ida i jacek 08.05.2010 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2010 Ido i Jacku Jaką średnicę mają wasze filarki podpierające daszki - jeśli można by wiedzieć? hej nasze filarki podpierajace daszki maja srednice 25 cm oraz wysokosci widocznej 240 cm z przodu i 250 z tylu udało się dzięki grazi widze że tylko na ciebie można liczyć w odpowiedziach na forum jest juz kilka watkow na temat wstawiania zdjec czasmi wystarczy troszke poszukac Ida i jacek - mozecie powiedziec ile mkw podbitki zamawialiscie? Narazie pytam orientacyjnie, bo przymierzamy sie do zrobienia jej na wiosne razem z elewacja.. niestety moj maz nie pamieta ile tego bylo ... nie prowadzilismy notetek z budowy dlatego takie pytania niestety zostana bez odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irryd 10.05.2010 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Witamy wszystkich forumowiczow . Od dawna obserwujemy z mezem ten forum a od tygodnia jestesmy szczesliwymi posiadaczami projektu Oliwka . Garaca prozba do Oliwkowiczow z Dolnoslaskiego : czy moglibysmy zobaczyc czyjas Oliwke w realu ? Dziekujemy pozdrawiamy . Irena , Leszek . [email protected] Czy naprawde nikt z forumowiczow z Dolnoslaskiego nie chce pokazac nam swoja Oliwke ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurkas 10.05.2010 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 irryd, jeśli chcesz to zapraszamy (na razie stan surowy otwarty zadaszony) . http://picasaweb.google.com/jurkas30/BUDOWA?feat=directlink [email protected] Ponawiam pytanie Olcia- Si : Czy ktoś robił instalację odgromową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olcia-Si 10.05.2010 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Mimo braku odpowiedzi w tym temacie, my jesteśmy zdecydowani na instalację odgromową - nasz kierownik nam zaleca, a poza tym budujemy na górce.Wstępna wycena to 3500 + materiał (troszkę dużo), więc mąż dogadał się, iż większość prac wykona sam a elektryk, który będzie robił nam całą instalacje podłączy wszystko tylko tak jak należy i wystawi odpowiednie papiery (koszt znacznie spadł teraz to 500 zł+materiał, oraz praca własna) Ale to chyba lepiej. Dodatkowo chciałabym jeszcze raz serdecznie podziękować wandzik za umożliwienie obejrzenia oliwki, oraz jej cenne uwagi. Dzięki temu, iż buduje bliźniaka mieliśmy okazję zobaczyć dwa różne rozwiązania podziału wnętrz. Zdjęcia, zdjęciami ale jednak zobaczenie to zupełnie coś innego. Teraz już wiem w 100%, że oliwka to był idealny wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
achapiek 10.05.2010 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 witam My również powolutku dołączamy do budujących Oliwkę, papierki złożone , teraz szukamy ekipy budującej, ale jak na razie wyceny za stan surowy otwarty chyba są przerażające bo wahają się od 45 do 50 tys. Śledząc wpisy na forum z lat ubiegłych ceny były dużo niższe, czy może ktoś jest na tym samym etapie i mógłby podzielić się uwagami i wyceną jaką otrzymał na dzień dzisiejszy , (dobrą za to cenę mamy niby yotonga 24 - 6,7 za szt.)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg36 10.05.2010 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 U mnie SSO od wykopu po dach 37tys.a przy ławach mają co robić co widać na zdjęciach no i z braku miejsca buduję bez garażu będzie stał w innym miejscu http://greg36.fotosik.pl/albumy/758873.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 10.05.2010 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 U mnie SSO od wykopu po dach 37tys.a przy ławach mają co robić co widać na zdjęciach no i z braku miejsca buduję bez garażu będzie stał w innym miejscu http://greg36.fotosik.pl/albumy/758873.html Cześć, a dlaczego ławy masz tak jakoś inaczej zrobione niż projekcie? Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg36 10.05.2010 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 No cóż szkody górnicze wymagają takich "poprawek" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mleczajka 10.05.2010 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Jurkas, a skąd dokładnie jesteś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 10.05.2010 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Osobiscie nie mam tej instalacji, mój syn za to ma i się śmieje, że w całej wiosce tylko on ma i szkoła. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 11.05.2010 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2010 A w jakim regionie Polski achapiek?. Ja na Górnym Śląsku 60-65 tys z podwójnym garażem-ale nie interesuje mnie nic- chłopcy jeszsze porządkują plac i grodzą. Moze są drodzy ale sprawdzeni. Inne wyceny były między 50-55 lub 140-150 juz z materiałem. My wybieramy porotherm 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobiszon 15.05.2010 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2010 Witam Wszystkich po długim milczeniu:) Mam juz wycenę budowy Oliwki do stanu deweloperskiego. Czy kwotaa 220 tys.netto bez instalacji jest ok?? Obecnie mam stan zerowy. Moze ktos mi podpowie czy dalej szukac tańszego Wykonawcy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 17.05.2010 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Wg mnie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobiszon 17.05.2010 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 grazi a orientujesz się jakie są koszty wykonania instalacji elektrycznej, c.o. i c.w.u. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 17.05.2010 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 Moj mąż mówi, że to jest bardzo tanio i zeby wiedział wcześniej do zgłosiłby się do Twojego developera ) (tylko nie wiem czy on buduje cały stan z materiałem?) Nasz elektryk 4000 (wczesniej płacilismy cos koło 2500 zl do Zakł. Energ za przyłącze + budowa przyłacza na czas budowy) ale to jeszcze nie koniec dochodzi kopanie do szafki itd, hydraulik pewnie będzie ok. 30 tys. ze wszystkim +wczesniej 800 (na poziomie zero) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchorek 17.05.2010 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 budujemy prawie w tych samych okolicach co grazi i ceny wyglądają tak kocioł na ekogoszek Ling Duo (Klimosz) 25 KW plus materialy plus robota 24 tys za instalację COdzieląc to na czesci 1200 bajery w kotłowni (miedz) 4 tys podłogówka i grzejniki (tyle robocizna)Tak wygląda wycena przez instalatorana pewno przy ogrzewaniu gazem ceny sa inne (nie koniecznie wyższe U mnie miało byc 3000 za wode co i kanlizacje (bez montażu kotła) narazie ma tylko wode i kanalize bo czekam na kociol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobiszon 17.05.2010 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2010 No ten kosztorys do stanu developerskiego tj. materiał i robocizna. Będę budował z ceramiki 25cm + docieplenie, dachówka ceramiczna, schody żelbetowe, reszta bez wiekszych zmian. Na poddaszu jedynie wspólny balkon dla dwóch dziecięcych pokoi:)Mam pytanie. Czy warto wprowadzić jakieś istotne zmiany w instalacji podposadzkowej na etapie "zero"? Co zrobiliście nad garażem i jakie istotne zmiany warto wprowadzić jeszcze na etapie wznoszenia ścian? Na działce nie mam gazu i tez medytuje jakie zastosować ogrzewanie. Za cenne wskazówki serdecznie będę wdzięczny:) Niech się mury pną do góry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 18.05.2010 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 ale to jeszcze nie koniec dochodzi kopanie do szafki itd My ten wykop robilismy wlasnorecznie pol dnia roboty i row pod kabel glowny, kabel do furtki i bramy + zasypanie. Elektryk tylko przyjechal i podpial. Babiszon, ja bym tylko sie dogadal z producentem drzwi, okien i bramy garazowej jakie ma wymiary standardowe - w ten sposob mozesz zjechac z cena calkiem konkretnie, a roznice nie beda zauwazalne (standardowe wymiary sa czesto znacznie tansze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobiszon 19.05.2010 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 Dzięki Mataj za cenne wskazówki. Zrobię dokładnie tak jak napisałeś W czasie budowy każda złotówka jest ciężko wydawana:) Wszelkie uwagi i wskazówki co do praktycznych zmian mile widziane. A jakie ogrzewanie masz w swojej Oliwce? Ja nie mam gazu i tutaj rodzi mi się problem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 19.05.2010 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 A jakie ogrzewanie masz w swojej Oliwce? Ja nie mam gazu i tutaj rodzi mi się problem. Pozdrawiam Ekogroszek. Na dole podlogowka, na gorze lazienka z podlogowka, reszta kaloryfery. Wygoda? Pierwsza zima (bez kominka) zasyp (4 worki) starczal na 4-5 dni. Teraz 3 worki wrzucilem 06 maja - sa do dzisiaj, mysle, ze zasypie dzisiaj gora jutro (w tym kilka dni grzania i dogrzewania dolu). Mysle, ze latem starczy na baaaardzo dlugo. Pelety? Zbyt duzo miejsca do skladowania wymagaja. Elektryczne? Nieoplacalne, chociaz czasem gminy dorzucaja kase do paneli slonecznych. Pompa ciepla? Niesamowite walory uzytkowe, ale w naszym przypadku zbyt duze naklady inwestycyjne i zbyt dlugi czas zwrotu takiej inwestycji (zwlaszcza, ze Oliwka nie jest duzym projektem). Drzwi do kotlowni - jakis czas temu byla tutaj dyskusja czy przy ekogroszku likwidowac, czy nie. Na poczatku bylem za tym, aby likwidowac, ale jak juz opanowalem tajemna sztuke wladania parametrami kotla i pojawiam sie tam tylko aby zasypac i usunac popiol (im cieplej tym rzadziej). To kotlownia stala sie znacznie bardziej czysta, a korzystanie z niej wygodne. Teraz uwazam, ze drzwi do kotlowni sa potrzebne tylko wystarczy zrobic drzwi z uszczelka i umyc podloge w kotlowni przy okazji zwyklego sprzatania domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts