Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ido i Jacku Jaką średnicę mają wasze filarki podpierające daszki - jeśli można by wiedzieć:)?

hej

nasze filarki podpierajace daszki maja srednice 25 cm oraz wysokosci widocznej 240 cm z przodu i 250 z tylu

udało się dzięki grazi widze że tylko na ciebie można liczyć w odpowiedziach :)

na forum jest juz kilka watkow na temat wstawiania zdjec :) czasmi wystarczy troszke poszukac ;)

Ida i jacek - mozecie powiedziec ile mkw podbitki zamawialiscie? Narazie pytam orientacyjnie, bo przymierzamy sie do zrobienia jej na wiosne razem z elewacja..

niestety moj maz nie pamieta ile tego bylo ... nie prowadzilismy notetek z budowy dlatego takie pytania niestety zostana bez odpowiedzi :cool:

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witamy wszystkich forumowiczow . Od dawna obserwujemy z mezem ten forum a od tygodnia jestesmy szczesliwymi posiadaczami projektu Oliwka . Garaca prozba do Oliwkowiczow z Dolnoslaskiego : czy moglibysmy zobaczyc czyjas Oliwke w realu ? Dziekujemy pozdrawiamy .

Irena , Leszek . [email protected]

Czy naprawde nikt z forumowiczow z Dolnoslaskiego nie chce pokazac nam swoja Oliwke ?

Mimo braku odpowiedzi w tym temacie, my jesteśmy zdecydowani na instalację odgromową - nasz kierownik nam zaleca, a poza tym budujemy na górce.

Wstępna wycena to 3500 + materiał (troszkę dużo), więc mąż dogadał się, iż większość prac wykona sam a elektryk, który będzie robił nam całą instalacje podłączy wszystko tylko tak jak należy i wystawi odpowiednie papiery (koszt znacznie spadł teraz to 500 zł+materiał, oraz praca własna) Ale to chyba lepiej.

Dodatkowo chciałabym jeszcze raz serdecznie podziękować wandzik za umożliwienie obejrzenia oliwki, oraz jej cenne uwagi. Dzięki temu, iż buduje bliźniaka mieliśmy okazję zobaczyć dwa różne rozwiązania podziału wnętrz. Zdjęcia, zdjęciami ale jednak zobaczenie to zupełnie coś innego.

Teraz już wiem w 100%, że oliwka to był idealny wybór.

witam

My również powolutku dołączamy do budujących Oliwkę, papierki złożone , teraz szukamy ekipy budującej, ale jak na razie wyceny za stan surowy otwarty chyba są przerażające bo wahają się od 45 do 50 tys. Śledząc wpisy na forum z lat ubiegłych ceny były dużo niższe, czy może ktoś jest na tym samym etapie i mógłby podzielić się uwagami i wyceną jaką otrzymał na dzień dzisiejszy , (dobrą za to cenę mamy niby yotonga 24 - 6,7 za szt.)

pozdrawiam

A w jakim regionie Polski achapiek?. Ja na Górnym Śląsku 60-65 tys z podwójnym garażem-ale nie interesuje mnie nic- chłopcy jeszsze porządkują plac i grodzą. Moze są drodzy ale sprawdzeni. Inne wyceny były między 50-55 lub 140-150 juz z materiałem. My wybieramy porotherm 30

Moj mąż mówi, że to jest bardzo tanio i zeby wiedział wcześniej do zgłosiłby się do Twojego developera :)) (tylko nie wiem czy on buduje cały stan z materiałem?) Nasz elektryk 4000 (wczesniej płacilismy cos koło 2500 zl do Zakł. Energ za przyłącze + budowa przyłacza na czas budowy) ale to jeszcze nie koniec dochodzi kopanie do szafki itd, hydraulik pewnie będzie ok. 30 tys. ze wszystkim +wczesniej 800 (na poziomie zero)

budujemy prawie w tych samych okolicach co grazi i ceny wyglądają tak

kocioł na ekogoszek Ling Duo (Klimosz) 25 KW plus materialy plus robota 24 tys za instalację CO

dzieląc to na czesci 1200 bajery w kotłowni (miedz) 4 tys podłogówka i grzejniki (tyle robocizna)

Tak wygląda wycena przez instalatora

na pewno przy ogrzewaniu gazem ceny sa inne (nie koniecznie wyższe U mnie miało byc 3000 za wode co i kanlizacje (bez montażu kotła)

narazie ma tylko wode i kanalize bo czekam na kociol

No ten kosztorys do stanu developerskiego tj. materiał i robocizna. Będę budował z ceramiki 25cm + docieplenie, dachówka ceramiczna, schody żelbetowe, reszta bez wiekszych zmian. Na poddaszu jedynie wspólny balkon dla dwóch dziecięcych pokoi:)

Mam pytanie. Czy warto wprowadzić jakieś istotne zmiany w instalacji podposadzkowej na etapie "zero"? Co zrobiliście nad garażem i jakie istotne zmiany warto wprowadzić jeszcze na etapie wznoszenia ścian? Na działce nie mam gazu i tez medytuje jakie zastosować ogrzewanie. Za cenne wskazówki serdecznie będę wdzięczny:)

Niech się mury pną do góry!

ale to jeszcze nie koniec dochodzi kopanie do szafki itd

My ten wykop robilismy wlasnorecznie ;) pol dnia roboty i row pod kabel glowny, kabel do furtki i bramy + zasypanie. Elektryk tylko przyjechal i podpial.

Babiszon, ja bym tylko sie dogadal z producentem drzwi, okien i bramy garazowej jakie ma wymiary standardowe - w ten sposob mozesz zjechac z cena calkiem konkretnie, a roznice nie beda zauwazalne (standardowe wymiary sa czesto znacznie tansze).

Dzięki Mataj za cenne wskazówki. Zrobię dokładnie tak jak napisałeś:) W czasie budowy każda złotówka jest ciężko wydawana:)

Wszelkie uwagi i wskazówki co do praktycznych zmian mile widziane. A jakie ogrzewanie masz w swojej Oliwce? Ja nie mam gazu i tutaj rodzi mi się problem.

Pozdrawiam

A jakie ogrzewanie masz w swojej Oliwce? Ja nie mam gazu i tutaj rodzi mi się problem.

Pozdrawiam

Ekogroszek. Na dole podlogowka, na gorze lazienka z podlogowka, reszta kaloryfery.

Wygoda? Pierwsza zima (bez kominka) zasyp (4 worki) starczal na 4-5 dni. Teraz 3 worki wrzucilem 06 maja - sa do dzisiaj, mysle, ze zasypie dzisiaj gora jutro (w tym kilka dni grzania i dogrzewania dolu). Mysle, ze latem starczy na baaaardzo dlugo.

Pelety? Zbyt duzo miejsca do skladowania wymagaja.

Elektryczne? Nieoplacalne, chociaz czasem gminy dorzucaja kase do paneli slonecznych.

Pompa ciepla? Niesamowite walory uzytkowe, ale w naszym przypadku zbyt duze naklady inwestycyjne i zbyt dlugi czas zwrotu takiej inwestycji (zwlaszcza, ze Oliwka nie jest duzym projektem).

Drzwi do kotlowni - jakis czas temu byla tutaj dyskusja czy przy ekogroszku likwidowac, czy nie. Na poczatku bylem za tym, aby likwidowac, ale jak juz opanowalem tajemna sztuke wladania parametrami kotla i pojawiam sie tam tylko aby zasypac i usunac popiol (im cieplej tym rzadziej). To kotlownia stala sie znacznie bardziej czysta, a korzystanie z niej wygodne. Teraz uwazam, ze drzwi do kotlowni sa potrzebne tylko wystarczy zrobic drzwi z uszczelka i umyc podloge w kotlowni przy okazji zwyklego sprzatania domu.