?

2. Jakie są głębokość szaf wnękowych w tych pokojach ?

3. Jaką macie głębokość i szerokość szafy w wiatrołapie ( czy wiatrołap ma standardową szerokość i jaką ma długość ) ?

Bardzo byłobym wdzięczny za odpowiedz ponieważ jestem na etapie kiedy mogę jeszcze coś zmienić :)

Z góry dziękuje za pomoc

Jarek

WOW :) same mile slowa :D

Ido i Jacku Wasza Oliwka jest przepiękna! Czy możecie zdradzić jakie panele macie na poddaszu? :) Dziękuję :)

Prosze bardzo :)

na poddaszu w pokojach dzieciecych mamy deske typu Barlinek - jesion

Ido i Jacku, bardzo mi się podoba Wasza zabudowa wiatrołapu. Czy byłaby szansa na zdjęcie od drzwi wejsciowych? Rozumiem, że jest tam szafka na buty? Czy może ona posłużyć jako siedzisko? Proszę podajcie wymiary ile zajmuje szafa przesuwana a ile pozostała część...

TYlko pozazrościć... u mnie dopiero dach zaczynają :(

takiego zdjecia od drzwi wejsciowych nie posiadam ale postaram sie zrobic

od strony drzwi jest szafka na buty ktora wlasnie z zalozenia miala sluzyc jako siedzisko

wymiary czesci przesuwanej to leciutko ponad metr a czesc z siedziskiem to kolo 90 cm - ta czesc jest tez plytsza od szafy

a z tym zazdroszczeniem to jest tak ze i my bylismy na takim etapie ale jakos powoli doszlismy do tego co teraz - wiec uszy do gory i cierpliwosci :)

Cześć,

ja także mam pytanie do Idy i jacka :)

1. Jaka jest odległóść u was między oknami na poddaszu w kokojach dziecięcych ?

2. Jakie są głębokość szaf wnękowych w tych pokojach ?

3. Jaką macie głębokość i szerokość szafy w wiatrołapie ( czy wiatrołap ma standardową szerokość i jaką ma długość ) ?

Bardzo byłobym wdzięczny za odpowiedz ponieważ jestem na etapie kiedy mogę jeszcze coś zmienić :)

Z góry dziękuje za pomoc

Jarek

1. jezeli dobrze zrozumialam pytanie to chodzi o odleglosc miedzy oknami balkonowymi na pietrze ?

jak tak to maz twierdzi ze jest to ok. 100 cm

2. w pokoju corki (szafa ziel-pom) glebokosc to 70 cm

w pokoju syna (szafa czer-czar) czesc z wieszakami to kolo 60 cm a pozostala czesc chyba niecale 40

3. cale wymiary zabudowy w wiatrolapie to szer=205 cm, gleb=69cm

co do samego wiatrolapu to jego szerokos powinna byc jak w projekcie (+- 10cm) a dlugosc to kolo 2m (tak jak szerokosc szafy wnekowej);

w projekcie wiatrolap jest sporo krotszy ale my postanowilismy zrownac drzwiami do korytarza z drzwiami do gabinetu (pokoj na dole) czyli patrzac od strony jadalni drzwi do wiatrolapu i gabinetu sa w jednej lini

milo mi ze mozemy komus pomoc tak jak i nam pomagano kiedys :)

pozdrowienia dla wszystkich

Witam Oliwkowiczów :)

za 3 miesiace ślub...a z narzeczonym zdecydowaliśmy sie już na Oliwke w lustrzanym odbiciu bez garazu, jestesmy na etapie papierków.

Bardzo miło się Was czyta i już znalazłam duuuzzo informacji które na pewnoi mi się przydadzą.

Buduję Oliwkę pod Krakowem (chętnie obejrzę inne Oliwki z okolic :))

Nasze zmiany:

-zamiana 3 okien w salonie na drzwi tarasowe a drzwi tarasowe od jadalni na okno

zastanawiamy się nad ścianą kolankową...znajomy murarz twierdzi,że budował domy i z niższą (60cm) ścianą kolankową, więc mamy delikatny dylemat

nad materiałem też się zastanawiamy- albo max plus styropian 10 albo ytong(chociaż pewnie ze wzgledów fin odpadnie)

Mamy nadzieję,że jakimś cudem jeszcze w tym roku uda nam się stan "0" ale to nasze pobożne życzenia, jeśli nie to na wiosnę 2011 zaczynamy pełną parą :)

My też mamy podniesione odwa pustaki i nie wygląda źle bo obniżyliśmy daszki nad wejściem i tarasem, odpowiednio do drzwi i tym sposobem wygląda to normalnie. No i jeszcze były przedłużane krokwie i belki, ale to trzeba już mieć wyliczone na etapie zatwierdzania i wprowadzania zmian przez kierownika budowy ( on powinien to wyliczyć), przed złożeniem dokumentów do powiatu. Podniesienie ścianki daje komfort ustawiania mebli i wanny na górze, oraz ewentalnie bezstresowe spanie pod skosami. Ja wypraktykowałam to na domku mojego brata, skosy mi samej może i by nie przeszkadzały tak nisko ale mój "chop" ma troszkę ponad 190cm i śpiąc na pięknym łożu sypialnianym zawsze przyłoży to łokciem to głową, a powiem, że brat też podwyższał ściankę tyle że o jeden pustak.

Jeszcze zmiana, która została wprowadzona przez nas to powiększenie pom. gospodarczego o 50cm kosztem łazienki i podzielenie go na dwie części kotłownię (w planie piec na eko groszek) z wejściem do garażu i spiżarnię z miejscem na pralkę przy oknie (zaplanowany dodatkowy odpływ). A drzwi z kuchni do pom. gospodarczego przesunięte w stronę okien i zmniejszone na 70cm-światło, wejście do części z pralką i dopiero przez dodatkowe drzwi przejście z "pralni- spiżarni "do kotłowni. Tym sposobem mam dużo miejsca na meble w kuchni, a pod oknem będzie zlewozmywak, zmywarka i troszkę blatu roboczego, a na ścianie od strony schodów ( zaplanowane schody drewniane) lodówka i szafki góra-dół, kuchenka na ścianie od strony pom. gospodarczego. Tyle narazie na temat zmian, a co do materiału z jakiego budujemy to YTONG, mieliśmy budować najpierw z POROTHERMU potem z SOLBETU ale życie samo zweryfikowało wybór ponieważ nasz hurtownik miał dużo Ytonga w dobrej cenie więc YES!YES!YES! Nie żałujemy bo towar do obrabiania pierwsza klasa. DOBRA TROCHĘ SIĘ ROZPISAŁAM NARAZIE KOŃCZĘ!!! POZDRAWIAM

WITAJCIE! Jeśli chodzi o kosztorys to macie je na stronie- "hbstudio" ja nim zaczełam budowę to wydrukowałam sobie dwa kosztorysy minimalny i maksymalny to było dostępne na stronie HBstudio za darmo. To strona firmowa projektantki. Wystarczy zapisać i wydrukować. POZDRAWIAM WSZYSTKICH ja.

Wandzik a czy Twoje realne koszty budowy mieszcza sie w tych widełkach między min a max?? MAm wrażenie że w kosztorysie projektantki, który dostałam z projektem jest bardzo nisko wyceniona robocizna.

Wandzik a czy Twoje realne koszty budowy mieszcza sie w tych widełkach między min a max?? MAm wrażenie że w kosztorysie projektantki, który dostałam z projektem jest bardzo nisko wyceniona robocizna.

Witajcie! jak jest taki mądry to niech Was zapewni na piśmie, że bierze to na własną odpowiedzialność. "TO" to znaczy późniejszą szarpaninę i latanie za tym żeby wykombinować brakujące drewno. Nasz kierownik doliczył coś tam nie dużo bo po metrze i to chłopaki kombinowali i też trzeba było domawiać kilka belek i krokwi. My nie jesteśmy zależni od banków bo budujemy tzw. sposobem gospodarczym "jak mamy to pchamy" ale dla kogoś kto czeka na transzę to jest BÓL bo roboty stoją.

Koszty na dzień dzisiejszy są moim zdaniem jeszcze nie takie straszne bo stan surowy zadaszony- bo materiał już jest, oknami dachowymi (już zakupione 7szt.na stronę bo to bliźniak)do tej pory wyniósł: na jedną oliwkę od wykopu po to co napisałam zczęściowym kosztem ekipy(płatne etapami)więc wyniósł: 133466,7zł.

A i jeszcze dobra rada -NEGOCJACJE, NEGOCJACJE, NEGOCJACJE! w hurtowniach tak trzeba i jak się nie da zpracownikiem to trzeba z szefem. Tym sposobem można bardzo obniżyć sobie koszty. Wierzcie mi naprawdę można. Są rzeczy na które nie trzeba brać faktur i to terz jest plus. Tylko musicie się dowiedzieć co rząda Wasz bank, czy będzie potrzebował Faktury, czy raz najakiś czas będą sprawdzać po zgłoszeniu przez Was zakończony etap, zrobią zdjęcie i następna transza zostaje wypłacona. MUSZĘ LECIEĆ RESZTA PÓŹNIEJ PAAAA!