Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Drodzy oliwkowicze,

mamy pewne watpliwosci co do zakupu tego badz co badz bardzo fajnego projektu. Gdybym mial troche inna dzialke to kupilbym w ciemno bo jest idealnie tak jak moglbym sobie wyobrazic dom. Ale przejdzmy do rzeczy. Aktualnie mam dzialke w owymiarach szer 25,49m i dl 51m. Wjazd jest jak w morde strzelil centralnie od poludnia. Dodatkowym wymogiem jest wydluzenia troche garazu i przerobienia go na oddzielne mieszkanie.

Czy ktos z was mial podobna sytuacje (dosyc waska i dluga dzialka) i np wpasowal dom nie wzdluz drogi ale wzdluz plotu sasiada? Albo czy wpasowal wzdluz drogi na styk z granicami?

Ponadto pytanie - jest ktos z dolnegoslaska ? Chetnie wpadlbym na wizyte ;)

Pozdrawiam

Pawel

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam, proszę o odpowiedź na zadane przeze mnie wcześniej pytanie dotyczące wieńca ścian szczytowych.

Robiliście takie coś, na zamieszczanych fotografiach nie za bardzo widzę a w projekcie coś takiego jest.

Cześć,

na pewno widziałem jedną z Oliwek zrobioną z wieńcem ścian szczytowych. Trzeba by dobrze wątek przewertować.

Porozmawiaj z kierownikiem budowy, powinien się wypowiedzieć czy jest sens to robić, może tam gdzie budujesz są wymogi wzmocnienia konstrukcji itp.

Z drugiej strony to chyba lepiej że murarz chce coś więcej zrobić, finansowo to nie powinno mieć znaczenia, trochę więcej stali i betonu.

Pozdrawiam - Daniel

tutaj jest wieniec nad kolankową, chodzi mi o wieniec co jest zaznaczony na rysunku nr10 w projekcie. Tam jest zaznaczony W2 na samym szczycie. Dlatego się dopytuje bo na innych rysunkach go nie widać, stal mam na niego kupioną majster chce go robić ale chciał ostatnio omówić jego szczegóły a ja nic a nic na ten temat.

jak to było u Was?

bonie - ja osobiscie pierwszy raz slysze to okreslenie ale pewnie chodzi Ci o te wykonczenie naroznikow elewacji :) czlowiek cale zycie sie uczy ;)

bonie byly robione samodzielnie - majstrowie wycinali je ze styropianu :)

a zanim dobralismy odpowiednie proporcje to troche sie nameczylismy - lacznie z jezdzeniem po osiedlu i mierzeniem u innych :)

nasze sa ulozone naprzemiennie - dluzsze (53x29 ) i krotsze (32x29) - wszystke grubosci 2 cm :)

mam nadzieje ze pomoglam

ida

Nareszcie udało się wyjść z tego błota i zakończyć stan 0 :)całkowity koszt materiał robocizna razem z drenażem 25tys dużo mało ?myślę że niewiele biorąc pod uwagę szkody górnicze http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/85d3eb1e5c77e77e.html

Bardzo mało- proszę napisać czy za fundamenty mieliście zwrot i czy te 25 tyś to już po zwrocie z kopalni czy nie. Proszę podać ile mieliście zwrotu za szkody i jak długo czekaliście

bonie - ja osobiscie pierwszy raz slysze to okreslenie ale pewnie chodzi Ci o te wykonczenie naroznikow elewacji :) czlowiek cale zycie sie uczy ;)

bonie byly robione samodzielnie - majstrowie wycinali je ze styropianu :)

a zanim dobralismy odpowiednie proporcje to troche sie nameczylismy - lacznie z jezdzeniem po osiedlu i mierzeniem u innych :)

nasze sa ulozone naprzemiennie - dluzsze (53x29 ) i krotsze (32x29) - wszystke grubosci 2 cm :)

mam nadzieje ze pomoglam

ida

Dzięki, pewnie, że pomogłaś...!