Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jacekot na jakim etapie jesteś eklektyka, tynki?

jestem na etapie elektryki , własnie ma wejść elektryk i zacząć rozprowadzać okablowanie . zastanawiam sie tylko czy robić w peszlach czy kłaść kable na sciane i chyba sie skusze na to drugie rozwiązanie bez rurek .

A jeszcze zastanawiam się nad odkurzaczem centralnym , droga impreza , ale chyba na razie rozprowadze tylko rurki i je zaleje , jak mi kiedyć przyjdzie do głowy aby się zdecydować na odkurzacz centralny to instalacje już będę miał w drugą strone będzie cieżej . Zamierzam zrobić to sam .

A powiedz mi ile poszło Ci kabla w mb na elektrykę ?

Jacek

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A powiedz mi ile poszło Ci kabla w mb na elektrykę ?

Jacek

YDYp 3X1,5 ~500M, YDYp 3X2,5 ~400M i przestałem liczyć tylko w kółko po coś jeździłem do sklepu. :x

Ten etap najmniej mi się podobał za dużo decyzji naraz. Napiszę co nieco może ci się to do czegoś przyda. Ja dałem taki patencik że na ścianie zrobiłem wyłączniki kontaktów na dole. Efekt jest taki że np. choinkę wyłączam przełącznikiem na ścianie i nie muszę grzebać pod choinką żeby wyciągnąć wtyczkę. Albo lampka stojąca koło sofy, podświetlane pułki w kominku, i podświetlana półka koło telewizora jest również włączana z przełącznika na ścianie. Taki przyjemny nastrój za jednym ruchem. Dałem również osobny kabel na świąteczne oświetlenie domu, kabel na halogeny w podbitce, kabel i otworki do podświetlenia schodów. Nie wiem czy pamiętałeś o kablu do czujki pieca, nie wspomnę o kablu koncentrycznym, telefonicznym, zasilenie bramy, domofon, głośniki do kina domowego, kable alarmu (temat rzeka). Wiesz co masz przekichanie dobrze że ja mam to za sobą. Zwróć uwagę czy elektryk przy załamaniach ścian podkuł ściany bo potem odbije ci się to przy tynkach. A sieć komputerową robisz?

Czarek

Jedno własnie odnośnie drzwi balkonowyh i styropianu , powiedz jak ten styropian jest połozony .Czy to wyglada tak wylewka/styropian/płyta tarasowa . Czy on jest takiej samej wysokosci co wylewka i jakiej jest szerokości ? A dlaczego przy wyjsciu na balkon masz taki wyższy pas , czy to jest własnie związane z tym styropianem

Zdjęcia powinny już być :oops:

Czarek

A jeszcze zastanawiam się nad odkurzaczem centralnym , droga impreza , ale chyba na razie rozprowadze tylko rurki i je zaleje , jak mi kiedyć przyjdzie do głowy aby się zdecydować na odkurzacz centralny to instalacje już będę miał w drugą strone będzie cieżej . Zamierzam zrobić to sam.....

Ile to mniej więcej wychodzi?

Witam Oliwkowiczów z żoną nie wytrzymaliśmy i zrobiliśmy także wizualizacje Oliwki na podstawie rzutów w programie Wymarzony Dom 2.1 ( też u kolegi) ( można meblować :D ) wnętrze domu starałem sie ustawić co do cm ( nie zawsze się udawało) wizualizacja jest zrobiona z wykorzystaniem przestrzeni pod schodami. Ale garaż nie za pięknie mi wyszedł. Jeżeli ktoś jest chętny to prześle.

Mam prośbę do Shreków podeślijcie nam swoją wizualizacje (może wasza jest lepsza) i jak możecie zdjęcia domu!!

Mamy wybrany projekt, mamy pomysły na naszą Oliwkę , niestety nadal szukamy miejsca na nasz domek :cry:

Małe sprostowanie : ściana kolankowa jest podniesiona o 25 cm

Witamy!

Mamy prośbę do tych forumowiczów, którzy etap okien mają juz za sobą. Proszę napiszcie, czy wymiary Waszych okien są zgodne z tymi, jakie są w projekcie, czy też zmienialiście coś w tej kwestii. Nam wydaje się, że niektóre z okien są zbyt duże i chcielibyśmy je nieco zmiejszyć. Niedługo czeka nas ostateczne podjęcie decyzji w tej kwestii i ciekwi nas, czy ktos również miał podobne dylematy w tej sprawie.

Witam Oliwkowiczów z żoną nie wytrzymaliśmy i zrobiliśmy także wizualizacje Oliwki na podstawie rzutów w programie Wymarzony Dom 2.1 ( też u kolegi) ( można meblować :D ) wnętrze domu starałem sie ustawić co do cm ( nie zawsze się udawało) wizualizacja jest zrobiona z wykorzystaniem przestrzeni pod schodami. Ale garaż nie za pięknie mi wyszedł. Jeżeli ktoś jest chętny to prześle.

Mam prośbę do Shreków podeślijcie nam swoją wizualizacje (może wasza jest lepsza) i jak możecie zdjęcia domu!!

Mamy wybrany projekt, mamy pomysły na naszą Oliwkę , niestety nadal szukamy miejsca na nasz domek :cry:

tomekIasia jeśli to możliwe to b. proszę o wspomniane materiały

[email protected]

http://Pozdro dla Oliwkowiczów

Witamy!

Mamy prośbę do tych forumowiczów, którzy etap okien mają juz za sobą. Proszę napiszcie, czy wymiary Waszych okien są zgodne z tymi, jakie są w projekcie, czy też zmienialiście coś w tej kwestii. Nam wydaje się, że niektóre z okien są zbyt duże i chcielibyśmy je nieco zmiejszyć. Niedługo czeka nas ostateczne podjęcie decyzji w tej kwestii i ciekwi nas, czy ktos również miał podobne dylematy w tej sprawie.

Już wcześniej chyba wspominałem ale mogę podsumować moje zmiany w otworach okiennych:

- zmniejszenie szerokości okna w kuchni ze 180 do 150 cm;

- zamiana drzwi balkonowych na okna 120x140 (zrezygnowałem z balkonu);

- przesunąłem okno garażowe z bocznej elewacji na tylną (zamiast tylnych drzwi garażowych) oraz podobnie w pomieszczeniu nad garażem, tyle że ze ściany na dach (dom 3 m od granicy => ściana nie może mieć okien)

Witam Oliwkowiczów z żoną nie wytrzymaliśmy i zrobiliśmy także wizualizacje Oliwki na podstawie rzutów w programie Wymarzony Dom 2.1 ( też u kolegi) ( można meblować ) wnętrze domu starałem sie ustawić co do cm ( nie zawsze się udawało) wizualizacja jest zrobiona z wykorzystaniem przestrzeni pod schodami. Ale garaż nie za pięknie mi wyszedł. Jeżeli ktoś jest chętny to prześle...

To ja poproszę :p - [email protected]

To my bardzo prosimy o tą wizualizację na maila [email protected]

Z góry serdeczne dzięki!!!

Cześć,

Zawsze z Żoną lubiliśmy oliwki, dlatego wybór nie był zbyt trudny - świetny projekt, mądrze rozplanowany, nie ma co wybrzydzać - tak staliśmy się właścicielami papierowej narazie Oliwki.

Jesteśmy na etapie zamawiania materiałów i dziś odsuneli nam humus, niedługo wpada geodeta i zaczynamy na całego :-)

Tyle przedstawienia się jedym oddechem :-)

Oczywiście mamy od razu pytanie (na nawet całą masę, ale na początek jedno) - ile stali zamawialiście? Wg. zestawienia materiałów jest jakieś enigmatyczne 2,5tys kg stali żebrowanej, rozumiem ze fi12, ale w projekcie też jest na pociągi z fi16... a już nie ma wyszczególnione.... :-((((

Spec z hurtowni twierdzi ze 2,5tony to dużo jak na średni/mały domek, a znów wykonawca mówi że to jest ok, a nawet na styk może być. Troche mnie to dziwi... aha... zrezygnowaliśmy ze schodów lanych, orientuje się może ktoś ile z tego oliczyć tych drutów ?

Pozdrawiam serdecznie Oliwkowiczów!

Ja również poproszę [email protected]

A jeszcze zastanawiam się nad odkurzaczem centralnym , droga impreza , ale chyba na razie rozprowadze tylko rurki i je zaleje , jak mi kiedyć przyjdzie do głowy aby się zdecydować na odkurzacz centralny to instalacje już będę miał w drugą strone będzie cieżej . Zamierzam zrobić to sam.....

Ile to mniej więcej wychodzi?

Nasz spec, od elektryki, który też zaproponował odkurzcz centralny, znaczy rurki, powiedział że z materiałem wyjdzie nas to ok 300 zł więc chyba warto, a sama jednostka ok 1000,00 ale to można z czasem.

Cześć,

Oczywiście mamy od razu pytanie (na nawet całą masę, ale na początek jedno) - ile stali zamawialiście? Wg. zestawienia materiałów jest jakieś enigmatyczne 2,5tys kg stali żebrowanej, rozumiem ze fi12, ale w projekcie też jest na pociągi z fi16... a już nie ma wyszczególnione.... :-((((

Spec z hurtowni twierdzi ze 2,5tony to dużo jak na średni/mały domek, a znów wykonawca mówi że to jest ok, a nawet na styk może być. Troche mnie to dziwi... aha... zrezygnowaliśmy ze schodów lanych, orientuje się może ktoś ile z tego oliczyć tych drutów ?

Czy Wy do projektu mieliście dołączony KOSZTORYS BUDOWLANY (stron 54) nie mówię tu o Zestawieniu materiałów (stron 1) W kosztorysie budowlanym są zawarte bardzo dokładne ilości materiałów na cały dom podzielone na wszelkie możliwe etapy (np. schody). Co do stali to mi poszło na całość

pręty żebrowane f12 1,5tx2100pln

walcówka /pręty gładkie/ 0,37tx2100pln (tego mi trochę zostało)

drót gładki /więzałkowy/ 30kgx4,25 (ale potem jeszcze dokupywałem ok. 30kg+)

pręty żebrowane f16 (ale nie mam zapisane ile musiał bym poszukać w fakturach 8) )

Czarek

Witamy!

Wysłałem co nie co

Czarek

...Czy Wy do projektu mieliście dołączony KOSZTORYS BUDOWLANY (stron 54) nie mówię tu o Zestawieniu materiałów (stron 1) W kosztorysie budowlanym są zawarte bardzo dokładne ilości materiałów na cały dom podzielone na wszelkie możliwe etapy (np. schody)...

Zgadza się. Może odstraszać obfitość stron ale zamieszczona w nim Książka przedmiarów jest szczegółowa. Fakt, że mała przejrzystość tego dokumentu (wg. mnie ) może też zniechęcać. A to przecież taka ciekawa lekturka :wink:

Pozdrawiam Oliwkowiczów, których grono dość szybko się powiększa.........jak grzyby po deszczu :wink: