grazi 19.05.2010 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2010 (edytowane) No ten kosztorys do stanu developerskiego tj. materiał i robocizna. Będę budował z ceramiki 25cm + docieplenie, dachówka ceramiczna, schody żelbetowe, reszta bez wiekszych zmian. Na poddaszu jedynie wspólny balkon dla dwóch dziecięcych pokoi:) Mam pytanie. Czy warto wprowadzić jakieś istotne zmiany w instalacji podposadzkowej na etapie "zero"? Co zrobiliście nad garażem i jakie istotne zmiany warto wprowadzić jeszcze na etapie wznoszenia ścian? Na działce nie mam gazu i tez medytuje jakie zastosować ogrzewanie. Za cenne wskazówki serdecznie będę wdzięczny:) Niech się mury pną do góry! Jeśli to rzeczywiście od zera do stanu developer. to się nawet nie zastanawiaj (jak materiał plus robocizna). Uważam, że to mało, sama kupuję oszczędnie, ale nic nie robimy własnoręcznie, i naprawdę koszty są bardzo wysokie. Jeśli chodzi o zmiany, to musisz dopasować do swoich potrzeb. Np. ja zrobiłam nad garażem pralnię i suszarnię, a w drugiej połowce garderobę. Mamy podniesioną ściankę kolankową o 2 pustaki (nie wygląda to najlepiej, ale jak się o tym wie), na górze za to pokoje są ładne. I ja mam jeden poziom nad garażem z resztą pomieszczeń.Mam jeszcze drugie wyjscie na taras (ze względu na słońce), ale teraz chyba zrobiłabym tam takie długie okna prawie do podłogi z szerokim angielskim parapetem do posiedzenia (całkiem wypadło mi to z głowy, kiedy robiłam te drzwi). Na razie mam wietrzenie bo jest super wilgotno, a mam już elewację - czyli termos. Oliwka jest fajna Edytowane 19 Maja 2010 przez grazi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobiszon 20.05.2010 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Mataj dzięki za opinię na temat ogrzewania ekogroszkiem. Cały czas o tym myślałem ale opinie na temat kurzu i pyłu bardzo mnie zniechęciły co do tego typu ogrzewania.Teraz na nowo widzę w tym jakąś alternatywę w przypadku braku gazu. A czy praca ślimaka (podajnika) jest głośna? czy w kuchni słychać jakieś hałasy? Grazi możesz mi powiedzieć czy strop nad garażem zrobiłaś na tym samym poziomie co strop domu? może masz jakieś fotki tej pralni i całego domku - elewacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mataj 20.05.2010 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 Mataj dzięki za opinię na temat ogrzewania ekogroszkiem. Cały czas o tym myślałem ale opinie na temat kurzu i pyłu bardzo mnie zniechęciły co do tego typu ogrzewania. Teraz na nowo widzę w tym jakąś alternatywę w przypadku braku gazu. A czy praca ślimaka (podajnika) jest głośna? czy w kuchni słychać jakieś hałasy? Babiszon, na to, ze kurzu nie bedzie - nie liczylbym. Z pewnoscia na poczatku wyglada to znacznie gorzej niz po miesiacu - dwoch, jak juz sie do tego przyzwyczaisz, nauczysz sie korzystac Halasy, hmm... W chwili obecnej, gdy juz nie grzejemy w ogole cokolwiek slychac raz na godzine przez 20 sekund (wtedy pracuje podajnik). Poza tym mamy dosc szczelne, stalowe drzwi z uszczelka, wiec izoluja tez od dzwieku (warto na to sie zdecydowac, chociaz to drozsze rozwiazanie). Powiem szczerze - bardziej mi chyba przeszkadza lodowka w kuchni, bo ta mamy nie najwyzszych lotow, niz sam kociol. Na poczatku bylo okropnie, ale przyjechal serwisant i poprawil. Zima kociolek pracuje w podtrzymaniu jakies 20 sekund co 15 minut. Jesli dzwiek jest slyszalny to moze po prostu sie przyzwyczailem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikela 21.05.2010 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Witam, dostałam wycene na instalacje wod-kan oraz CO (wszędzie podłogówka) za wszystko tzn materiał łacznie z piecem na węgiel oraz robocizną 42tyś netto - ta cena jest dla mnie kosmiczna - jak myślicie ? Może ktoś mógłby mi polecić instalatora z okolic Śląska - tańszego Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raf06 21.05.2010 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2010 Cześć,czy ktoś z Was planuje ogrzewanie pompą ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 22.05.2010 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 Witam, dostałam wycene na instalacje wod-kan oraz CO (wszędzie podłogówka) za wszystko tzn materiał łacznie z piecem na węgiel oraz robocizną 42tyś netto - ta cena jest dla mnie kosmiczna - jak myślicie ? Może ktoś mógłby mi polecić instalatora z okolic Śląska - tańszego Pozdrawiam cześć, wydaje się sporo, a dokładnie co ta cena zawiera, tzn. jaki piec, ile metrów pexa, jakie pompki, zbiornik na wodę itp.? U mnie całość z pompą ciepła i odwiertami wyszła 54-56 tys. zł.... Licząc podłogówkę 16 tys. zł, piec nawet 10 tys.zł, kotłownię z 6 tys. to jeszcze trochę zostaje. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raf06 22.05.2010 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 Cześć TypeR,jaką masz pompę ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irryd 22.05.2010 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 Witam Oliwkowiczow . Jestesmy po wycenie stanu deweloperskiego z instalacjami bez kominka, drzwi wewnętrznych , shodow 252 tys ( dachowka ceramiczna , pustak ceramiczny , strop terriwa , okna biale drzwi garażowe Wisniewski , drzwi wejsciowe do 1500 zl ) . Bardzo będę wdzięczna za opinie oliwkowiczow co do wyceny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 22.05.2010 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 Cześć TypeR, jaką masz pompę ciepła? cześć, polskiego producenta, Ecopol-System. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 22.05.2010 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 (edytowane) http://images48.fotosik.pl/297/50a83e82b5bbaa68med.jpg http://images36.fotosik.pl/184/0eba567ffdb0a35bm.jpg Zdjęcie 500px na forum:http://images45.fotosik.pl/297/239328fb14a26e34med.jpg Edytowane 22 Maja 2010 przez grazi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobiszon 22.05.2010 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2010 Grazi masz piękną Oliwkę! Gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 23.05.2010 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Dzięki, w środku też fajnie. Nie mam jeszcze wszystkich rur spustowych oraz wielu innych rzeczy. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mleczajka 23.05.2010 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Dzięki, w środku też fajnie. ) Grazi, pokazuj środek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irryd 23.05.2010 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Witam Wszystkich po długim milczeniu:) Mam juz wycenę budowy Oliwki do stanu deweloperskiego. Czy kwotaa 220 tys.netto bez instalacji jest ok?? Obecnie mam stan zerowy. Moze ktos mi podpowie czy dalej szukac tańszego Wykonawcy:) Witam , Bobiszon . W jakim rejonie Polski budujecie ? Nam stan deweloperski z instalacjami wyceniono na 252 000 . Woj Dolnośląskie . Będę wdzięczna za opinie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raf06 23.05.2010 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 cześć, polskiego producenta, Ecopol-System. Pozdrawiam - Daniel Z tego co przeczytałem jesteś zadowolony z pompy? Jak też chciałem się z nimi skontaktować, ale jakoś ciężko ich znaleźć na Śląsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raf06 23.05.2010 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Jeszcze pytanie do tych, którzy mają wodną podłogówkę na poddaszu - wzmacnialiście konstrukcję stropu nad parterem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobiszon 23.05.2010 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Witam , Bobiszon . W jakim rejonie Polski budujecie ? Nam stan deweloperski z instalacjami wyceniono na 252 000 . Woj Dolnośląskie . Będę wdzięczna za opinie . Witaj irryd:) My budujemy w Wielkopolsce okolice Leszna. W sumie blisko Was:) Czy Wasza cena tj. brutto czy netto? No i czy macie szczegółowy kosztorys? Z tego co przeczytałem to okna białe to jest bardzo ogólne pojęcie. Mogą kosztowac 12 tys. ale również mogą kosztowac 40 tys. Po prostu trzeba sprawdzic jakiej firmy są profile, ilu komorowe, jakie oszklenie, okucia itp. Pustaków ceramicznych tez jest cała gama. Sprawdzic trzeba producenta, klase wytrzymałości, grubośc, współczynnik przewodzenia ciepła. Dachówka - rodzaj, producent. I takich pozycji jest więcej gdzie poszczególne materiały będą takie w nazwie jakie Wam zapewnił wykonawca ale tańsze. Warto przeanalizowac takie rzeczy no i zapisac w załączniku do umowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaop 23.05.2010 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Śliczna ta waniliowa oliwka Grazi-a i otoczenie ładne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazi 23.05.2010 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Śliczna ta waniliowa oliwka Grazi-a i otoczenie ładne Na razie w środku pusto. Na strychu nie można u mnie stanąć całkiem prosto (mam na myśli strych nad całym domem, a nie nad garażem). Na zdjęciu powyżej pokazałam obrobione okna w sypialni. Drzwi balkonowe są super i nie zamieniłabym ich na inne, o ile balkon nie będzie przeciekał. Nad garażem mam garderobę i pralnię z prasowalnią - oddzielone-oba pomieszczenia duże. Nie mam jeszcze schodów, więc nie wiem jak będzie wyglądała kuchnia. Ogólnie wszystkim domek podoba się, chociaż na początku patrzyłam na zupełnie inne projekty. Mąż praktyk szybko ściągnął mnie z obłoków na ziemię. Do stanu jaki mam uważam, że muszę dołożyć ok. 100 tys. jeszcze. Tzn -kuchnia, łazienki, podłogi, schody, malowanie i na zewnątrz tarasy, opaska, itd. Te ceny wydają mi się tanie, jak ktoś mówi o 220.tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TypeR 23.05.2010 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Z tego co przeczytałem jesteś zadowolony z pompy? Jak też chciałem się z nimi skontaktować, ale jakoś ciężko ich znaleźć na Śląsku. cześć, bo to mała firma, dzwoń na komórkę podaną na stronie www bezpośredio do pana Marka. Dzwonił do mnie chłopak ze Śląska, który również jest zainteresowany tą pompą nawet miał przyjechać zobaczyć ale ostatecznie przez telefon trochę poopowiadałem. Jak narazie jestem zadowolony, sezon zimowy od 12.12.09 do 21.04.10 zaknął się kwotą ~ 1800 zł za cały prąd, czyli grzanie, cwu, indukcja, piecyk tv, komp itp. Mam tylko jedną taryfę. Co do podłogówki to nie mam nic zmieniane w konstrukcji stropu, u mnie Teriva + wylewka+5 cm styro +podłogówka + 6,5 cm jastrychu. Dodatkowo drabinki w łazienkach podłączone do obwodów z podłogi. Pozdrawiam - Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts